Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Sitä vaan pohtisin kun tossa lukee että Vain hiili-/kaasugrilleihin, mutta kyllähän joo kaiken järjen mukaan pelittää uunissakin.
Kauankohan sitä sit pitäis lämmittää? Vanhaa kiveä oon aina pitänyt sen ajan mitä uunilla kestää nousta 275 asteeseen, eli 25min, kiertoilmalla kestäisi 5min...
Uuni saattaa lämmetä viidessä minuutissa mutta pizzakivi ei. Suosittelen lämmittämään kiveä ainakin yli puoli tuntia ja mielummin jopa tunnin.
 
Ehkä typerä kysymys, mutta menkööt. Varastossa ollu vuosikaudet marmori kivilaatta, olisko lie jostain kettiöstä jääny hukkapala. Se on mitoiltaan uuniin menevä ja paksuuseltaan ehkä 1,5cm. Voisko tuon jalostaa pizzakiveksi?
 
Voisiko olla, että marmori ei kauhean hyvin varastoi lämpöä ollessaan aika sileetä tavaraa?
 
No ompas taas välkkyä menoa. Toi selviää ihan tietämällä ominaislämpökapasiteetti ja massa. Siihen ei mitenkään liity sileys

Tämä nyt tuli ensimmäisenä mieleen, mutta parempi vastaus on että harvemmin on nähty tai kuultu marmoria käytettävän missään lämpöelementtinä, joten se tuskin kauhean hyvin semmoiseksi sopii.
 
Tämä nyt tuli ensimmäisenä mieleen, mutta parempi vastaus on että harvemmin on nähty tai kuultu marmoria käytettävän missään lämpöelementtinä, joten se tuskin kauhean hyvin semmoiseksi sopii.
Hinta myös useasti ratkaisee materiaalien käytössä. Kultaa käytetään heijastamaan lämpöä pois kohteesta, mutta ei sitäkään autojen konehuoneessa yleensä näe.
 
Tuossa bilteman kivessä ei tullut minkäänsortin ohjelappusta mukana, ja paketissakin sopivasti on pizza kiven päällä niin mahdotonta nähdä miten päin kivi kuuluisi laittaa...
Kuuluuko siis pizzan tulla täysin sileän pinnan päälle vai sen missä menee sellaista outoa paksua kuviointia?
 
Ei sillä ole väliä miten päin sitä kiveä käytät, itse käytän kumpaakin puolta miten sattuu
 
Pari pizzaa viikonlopun kaljottelun lomasta

pizza1.jpg
 
Hinta myös useasti ratkaisee materiaalien käytössä. Kultaa käytetään heijastamaan lämpöä pois kohteesta, mutta ei sitäkään autojen konehuoneessa yleensä näe.

Miten sen nyt ottaa. Palladium on harvinaista ja kallista kamaa, mutta ilmeisesti yli 50% kaikesta tuotannosta menee autojen katalysaattorien valmistukseen.
 
Tuli tehtyä jämäpitsaa.

Nykyään tulee tehtyä isompi satsi taikinaa ja ylimääräiset säilöttyä pakastimeen odottamaan valmistusta.

Alapuolen kuvan taikina otettu pakastimesta töiden jälkeen pöydälle sulamaan ja odottelemaan illan pitsan valmistusta
IMG_20190923_205212.jpg


Pitsan päällä tomaattikastike ja pakastimesta pepperoni+juustoraaste. Vasta kun pitsa oli uunissa muistin, että olisihan jääkaapissa ollut myös aurajuustoa ja jalapenoja täytteeksi
IMG_20190923_210234.jpg


Ja sitten valmis tuotos
IMG_20190923_211133.jpg


Ja pohjaa. Käytössä polarshopin pizzateräs. Uuni n. 250c, ensin paistettu 2min leivinpaperin kanssa ja sitten n. 5min ilman.
IMG_20190923_211219.jpg
 
Miten taikinan pakastus toimii? Valmiina palloina? Kohotettu vai missä vaiheessa?
 
Tällästä tällä kertaa: Oli normaalista poiketen, jääkaapista otettuna muutaman tunnin huoneen lämmössä, ennen kuin uuniin laitettiin.
Ja kun kaulin on kadonnut mystisesti, ei ainakaan reunoja ole kaulittu. Vähän pullolla keskeltä vain.
20190924_173626.jpg
 
Onkos noissa pitsakivien materiaaleissa eroja? Noitahan löytyy myös kaksiosaisinakin, niin että metallilevylle voi tehdä pitsan valmiiksi ja sitten nostaa sen levyn pitsakiven päälle uuniin.

Hintaahan noilla kivillä voi olla mitä tahansa 10 euron ja 100 euron väliltä, onko näissä mitään eroja käytännössä? Lämpöähän tuon on vaan tarkoitus varastoida ja luovuttaa.

On kyl komeita pitsoja tässä ketjussa, erityisesti living_death:n pitsat näyttävät niin herkullisilta, että noistahan vois maksaa ihan mielellään! Jos oppis tekemään tollaisen kunnon ilmavan pohjan, niin ai että :drool:
 
Onkos noissa pitsakivien materiaaleissa eroja? Noitahan löytyy myös kaksiosaisinakin, niin että metallilevylle voi tehdä pitsan valmiiksi ja sitten nostaa sen levyn pitsakiven päälle uuniin.

Hintaahan noilla kivillä voi olla mitä tahansa 10 euron ja 100 euron väliltä, onko näissä mitään eroja käytännössä? Lämpöähän tuon on vaan tarkoitus varastoida ja luovuttaa.

On kyl komeita pitsoja tässä ketjussa, erityisesti living_death:n pitsat näyttävät niin herkullisilta, että noistahan vois maksaa ihan mielellään! Jos oppis tekemään tollaisen kunnon ilmavan pohjan, niin ai että :drool:

Pizza/paistoterästä suosittelen varauksetta. Liki 10 kilon suorakulmion muotoinen metallilaatta asuu meillä jatkuvasti uunissa ja sopii hienosti muuhunkin kuin tietyn läpimitan pyöreiden pizzojen paisteluun (leivät, pitat ym. esim tulee hienosti tässä). Ei varmasti halkea koskaan toisin kuin jotkut kivet.
 
Pizza/paistoterästä suosittelen varauksetta. Liki 10 kilon suorakulmion muotoinen metallilaatta asuu meillä jatkuvasti uunissa ja sopii hienosti muuhunkin kuin tietyn läpimitan pyöreiden pizzojen paisteluun (leivät, pitat ym. esim tulee hienosti tässä). Ei varmasti halkea koskaan toisin kuin jotkut kivet.
Pitääpä perehtyä myös näihin metallisiin. Kiitoksia vinkistä!
 
Onkos noissa pitsakivien materiaaleissa eroja? Noitahan löytyy myös kaksiosaisinakin, niin että metallilevylle voi tehdä pitsan valmiiksi ja sitten nostaa sen levyn pitsakiven päälle uuniin.

Hintaahan noilla kivillä voi olla mitä tahansa 10 euron ja 100 euron väliltä, onko näissä mitään eroja käytännössä? Lämpöähän tuon on vaan tarkoitus varastoida ja luovuttaa.

On kyl komeita pitsoja tässä ketjussa, erityisesti living_death:n pitsat näyttävät niin herkullisilta, että noistahan vois maksaa ihan mielellään! Jos oppis tekemään tollaisen kunnon ilmavan pohjan, niin ai että :drool:

Ennen kun teet elämästäs liian vaikeeta niin kokeile tässäkin ketjussa monesti suositeltua housen (prisman) pitsa alustaa, 8e ja ei esilämmitys tarvetta, pizzan teko suoraan siihen ‍♂️
 
Pizzakiven saa myös ihan rautakaupasta. Valkkaat sieltä mieleisen 30x30 - 45x45cm laatan ja pyydät malliksi/maksat sen 1-3€ panttimaksun mallilaatasta. Voi käyttää paistokivenä ja vaikka suoraan tarjoiluastiana ja jos likaantuu/hajoaa niin uutta tilalle. Myydään myös paketeissa jos hyvä malli sattuu kohdalle :)

Kunhan huomioi että laatta on luonnonkiveä/porcellianoa/marmoria jotta kestää kuumuutta ja pinta ei ole lasitettu (voi hajota kuumentaessa/jäähtyessä).

Tuosta @kurwaslobo taikinasta ottaisin mielelläni tarkan ohjeen, näyttää juuri sellaiselta pohjalta mistä itse pidän.
 
Mulla on joku prismasta ostettu paistokivi mallia suorakaide ja on jotain harmaata luonnonkiveä. Se on ollut käytössä nelisen vuotta ja on valunut juustoa, on lämmitelty kiertoilmalla jne eikä vielä ole haljennut. Jos joskus rikkoontuu niin hommaan teräksen.

En oo tollasten teflon pizzapeltien ystävä vaikka näyttää pizzat tekevänkin. Esim livingdeathin pizzoista näkee että lopputulos (ei huomioida täytteitä) näyttää sellaselta pakastepizzamaiselta eli reuna ei kohoile vapaasti ja paistuu muutenkin pidempään ja hitaammin kuin maksimilämpöön kiven päälle tuupattu pizza. Makukysymys, mutta itse ehkä pidän kuitenkin tavoiteltavampana sellasta rönsyilevää "aitoa" pizzaa.

@Jebaus kurwaslobo taitaa tehdä pizzat melko kuumassa grillissä, joten ihan samanlaiseen et varmaan kotona pääse, mutta pizzataikina on niinkin yksinkertainen tehdä että punnitse jauhot, lisää 65% (hydrataatio tällöin 65%) jauhojen painosta vettä. Lisää kuivahiivaa kiireen mukaan ja suolaa maun mukaan. Jos tuntuu että taikinassa on parantamisen varaa voit säätää hydrataatiota pienissä pykälissä ylös tai alas.
 
Omassa halpamallin kaasugrillissä toimii erinomaisesti kaksi 400x200x20 tulitiililaattaa. Maksaa jonkun 4€ kappale ja kestää varmasti lämpöä.
 
Itteenikin kiinnostais jos siitä taikinan teosta (varsinkin hiivaan liittyen) olis joku yksityiskohtainen video ihan kaulimiseen asti :D
 
Ensi lauantaina teen pizzaa seuraavan kerran ja voin laittaa tarkat mitat taikinaan tulevista tarpeista, kun tuli ostettua tänään Tokmannista halpa keittiövaaka.
 
Tulipas tehtyä pizzaa mutta prkl kun pohja meni kivikovaksi. :facepalm: Jääkaapissa nyt muhenee jonkin verran mutta tuossa edellä olevaa odotellen. :think:
 
Onkohan samaa tavaraa, mitä pizzeriat hakevat tukusta?

No, pääasia että on jotain täytettä pakastimessa jos tulee yllättävä pizzannälkä ja muuta täytettä ei ole saatavilla.
 
Äh voihan perse! Mä tein tänään ekaa kertaa pizzaa itelle ja vaimolle niin et käytin kahta pizzakiveä ja käytin täälläkin mainittua leivinpaperikikkaa (2min paperilla kiven päällä ja sit paperi pois) ja käytin kiertoilmaa, tuli ihan pirun komiat pizzat mutta oli niin kova nälkä että unohdin ottaa kuvat :rofl::facepalm:


Piti living sulta kysyä, kun meinasin seuraavaksi kokeilla tolla hiivalla leikkiä, että millä konstilla sä sen veden lämmität? Otatko suoraan hanasta kuumaa vettä vai mikrossa tms?
Itellä aina tossa se ongelma et mistä sen tietää että se vesi on sopivaa :D

PS on muuten hiton hyvän näköistä toi keltainen paprika pizzassa, taidankin sitä pistää seuraavaksi!
 
Äh voihan perse! Mä tein tänään ekaa kertaa pizzaa itelle ja vaimolle niin et käytin kahta pizzakiveä ja käytin täälläkin mainittua leivinpaperikikkaa (2min paperilla kiven päällä ja sit paperi pois) ja käytin kiertoilmaa, tuli ihan pirun komiat pizzat mutta oli niin kova nälkä että unohdin ottaa kuvat :rofl::facepalm:


Piti living sulta kysyä, kun meinasin seuraavaksi kokeilla tolla hiivalla leikkiä, että millä konstilla sä sen veden lämmität? Otatko suoraan hanasta kuumaa vettä vai mikrossa tms?
Itellä aina tossa se ongelma et mistä sen tietää että se vesi on sopivaa :D

PS on muuten hiton hyvän näköistä toi keltainen paprika pizzassa, taidankin sitä pistää seuraavaksi!
Ei se hiiva oikeasti lämmöstä niin välitä. Sienet muutenkin elää kylmissäkin oloissa. Riittävä nostatusaika, sillä pärjää.
 
Äh voihan perse! Mä tein tänään ekaa kertaa pizzaa itelle ja vaimolle niin et käytin kahta pizzakiveä ja käytin täälläkin mainittua leivinpaperikikkaa (2min paperilla kiven päällä ja sit paperi pois) ja käytin kiertoilmaa, tuli ihan pirun komiat pizzat mutta oli niin kova nälkä että unohdin ottaa kuvat :rofl::facepalm:


Piti living sulta kysyä, kun meinasin seuraavaksi kokeilla tolla hiivalla leikkiä, että millä konstilla sä sen veden lämmität? Otatko suoraan hanasta kuumaa vettä vai mikrossa tms?
Itellä aina tossa se ongelma et mistä sen tietää että se vesi on sopivaa :D

PS on muuten hiton hyvän näköistä toi keltainen paprika pizzassa, taidankin sitä pistää seuraavaksi!
Osta lämpömittari. Itse käytän sellasta infrapunalämpömittaria. Sit hanasta vaan about kädenlämpöstä. Tosin jos jääkaappikohotat niin vesi voi olla suoraan kylmääkin.
 
Äh voihan perse! Mä tein tänään ekaa kertaa pizzaa itelle ja vaimolle niin et käytin kahta pizzakiveä ja käytin täälläkin mainittua leivinpaperikikkaa (2min paperilla kiven päällä ja sit paperi pois) ja käytin kiertoilmaa, tuli ihan pirun komiat pizzat mutta oli niin kova nälkä että unohdin ottaa kuvat :rofl::facepalm:


Piti living sulta kysyä, kun meinasin seuraavaksi kokeilla tolla hiivalla leikkiä, että millä konstilla sä sen veden lämmität? Otatko suoraan hanasta kuumaa vettä vai mikrossa tms?
Itellä aina tossa se ongelma et mistä sen tietää että se vesi on sopivaa :D

PS on muuten hiton hyvän näköistä toi keltainen paprika pizzassa, taidankin sitä pistää seuraavaksi!
Hanasta lorottelen reilun käden lämpöistä vettä kulhoon. Kuivahiivaa ½ pussia, eli noin 5-6g 2 desilitran vesimäärään. Heitän vielä veden ja hiivan sekaan ruokalusikallisen sokeria ja hyppysellisen suolaa.
 
Aha, no voihan vittu, oon ollu siinä käsityksessä että se pitää olla just eikä melkein se 42 jotta toimii :D

Asiasta toiseen, vaikka vannoutunut house pizzapellin käyttäjä olenkin niin kyllä mun nyt täytyy sanoa kun ekaa kertaa tolla leivinpaperikikalle tein niin tuli kyllä paras pohja mitä ollut pizzoissa.

Se on sitten asia erikseen onko se lisärapeus sen arvoista että mulla kesti 3x kauemmin tehdä ne pizzat (uunin ja kivien esilämmitys plus ihan helvetisti hankalampi kauliminen kun housen pellissä on ne korkeat reunat jotka tekee sen todella helpoksi ja hankala siirtäminen kiven päälle....)
Veikkaan kyllä että pysyttelen niissä housen alustoissa siis, joskus kuitenkin kun on kunnolla aikaa niin tuun kiviä käyttämään.
 
Aha, no voihan vittu, oon ollu siinä käsityksessä että se pitää olla just eikä melkein se 42 jotta toimii :D

Asiasta toiseen, vaikka vannoutunut house pizzapellin käyttäjä olenkin niin kyllä mun nyt täytyy sanoa kun ekaa kertaa tolla leivinpaperikikalle tein niin tuli kyllä paras pohja mitä ollut pizzoissa.

Se on sitten asia erikseen onko se lisärapeus sen arvoista että mulla kesti 3x kauemmin tehdä ne pizzat (uunin ja kivien esilämmitys plus ihan helvetisti hankalampi kauliminen kun housen pellissä on ne korkeat reunat jotka tekee sen todella helpoksi ja hankala siirtäminen kiven päälle....)
Veikkaan kyllä että pysyttelen niissä housen alustoissa siis, joskus kuitenkin kun on kunnolla aikaa niin tuun kiviä käyttämään.
Ei sitä taikinaa kuulu kaulia vaan venytellä. Siihen on tutoriaalejakin netisssä, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan painelet palloa reunojen sisältä "kiekoksi" esim rystysillä. Kun taikinakiekko on joku 15cm leveä ja 1cm paksu niin nostat ilmaan ja alat venyttelemään reunoja pitkin jne kunnes pizza on valmis.

Itse en välttämättä tuon kiven esilämmitysaikaa laskisi mukaan pizzanvalmistukseen paitsi siltä osin, että toki kotona täytyy olla esilämmitysajan verran ennen pizzan paistoa.
 
Ei sitä taikinaa kuulu kaulia vaan venytellä. Siihen on tutoriaalejakin netisssä, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan painelet palloa reunojen sisältä "kiekoksi" esim rystysillä. Kun taikinakiekko on joku 15cm leveä ja 1cm paksu niin nostat ilmaan ja alat venyttelemään reunoja pitkin jne kunnes pizza on valmis.

Itse en välttämättä tuon kiven esilämmitysaikaa laskisi mukaan pizzanvalmistukseen paitsi siltä osin, että toki kotona täytyy olla esilämmitysajan verran ennen pizzan paistoa.

No edelleen kun ilman hiivaa tekee niin se on ihan sama kauliiko vai ei, ilman hiivaa se taikina myös on sellaisessa koostumuksessa että sitä ei venytellä vaan kauliminen on pakko...
 
No edelleen kun ilman hiivaa tekee niin se on ihan sama kauliiko vai ei, ilman hiivaa se taikina myös on sellaisessa koostumuksessa että sitä ei venytellä vaan kauliminen on pakko...
Ainiin, sulla oli tollanen erikoinen rajoitus. Kyl sitä taikinaa silti voi venytellä, gluteenihan sen mahdollistaa. Ihan mielenkiinnosta että mistä tuo hiivattomuus johtuu ja miten todettu tms että aiheuttaa haittoja? Hiivaahan kuitenkin on luonnossakin lähes kaikkialla, marjoissa, hedelmissä jne on villihiivoja jne vaii onko niin pieniä pitoisuuksia ettei haittaa?
 
Ainiin, sulla oli tollanen erikoinen rajoitus. Kyl sitä taikinaa silti voi venytellä, gluteenihan sen mahdollistaa. Ihan mielenkiinnosta että mistä tuo hiivattomuus johtuu ja miten todettu tms että aiheuttaa haittoja? Hiivaahan kuitenkin on luonnossakin lähes kaikkialla, marjoissa, hedelmissä jne on villihiivoja jne vaii onko niin pieniä pitoisuuksia ettei haittaa?

Ei ole sen ihmeempi rajoitus kuin että vatsa yleensä sekaisin jos tehnyt taikinan hiivaan niin ei sen takia usein viitsi hiivaa pistää.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
296 216
Viestejä
5 066 502
Jäsenet
81 043
Uusin jäsen
HuTSon

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom