Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Kaveri toi vähän pizzasuikaleita :D

72390497_10157740528714295_5979114910104158208_n.jpg

tuo tuotesisältö on noissa aika mielenkiintoinen vaikka ne pizzan päällä hyvältä maistuukin.
 
Onkohan samaa tavaraa, mitä pizzeriat hakevat tukusta?

No, pääasia että on jotain täytettä pakastimessa jos tulee yllättävä pizzannälkä ja muuta täytettä ei ole saatavilla.
 
Äh voihan perse! Mä tein tänään ekaa kertaa pizzaa itelle ja vaimolle niin et käytin kahta pizzakiveä ja käytin täälläkin mainittua leivinpaperikikkaa (2min paperilla kiven päällä ja sit paperi pois) ja käytin kiertoilmaa, tuli ihan pirun komiat pizzat mutta oli niin kova nälkä että unohdin ottaa kuvat :rofl::facepalm:


Piti living sulta kysyä, kun meinasin seuraavaksi kokeilla tolla hiivalla leikkiä, että millä konstilla sä sen veden lämmität? Otatko suoraan hanasta kuumaa vettä vai mikrossa tms?
Itellä aina tossa se ongelma et mistä sen tietää että se vesi on sopivaa :D

PS on muuten hiton hyvän näköistä toi keltainen paprika pizzassa, taidankin sitä pistää seuraavaksi!
 
Äh voihan perse! Mä tein tänään ekaa kertaa pizzaa itelle ja vaimolle niin et käytin kahta pizzakiveä ja käytin täälläkin mainittua leivinpaperikikkaa (2min paperilla kiven päällä ja sit paperi pois) ja käytin kiertoilmaa, tuli ihan pirun komiat pizzat mutta oli niin kova nälkä että unohdin ottaa kuvat :rofl::facepalm:


Piti living sulta kysyä, kun meinasin seuraavaksi kokeilla tolla hiivalla leikkiä, että millä konstilla sä sen veden lämmität? Otatko suoraan hanasta kuumaa vettä vai mikrossa tms?
Itellä aina tossa se ongelma et mistä sen tietää että se vesi on sopivaa :D

PS on muuten hiton hyvän näköistä toi keltainen paprika pizzassa, taidankin sitä pistää seuraavaksi!
Ei se hiiva oikeasti lämmöstä niin välitä. Sienet muutenkin elää kylmissäkin oloissa. Riittävä nostatusaika, sillä pärjää.
 
Äh voihan perse! Mä tein tänään ekaa kertaa pizzaa itelle ja vaimolle niin et käytin kahta pizzakiveä ja käytin täälläkin mainittua leivinpaperikikkaa (2min paperilla kiven päällä ja sit paperi pois) ja käytin kiertoilmaa, tuli ihan pirun komiat pizzat mutta oli niin kova nälkä että unohdin ottaa kuvat :rofl::facepalm:


Piti living sulta kysyä, kun meinasin seuraavaksi kokeilla tolla hiivalla leikkiä, että millä konstilla sä sen veden lämmität? Otatko suoraan hanasta kuumaa vettä vai mikrossa tms?
Itellä aina tossa se ongelma et mistä sen tietää että se vesi on sopivaa :D

PS on muuten hiton hyvän näköistä toi keltainen paprika pizzassa, taidankin sitä pistää seuraavaksi!
Osta lämpömittari. Itse käytän sellasta infrapunalämpömittaria. Sit hanasta vaan about kädenlämpöstä. Tosin jos jääkaappikohotat niin vesi voi olla suoraan kylmääkin.
 
Äh voihan perse! Mä tein tänään ekaa kertaa pizzaa itelle ja vaimolle niin et käytin kahta pizzakiveä ja käytin täälläkin mainittua leivinpaperikikkaa (2min paperilla kiven päällä ja sit paperi pois) ja käytin kiertoilmaa, tuli ihan pirun komiat pizzat mutta oli niin kova nälkä että unohdin ottaa kuvat :rofl::facepalm:


Piti living sulta kysyä, kun meinasin seuraavaksi kokeilla tolla hiivalla leikkiä, että millä konstilla sä sen veden lämmität? Otatko suoraan hanasta kuumaa vettä vai mikrossa tms?
Itellä aina tossa se ongelma et mistä sen tietää että se vesi on sopivaa :D

PS on muuten hiton hyvän näköistä toi keltainen paprika pizzassa, taidankin sitä pistää seuraavaksi!
Hanasta lorottelen reilun käden lämpöistä vettä kulhoon. Kuivahiivaa ½ pussia, eli noin 5-6g 2 desilitran vesimäärään. Heitän vielä veden ja hiivan sekaan ruokalusikallisen sokeria ja hyppysellisen suolaa.
 
Aha, no voihan vittu, oon ollu siinä käsityksessä että se pitää olla just eikä melkein se 42 jotta toimii :D

Asiasta toiseen, vaikka vannoutunut house pizzapellin käyttäjä olenkin niin kyllä mun nyt täytyy sanoa kun ekaa kertaa tolla leivinpaperikikalle tein niin tuli kyllä paras pohja mitä ollut pizzoissa.

Se on sitten asia erikseen onko se lisärapeus sen arvoista että mulla kesti 3x kauemmin tehdä ne pizzat (uunin ja kivien esilämmitys plus ihan helvetisti hankalampi kauliminen kun housen pellissä on ne korkeat reunat jotka tekee sen todella helpoksi ja hankala siirtäminen kiven päälle....)
Veikkaan kyllä että pysyttelen niissä housen alustoissa siis, joskus kuitenkin kun on kunnolla aikaa niin tuun kiviä käyttämään.
 
Aha, no voihan vittu, oon ollu siinä käsityksessä että se pitää olla just eikä melkein se 42 jotta toimii :D

Asiasta toiseen, vaikka vannoutunut house pizzapellin käyttäjä olenkin niin kyllä mun nyt täytyy sanoa kun ekaa kertaa tolla leivinpaperikikalle tein niin tuli kyllä paras pohja mitä ollut pizzoissa.

Se on sitten asia erikseen onko se lisärapeus sen arvoista että mulla kesti 3x kauemmin tehdä ne pizzat (uunin ja kivien esilämmitys plus ihan helvetisti hankalampi kauliminen kun housen pellissä on ne korkeat reunat jotka tekee sen todella helpoksi ja hankala siirtäminen kiven päälle....)
Veikkaan kyllä että pysyttelen niissä housen alustoissa siis, joskus kuitenkin kun on kunnolla aikaa niin tuun kiviä käyttämään.
Ei sitä taikinaa kuulu kaulia vaan venytellä. Siihen on tutoriaalejakin netisssä, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan painelet palloa reunojen sisältä "kiekoksi" esim rystysillä. Kun taikinakiekko on joku 15cm leveä ja 1cm paksu niin nostat ilmaan ja alat venyttelemään reunoja pitkin jne kunnes pizza on valmis.

Itse en välttämättä tuon kiven esilämmitysaikaa laskisi mukaan pizzanvalmistukseen paitsi siltä osin, että toki kotona täytyy olla esilämmitysajan verran ennen pizzan paistoa.
 
Ei sitä taikinaa kuulu kaulia vaan venytellä. Siihen on tutoriaalejakin netisssä, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan painelet palloa reunojen sisältä "kiekoksi" esim rystysillä. Kun taikinakiekko on joku 15cm leveä ja 1cm paksu niin nostat ilmaan ja alat venyttelemään reunoja pitkin jne kunnes pizza on valmis.

Itse en välttämättä tuon kiven esilämmitysaikaa laskisi mukaan pizzanvalmistukseen paitsi siltä osin, että toki kotona täytyy olla esilämmitysajan verran ennen pizzan paistoa.

No edelleen kun ilman hiivaa tekee niin se on ihan sama kauliiko vai ei, ilman hiivaa se taikina myös on sellaisessa koostumuksessa että sitä ei venytellä vaan kauliminen on pakko...
 
No edelleen kun ilman hiivaa tekee niin se on ihan sama kauliiko vai ei, ilman hiivaa se taikina myös on sellaisessa koostumuksessa että sitä ei venytellä vaan kauliminen on pakko...
Ainiin, sulla oli tollanen erikoinen rajoitus. Kyl sitä taikinaa silti voi venytellä, gluteenihan sen mahdollistaa. Ihan mielenkiinnosta että mistä tuo hiivattomuus johtuu ja miten todettu tms että aiheuttaa haittoja? Hiivaahan kuitenkin on luonnossakin lähes kaikkialla, marjoissa, hedelmissä jne on villihiivoja jne vaii onko niin pieniä pitoisuuksia ettei haittaa?
 
Ainiin, sulla oli tollanen erikoinen rajoitus. Kyl sitä taikinaa silti voi venytellä, gluteenihan sen mahdollistaa. Ihan mielenkiinnosta että mistä tuo hiivattomuus johtuu ja miten todettu tms että aiheuttaa haittoja? Hiivaahan kuitenkin on luonnossakin lähes kaikkialla, marjoissa, hedelmissä jne on villihiivoja jne vaii onko niin pieniä pitoisuuksia ettei haittaa?

Ei ole sen ihmeempi rajoitus kuin että vatsa yleensä sekaisin jos tehnyt taikinan hiivaan niin ei sen takia usein viitsi hiivaa pistää.
 
Täällä on jonkin verran ollut puhetta pohjan rapeaksi saattamisesta. Oman kokemuksen mukaan sen suhteen on tärkeää myös mitä tekee sen jälkeen kun pizza tulee uunista. Yleensä kuuma mikä tahansa aine pystyy sitomaan enemmän kosteutta itseensä kuin kylmä vastaava. Siinä missä kuuma pohja on vielä rapsakka kun se jäähtyy lautasta vasten ylimääräinen kosteus ei pääse karkuun, vaan se alkaa sitkostaa pohjaa. Tämän estämiseksi kannattaa pizza nostaa suoraan uunista kaksinkerroin asetellun pyyhkeen päälle 1-2 minuutiksi jäähtymään ennen kuin sen heittää lautaselle ja suuhun. Kannattaa kokeilla etenkin jos ei ole pizzakiveä ja/tai riittävän kuumaa uunia käytettävissä.
 
Hyvännäköistä tuli. Pitääpä itsekkin hankkia tuollainen syvä paistokulho johon tehdä.
 
Tyhmä pilkkua viilaava kysymys: eikö tuo ole piirakka eikä pizza, sillä ei tuo näytä perinteiseltä pannupizzaltakaan (paksulla pohjalla)?
 
Kiitokset avartavasta linkistä (en ollut koskaan ennen kuullut tuollaita deep dish termiä enkä edes tajunnut että sitä olisi voinut googlata): siinäkin viitataan hyvin pitkälle piirakkaan eli tämä on pizza eikä piirakka koska?
- käytetään pannua eikä vuokaa (kuvissa on kyllä ihan tavallisia vuokiakin)
- pannu/vuoka on mahdollisti normaalia piirakaavuokaa vähän korkeampi
- käytetään pizzalle tyypillisiä ainesosia (juusto, tomaattikastike) mutta päin vastaisessa järjestyksessä
 
Kiitokset avartavasta linkistä (en ollut koskaan ennen kuullut tuollaita deep dish termiä enkä edes tajunnut että sitä olisi voinut googlata): siinäkin viitataan hyvin pitkälle piirakkaan eli tämä on pizza eikä piirakka koska?
- käytetään pannua eikä vuokaa (kuvissa on kyllä ihan tavallisia vuokiakin)
- pannu/vuoka on mahdollisti normaalia piirakaavuokaa vähän korkeampi
- käytetään pizzalle tyypillisiä ainesosia (juusto, tomaattikastike) mutta päin vastaisessa järjestyksessä


Jenkeissä tästä väitellään vissiin aika paljon, että onko piirakka, pizza vai "laatikko"/vuoka eli casserole. Mulle ihan sama, hyvää on. :eat:
 
Nuo kuvat ovat sen verran jäätävän kokoisia, että spoiler-tägin käyttöä voisi harkita.
 
Tälläistä tänään.

Pekonia, tonnikalaa, pepperonisalamia, kinkkua, vihreää paprikaa, sipulia ja jotain erittäin tykkiä ruskeaa saksalaista pepperonia peltipurkista.

Alimman kuvan pannupizzassa kinkkua, tonnikalaa ja pepperonisalamia.

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG
 
Taas vierähti pari tuntia pizzamaailmassa.

Tämä oli ensimmäinen pizza ja toisesta en ehtinyt ottamaan kuvaa, kun saunavuoro oli koko ajan meneillään :)

Yritän nyt muistella täytteitä: amerikan pekonia, sinihomejuustoa, valkosipulia, devils hot jalapeloa, keltaista paprikaa, punasipulia, hk:n kinkkusuikaleita ja mozzarellaa.

Toi Prisman Hot Devils on nimensä mukaisesti tykkiä kamaa :D

DSC03808.JPG
 
Varmaan makuasioita, mutta eikö tuo ilmakuivattukinkku kannata laittaa vasta paiston jälkeen siihen päälle?
 
Varmaan makuasioita, mutta eikö tuo ilmakuivattukinkku kannata laittaa vasta paiston jälkeen siihen päälle?
Noin teen itsekin mutta living deathin pizzat eivät nyt muutenkaan oikein edusta sellasta italialaista pizzaa vaan tollasta suomalaista sydänkohtausmättöä niin en tiedä onko tossa vaiheessa enää käyttötavalla niin väliä. Tossa piirakassa on kuitenkin jo valmiiksi 4 muuta eri lihakomponenttia, niin eipä siinä jää paljon maisteltavaa tuoreestakaan ilmakuivatusta kinkusta.
 
Nyt kun olen alkanut raastaa juustot
Ei oikein osu sopiva määrä raastettua juustoa tehtyä.
HARD CORE:
20191119_194323.jpg
 
Varmaan makuasioita, mutta eikö tuo ilmakuivattukinkku kannata laittaa vasta paiston jälkeen siihen päälle?
Tosiaan makuasioita.

Yritin syödä yhden siivun "raakana" ja joutui sylkäisemään roskikseen. Tuli sama fiilis jos yrittää syödä graavattua tai kylmäsavustettua kalaa ja en tykkää.
 
Oli jäänyt perjantailta ylimääräisiä täytteitä ja ne piti saada käytettyä ennen kuin menevät roskiin.
 
Tosiaan makuasioita.

Yritin syödä yhden siivun "raakana" ja joutui sylkäisemään roskikseen. Tuli sama fiilis jos yrittää syödä graavattua tai kylmäsavustettua kalaa ja en tykkää.

Minkä takia sitä on pitänyt ostaa? Lähinnä nyt vain kyselen kun itselle tuo on suurta herkkua, eikä tulisi mielenkään kypsyttää sitä millään tavalla.
 
Minkä takia sitä on pitänyt ostaa? Lähinnä nyt vain kyselen kun itselle tuo on suurta herkkua, eikä tulisi mielenkään kypsyttää sitä millään tavalla.
Sain sen tuttavalta, joka oli käynyt kirkon ruokajakelussa ja saanut sen sieltä, eli ei maksanut mitään.

Eipä tota muuten tulisi ostettuakaan.
 
Sanoisin itsekin, että tuon parmankinkun tai edes vähän huonompilaatuisten ilmakuivattujen kinkkujen kanssa lienee parempi olla ilman kuin syödä kypsennettynä, koska samalla rahalla saa varmaan jotain maukkaampaa kypsennettyä tuotetta.

Tässä topikissa on näkynyt viimeaikoina muutamaan eri kategoriaan uppoavia lättyjä. Yhtenä omana kategorianaan selvästi nuo livingdeathin mättökiekot, joissa taikinaan, paistamiseen tai täytteiden hienovaraisuuteen ei ole panostettu, mutta pizzat ovat suht säännöllisen pyöreitä, sitten on nämä "high end" pizzat missä taikinaan, paistamiseen ja kenties täytteisiinkin on laadullisesti panostettu ja sitten kolmanteen kategoriaan lajittelen kaikki kyseenalaisemman näköiset (voivat olla maittavia) lätyt kuten DonX lätty tällä sivulla. Jokainen tekee sitä mistä itse tykkää ja on hyvä saada ketjuun kuvia erilaisista lätyistä. Inspiraatiota hakevat saavat sitten itse suodattaa sisältöä omien toiveidensa mukaan.

Alla vielä kuva omasta lätystä jonka laittaisin kategoriaan 2:
IMG_20190629_191954.jpg
 
Parasta antia yleisessä pitsa-keskustelussa ovat nämä TeenPizzaniOikein-ihmiset. Määritellään ensin mikä on oikein ja mikä ennenkaikkea väärin ja sitten nyrpistellään ihmisille jotka tekevät pizzansa väärin. Tämä ei tähän ketjuun liity muuten kuin että pizzojen kohdalla tämä tulee todella usein vastaan.
 
Omat pizzat on yleensä mättöpizzoja, koska haluan siitä ruokaisan ja joka täyttää useamman syöjän vatsat kerralla tai niin, että siitä riittää yksin syödessä kahdeksi päiväksi.

Täytyy varmaan joku kerta tehdä minimalistin pizza yhdellä täytteellä.
 
Parasta antia yleisessä pitsa-keskustelussa ovat nämä TeenPizzaniOikein-ihmiset. Määritellään ensin mikä on oikein ja mikä ennenkaikkea väärin ja sitten nyrpistellään ihmisille jotka tekevät pizzansa väärin. Tämä ei tähän ketjuun liity muuten kuin että pizzojen kohdalla tämä tulee todella usein vastaan.
Niin ja totuushan kuitenkin ainakin minun mielestäni on että ei ole väärää tapaa jos siitä pitää :)
 
Ei ole tainnut kukaan vielä laitella kuvia niistä, kutsutaan nyt vaikka "suomalaisiksi pitsoiksi", jotka on tehty uunipellille paksulla pohjalla. Täytteenä jauhelihaa ja ehkä tomaattisiivuja. Jauhelihana todennäköisesti sika-nautaa. Muistelisin että taisi tällainen olla ensikokemus pitsasta joskus nuoruudessa, kun karvakäsikebabiloita ei ollut joka pitäjässä. Taitaa aika kullata muistot, mutta olivathan nekin silloin hyviä ja herkullisia.
 
Ei ole tainnut kukaan vielä laitella kuvia niistä, kutsutaan nyt vaikka "suomalaisiksi pitsoiksi", jotka on tehty uunipellille paksulla pohjalla. Täytteenä jauhelihaa ja ehkä tomaattisiivuja. Jauhelihana todennäköisesti sika-nautaa. Muistelisin että taisi tällainen olla ensikokemus pitsasta joskus nuoruudessa, kun karvakäsikebabiloita ei ollut joka pitäjässä. Taitaa aika kullata muistot, mutta olivathan nekin silloin hyviä ja herkullisia.
Onhan tollaiselle paikkansa, tomaattikastikkeen tilalle ketsuppia, halpaa jauhelihaa, ananaspaloja, muutama tomaattisiivu ja valmisraastetta tai sitten jotain raastettua arkijuustoa. Ei se huonon makuista ole, mutta ehkä ajatusmaailma on mennyt internetin mukana siihen, että helpon tiedonsaannin kautta on todettu, ettei asiaan panostaminen ole mahdotonta ja kohtuullisella lisävaivalla saa aikaan vielä parempaakin.

Tekisin silti tuollaisen peruspizzan esimerkiksi kaveriporukan illanvieton snackseiksi kun isolla pellillä saa ruokaisaa pizzaa isommalle porukalle about samalla vaivalla, kuin että vääntäisi yhden vähän hifimmän lätyn josta syö yksi ihminen. Tai vaihtoehtoisesti jos tiedän tarvitsevani eväsmurkinaa seuraavalle päivälle vaikkapa pidempien ajoreissujen takia niin edellisenä iltana tuollainen "piirakka" uuniin, siitä iltaruoka ja jämät mukaan. Maistuvat tarvittaessa kylmänäkin. En ehkä kategorisoisi enää nykytiedon välissä pizzaksi vaan kirjaimellisesti sanoisin piirakaksi. Eihän tuo hirveästi eroa makeasta pullapohjaan tehdystä mustikkapiirakasta.
 
Tämmöisiä ne peltipizzat olivat vielä 3-4 vuotta sitten, ennen kuin tajusin ottaa tarkemmin selvää jauhoista ja valmistustavoista.

Usein pääosaa raaka-aineesta näytteli sikanauta jauheliha, jonka ympärille kaikki rakennettiin.

Taikina oli väännetty tuorehiivaan tavallisilla pullavehnäjauhoilla.

Ketsuppia ei sentään pohjalla, vaan sitä tummanpunaista ja kitkerää tomaattipyrettä pikkupurkeista.

Juustona tietenkin jotain tavallista edamia tai kermajuustoa itse raastettuna ja pizzan päällimmäiseksi kanneksi laitettuna.

1.jpg

2.jpg

3.jpg
 
Tehtiin äitimuorin kans alkuviikosta muutama pitsa ku jäi leivinuuniin rieskojen paiston jälkeen lämpöjä.. Mittari näytti arinalle lämpöjä ~300°C ja paikoitellen ylikin. Paistoaika n. 5-6 minuuttia.

Tehtiin parilla erilaisella taikinalla. Lopputuloksesta en hoksinu eroja..
Täytteet oli jauhelihaa, kebabbia, kinkkua, ananasta ja tomaattia, näitä sitte aina vähä erilailla täytteiksi jokaiseen. Juustoa tuli heti tomaatti/pyre-soseen päälle hieman ja täytteiden päälle sitte kans.
8kpl tuli kaikenkaikkiaan ja perkuleen hyviä ja pohjaltaan todella rapsakoita. Pohjat kaulittiin 3mm suurinpiirtein..
Ohrajauhoja aina pelkan päälle että luiskahtaa lätty hyvin uuniin kun vähä pelkalla heilauttaa.
Kahdella pelkalla kun tehtiin ni tuli nopeeta valmista. Toinen täytti lätyt ja toinen huolehti paiston.

index.php


index.php
 
Mummolaan kun mentiin lapsena, niin eräänä kertana oli mummo tehnyt meille iltapalaa koska olimme perillä mummolassa n. klo 20-21 aikaan perjantai-iltana ja jos joku 80-90 luvun taitteessa ajoi tai oli kyydissä kun ajettiin 4-tietä Järvenpäästä keski-suomeen, tietää että ne nelostien perjantai-illan ruuhkat oli aika hyvät. Ennen Heinolan liikennevaloja liikenne pysähtyi, pystyi käymään kusella siellä metsän puolella ja sillä välin autoletka oli mennyt ehkä eteenpäin sen 5-10 metriä? No kuitenkin, mummo oli tehnyt pitsaa meille iltapalaksi koska "nuoriso tykkää kuulemma pitsasta". No tämä versio pizzasta oli juurikin piirakkamainen eli paksu pohja, paljon täytteitä kuten paistettua hirven jauhelihaa ja siivutettuja tomaattteja ja päällä kermajuustoa sillai sopivasti. Tämä pizza oli todella hyvää ja nälkä lähti. Mutta jos tänä päivänä laittaisin kuvan tästä pizzasta vaikka nyt sosiaaliseen mediaan, nämä PizzojenOikeinTekijät nauraisivat minut ja kuvan tästä pizzasta ulos koko paikasta. No ehkä se pitää ymmärtää että se on vain tätä päivää ja hyväksyä tälläinen käytös somessa? Mutta iso kiitos mummolle että teki silloin nälkäisille tulijoille pizzaa, se oli todella hyvää.
 
Living deadin vimppa peltipizza näyttää niin hyvältä että alko kuola valua ja samoin myös tuo jauhelihapiirakka :drool:

Oon sitä mieltä kanssa että ei pizzaa voi väärin tehdä jos se maistuu tekijälle.
 
Kyllähän me laitetaan pystyyn somekampanja jossa aletaan vaatimaan että vain tietyllä tavalla tehty mummopitsa on se ainut ja oikea mummopitsa. Voimme keskustella savolaisen ja karjalaisen mummopitsan eroista. Ja siitä kuuluuko mummopitsan ruokajuomaksi paremmin maito vai kotikalja? Sekä tietenkin tuo ikuisuuskysymys, pitääkö mummopitsaa aina tehdä se kaksi pellillistä vai voiko ääritapauksissa tehdä vain sen yhden ja ainoan? Mahdollisuudet ovat rajattomat. Hyvää kansainvälistä mummopitsa päivää kaikille!
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 713
Viestejä
4 493 276
Jäsenet
74 283
Uusin jäsen
mdfds

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom