Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

No siis monia asioita voi tehdä joko oikealla tai väärällä tavalla ja pizzan uuniin laittaminen on selkeästi yksi tälläinen. Täällä keskustelupalstalla on henkilöitä jotka näyttävät tietävän miten homma kuuluu tehdä oikeaoppisesti niin heistä olisi parempi koittaa ottaa mallia kuin ajaa vääränlaista toimintapaa väkisin. En oo nähnyt yhdenkään ammattilaisen pizzanpaistajan säätäneen jonkun leivinpaperin kanssa. Suoraan uuniin näyttävät lapiolla pizzat lyövän. Jos kaikki leivinpaperimiehet lopettaisivat tavan niin säästetty leivinpaperimäärä olisi huikea.
mucho grachie. tulevaisuuus taitaa olla suihkautettava tekopekonivesi
 
Ei vaan voi ymmärtää miten joillekin on niin kova kirosana jos käyttää jotain apuvälinettä mikä helpottaa suoritusta. Kuitenkaan lopputulos ei eroa mitenkään mutta ilmeisesti oikein tekeminen vaatii että tehdään vaikeesti.

Kyllä eroaa. Jos paistoaika on 60-90sec, niin screeni toimii siinä kiven ja pizzan välissä eristeenä. Kivi jäähtyy ja samoin pohja eli paistotulos on eri
 
En oo nähnyt yhdenkään ammattilaisen pizzanpaistajan säätäneen jonkun leivinpaperin kanssa.
Mutta kun en ole ammatilainen enkä pyri sellaiseksi. Olen satunnainen pitsanpaistaja jolla taikina laatu vaihtelee ja apuvälineet on siinä eduksi.

Joku tämänkin palstan ammattilainen voisi piruuttaan kokeilla paperilla paistamista, ja kommentoida sitten. Ei se niin kauheaa ole eikä myös lopputuloskaan.
 
Kyllä eroaa. Jos paistoaika on 60-90sec, niin screeni toimii siinä kiven ja pizzan välissä eristeenä. Kivi jäähtyy ja samoin pohja eli paistotulos on eri
Mutta jos ei olekkaan ja tekee muita kuin napolilaistyylisiä kiekkoja? Esim mä en napolilaisia harrasta vaan sellaisia missä on pidempi paistoaika.
 
Käytän pizzaritilää pizzauunin ja kiven kanssa. Ideana siinä on se että pizza kasataan ritilän päällä, laitetaan uuniin puoleksi minutiksi jolloin se kypsyy sen verran että pysyy kasassa ja sitten ritilä otetaan pois ja pizza laitetaan normaalisti takaisin uuniin kivelle. Ja ihan hyvää pizzaa tulee. Ei sitä ritilää ole tarkoitus pitää koko paiston aikaa siellä.
Helppo neuvoa että tehkää näin ja näin mutta kaikilla se vaan ei yksinkertaisesti onnistu joten ritilä on hyvä apuväline.
Mä en oo ikinä ymmärtänyt näitä "oikeita" "vääriä" metodeja ja kiveen hakattuja sääntöjä. Itsellä oli pitkään aikaan ongelmana se että n. 30cm pitsaan tarvitaan 223g taikinaa ja jos tarvitset enemmän teet jotain väärin ja olet huono. Ku en enää jaksanut piitata ja nostatin taikinan 250g niin ei mitään ongelmaa ollu. (Toki nyt välineet ovat paremmat jonka yhteydessä taikinakin onnistuu paremmin).

Se että käyttääkö screeniä vai ilman niin ei luulis olevan mitään väliä. Kuhan lopputuote on hyvä ja ihmiset onnellisia niin siinäpä se. Taikinakin on joka kerta aina erilainen vaikka kuinka käytät grammalleen samaa ohjetta niin parempi se on että on joku varma niksi millä tulee valmista tuotetta. Ja mikään ei ole sen v-mäisempää kuin rikki mennyt pitsa.... Pitsaa muutenkaan jaksa tehdä ku 3-5 kertaa vuoden aikana (muuten kyllästyy) niin se että sanotaan "kokemusta, kokemusta vaan" on aika turha.

Yks kans mikä on hirveä tabu on oman kastikkeen tekeminen \ keittäminen. Joskus kokeillu noita reseptejä missä heitetään vähän suolaa ja basilikaa tomaattimurksaan ja annetaan olla siinä. Ittelle ei maistu semmoinen. Omalla reseptillä tehty sopii omiin makunystyröihin vaan paremmin.
 
Mä en oo ikinä ymmärtänyt näitä "oikeita" "vääriä" metodeja ja kiveen hakattuja sääntöjä. Itsellä oli pitkään aikaan ongelmana se että n. 30cm pitsaan tarvitaan 223g taikinaa ja jos tarvitset enemmän teet jotain väärin ja olet huono. Ku en enää jaksanut piitata ja nostatin taikinan 250g niin ei mitään ongelmaa ollu. (Toki nyt välineet ovat paremmat jonka yhteydessä taikinakin onnistuu paremmin).

Se että käyttääkö screeniä vai ilman niin ei luulis olevan mitään väliä. Kuhan lopputuote on hyvä ja ihmiset onnellisia niin siinäpä se. Taikinakin on joka kerta aina erilainen vaikka kuinka käytät grammalleen samaa ohjetta niin parempi se on että on joku varma niksi millä tulee valmista tuotetta. Ja mikään ei ole sen v-mäisempää kuin rikki mennyt pitsa.... Pitsaa muutenkaan jaksa tehdä ku 3-5 kertaa vuoden aikana (muuten kyllästyy) niin se että sanotaan "kokemusta, kokemusta vaan" on aika turha.

Yks kans mikä on hirveä tabu on oman kastikkeen tekeminen \ keittäminen. Joskus kokeillu noita reseptejä missä heitetään vähän suolaa ja basilikaa tomaattimurksaan ja annetaan olla siinä. Ittelle ei maistu semmoinen. Omalla reseptillä tehty sopii omiin makunystyröihin vaan paremmin.

Käsittämättömän usein niinkin simppeli asia, kuin tomaattikastike osataan mokata väärillä valinnoilla ja keittämällä.

Mikään ei ole parempaa, kuin kokonaiset San Marzano D.O.P tomaatit jotka murskataan hellästi käsin Huom! Ei tomaattimurskaa, ei keitetä, ei ajeta sekoittimella kitkeräksi.
 
Käsittämättömän usein niinkin simppeli asia, kuin tomaattikastike osataan mokata väärillä valinnoilla ja keittämällä.

Mikään ei ole parempaa, kuin kokonaiset San Marzano D.O.P tomaatit jotka murskataan hellästi käsin Huom! Ei tomaattimurskaa, ei keitetä, ei ajeta sekoittimella kitkeräksi.
Harmittavan väärässä olet. Kirsikkatomaattisäilykettä ja murskataan käsin keitetään hetki ja lisätään mausteita ja ehdottomasti loraus oliiviöljyä ja hiukan sokeria. Annetaan jäähtyä ja sitten lätkitään kiekon päälle. Tämä on PARAS kastike pizzoille.
 
Harmittavan väärässä olet. Kirsikkatomaattisäilykettä ja murskataan käsin keitetään hetki ja lisätään mausteita ja ehdottomasti loraus oliiviöljyä ja hiukan sokeria. Annetaan jäähtyä ja sitten lätkitään kiekon päälle. Tämä on PARAS kastike pizzoille.
-Ei kirsikka tomaatteja
-Keittäminen pilaa tomaatin maun
-Ei sokeria.

Katsokaa ja oppikaa:

 
Tasoittaa tomaatin hapokkuutta. Ei sitä laiteta kuin ripaus taittamaan hapokkuutta.
Sepä juuri, pieni ripaus sokeria varsinkin jollei tomaatit ole tarpeeksi hyviä (kaupan varsinkin). Ittellä varsinkin kesäisin tulee omia kirsikkatomaatteja ja ne kyllä pesee purkki san marzannot mennen tullen.


Ei tomaattimurskaa, ei keitetä, ei ajeta sekoittimella kitkeräksi
Tämä kyllä totta, siemenet kitkeröittää kun ne murskaa.
 
Joo, ja ollaanko tavallaan hakoteillä? Oikeita taoja kun on paljon, ja ne kytkeytyvät aina kulloiseenkin tapaukseen, eli esim. korjataan pahaa sokerilla ;-) Mutta joo, olisi helpompaa ehkä välttää takertumisesta oikeaan, puhua mikä on väärin. Kannattaako tehdä pahaa jota korjataan? Kannattaako laittaa pirusti kitkeräksipalavia jauhoja, ja sitten painia niiden poistamisen parissa?

On aika helppoa sanoa totuus: tee loistava taikina niin ei ole ongelmia. Joo, aivan kuten tee loistava maalaus niin ei tarvii ostaaa julisteita...
Eikä nekään jotka osaa maalata, aina onnistu. Ne ei vaan kerro sitä, ne kertoo onnistumisistaan. Ja jos ne olis täällä, ne kertois toisten epäonnistuisista ;-)
niin tai näin, en ottais kyllä mihinkään italialaseen ruokaan vinkkejä ömeriikasta. nehän laitta joka paikkaan kermaa, ja pitävät pastan ja kastikkeen erillään jne. Mutta, joku voi tykätä amerikkalaista ruuasta, ja turkkilaisista pitsoista, ne kun on kaikille tutumpiakin...
 
– Vähän tomaattia, oliiviöljyä, suolaa, basilikaa ja valkosipulinkynsi. Siinä siis kaikki. Ei kokoon keittämistä, ei mitään kikkailua. Osa käyttää sauvasekoitinta, mutta perinteinen napolilainen tapa on soseuttaa kastike käsin, kaksikko kertoo teoksessa.

Suomalaiset pizzagurut matkustivat kirjaa tehdessään Napoliin ja keskustelivat italialaisten ammattilaisten kanssa pizzanvalmistustavoista. Italialaiset kauhistuivat kuullessaan, miten suomalaiset yleensä pizzakastikkeensa valmistavat.

– Kun kerroimme (pizzamestari) Franco Pepelle, että monet suomalaiset hauduttavat pizzan tomaattikastiketta useita tunteja, hän pudisteli päätään ja sanoi: "No No No! Ei missään tapauksessa. Sehän pilaa kaiken raikkauden."
 
Tuossa on toki tolkkua. Itse asiassa en laittaisi valkosipulia ja öljyäkään, vain basilikaa ja suolaa. Mutta semmoisen rikoksen olen tehnyt että pihinä en valuta nestettä pois, vaikka vaimo tekeekin siitä keittoonsa osan, vaan erotan pienen osan, vedän sauvasekoittimella osaan pyrettä ja sekoitan tuon mukaan. basilikaa ei saa olla laitettuna ennen, koska se tasaisi maut. Samasta syystä en laittaisi valkosipulia, maku tasaantuu ja siitä tulee geneerinen matto. Pitsa nimenomaan on silloin kiva kun joka suupala maistuu erilaiselle.
 
Eli et ole kokeillut.
Ja puhut niinkuin tietäisit. Maailmassa on paljon hienoja asiota jos vaan haluaa ne kokea.
Miksi kokeilisin, tarpeeksi somessa katsottu jenkkien sekoilua kokkauksissa ja ei todellakaan jatkoon.

Maailmassa on hienoja asioita kyllä, amerikkalaiset ja wd40 pizzat eivät sitä ole
 
Miksi kokeilisin, tarpeeksi somessa katsottu jenkkien sekoilua kokkauksissa ja ei todellakaan jatkoon.
Ja kaikki somessa on totta ? Ja some tietää mistä sinä pidät ?

En ymmärrä tälläistä ahdasmielisyyttä. Kokeile, niin tiedät oikeasti, ei tarvii vedota someen. Antaa puheilleisi paljon enemmän luotettavuutta jos toteat että olet itse kokeillut , mutta et pitänyt, kuin se, että somessa sanottiin että kaikki on paskaa.
 
Ja kaikki somessa on totta ? Ja some tietää mistä sinä pidät ?

En ymmärrä tälläistä ahdasmielisyyttä. Kokeile, niin tiedät oikeasti, ei tarvii vedota someen. Antaa puheilleisi paljon enemmän luotettavuutta jos toteat että olet itse kokeillut , mutta et pitänyt, kuin se, että somessa sanottiin että kaikki on paskaa.

Kuten sanoin, ruuan suhteen kyllä.
On tullut kyseisessä paskamaassa käytyä.

Pidän autenttisesta pizzasta ja se tulee Italiasta. Tuoreet raaka-aineet ja puhdas maku.... Jenkeissä noi pizzat on mitä on, feikkiä
 
Sori en katsonut, koska jenkit ja kaikki mihin ne koskee on paskaa.
Etenkin ruoka ja erityisesti pizza, eikä tämä tee poikkeusta heidän kokkaus taidoistaan.
Sillä lailla. Sinä siis etä suostu myötämään että on olemassa muitakin pizzoja kuin napolilainen saatika sitä että jotkut syövät näitä muita pizzoja mieluunnin kuin "aitoja" napolilaisia? Itse ainakin syön mielummin roman tai new york tyylisiä enkä näitä napolilaisia missä on 90% taikinaa ja keskellä pieni läiskä tomaattikastiketta ja pari mozzarellapalaa. Ja ei siinä mitään, jotkut tykkää, mutta olisi sentään aikuismaista myöntää että on niitä muitakin pizzatyylejä ja erilaisia tapoja tehdä kuin vain se oma Aito ja Oikea.
 
Kuten sanoin, ruuan suhteen kyllä.
On tullut kyseisessä paskamaassa käytyä.

Pidän autenttisesta pizzasta ja se tulee Italiasta. Tuoreet raaka-aineet ja puhdas maku.... Jenkeissä noi pizzat on mitä on, feikkiä
Suosittelen kyllä tyyppaamaan nyki style pizzaa. Ite oon nykissä käydessä sitä aina syönyt ja hyvää on. Sen lisäksi jenkit on kyllä kärjessä esimerkiksi BBQ ruuassa maailman tasolla ja koko ruokatyyli on heiltä kotoisin, joten kannattaa vähän miettiä mitä kirjottelee netissä ettei nolaa itseään...

On ihan ok myöntää, että italialaistyylinen (napolilainen?) on oma lempparityyli, mutta itse tykkään kyllä pizzoissa niin detroit stylestä, nyki stylestä, napolilaisesta, roomalaisesta levypizzasta, kotimaisesta mummon peltipiirakasta jne. Kaikissa on puolensa ja hyvin tehtynä hyvää.
 
Suosittelen kyllä tyyppaamaan nyki style pizzaa. Ite oon nykissä käydessä sitä aina syönyt ja hyvää on. Sen lisäksi jenkit on kyllä kärjessä esimerkiksi BBQ ruuassa maailman tasolla ja koko ruokatyyli on heiltä kotoisin, joten kannattaa vähän miettiä mitä kirjottelee netissä ettei nolaa itseään...

On ihan ok myöntää, että italialaistyylinen (napolilainen?) on oma lempparityyli, mutta itse tykkään kyllä pizzoissa niin detroit stylestä, nyki stylestä, napolilaisesta, roomalaisesta levypizzasta, kotimaisesta mummon peltipiirakasta jne. Kaikissa on puolensa ja hyvin tehtynä hyvää.
Mistään en mitään tiedä MUTTA, kyllä Nykiläinen pizza todella hyvää on. Sehän tässä harrastuksessa parasta on että voi vaihdella pizza tyylejä ni ei pääse kyllästymään.
 
Sillä lailla. Sinä siis etä suostu myötämään että on olemassa muitakin pizzoja kuin napolilainen saatika sitä että jotkut syövät näitä muita pizzoja mieluunnin kuin "aitoja" napolilaisia? Itse ainakin syön mielummin roman tai new york tyylisiä enkä näitä napolilaisia missä on 90% taikinaa ja keskellä pieni läiskä tomaattikastiketta ja pari mozzarellapalaa. Ja ei siinä mitään, jotkut tykkää, mutta olisi sentään aikuismaista myöntää että on niitä muitakin pizzatyylejä ja erilaisia tapoja tehdä kuin vain se oma Aito ja Oikea.

Tottakai niitä on muita mitä maailmalla on tullut syötyä, ainoaa oikeaa on toki vaikea päihittää.... Jenkkien tekeleet on vain täyttä paskaa

- Napoletana
-Romana
-Pinsa
-Fritta (tälle iso suositus)
-Romana
-Taglio (Palermon street foodia parhaimillaan. BIGA GENIO E FARINA, Palermo - Via Maqueda 284-286 - Menu, Prices & Restaurant Reviews - Order Online Food Delivery - Tripadvisor )
-Siciliana
-Calzone


Suosittelen kyllä tyyppaamaan nyki style pizzaa. Ite oon nykissä käydessä sitä aina syönyt ja hyvää on. Sen lisäksi jenkit on kyllä kärjessä esimerkiksi BBQ ruuassa maailman tasolla ja koko ruokatyyli on heiltä kotoisin, joten kannattaa vähän miettiä mitä kirjottelee netissä ettei nolaa itseään...

On ihan ok myöntää, että italialaistyylinen (napolilainen?) on oma lempparityyli, mutta itse tykkään kyllä pizzoissa niin detroit stylestä, nyki stylestä, napolilaisesta, roomalaisesta levypizzasta, kotimaisesta mummon peltipiirakasta jne. Kaikissa on puolensa ja hyvin tehtynä hyvää.
Tyypattu, ei jatkoon. Jenkkien pizzoissa on juuri se ongelma, että sillä rasvan määrällä tekee pienen kylän autoihin öljynvaihdon ja käyttävät juustoina feikkijuustoa (valmiiksi raastettu esim. Kraft) joka on ehdoton red flag pizzoissa. Tätä samaa ongelmaa suomen kebab-pizzerioissa.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä amerikkalaiset ruokaa osaa tehdä, miten niiden keskipaino muuten voisi olla joku 150kg? ;-)
Youtubessa näkee tosiaan amerikkalaisten ruokien loistavuuden, joka video jossa sikäläinen on muuttanut Eurooppaan, sanoo muuton eduista miltei ensimäisen ruuan laadun, ja sen kauhistuksen samasta, jos joutuu kotona käymään. Sen kyllä ymmärrän että Suomessa ihaillaan kaikkea ömerikkalaista, se on sitä slaavlaista osaa kansanluonteesta.
 
Valmistin minäkin pitsan näin iltamyöhään. Jääkaapista löytyi seuraavia ainesosia.
- juustorastetta
- tomaatteja
- palvikinkkua
- rucolaa
- jauhelihaa
- sinihomejuustoa

Jääkaapin perällä oli kuitenkin myös Atrian metwurstipitsa. Heitin sen renolla oteella mikroon ja olipas hyvää pieneen suolaisen nälkään. Napoli ja Berlusconi vaviskaa. Suomessa myös osataan :)
 
En ole mikään pizza expertti ja teen sen ihan normi uunissa ja taikinan noin 30 min. kohotuksella.
Mutta sen minkä haluaisin tietää on, että maustavatko muut tekijät taikinaa?
Itse teen tuota oikeastaan aina.
On tullut kokeiltua ties mitä mausteita taikinan sekaa. Ensi alkuun lähtien oreganosta ja viimeisin, ei ehkä niin mauste, mutta sillä puristimella puserrettua valkosipulia suoraan taikinaan.
Omaksi yllätykseksi valkopippuri on ollut muiden suosikki.
 
En ole mikään pizza expertti ja teen sen ihan normi uunissa ja taikinan noin 30 min. kohotuksella.
Mutta sen minkä haluaisin tietää on, että maustavatko muut tekijät taikinaa?
Itse teen tuota oikeastaan aina.
On tullut kokeiltua ties mitä mausteita taikinan sekaa. Ensi alkuun lähtien oreganosta ja viimeisin, ei ehkä niin mauste, mutta sillä puristimella puserrettua valkosipulia suoraan taikinaan.
Omaksi yllätykseksi valkopippuri on ollut muiden suosikki.
Johan toki, varsinkin suomalaista "peltipizzaa" tehdessä oregano ja valkosipuli on ehdottomia. Ja itse suosin melkein aina valkosipulijauhetta, tuoretta harvoin käytän näihin "jalosteisiin" vaan kirjaimellisesti tuoreisiin pääliseksi jne. Muuten kun haluan VS makua niin käytän aina mieluummin jauhetta. Mutta makuja on monia.
 
Joo, kun maustaa taikinankin saa lisää tasalaatua, seuraavaksi kannattaa harkita josko pitsan valmistttua vetää sen tehosekoittimella, niin tasalaatuisuus edelleen paranee. Ei ole häiritsevää heittoa missään.
nimimerkillä "vatsassa se kuitenkin sekoittuu"
 

Statistiikka

Viestiketjuista
275 041
Viestejä
4 740 639
Jäsenet
77 260
Uusin jäsen
Stupa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom