Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Jos joku Turun suunnalla kaipailee Ooni Karu 16 -pizzauunia edullisesti, niin Raisiossa Kuninkojan K-raudassa BF-tarjous näemmä jatkuu. Tarjouksesta on ylitussattu tarjousaika ja jäljellä on teksti: "niin kauan, kuin varatut erät riittävät." Tänään iltapäivällä yhden maissa tuolla käydessäni, hyllyssä näkyi oleva ainakin kaksi Ooni-laatikkoa jäljellä.
IMG_20231209_121816.jpg
 
Jos joku Turun suunnalla kaipailee Ooni Karu 16 -pizzauunia edullisesti, niin Raisiossa Kuninkojan K-raudassa BF-tarjous näemmä jatkuu. Tarjouksesta on ylitussattu tarjousaika ja jäljellä on teksti: "niin kauan, kuin varatut erät riittävät." Tänään iltapäivällä yhden maissa tuolla käydessäni, hyllyssä näkyi oleva ainakin kaksi Ooni-laatikkoa jäljellä.
IMG_20231209_121816.jpg

Löytyy myös Vantaalta.
1702162404758.png
 
Myöhästyin Ooni Koda 12 Black Friday -tarjouksista ja tilattiin lahjaksi Keskolta private label Cello Piccolo 12 -pizzauuni alle 70 eurolla. Onko tuoreita kokemuksia tästä uunista? Muutama TM:n testi löytyi, mutta maksumuurin takana. Harkitsen myös kesämökille jos on hyväksi todettu.
 
Myöhästyin Ooni Koda 12 Black Friday -tarjouksista ja tilattiin lahjaksi Keskolta private label Cello Piccolo 12 -pizzauuni alle 70 eurolla. Onko tuoreita kokemuksia tästä uunista? Muutama TM:n testi löytyi, mutta maksumuurin takana. Harkitsen myös kesämökille jos on hyväksi todettu.

Jos verrataan Ooniin, lämpenee jonkinverran hitaammin ja vie enemmän kaasua. Toisaalta TM testin mukaan lämmönjakautuminen on tasaisempi. Varsin hyvä laitos hintaisekseen. Oonin ja kloonien välillä ei ole kovin isoja eroja. Vinkkinä, että noita TM jne. testejä pääsee monesti lukemaan eri kirjastojen nettisivujen kautta. Tämä on yksi etuus siitä, kun kansa maksaa kuuliaisesti veroja.
 
Oonilla tullut tehtyä jo useampi pizza, mutta nyt testimielessä kokeiluun mietin mikä juusto on lähinnä kotipizzan juustoa? Joku valion ilmeisesti, mutta tuskin saa kaupasta samaa tavaraa?
 
IMG_4734_3.jpg

Tuli nälässä tällainen väsättyä. Omaa tomaattikastiketta™ tarkoituksella reilusti, jotta ei kuivu ja samalla täyteläistä makua antamassa.
 

Liitteet

  • VRXPaxm.jpeg
    VRXPaxm.jpeg
    139,5 KB · Luettu: 133
Myöhästyin Ooni Koda 12 Black Friday -tarjouksista ja tilattiin lahjaksi Keskolta private label Cello Piccolo 12 -pizzauuni alle 70 eurolla. Onko tuoreita kokemuksia tästä uunista? Muutama TM:n testi löytyi, mutta maksumuurin takana. Harkitsen myös kesämökille jos on hyväksi todettu.
Onko tämä yleisesti saatavilla tähän hintaan nyt?
 
Kuumottanu tuomoinen spiraali taikinakone ja nyt keskiviikkona tulossa talouteen. Nyt vain ihan tiedä että olisko pitänyt ostaa sittenkin semmoinen jossa kulhon saa irti, mutta hinta pompsahti semmoiset 300€ ja se tuntuu jo vähän liialta. Suurin hyötyhän on vain pesemisessä mutta eiköhän se luonnistu tuommoisesta missä kulho ei irtoa.

Ihan innolla odotan kuinka taikina muuttuu (Kovasti tehny leipiä ja kitchenaidi ei millään jaksa 2.5kg taikinaa vääntää. Menin sitten tuolla 8kg koneella, koska hinta ero 5kg ja 8kg väliltä oli tyyliä 30€)

**Edit
Eipä tullutkaan konetta vaan joitain ilmaisjuttuja mitä tuli sen mukana (suojahuppu, kokin hattu ja esiliina). Koneen pitäisi tulla 20 päivä tosin.
 
Viimeksi muokattu:
Ai saatana, tuollainen spiraalikone kyllä kiinnostaa mutta ei millään raaski sijoittaa. Kehuttu on kyllä, että taikinan teko nousee ihan uudelle tasolle, laitappa vähän infoa kun pääset testaamaan miten tuon puhdistus onnistuu ja muutenkin käytöstä kokemuksia?
 
Ai saatana, tuollainen spiraalikone kyllä kiinnostaa mutta ei millään raaski sijoittaa. Kehuttu on kyllä, että taikinan teko nousee ihan uudelle tasolle, laitappa vähän infoa kun pääset testaamaan miten tuon puhdistus onnistuu ja muutenkin käytöstä kokemuksia?

No nyt eka leipätaikina kokeiltu, noin 1400g jauhoja ja 700g vettä (biga) + 200g vettä sitten seuraavana päivänä. Oli joku 15h tjms alakerrassa 15*c asteessa muhimassa biga ja sitten tein taikinan. (tuossa taikinassa oli nuvola extra jotain 800g ja 560g sämpyläjauhoja)

Aluksi näytti kyllä hyvältä, pieni ääni verrattuna kitchenaidiin ja vähitellen lisäsin vettä että pumpking tulee näkyviin. Sitten ku oli kulunut joku 16 minuuttia (kesti jotenkin kauan saada noi vedet, ehkä tiputtelin vähän liian hitaasti) ja yritin ottaa taikinaa pois mutta sehän oli niiin tahmeaa ja rikki menevää että eihän sitä voinu mitenkään saada sieltä pois. Katsoin taikinan lämpötilaa niin ohooopss sehän oli pompsahtanu 28*c. Noh laitoin lisää jauhoja ja lunta sekaan kunnes taikinasta tuli semi ok (siltikin oli kyllä tahmiaa sillee)

Noh 15 minuutiksi laitoin taikinan olemaan ja sitten päästiin siihen ehkä ikävimpään asiaan. Tuon peseminen. Kyllä siinä jo vähän rupes miettimään että virheen taisin tehdä ku ostin semmoisen missä ei saa nostettua kulhoa. Tuon kostean taikinankin ottaminen olis ollu todella helppoa ja peseminen. Kaiken kaikkiaan pesemiseen meni näin ekalla kerralla 20-30 minuuttia (tein rauhassa naatiskellen ku ei ollu mikn kiire ja halusin tosi puhtaaksi). Noh pitänee katsoa mitä tämän kanssa tekee. Taikina kyllä tuntui sitten hyvältä ku sämpylöitä tein niistä mutta jos alan tekemään yhtään useammin niin varmaan menee tuo myyntiin jollain pilkkahintaa ja ostan kallistettavan. Varsinkin jos töhöilen paljonkin lisää. (huomenna paisto ja tein myös kaksi pitsapalloa jos jaksaisin nekin sit paistaa pizza uunissa pikaisesti. En malttanu tehdä ihan kaiksita vaan sämpylöitä. Varsinkin ku tuota taikinaa tuli vähän suunniteltua enemmän :p)

Lisätään se vielä tuohon pesememiseen että se tarttee vielä vähän lisää harjoittelua ku taikina jäi kovasti kiinni kaikkiin sieniin yms. Että varmaan tiskiharjalla kannattaa kosteuttaa ja sillä ottaa taikinat pois. Ja sit ostaa joku kunnon autonpesusieni jolla sitten imee muut vedet pois (tai sit yrittää kaataa. Mutta toi on 30kg painava kapistus että ei ihan mielellään kallistele)
 
Viimeksi muokattu:
Onko teillä ongelmia ooni fyran kanssa pidemmissä paistosessioissa? Ulkona nyt -11c ja ei millään meinaa riittää teho. Pari ekaa pitsaa onnistuu hyvin kun kivi lämpenee sinne +400c, mutta varsinkin 4 pitsan jälkeen saa odottaa 5-10min ennenkö kivi on edes 380c. Pelletit on tammipellettiä bbqfactoryltä.
Tuntuu että tuota pellettihopperiakin saa olla koko ajan ronkeltamassa, että nuo putoaa alas eikä jää jumiin. Eikö tuo vaan sovellu pakkasille kunnolla? Kesällä en muista että noin pahoja ongelmia olisi, mutta kaippa niitä sillonkin oli.
 
Joulukinkun jämät on hyvää matskua pizzan täytteeks, itekin joskus noita silpunnu sekaan.
 
10 x 290g palloa tuli väännettyä uudenvuodenaattoa silmälläpitäen:

Screenshot_20231229_233614_Gallery.jpg


6 kpl NYS tällä reseptillä:
New York-Style Pizza
4 kpl napoli-style PP-poolish meiningillä:
Poolish – Oikotie aromeihin

48h kylmäkohotuksella kaikki 10.

Uuden vuoden pizzabuffet oli menestys.

Palloista syntyi:

- 2 x quattro formaggi
- 2 x margherita
- 3 x kinkku-ananas
- 1 x kinkku-ananas-aurajuusto
- 2 x salami-chipotle-punasipuli

Kaikki hyviä, mutta oma henk.koht suosikki oli bianca 4 juuston kiekko (parmesan-mozza-aura-feta):

Screenshot_20240101_120138_Gallery.jpg

Screenshot_20240101_120150_Gallery.jpg

Screenshot_20240101_120207_Gallery.jpg

Screenshot_20240101_120218_Gallery.jpg
 
No nyt eka leipätaikina kokeiltu, noin 1400g jauhoja ja 700g vettä (biga) + 200g vettä sitten seuraavana päivänä. Oli joku 15h tjms alakerrassa 15*c asteessa muhimassa biga ja sitten tein taikinan. (tuossa taikinassa oli nuvola extra jotain 800g ja 560g sämpyläjauhoja)

Aluksi näytti kyllä hyvältä, pieni ääni verrattuna kitchenaidiin ja vähitellen lisäsin vettä että pumpking tulee näkyviin. Sitten ku oli kulunut joku 16 minuuttia (kesti jotenkin kauan saada noi vedet, ehkä tiputtelin vähän liian hitaasti) ja yritin ottaa taikinaa pois mutta sehän oli niiin tahmeaa ja rikki menevää että eihän sitä voinu mitenkään saada sieltä pois. Katsoin taikinan lämpötilaa niin ohooopss sehän oli pompsahtanu 28*c. Noh laitoin lisää jauhoja ja lunta sekaan kunnes taikinasta tuli semi ok (siltikin oli kyllä tahmiaa sillee)

Noh 15 minuutiksi laitoin taikinan olemaan ja sitten päästiin siihen ehkä ikävimpään asiaan. Tuon peseminen. Kyllä siinä jo vähän rupes miettimään että virheen taisin tehdä ku ostin semmoisen missä ei saa nostettua kulhoa. Tuon kostean taikinankin ottaminen olis ollu todella helppoa ja peseminen. Kaiken kaikkiaan pesemiseen meni näin ekalla kerralla 20-30 minuuttia (tein rauhassa naatiskellen ku ei ollu mikn kiire ja halusin tosi puhtaaksi). Noh pitänee katsoa mitä tämän kanssa tekee. Taikina kyllä tuntui sitten hyvältä ku sämpylöitä tein niistä mutta jos alan tekemään yhtään useammin niin varmaan menee tuo myyntiin jollain pilkkahintaa ja ostan kallistettavan. Varsinkin jos töhöilen paljonkin lisää. (huomenna paisto ja tein myös kaksi pitsapalloa jos jaksaisin nekin sit paistaa pizza uunissa pikaisesti. En malttanu tehdä ihan kaiksita vaan sämpylöitä. Varsinkin ku tuota taikinaa tuli vähän suunniteltua enemmän :p)

Lisätään se vielä tuohon pesememiseen että se tarttee vielä vähän lisää harjoittelua ku taikina jäi kovasti kiinni kaikkiin sieniin yms. Että varmaan tiskiharjalla kannattaa kosteuttaa ja sillä ottaa taikinat pois. Ja sit ostaa joku kunnon autonpesusieni jolla sitten imee muut vedet pois (tai sit yrittää kaataa. Mutta toi on 30kg painava kapistus että ei ihan mielellään kallistele)

Vähän updatee kun ekat oikeat pitsat saanu ulos (Onnistu hyvin, pesemisessä kesti muutama minuutti, kulhon irroitusta en kaivannut)

Käytin apuna pooliksen laskinta, 5 kpl 260g pullia. Vähän pyöristin mutta alla taikina kokonaisuudessaan
Poolish:
200g vettä
200g jauhoja (Caputo Nuvola Super)
2g hiivaa
hunajaa
---> Joku 1h huoneenlämmössä ja sitten 16?h jääkaapissa
Taikina
400g poolish
590g nuvola super jauhoja
300g vettä
18g suolaa
---> 2 päivää jääkaapissa

Uunina toimii surriento, jos jotakuta kiinnostaa sekin

Tämä on vähän pienempi vesi% mutta tällä kertaa yritettiin saada onnistumisia. Tästä on sitten hyvä lähteä lisäämään vettä jos haluaa

Tein niin että sekoittelin ekana noin 70% vedestä ja pooliksen yhteen koneessa ja sitten kaikki jauhot. Sitten pikku hiljaa aina vettä. Noin 15 minuuttia oli famagissa ja sen jälkeen annoin olla 5 min lepäämässä ja sitten 30 sekunttia täysillä sekoitin (Olis ehkä kannattanu pienemmällä nopeudella, tuntu että vähän ehkä särkyi gluteiini).

Taikinan otto koneesta oli helppoa, vähän vettä käsiin ja taikina irtosi tosi nätisti (pesemisessä kesti muutama minuutti). Toki koukusta on vähän "hankalaa" mutta kyllä se sieltä tuli helposti. Taikinan tuntu oli todella erilaista kuin mitä olen koskaan saanut. Todella sitkeää ja tuntu että tässä olisi mahdottoman paljon enemmän gluteiinia. Taikina oli tosi kestävää ja sen sai levitettyä hyvin pöydälle josta sitten laminoin vähän. Tämä sitten isoksi palloksi ja odotin 30 min, släb and fold ja odotin 1h jonka jälkeen 2 päiväksi jääkaappiin. (Vähän kurkkailin niin hyvin oli tullu tuommoista rihmastoakin, koskaan ennen ole tullu)

2 päivän jälkeen (eilen) otin jääkaapista tuntia aikaisemmin taikinan ja sitten tein noin 250-260g pullia. Tämän jälkeen sitten piti odotella todella kauan että taikina olisi taas rentoa, joku 6h ainakin. Kaksi pitsaa paistoin (jotka onnistu hyvin, liian kireää oli taikina että vaikea levittää, mutta tämä on jo aika tuttua muutenkin) ja sitten päätin että en jaksa enempää paistaa (oli muutakin herkkua uutenavuotena) niin pyöritin pallot uudestaan ja laitoin jääkaappiin seuraavaa päivää varten.

Seuraavana päivänä otin pallot jääkaapista, odotin jonkun 4h, taikinaoli paljon rennompaa ja se levittyi hyvin. Vähän jo pelkäsin että pohja repeäisi mutta ei.
Kaiken kaikkiaan positiivinen kuva jäi nyt tästä kerrasta. Ensikerralla kokeilen että kun olen taikinan tehnyt valmiiksi niin pallotan suoraan 260g palloiksi ja laitan jääkaappiin. Jospa tällöin taikina kerkeisi hyvin nostautumaan ja myös rentoutumaan.

Kuvissa rihmastoa mitä näkyi ku poksautin ison ilmakuplan ja ekan päivän ensimmäinen pitsa (lisäsin myös vähän toisenkin päivän). Parantamisen varaa kyllä on mutta tästä on hyvä jatkaa
 

Liitteet

  • photo_2024-01-01_17-45-35.jpg
    photo_2024-01-01_17-45-35.jpg
    105,4 KB · Luettu: 119
  • photo_2024-01-01_17-45-20.jpg
    photo_2024-01-01_17-45-20.jpg
    271,7 KB · Luettu: 128
  • photo_2024-01-01_17-45-39.jpg
    photo_2024-01-01_17-45-39.jpg
    146 KB · Luettu: 116
  • photo_2024-01-01_18-24-15 (2).jpg
    photo_2024-01-01_18-24-15 (2).jpg
    271,6 KB · Luettu: 109
  • photo_2024-01-01_18-24-15.jpg
    photo_2024-01-01_18-24-15.jpg
    253,7 KB · Luettu: 103
Viimeksi muokattu:
Ai saatana, tuollainen spiraalikone kyllä kiinnostaa mutta ei millään raaski sijoittaa. Kehuttu on kyllä, että taikinan teko nousee ihan uudelle tasolle, laitappa vähän infoa kun pääset testaamaan miten tuon puhdistus onnistuu ja muutenkin käytöstä kokemuksia?

Nyt oon tehny ihan kivasti leipätaikina (sämpylöitä) ja vähän mietteitä puhdistamisesta. Puhdistaminen on ollu tähän asti helppoa vaikka kulhoai ei saa irti. Pariin kertaan taikina ollu aika pieni vesiprosenttista (63-65) niin sekin tosin auttanut, mutta nyt ku kokeilin ekaa kertaa porkkanasämpylöitä niin nestettä tuli enemmän.

Prosenttia laskennallisesti n. 68%
Jauhoja 1590g (400g poolish, 300g sämpyläjauhoa, 890g Nuvola super)
Nestettä 1080g (400g poolish, 350g porkkana liejua (200g oli porkkanaa)+ 300g vettä + 30g vettä )
Siemeniä 100g

Taikina lähti hyvin mutta olis ehkä kannattanu sekoittaa porkkana suoraan poolikseen koska käytin sitä tällä kertaa nesteenä niin se ei sillee ihan käyttäynyt samalla tavalla kuin jos olisin vain vettä lorautellu (viskositeetti niin iso)
Kun taikina oli sekoiteltu noin 16 min (1-3 nopeudella pysyin), oli taikinan lämpötila noin 20*c. Annoin taikinan olla pyyhkeen alla joku 8 min ja sitten sekoitin vielä jonkun 30 sekunttia.

Tuo loppu sekoituksen tarkoitus on oikeastaan jäykistää taikina niin että se lähtee helposti pois koneesta. Taikina tuntui aika tahmealta mutta se irtosi tosi helposti ja kuppiin ei jäänyt mitään jämiä. Jos joskus menen 70-80% ja tuntuu tosi vaikealta ottaa pois taikina niin pitää kokeilla uudestaan tuota niksiä. Uskoisin että se on salaisuus helppoon puhdistamiseen.

Suurin ero taitaa olla sitten semmoisille jotka haluaa oikeasti pestä kupin. Tuo mitä minä saan tehtyä on ennemminkin "pyyhkimistä" ja vaikka kuppi on todella puhtaan näköinen niin en 100% varmuudella voi sanoa etteikö jonnekkin jotain voisi vähän jäädä. Meinaan että kun pyyhkit paperilla niin onko paperi oikeasti puhdas tai sitten se vesi. Myös koukkuun voi jonnekkin jotain jäädä vaikka sen huolellisesti katsoisi läpi. Tämä tosin ei itseä haittaa koska gluetiinitonta tavaraa ei tällä kannata muutenkaan tehdä ja se mitä voi jäädä on kuitenkin vain pieni määrä vettä ja jauhoa mikä ei kuitenkaan mitää pahaa tee.
 
Tuli tehtyä detroit styleä. Pannu on muutaman sentin korkuinen 30*40cm kokoinen. Taikina oli 80% hydraatiolla 800g painoinen, yön yli livahti rt kohotus, päivä jääkaapissa ja pari tuntia ennen paistoa taas huoneenlämmössä. Tein 2kg taikinan josta pataleipään loput eli pallotin aamusta eri astiaan jääkaappiin tämän 800g.

Tomaattikastike raitoina pepejen alla, välit tuoretta mozzaa ja päällä cheddar raastetta. Oli kyllä ihan raflalaatua.
 

Liitteet

  • IMG20240105202820.jpg
    IMG20240105202820.jpg
    379,2 KB · Luettu: 201
Viikonloppuna tein 5 kiekkoa, ja voin vahvistaa.. Uusi suosikki on Pizza Quattro Formaggi. Neljän juuston pizza: Parmigiano-Reggiano, Mozzarella, Fontal ja Aura. Uuni tuoreena loraus oliiviöljyä pintaan ja ääntä kohti. Jäätävä suoritus vaikka itse sanonkin. Uuuhh... :love:

fotor_1705171740330.jpg
 
Itse ostin Tokmannista kokeeksi sekä pyöreitä että perinteisemänmallisia, ja joo, pyöreät vie hitosti tilaa jääkaapissa, joten noilla "rasiamuotoisilla" on menty. Ei se pallo välitä missä muodossa hän välillä on...

_1220796.JPG
 
VAALIPIZZAA

Jääkaapissa yön yli sulaneet 250g ja 170g Pirkka Parhaat & Pizzanpaistajat pizzapalloista.

Kinkkua, tonnikalaa ja mozzarellaa.

Kinkkua, ananasta, mozzarellaa, valkosipulia ja sinihomejuustoa.

kuvakollaasi.jpg
 
Huomautus - toistuvat epämääräiset onelinerit ketjussa, keskity selkeään rakentavaan keskusteluun
Nyt näyttää yhtä hyvältä kuin Kotipizzan!
 
Tokmannilla tarjouksessa yleiskone Yleiskone Electrolux E5KM1-4BPT , onko jollakin kokemusta pärjäisikö pizza taikinoiden kanssa?
Noissa tuppaa olemaan ongelma, että taikina lähtee pyörimää koukun mukana heti kun tulee hiukka sitkoa taikinaan. Itse vaihdoin juuri KitchenAidin vastaavan kulho/koukku virityksen Ankarsrumin yleiskoneeseen tästä syystä. Ankarsrumin pyörivä kulho, rulla ja veitsi tekee tuon homman hiukka paremmin. KitchenAid Artisanissa sentään metallinen koneisto, mutta aika kovilla tuokin oli välillä. Lähes aina sai kuitenkin viimeistellä taikinan käsipelillä. Jälkiviisaana, olisi kuitenkin pitänyt laittaa vielä hiukka enemmän rahaa ja ostaa suoraan Wilfa Probaker. Tuo alkaa olla jo lähellä oikeaa taikinakonetta, mutta vielä normikeittiöön mahtuu.
 
Noissa tuppaa olemaan ongelma, että taikina lähtee pyörimää koukun mukana heti kun tulee hiukka sitkoa taikinaan. Itse vaihdoin juuri KitchenAidin vastaavan kulho/koukku virityksen Ankarsrumin yleiskoneeseen tästä syystä. Ankarsrumin pyörivä kulho, rulla ja veitsi tekee tuon homman hiukka paremmin. KitchenAid Artisanissa sentään metallinen koneisto, mutta aika kovilla tuokin oli välillä. Lähes aina sai kuitenkin viimeistellä taikinan käsipelillä. Jälkiviisaana, olisi kuitenkin pitänyt laittaa vielä hiukka enemmän rahaa ja ostaa suoraan Wilfa Probaker. Tuo alkaa olla jo lähellä oikeaa taikinakonetta, mutta vielä normikeittiöön mahtuu.
Voitko tarkentaa mitä tämä noissa tarkoittaa?
Electroluxin yleiskoneissa, yleiskoneissa vaiko juuri nimenomaan tuolla tavalla muotoilluissa taikinakoukuissa?
 
Voitko tarkentaa mitä tämä noissa tarkoittaa?
Electroluxin yleiskoneissa, yleiskoneissa vaiko juuri nimenomaan tuolla tavalla muotoilluissa taikinakoukuissa?
Kyllä se tahtoo tehdä sen kaikissa missä kulho pysyy paikallaan ja koukku tekee tuota planetaarista liikettä. Niin Kenwoodissa, kitchenaidissa ja electroluxeissa.
Esim Ankarsrumissa sekä tuossa Wilfassa on oyörivä kulho mikä auttaa tähän ongelmaan.
Toki, edullinenhan tuo on, ja jos tarve on pientä, tulee tuollakin varmasti toimeen. Loppualustus kannattaa opetella tekemään käsin (taittelemalla/slap&fold tekiikkaa hyödyntäen).
 
Kyllä se tahtoo tehdä sen kaikissa missä kulho pysyy paikallaan ja koukku tekee tuota planetaarista liikettä. Niin Kenwoodissa, kitchenaidissa ja electroluxeissa.
Esim Ankarsrumissa sekä tuossa Wilfassa on oyörivä kulho mikä auttaa tähän ongelmaan.
Toki, edullinenhan tuo on, ja jos tarve on pientä, tulee tuollakin varmasti toimeen. Loppualustus kannattaa opetella tekemään käsin (taittelemalla/slap&fold tekiikkaa hyödyntäen).
Meinaatko että vanhempi malli missä ei ole planetaarista olisi parempi?
Kysyn ihan siksi että minulla on nyt Braun K3000 yleiskone jossa on tämän näköinen tuo koukku https://www.nettoparts.fi/images/b/bra8809 - 1-p.jpg
ja harkitsen electrolux assistantin ostamista, mutta ideana olisi saada parannusta taikinoihin, ei takapakkia...
Tuo tosiaan ihan vaan pyörii laitteen pohjalla ympäri, ei mitään 3D liikettä.
 
Voitko tarkentaa mitä tämä noissa tarkoittaa?
Electroluxin yleiskoneissa, yleiskoneissa vaiko juuri nimenomaan tuolla tavalla muotoilluissa taikinakoukuissa?
Kyllä se tahtoo tehdä sen kaikissa missä kulho pysyy paikallaan ja koukku tekee tuota planetaarista liikettä. Niin Kenwoodissa, kitchenaidissa ja electroluxeissa.
Esim Ankarsrumissa sekä tuossa Wilfassa on oyörivä kulho mikä auttaa tähän ongelmaan.
Toki, edullinenhan tuo on, ja jos tarve on pientä, tulee tuollakin varmasti toimeen. Loppualustus kannattaa opetella tekemään käsin (taittelemalla/slap&fold tekiikkaa hyödyntäen).
Juurikin tämä, oli sitten pullataikina tai pizzataikina, niin tuo sitko vetää taikinan koukun ympärille ja tämän jälkeen tuo vaivaus on aika marginaalista, joskus jopa tuo taikina pyrkii kiipeämään koukkua pitkin koneistoon.
Ankarsrum on ihan ok, mutta siinäkin vain lopussa tuo taikinapallo pyörii tuolta rullan ja kulhon välistä lopussa, eikä varsinaisesti vaivaa yhtä tehokkaasti kuin esim. käsin vaivaus. Parhaan edun saanut tuosta koneesta ns. suorataikinalla jossa aineet vain kulhoon ja sekaisin. Poolish-menetelmällä taikinan tekee melkein mieluummin käsin. Kaiken kaikkiaan tuolla pystyy tekemään huomattavasti isompia taikinoita, kuin KitchenAidilla, jossa jo 6-8 pizzan taikina alkaa olla aika maksimi.
1706702240472.png


Wilfa Probaker pyörittää spiraalikoukkua pyörivää kulhoa pitkin
1706702090643.png


Ja ammattikäyttöön tarkoitetuissa spiraali/taikinamiksereissä on lisäksi vielä tuollainen tappi spiraalikoukun vieressä
1706702594502.png


Lopuksi KitchenAid jossa taikinaklimppi vain kiertyy ja pyörii koukun mukana, kyllähän se tuossakin vaivautuu, mutta ehkä enemmin sekoitukseen tarkoitettu vastaavat.
1706702752939.png
Hiukka huonoja esimerkkikuvia, mutta saa idean.
 
Juurikin tämä, oli sitten pullataikina tai pizzataikina, niin tuo sitko vetää taikinan koukun ympärille ja tämän jälkeen tuo vaivaus on aika marginaalista, joskus jopa tuo taikina pyrkii kiipeämään koukkua pitkin koneistoon.
Ankarsrum on ihan ok, mutta siinäkin vain lopussa tuo taikinapallo pyörii tuolta rullan ja kulhon välistä lopussa, eikä varsinaisesti vaivaa yhtä tehokkaasti kuin esim. käsin vaivaus. Parhaan edun saanut tuosta koneesta ns. suorataikinalla jossa aineet vain kulhoon ja sekaisin. Poolish-menetelmällä taikinan tekee melkein mieluummin käsin. Kaiken kaikkiaan tuolla pystyy tekemään huomattavasti isompia taikinoita, kuin KitchenAidilla, jossa jo 6-8 pizzan taikina alkaa olla aika maksimi.
1706702240472.png


Wilfa Probaker pyörittää spiraalikoukkua pyörivää kulhoa pitkin
1706702090643.png


Ja ammattikäyttöön tarkoitetuissa spiraali/taikinamiksereissä on lisäksi vielä tuollainen tappi spiraalikoukun vieressä
1706702594502.png


Lopuksi KitchenAid jossa taikinaklimppi vain kiertyy ja pyörii koukun mukana, kyllähän se tuossakin vaivautuu, mutta ehkä enemmin sekoitukseen tarkoitettu vastaavat.
1706702752939.png
Hiukka huonoja esimerkkikuvia, mutta saa idean.
Eli luultavasti toi mun vanha braun tekee paremman sitkon kuin nämä uudet?
 
Eli luultavasti toi mun vanha braun tekee paremman sitkon kuin nämä uudet?
En tuosta osaa sanoa kun en konetta tunne tai koskaan nähnytkään. Pyörivälle koukulle tuo minusta ainakin näyttää ja aika ohkaiset terät joten saattaa ennemin repiä taikinaa jos ei pyöri mukana. Kaikilla koneilla tai käsin rest/fold menetelmillä tulee varmaan ihan hyvä sitko. Aina sitä voi kokeilla, jos ei koneiston hampaat antaudu sitä ennen.
 
En tuosta osaa sanoa kun en konetta tunne tai koskaan nähnytkään. Pyörivälle koukulle tuo minusta ainakin näyttää ja aika ohkaiset terät joten saattaa ennemin repiä taikinaa jos ei pyöri mukana. Kaikilla koneilla tai käsin rest/fold menetelmillä tulee varmaan ihan hyvä sitko. Aina sitä voi kokeilla, jos ei koneiston hampaat antaudu sitä ennen.
On pyörivät kyllä joo mutta nuolevat aika lähellä pohjaa eivätkä seilaa milliäkään sivuillepäin, taikina siinä lähinnä pyörähtelee pallona kun osuu metalli kohdalle.
 
Itsellä käytössä Kenwoodin Chef yleiskone jossa taikinakoukku, mutta käyttäytyy tosiaan niin että taikina kiertyy ja pyörii vaan taikina koukun ympärillä.

Ongelma on varsinkin silloin jos taikina on pieni esim. 800-1000gr.

Isommassa taikinassa ilmeisesti taikina nappaa seiniin kiinni ja ja näin ollen välillä sekoittuu paremmin?

Enemmän olen käsillä vaivannut kuin koneella, kun mielestäni eihän tuo tee "mitään" kun kiertyy ja pyörii vaan koukun ympärillä.
 
Pikkuhiljaa alkaa omatkin rävellykset näyttämään pizzoilta. Mikä tärkeintä maku aivan loistava. Meinaa vaan perisyntinä edelleen olla liika täytteiden käyttö vaikka tietosesti yrittää hillitä.
Taikinakin mukavan kuohkeaa näin samana päivänä tehdyksi, vielä vaan pitäs ohuemmaksi jaksaa vääntää.
 

Liitteet

  • IMG20240201163713.jpg
    IMG20240201163713.jpg
    326,7 KB · Luettu: 150
  • IMG20240201162348.jpg
    IMG20240201162348.jpg
    347,3 KB · Luettu: 167
  • IMG20240201163100.jpg
    IMG20240201163100.jpg
    293,8 KB · Luettu: 147
Pikkuhiljaa alkaa omatkin rävellykset näyttämään pizzoilta. Mikä tärkeintä maku aivan loistava. Meinaa vaan perisyntinä edelleen olla liika täytteiden käyttö vaikka tietosesti yrittää hillitä.
Taikinakin mukavan kuohkeaa näin samana päivänä tehdyksi, vielä vaan pitäs ohuemmaksi jaksaa vääntää.
Tänään tein kanssa kiekon ja täytteitä tuli liikaa, mutta maku ratkaisee ja nälkää sai siirretyä pelkästään ½ pizzan syömisellä, eikä enämpää olisi pystynyt kerralla syömään :)

DSC07522.JPG
 
Meinasin tässä alkaa tehdä pizzataikinaa kahdella eri yleiskoneella jotta voin verrata millaiseksi ne sen tekee.
Valaiskaas mua millä prosessilla saisin pakastettua noita taikinoita?
Kohotetaanko lainkaan ennen kun tungetaan pakkaseen ja pallotanko ne valmiiksi pakkaseen vai miten toi kannattaa tehdä?
 
Taikinan voi varmastikin pakastaa ihan missä vaiheessa vain, mutta kätevintä lienee palloiksi jakamisen jälkeen, mutta ennen palloina tehtävää viimeistä kohotusta.
 
Taikinan voi varmastikin pakastaa ihan missä vaiheessa vain, mutta kätevintä lienee palloiksi jakamisen jälkeen, mutta ennen palloina tehtävää viimeistä kohotusta.
Eli teenkö niin että väsään taikinat koneessa ja sitten jääkaapissa sen vuorokauden ja sen jälkeen sitten pakkaseen?
 
Eli teenkö niin että väsään taikinat koneessa ja sitten jääkaapissa sen vuorokauden ja sen jälkeen sitten pakkaseen?

Näin teen itse. Koska pakkasessa se taikina ei kehity. Teet taikinan ja pallon siihen asti että olisi sen 2h huoneenlämmössä ennenkuin alat paistamaan, mutta heität sen rasiaan pallona pakkaseen.


Nyt se menee pakkaseen ja otat sen huoneenlämpöön 3h kun haluat alkaa paistamaan.
 
Nonnih, nyt ollaan siinä pisteessä että vimpat veivaamiset menossa koneissa ja kohta taikina jääkaappiin.
Tai näin olisi ollut jos kumpikaan kone olisi kunnolla tehnyt ne taikinat, pitänee käsin veivailla ennen jääkaappiin laittoa sitten...

Tosiaan mulla oli ennestään Braun K3000 yleiskone, ja ostin nyt testiin gigantista Electrolux Assistentin.

Ulkonäössä EA voittaa, kaikessa muussa sitten braun.

Aloitetaan ihan perusasioista tästä EA:sta.
Kulhon kiinnitys on huono, on tosi epäselvää milloin se on kunnolla kiinni.
Roiskesuoja missä on aukko ainesten lisäämiseen on surkea, sitä on todella hankala pistää paikalleen ja ottaa pois sekä sen aukon suunnittelu on tehty päin sitä itseään, se mistä kaadetaan aineksi on EDESTÄ korkea ja takaa matala, eli sinne on sitten ihan helvetin hankala saada mitään kaadettua ilman että puolet kaatuu ohi.
Ja sitten kun sinne saat sisälle tavaraa menemään niin suuri osa tavarasta jää sen taikinakoukun päällä olevaan varmaan liki 10cm leveään yläosaan kiinni (menty aivan överiksi tuossa osassa mikä estää taikinan nousemisen koneeseen), sitä saa sitten sen jälkeen lusikalla yrittää sohia siitä päältä pois niin että 10 kertaa sammuttaa ja pistää puoleksi sekunniksi koneen päälle jotta se koukku vähän kääntyy ympyrää... :mad: :rolleyes:
Sitten kun se kone veivaa jotain.... No se kuulostaa siltä että se heittää veivinsä, siis pitää tosi kovaa vinguntaa ja öninää.
Onneksi se kuitenkin painaa 10 kiloa että pysyy hyvin paikallaan, harmi vaan että se myös tekee koneen liikuteltavuuden surkeaksi.

No siinä ei ollut ne huonoimmat puolet, huonoin asia on se että tuo veivaa sitä taikinaa todella todella huonosti, se ei saa reunoilta kunnolla taikinaa pois ja pohjalle jää myös paksu kerros taikinaa mitä se ei vaan saa kaavittua mukaansa.
Nyt se tuolla pyörii niin että 70% taikinasta on kietoutunut taikinakoukkuun, 10% on koskemattomana reunoilla ja loput 20% on jämähtäneenä pohjaan.

Samalla vanha Braun vetää 10x hiljaisemmalla äänellä kovemalla teholla, omaa aivan loistavan kulhosysteemin, roiskesuojan aukko on korkea joka puolelta mutta taaempaa vielä reilusti korkeampi, sain sinne about 10x nopeammin ainekset sisään ilman että mitään meni ohi.
Reunoille eikä pohjalle ei ole jäänyt käytännössä mitään jumiin.
Harmi vaan että tässäkin taikina on jämähtänyt sen pyörivän akselin ympärille, vähän se sentään keinuu puolelta toiselle, eli reilusti paremmin tekee taikinan kuin EA, vaikkakin silti huonosti.

Lähtee EA takaisin giganttiin ja jatketaan uuden laitteen metsästämistä, kaunis laite on mutta ihan järkyttävän huono käyttää, ja taikinan tekoon aika 1/10 tekele.
 
Nonnih, nyt ollaan siinä pisteessä että vimpat veivaamiset menossa koneissa ja kohta taikina jääkaappiin.
Tai näin olisi ollut jos kumpikaan kone olisi kunnolla tehnyt ne taikinat, pitänee käsin veivailla ennen jääkaappiin laittoa sitten...

Tosiaan mulla oli ennestään Braun K3000 yleiskone, ja ostin nyt testiin gigantista Electrolux Assistentin.

Ulkonäössä EA voittaa, kaikessa muussa sitten braun.

Aloitetaan ihan perusasioista tästä EA:sta.
Kulhon kiinnitys on huono, on tosi epäselvää milloin se on kunnolla kiinni.
Roiskesuoja missä on aukko ainesten lisäämiseen on surkea, sitä on todella hankala pistää paikalleen ja ottaa pois sekä sen aukon suunnittelu on tehty päin sitä itseään, se mistä kaadetaan aineksi on EDESTÄ korkea ja takaa matala, eli sinne on sitten ihan helvetin hankala saada mitään kaadettua ilman että puolet kaatuu ohi.
Ja sitten kun sinne saat sisälle tavaraa menemään niin suuri osa tavarasta jää sen taikinakoukun päällä olevaan varmaan liki 10cm leveään yläosaan kiinni (menty aivan överiksi tuossa osassa mikä estää taikinan nousemisen koneeseen), sitä saa sitten sen jälkeen lusikalla yrittää sohia siitä päältä pois niin että 10 kertaa sammuttaa ja pistää puoleksi sekunniksi koneen päälle jotta se koukku vähän kääntyy ympyrää... :mad: :rolleyes:
Sitten kun se kone veivaa jotain.... No se kuulostaa siltä että se heittää veivinsä, siis pitää tosi kovaa vinguntaa ja öninää.
Onneksi se kuitenkin painaa 10 kiloa että pysyy hyvin paikallaan, harmi vaan että se myös tekee koneen liikuteltavuuden surkeaksi.

No siinä ei ollut ne huonoimmat puolet, huonoin asia on se että tuo veivaa sitä taikinaa todella todella huonosti, se ei saa reunoilta kunnolla taikinaa pois ja pohjalle jää myös paksu kerros taikinaa mitä se ei vaan saa kaavittua mukaansa.
Nyt se tuolla pyörii niin että 70% taikinasta on kietoutunut taikinakoukkuun, 10% on koskemattomana reunoilla ja loput 20% on jämähtäneenä pohjaan.

Samalla vanha Braun vetää 10x hiljaisemmalla äänellä kovemalla teholla, omaa aivan loistavan kulhosysteemin, roiskesuojan aukko on korkea joka puolelta mutta taaempaa vielä reilusti korkeampi, sain sinne about 10x nopeammin ainekset sisään ilman että mitään meni ohi.
Reunoille eikä pohjalle ei ole jäänyt käytännössä mitään jumiin.
Harmi vaan että tässäkin taikina on jämähtänyt sen pyörivän akselin ympärille, vähän se sentään keinuu puolelta toiselle, eli reilusti paremmin tekee taikinan kuin EA, vaikkakin silti huonosti.

Lähtee EA takaisin giganttiin ja jatketaan uuden laitteen metsästämistä, kaunis laite on mutta ihan järkyttävän huono käyttää, ja taikinan tekoon aika 1/10 tekele.
EA:n taikina oli sitten kamalin käsitellä ikinä ton vaivauksen jälkeen, aivan kovaa ja niin tarraavaa kuin voi, sekä taikina oli aivan viileä eli se 10min vaivaus ei ollut saanut tippaakaan mitään vääntöä aikaiseksi, kone oli myös aivan kuuma sen jälkeen, 2 tasolla käytin.

Braunin vaivauksen jälkeen taikina oli ilmavan pehmeä ja venyvä, ei tarraillut paljoa ja oli lämmin, eli se oli selkeästi kuitenkin saanut jotain sille tehtyä.
Kone oli hädin tuskin lämmin 10min vaivauksen jälkeen.

On se jännä että 400e laite häviää kaikessa paitsi painossa about 20 vuotta vanhalle laiteelle.
 
Ai saatana, tuollainen spiraalikone kyllä kiinnostaa mutta ei millään raaski sijoittaa. Kehuttu on kyllä, että taikinan teko nousee ihan uudelle tasolle, laitappa vähän infoa kun pääset testaamaan miten tuon puhdistus onnistuu ja muutenkin käytöstä kokemuksia?

Oon nyt tehny aika paljon sämpylöitä ja eipä ole mitään valittamista koneessa. Puhdistus onnistunu (vielä) kivuttomasti ja se tulee tehtyä siinä vaiheessa kun taikina on ekan slap and foldin jälkeen levossa. Taikinana ollu:

Poolish (n.24h jääkaapissa)
400g vettä
400g caputo nuvola plus jauhoa
2g hiivaa
hunajaa

Takina:
800g poolish
300g sämpyläjauhoja
1190g caputo nuvola plus jauhoa
100g auringonkukan siemeniä
50g pellavansiemeniä
750g vettä
(Vesi% joku 72 jos siemeniä ei lasketa)

Noin 15 minuuttia olen vaivannu famagilla. Jonka jälkeen olen antanut taikinan olla jonkun 8 min koneessa ja sitten kaapinut sen pois. Taikina vaikka aika tahmeaa ollu niin lähtenyt helposti pois ja sitten olen vähän levitellyt sen ohuemmaksi levyksi ja laminoinu yhteen. Pieni slab and foldi ja 45 min kuvun alle. Sitten noin 100g palloiksi vanerilevyn päälle ja jääkaappiin. Seuraavana päivänä sitten 1-2h huoneenlämmössä, 200*C uuniin ja kuumalle pellille jotta pohja paistuu paremmin.

On kyllä ollu kiva kone kun ei ole tarvinnu kahteen satsiin tehdä taikinaa ku vertaa kitchenaidia. Myös tuo kone on todella hiljainen verrattuna mihinkään muuhun vastaavaan yleiskoneeseen. Kyllä olen ollu tyytyväinen ja ei ole haitannut vaikka kuppia ei saa irti, on se 300e sen verran paljon lisähintaa (varsinkin jos im 8 version haluaa). Jos nyt vielä pitäisi valita niin todella vaikeata olisi valita tuon Im 8 ja taittuvan im 5 väliltä.
Vaikka olen kovin tyytyväinen tuohon im 8 niin se saattaa ehkä olla hitusen liian iso pienemmälle taikinalle. Tuolle noin 2800g taikinalle ei ole mitään ongelmaa mutta sitten kun haluaa tehdä jotain 5 pitsan taikinaa (1250g) niin en tiedä oikein kuinka hyvin sitten sitä vaivaa.

Kuvia vähän tuotoksista + koska taikinaa jää aina semmoinen 500g ylimääräistä niin paistan siitä leivinuunissa rieskaa (samalla saa vähän kokeiltua kuinka taikina tykkää kiekoksi levittämisestä)
 

Liitteet

  • Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    119,7 KB · Luettu: 52
  • photo_2024-02-09_15-51-37.jpg
    photo_2024-02-09_15-51-37.jpg
    246,2 KB · Luettu: 53
  • photo_2024-02-09_15-52-05.jpg
    photo_2024-02-09_15-52-05.jpg
    179,8 KB · Luettu: 47
  • photo_2024-02-09_15-52-01.jpg
    photo_2024-02-09_15-52-01.jpg
    182 KB · Luettu: 52
  • photo_2024-02-09_15-55-22.jpg
    photo_2024-02-09_15-55-22.jpg
    175,3 KB · Luettu: 59
  • photo_2024-02-09_15-51-18.jpg
    photo_2024-02-09_15-51-18.jpg
    225,8 KB · Luettu: 66
  • photo_2024-02-09_15-51-22.jpg
    photo_2024-02-09_15-51-22.jpg
    170,8 KB · Luettu: 59
  • photo_2024-02-09_15-51-25.jpg
    photo_2024-02-09_15-51-25.jpg
    101,8 KB · Luettu: 71
  • photo_2024-02-09_15-51-28.jpg
    photo_2024-02-09_15-51-28.jpg
    122,8 KB · Luettu: 67

Statistiikka

Viestiketjuista
296 066
Viestejä
5 061 697
Jäsenet
81 021
Uusin jäsen
rasz

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom