Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja jonesky12345, 07.11.2016.

Tagit:
  1. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    2 262
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Itse nakkaan taikinapallon pizza-alustan keskelle ja alan painelemaan pienen venyttelyn jälkeen reunoja kohti.

    Jääkaapissa on parhaillaan neljän ciabatta-leivän taikina (14dl jauhoja) kylmäkohoamassa huomista päivää varten.
     
  2. Robbs

    Robbs

    Viestejä:
    269
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Tehnyt tuolla living_deathin ohjeella ja pizzasta tulee kyllä mainio, mutta muotoiluaaa tosiaan pieniä ongelmia itselläni. Eli ongelma siinä että kun venyttelen ja painelen pizzaa isommaksi niin taikina venyy helposti jatkuvasti takaisin pienemmäksi.
    Mietin vaan onko tuohon jotain yleisvinkkiä jota en ole keksinyt. Yleiskoneella tuota taikinaa vaivannut 20-30min.
     
  3. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    2 262
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Jos taikinassa on hippasenkaan liikaa jauhoja, se alkaa venymään takaisin pienemmäksi. Sitten kun jauhoja on todella liikaa, siitä tulee kuin laastia jota on melkein mahdotonta muotoilla sopivaksi.

    Viskele sormien välistä jauhoja taikinassa ainoastaan niihin kohtiin missä sitä tarvitaan lisää.

    Itselläni menee taikinan tekoon muutamia minuutteja (sähkövatkain + käsin alustus).

    Voisiko taikinan sitkosta tulla hankalaa käsitellä jos annat olla sen yleiskoneessa jopa 20-30 minuuttia?
     
  4. Drakkath

    Drakkath

    Viestejä:
    128
    Rekisteröitynyt:
    28.10.2016
    Kuullostaisi että taikina ei ole saanut levätä tarpeeksi. Kokeilepa laittaa liinan alle ettei kuivu ja anna levätä puolisen tuntia tai tunti. Taikinaa pitää käsitellä aika hellästi kun sitä alkaa työstämään.
     
  5. Robbs

    Robbs

    Viestejä:
    269
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Tämä voisi olla se syy. Täytyy kokeilla ensi kerralla.

    30-60min antanut lepäillä aina.
     
  6. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    2 262
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    MM-kisapizza. Syöty tosin lasten kanssa ennakkoon :hungry:

    1.jpg
    2.jpg
     
  7. Mr X

    Mr X

    Viestejä:
    112
    Rekisteröitynyt:
    19.12.2018
    Ei ollut Mutin säilyketomaatteja jemmassa, niin nappasin Lidlistä Freshonan paseerattuja tomaatteja (500 g) ja tein niistä soossin. Onneksi en omista makuaistia, joten meni täydestä kuin väärä raha.
     
  8. hottiss

    hottiss

    Viestejä:
    15
    Rekisteröitynyt:
    01.10.2018
    Housen pizzapellissä näytti olevan merkintä "maksimi lämpötila 230C", oletteko käyttäneet silti suuremmilla lämmöillä?
     
  9. Jumi

    Jumi

    Viestejä:
    861
    Rekisteröitynyt:
    27.03.2017
    Ei se taida sitten olla pizzan paistamiseen tarkoitettu pelti, vaan pelkkä pelti joka on pyöreä ja sen nimi on "pizzapelti." En tiedä onko lämpötilarajan ylityksestä muuta haittaa kuin että se voi vinksahtaa kieroon liian kuumassa ja heittää pizzan uunin kattoon.

    Kaveri laittoi kerran laiskana pellin uuniin niiden "pellinpitopalkkien" päälle, eikä sinne keskelle. Säikähdettiin aikamoisesti kun uunista kuului yhtäkkiä kova pamahdus ja pelti oli mutkalla.

    Spoilerin alla giffissä junanraide vääntyy kuumuuden takia.
    [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
     
  10. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    1 906
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Sen verran se pizza sitä jäähdyttää että en usko kuumemman uunin tekevän sille mitään. Eihän se pelti juuri sitä pizzaa kuumemmaksi lämpene.
     
    Rensu tykkää tästä.
  11. mikkelson

    mikkelson Tukijäsen

    Viestejä:
    1 325
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Tuli käytettyä tuota peltiä yli 250C lämpötilalla aika monta kertaa ennenkuin luin täältä että maksimi oli tuo 230C. Eikait siinä muuta haittaa ollu kuin, että pelti aina rokkui keskeltä vähäsen mutta itsellä ei kuitenkaan tipahtanut kokonaan alas (sen lisäksi oli ritilä alla tippumisen varalta).
     
  12. GoDi

    GoDi

    Viestejä:
    400
    Rekisteröitynyt:
    22.10.2016
    Öö, ritilän päällähän tota, ainakin pyöreetä mallia juuri kuuluisi pitää?
    :lol:
     
    Rensu tykkää tästä.
  13. mikkelson

    mikkelson Tukijäsen

    Viestejä:
    1 325
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Itsellä on tuollanen kapeampi uuni, jossa tuo pysyy kyllä niissä samoissa urissa kuin pellit ja ritiläkin.
     
  14. Potti5

    Potti5

    Viestejä:
    125
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    jos ei tuollaista erillistä peltiä halua ostaa, niin lähes saman asian ajaa kun laittaa normi uuni pellin ylös alaisin uuniin ja paistaa siinä pohjan päällä. On muuten ero kun yöllä ja päivällä. Reunat pääsee paistumaan ihan eri tavalla. Pizza tietenkin kuumalle pellille. Toista uunipeltiä voi käyttää ylösalasin pizzalapiona kun pizzan tekee leivinpaperin päälle
     
  15. GoDi

    GoDi

    Viestejä:
    400
    Rekisteröitynyt:
    22.10.2016
    Ei se kyllä millään samaa asiaa aja, tuo housen pitsapelti on täynnä reikiä pohjasta sekä sitä ei tarvitse esilämmittää, sekä siihen saa suoraan koottua sen pitsan eli ei tarvii leikkiä lapion kanssa...

    Tuo on vähän ku sais ritilällä kypsentää itsetehtyä pizzaa ilman leivinpaperia...

    Itsehän aattelin käydä hakemassa prismasta toisen sellaisen ni saa sit kiertoilmalla tehtyä 2 pizzaa kerralla.
     
    Robbs tykkää tästä.
  16. Potti5

    Potti5

    Viestejä:
    125
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    eipä kyllä lopputuloksessa huomaa mitään eroa kummalla tekee. Ei noista rei'istä juurikaan iloa ole. Eihän pizzauunin arinassakaan reikiä ole.
     
  17. tuskis

    tuskis

    Viestejä:
    269
    Rekisteröitynyt:
    26.08.2017
    Siinä on kyllä selvä ero esilämmittääkö ton Housen pellin vai ei. Suosittelen lämmittämään, mutta toki joutuu kikkailemaan sitten.
     
    Potti5 tykkää tästä.
  18. GoDi

    GoDi

    Viestejä:
    400
    Rekisteröitynyt:
    22.10.2016
    En millään usko, se kylmenee ihan pienessä hetkessä kun sen ottaa uunista, niin luultavasti yhtä nopeasti lämpeneekin.

    Ei tossa tarkoituksessa tolla mitään edes tekisi, kyllähän pizzakivi sen voiton veisi jos samalla tavalla pitäisi käyttää...
     
  19. tuskis

    tuskis

    Viestejä:
    269
    Rekisteröitynyt:
    26.08.2017
    Ei sitä tarvitsekkaan tuntitolkulla lämmittää niinkuin kiveä ja hintakin ihan murto-osa kiven hinnasta.
     
  20. GoDi

    GoDi

    Viestejä:
    400
    Rekisteröitynyt:
    22.10.2016
    Tuo ei edelleenkään kykene varaamaan lämpöä niin aivan turhaa tota siihen tarkoitukseen hommata...
     
    Robbs, kurwaslobo ja Jumi tykkäävät tästä.
  21. Ponsu

    Ponsu

    Viestejä:
    1 193
    Rekisteröitynyt:
    29.10.2016
    Täällä oli tämmöinenkin ketju. Onko kukaan onnistunut tekemään kotipizzan monster-pitsoista tuttuja taikinatankoja pitsan päälle? Piru vie kun aina menevät "korpuksi".
     
  22. ZZRX

    ZZRX

    Viestejä:
    539
    Rekisteröitynyt:
    16.05.2018
    Eikös ne kotipizzassa lisää ne kesken paistamisen ja sillä estä sen ettei ne kypsy liian nopeesti.
     
  23. Ponsu

    Ponsu

    Viestejä:
    1 193
    Rekisteröitynyt:
    29.10.2016
    Hmm... mahdollista. Pitääpä käydä vakoilemassa.
     
  24. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    2 262
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Tonnikalaa, pepperonisalamia, sipulia, mozzarellaa pallosta revittynä ja emmentalraastetta.

    DSC02766.jpg
    DSC02767.jpg