• TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>

Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Kävinpä poistamassa Prismasta jäsen @living_death jo kovasti testiajaneen Housen pizzapellin. Huomenna sitten taikina ja keskiviikkona katsotaan millaista tulee.

Keskiviikkona tuli tosiaan paisteltua pellillä.

Kuva.

Pohja kokeeksi ostetuista Denniksen pizzajauhoista, soosi itsetehty tölkkitomaateista, täytteinä herkkusieni, punasipuli, paprika ja salaattijuusto, paisto 230 astetta kiertoilmassa (pellin maksimilämpötila ohjeiden mukaan) n. 8 min. Lopputulos ihan tyydyttävä, pizzajauhossa ei minusta edelleen mitään eroa normijauhoihin pohjan rakenteen ja koostumuksen suhteen. Jo etukäteen arvattu virhe jonka tein oli se etten laittanut pohjaa uuniin lämpiämään, vaan taiteilin pizzan pellin päälle jonka nakkasin sitten uuniin. Syy tähän oli se etten osannut hahmottaa kuinka paljon taikinaa pelti syö jotta pohjan saa kattamaan pellin reunat sekä etten ole koskaan oppinut oikeaoppisesti pyörittämään pizzapohjasta pyöreää, pelti vetää kuitenkin n. kaksi 90 gramman palloa taikinaa jotta pohjasta tulee ohut ja se täyttää pellin. Lopputuloksena oli rapeahko, mutta ei nätisti värittynyt pohja muun pizzan ollessa jo valmis. Ensi kerralla sitten paremmin.
 
Viimeksi muokattu:
Kuva ei näy.

Prisman pizza-alustaan on riittänyt itselläni 1,5dl vesimäärä ja läntään aina taikinapallon keskelle alustaa ja alan painelemaan taikinaa keskeltä reunoja kohti, pizza-alustaa pyöritellen.
 
Tuli tehtyä pizzaa kivellä. Voin laittaa oman hiotun reseptin.

Taikina:
Käytän yleensä manitoba cream jauhoja ja kohotan taikinaa yön yli. Hydrataatio on 60% koska oon huomannut sen toimivan kotiuunissa 275 asteessa rapean pohjan saamiseksi aika hyvin. Pelkkää jauhoa hiivaa suolaa ja vettä. Kun taikina on pallona niin laitan kulhoon vähän oliiviöljyä ettei tartu.

Tomaattikastike:
5prk mutti murskaa
6 kynnetöntä valkosipulia murskattuna
Oliiviöljyä
Yksi basilikakasvi
Murskatut valkosipulit öljyyn kuullottumaan 30sek kunnes aromaattinen. Sitten tomaatit sekaan basilikanippu sekaan kokonaisena. Yleensä "keitän" rosterikattilassa lyömällä kansi päällä 200 asteiseen uuniin. Siellä joku 5h kunnes kastike makeutuu ja maku syvenee. Lopuksi basilikat pois ja sauvasekottimella soseutus.

Yleensä heitän pizzan tomaattikastikkeineen ja täytteineen ilman mozzarellaa uuniin kivelle leivinpaperin kanssa. Otan ulos 5min jälkeen jolloin nykäsen leivinpaperin kiven ja lätyn välistä ja heitän mozzarellat. Yleensä avaan mozzarellan, rikon ja levitän lautaselle, painelen talouspaperilla kuivaksi ja annan sen kuivua jääkaapissa päivän verran jotta ei kastele pizzaa niin paljoa. Tässä vaiheessa kiertoilma/grilli ja juuston sulatus. Lopuksi vähän lisää tomaattikastiketta ja parmesania raastettuna.
IMG_20190317_171950.jpg
 
Käytän 8 kiloista paistoterästä kiven sijasta, uunin kuumin nuppiin merkattu lämpö on 250 astetta, josta kääntövara tosin menee vielä vähän yli. Alkaa tuntua, että oma prosessi, jonka nyt availin alle, alkaa olla aikalailla huipussaan tällä kyseisellä kotisähköuunilla sellaisen pizzan suhteen mitä haluan tehdä. Kuvan pizzassa serranon kinkku, grana padanoa raasteena hieman kastikkeen päällä ja sinihomejuustoa murusteltuna päällä sekä hieman basilikaa):

valmis.jpg


- Pohja on paistunut ja pinnoiltaan hieman rapea (mutta ei ns. voileipäkeksi kokonaisuutena, pienet "rakkulat" reunoilla on hyvä merkki onnistumisesta), kevyt, hyvän sitkon omaava, maukas ja keskeltä liki läpikuultavan ohut, mutta reunoilta kohonnut ja tilavuudeltaan lähinnä siis ilman täyttämää
- Kastike puhtaan ja simppelisti hyvän makuinen -> kokonaisia tölkkitomaatteja käsin murskattuna, suolaa, valkosipulia, basilikanlehtiä, mustapippuria, vähän oliiviöljyä, ei kypsytystä
- Yksi tai kaksi laadukasta pääroolin täytettä, jottei mene liian sekamelskaksi

Taikina (5-6 pizzaa) - 70% hydraatio, 1.5% suola:
1000 g jauhoja (manitoba cream on hyvä, itseasiassa rainbow puolikarkea vehnäjauhokaan ei ole lainkaan huono, jauhon proteiinipitoisuus lienee keskeinen)
600g + 100g vettä '
20g oliiviöljyä
15g suolaa (liuotetaan erillään laitettavaan desiin vettä)
1/2 pussia kuivahiivaa

Jauhot ja hiiva sekaisin ja ekat 6dl lämmintä vettä sekaan, samalla voi sivussa liuottaa suolan kuumaan veteen. Taikinaa vaivataan ensin perusteellisesti muutama minuutti ja sitten vielä lisätään suolavesi mukaan ja jatketaan vaivaamista reippaasti kymmenisen minuuttia. Homma tuntuu todennäköisesti aluksi epätoivoiselle liisterille ja mielessä pyörii, että tuleeko tästä edes lasta taikka paskaa, mutta lopulta se vaan kiinteytyy ja irtoaa sormista ja sekoitusastian laidoistakin. Kun taikina on hyvin vaivattu, niin vielä öljy sekaan kevyesti vaivaten. Nyt taikinan annetaan noin tunti kohota vielä huoneen lämmössä, jonka jälkeen se jaetaan esim. kolmeen osaan ja laitetaan palat kannellisiin kevyesti öljyttyihin muovikippoihin ja jääkaappiin kehkeytymään.

taikina.jpg

taikina2.jpg


Jos valmistat pizzoja samana päivänä, niin niistä ei tule niin hyviä - esim. seuraavat ominaisuudet jäävät tavoitellusta:
- Käsiteltävyys, taikina repeää ehkä hieman helpommin
- Taikina vetäytyy venyttämisen jälkeen pienemmäksi eikä venyttäminen tunnu muutenkaan niin vaivattomalta (esimerkki: ensimmäisenä päivänä yhdestä annospallosta pizza jää ehkä hieman pienen oloiseksi helposti, kun taas kolmantena päivänä samasta pallosta saisi vaikka perhepizzan kokoisen käden käänteessä, jos reunoilla ei ole väliä)
- Taikinan ilmakuplat hajoavat venyttäessä ja valmis pizza ei ole niin ilmava
- Kuplat jäävät pienemmäksi ja esteettisesti kaunista paistopintaa ei synny reunoille niin hienosti kuin ohuenohuisiin kuplien ulkoseinämiin
- Maku ei ole kehittynyt, maistuu hyvin yksinkertaiselle

Mielestäni jo vuorokauden odottamisen jälkeen moni noista epäkohdista korjaantuu liki täysin ja kolmatta päivää pidemmälle en ole koskaan malttanut. Taikinapalat kannattaa jakaa vielä pizzakohtaisiin palloihin puristelematta massaa liikaa siinä vaiheessa kun taikinan ottaa lämpenemään huoneen lämpöön ennen paistoa.

Kastike:
2 tölkkiä Muttin kokonaisia tomaatteja
15g suolaa
2 kynttä valkosipulia karkeina paloina
20g oliiviöljyä
(karkeasti revittyjä basilikan lehtiä kourallinen)

Tomaattien hajoittaminen käsin ja kaikki aineet sekaisin, jääkaappiin odottamaan. Valmis.

kastike.jpg


Pizzan valmistus:
Paistoteräs on uunin ylätasolla ja esikuumennetaan maksimilämmöillä noin tunti. Pizzat venytetään käsin durum jauhoissa pyöritellyistä taikinapalloista muotoon. Aluksi painellaan "pullaa" sormenpäillä keskeltä ulospäin, jättäen ohut rima reunukseksi. Tämän jälkeen taikinan voi nostaa rystysille tai sormien ensimmäisille nivelille ja lähteä tästä käsiä toisistaan erottamalla ja pyörittävällä liikkeellä venyttämään pizzaa muotoonsa. Onnistuneella taikinalla tämä on todella helppoa ja melkein jo painovoima riittää venyttämään taikinaa tarpeeksi ohueksi kun sitä roikottelee laidasta. Käsillä ns. hellästi venyttäminen on tärkeää, jotta ilmaa jää taikinan sisään. Kaulimella kaikki ilmakuplat hajoavat ja saadaan kyllä myös rapea lopputulos, mutta siitä tulee sitten ns. "voileipäkeksi".

Muotoonsa ja oikeaan kokoon venytetty taikina asetetaan leivinpaperille, jolloin pizza on helppo sujauttaa lapiolla/lapion virkaa ajavalla pellinpalalla uuniin papereineen. Paperin voi nyppäistä myöhemmin pois teräksen ja pizzan välistä helposti, kunhan pohja on hieman kypsynyt. Pizza valmistuu omassa uunissa noin 5-7 minuutissa ja suurinpiirtein jälkimmäisen puoliskon ajasta pidän grillivastusta päällä. Grillivastus saa jäädä päälle toviksi pizzan pois ottamisen jälkeen, jotta on taas tulikuuma teräs vastassa seuraavaa lettua.

Kiinnostuksesta lajiin, voisi varmaan hapanjuuritaikinoihin joskus perehtyä jatkossa.
 
Viimeksi muokattu:
Itse olen kiven lämmittänyt 300c kiertoilma+alalämpö yhdistelmällä, olisikohan siinä jotain eroa jos jättäisi kiertoilman kokonaan pois ja lämmittäisi pelkällä ala/ylälämmöllä?

Parhaat pizzat olen tehnyt mökillä nuotion päällä lämmitetyllä kivellä johon laittaa hiiligrillin kuvun päälle
 
Taikina tehty kahta pizza-alustaa vastava määrä, eli 3dl vettä ja Denniksen jauhoja meni noin 1/3 osa kilon pussista + pari hyppysellistä Durumia.

Katotaan jaksanko ottaa kuvia.
 
@gb1 protip, laita basilika tuoreena kuuman pizzan päälle. Kannattaa katsoa vaikka miten Lucali pizzeriassa tehdään, youtubessa on hyviä videoita. Basilikan aromit jää paremmin henkiin kun ei kuivahda uunissa.

@living_death näyttää perus suomipizzalta eikä siinä mitään väärää ole, onnistuneen näköinen lopputulema.
 
Kuva ei näy.

Prisman pizza-alustaan on riittänyt itselläni 1,5dl vesimäärä ja läntään aina taikinapallon keskelle alustaa ja alan painelemaan taikinaa keskeltä reunoja kohti, pizza-alustaa pyöritellen.

Jotain ongelmia Imgurin kanssa ilmeisesti, laitoin linkin Dropbox kuvaan.

Tuoretta basilikaa ei tosiaan ikinä uuniin, menee kuivaksi ja ei maistu miltään.
 
Jotain ongelmia Imgurin kanssa ilmeisesti, laitoin linkin Dropbox kuvaan.

Tuoretta basilikaa ei tosiaan ikinä uuniin, menee kuivaksi ja ei maistu miltään.
Tänne voi liittää kuvia myös suoraan, mutta jos haluat käyttää Imgurlia, poista osoitteen alusta suluissa oleva s-kirjain http(s).
 
Jotain ongelmia Imgurin kanssa ilmeisesti, laitoin linkin Dropbox kuvaan.

Tuoretta basilikaa ei tosiaan ikinä uuniin, menee kuivaksi ja ei maistu miltään.

Joudun vähän vänkäämään vastaan nyt tässä :) Juuston ja mahdollisesta lihasta sulavan rasvan kanssa kontaktissa ei pääse tuossa ajassa lehdet rapistumaan, lehdet pysyvät sulavasta juustosta kosteahkona ja makua leviää juustoon ja lihasta sulavaan rasvaan vaikka ulkonäöllisesti vähän vetäytyvät myttyyn. Pidemmässä paistossa varmasti kävisi kyllä huonosti. Tuoreet lehdet kyllä myös tosiaan oikein hyvin menee päällä :)
 
Viimeksi muokattu:
On kyllä porukalla hyvännäkösii pizzoja. Nuo perinteiset karvakäsipizzat on aina melkee semmosta kuraa ettei viitsi kovin usein edes tilata. Teiän pizzoista näkee jo ulkomuodosta että ihan toista maata.
 
Käytän 8 kiloista paistoterästä kiven sijasta, uunin kuumin nuppiin merkattu lämpö on 250 astetta, josta kääntövara tosin menee vielä vähän yli. Alkaa tuntua, että oma prosessi, jonka nyt availin alle, alkaa olla aikalailla huipussaan tällä kyseisellä kotisähköuunilla sellaisen pizzan suhteen mitä haluan tehdä. Kuvan pizzassa serranon kinkku, grana padanoa raasteena hieman kastikkeen päällä ja sinihomejuustoa murusteltuna päällä sekä hieman basilikaa):

valmis.jpg


- Pohja on paistunut ja pinnoiltaan hieman rapea (mutta ei ns. voileipäkeksi kokonaisuutena, pienet "rakkulat" reunoilla on hyvä merkki onnistumisesta), kevyt, hyvän sitkon omaava, maukas ja keskeltä liki läpikuultavan ohut, mutta reunoilta kohonnut ja tilavuudeltaan lähinnä siis ilman täyttämää
- Kastike puhtaan ja simppelisti hyvän makuinen -> kokonaisia tölkkitomaatteja käsin murskattuna, suolaa, valkosipulia, basilikanlehtiä, mustapippuria, vähän oliiviöljyä, ei kypsytystä
- Yksi tai kaksi laadukasta pääroolin täytettä, jottei mene liian sekamelskaksi

Taikina (5-6 pizzaa) - 70% hydraatio, 1.5% suola:
1000 g jauhoja (manitoba cream on hyvä, itseasiassa rainbow puolikarkea vehnäjauhokaan ei ole lainkaan huono, jauhon proteiinipitoisuus lienee keskeinen)
600g + 100g vettä '
20g oliiviöljyä
15g suolaa (liuotetaan erillään laitettavaan desiin vettä)
1/2 pussia kuivahiivaa

Jauhot ja hiiva sekaisin ja ekat 6dl lämmintä vettä sekaan, samalla voi sivussa liuottaa suolan kuumaan veteen. Taikinaa vaivataan ensin perusteellisesti muutama minuutti ja sitten vielä lisätään suolavesi mukaan ja jatketaan vaivaamista reippaasti kymmenisen minuuttia. Homma tuntuu todennäköisesti aluksi epätoivoiselle liisterille ja mielessä pyörii, että tuleeko tästä edes lasta taikka paskaa, mutta lopulta se vaan kiinteytyy ja irtoaa sormista ja sekoitusastian laidoistakin. Kun taikina on hyvin vaivattu, niin vielä öljy sekaan kevyesti vaivaten. Nyt taikinan annetaan noin tunti kohota vielä huoneen lämmössä, jonka jälkeen se jaetaan esim. kolmeen osaan ja laitetaan palat kannellisiin kevyesti öljyttyihin muovikippoihin ja jääkaappiin kehkeytymään.

taikina.jpg

taikina2.jpg


Jos valmistat pizzoja samana päivänä, niin niistä ei tule niin hyviä - esim. seuraavat ominaisuudet jäävät tavoitellusta:
- Käsiteltävyys, taikina repeää ehkä hieman helpommin
- Taikina vetäytyy venyttämisen jälkeen pienemmäksi eikä venyttäminen tunnu muutenkaan niin vaivattomalta (esimerkki: ensimmäisenä päivänä yhdestä annospallosta pizza jää ehkä hieman pienen oloiseksi helposti, kun taas kolmantena päivänä samasta pallosta saisi vaikka perhepizzan kokoisen käden käänteessä, jos reunoilla ei ole väliä)
- Taikinan ilmakuplat hajoavat venyttäessä ja valmis pizza ei ole niin ilmava
- Kuplat jäävät pienemmäksi ja esteettisesti kaunista paistopintaa ei synny reunoille niin hienosti kuin ohuenohuisiin kuplien ulkoseinämiin
- Maku ei ole kehittynyt, maistuu hyvin yksinkertaiselle

Mielestäni jo vuorokauden odottamisen jälkeen moni noista epäkohdista korjaantuu liki täysin ja kolmatta päivää pidemmälle en ole koskaan malttanut. Taikinapalat kannattaa jakaa vielä pizzakohtaisiin palloihin puristelematta massaa liikaa siinä vaiheessa kun taikinan ottaa lämpenemään huoneen lämpöön ennen paistoa.

Kastike:
2 tölkkiä Muttin kokonaisia tomaatteja
15g suolaa
2 kynttä valkosipulia karkeina paloina
20g oliiviöljyä
(karkeasti revittyjä basilikan lehtiä kourallinen)

Tomaattien hajoittaminen käsin ja kaikki aineet sekaisin, jääkaappiin odottamaan. Valmis.

kastike.jpg


Pizzan valmistus:
Paistoteräs on uunin ylätasolla ja esikuumennetaan maksimilämmöillä noin tunti. Pizzat venytetään käsin durum jauhoissa pyöritellyistä taikinapalloista muotoon. Aluksi painellaan "pullaa" sormenpäillä keskeltä ulospäin, jättäen ohut rima reunukseksi. Tämän jälkeen taikinan voi nostaa rystysille tai sormien ensimmäisille nivelille ja lähteä tästä käsiä toisistaan erottamalla ja pyörittävällä liikkeellä venyttämään pizzaa muotoonsa. Onnistuneella taikinalla tämä on todella helppoa ja melkein jo painovoima riittää venyttämään taikinaa tarpeeksi ohueksi kun sitä roikottelee laidasta. Käsillä ns. hellästi venyttäminen on tärkeää, jotta ilmaa jää taikinan sisään. Kaulimella kaikki ilmakuplat hajoavat ja saadaan kyllä myös rapea lopputulos, mutta siitä tulee sitten ns. "voileipäkeksi".

Muotoonsa ja oikeaan kokoon venytetty taikina asetetaan leivinpaperille, jolloin pizza on helppo sujauttaa lapiolla/lapion virkaa ajavalla pellinpalalla uuniin papereineen. Paperin voi nyppäistä myöhemmin pois teräksen ja pizzan välistä helposti, kunhan pohja on hieman kypsynyt. Pizza valmistuu omassa uunissa noin 5-7 minuutissa ja suurinpiirtein jälkimmäisen puoliskon ajasta pidän grillivastusta päällä. Grillivastus saa jäädä päälle toviksi pizzan pois ottamisen jälkeen, jotta on taas tulikuuma teräs vastassa seuraavaa lettua.

Kiinnostuksesta lajiin, voisi varmaan hapanjuuritaikinoihin joskus perehtyä jatkossa.

Hyvältä näyttää lätyt. Aika lailla samaan tyyliin tulee itsekin tehtyä. Tämän kaverin kanavalta löytyy muuten hyviä vinkkejä, kannattaa tsekata: vito iacopelli
 
On kyllä porukalla hyvännäkösii pizzoja. Nuo perinteiset karvakäsipizzat on aina melkee semmosta kuraa ettei viitsi kovin usein edes tilata. Teiän pizzoista näkee jo ulkomuodosta että ihan toista maata.

Kyllä ne karvakäsilöissä ihan kunnollisia pizzoja minusta on kun niillä on pizzauunit käytössä jotka on ihan toista maata kotiuunin kanssa. Ehkä enemmänkin täytteiden, tomaattisoosin ja juuston laatu on se ratkaseva juttu kotitekosissa kun ei tarvitse käyttää hinnat alkaen-tuotteita, tällöin myös pizzassa maistuu muukin kuin suola ja rasva kuten karvakäsien lätyissä.
 
Nyt taikinan annetaan noin tunti kohota vielä huoneen lämmössä, jonka jälkeen se jaetaan esim. kolmeen osaan ja laitetaan palat kannellisiin kevyesti öljyttyihin muovikippoihin ja jääkaappiin kehkeytymään.
Mulla on jääny tunnin kohotus huoneenlämmössä pois ja normaalisti olen lyönyt ne suorilta jääkaappiin. Varmaan siksi mulla on melkein joka kerta seuraavat ongelmat:
Jos valmistat pizzoja samana päivänä, niin niistä ei tule niin hyviä - esim. seuraavat ominaisuudet jäävät tavoitellusta:
- Käsiteltävyys, taikina repeää ehkä hieman helpommin
- Taikina vetäytyy venyttämisen jälkeen pienemmäksi eikä venyttäminen tunnu muutenkaan niin vaivattomalta (esimerkki: ensimmäisenä päivänä yhdestä annospallosta pizza jää ehkä hieman pienen oloiseksi helposti, kun taas kolmantena päivänä samasta pallosta saisi vaikka perhepizzan kokoisen käden käänteessä, jos reunoilla ei ole väliä)
- Taikinan ilmakuplat hajoavat venyttäessä ja valmis pizza ei ole niin ilmava
- Kuplat jäävät pienemmäksi ja esteettisesti kaunista paistopintaa ei synny reunoille niin hienosti kuin ohuenohuisiin kuplien ulkoseinämiin
- Maku ei ole kehittynyt, maistuu hyvin yksinkertaiselle
Niin tuttua! Pitää kyllä koittaa tuota taikina ja kohotusohjetta pian.
 
Kyllä ne karvakäsilöissä ihan kunnollisia pizzoja minusta on kun niillä on pizzauunit käytössä jotka on ihan toista maata kotiuunin kanssa. Ehkä enemmänkin täytteiden, tomaattisoosin ja juuston laatu on se ratkaseva juttu kotitekosissa kun ei tarvitse käyttää hinnat alkaen-tuotteita, tällöin myös pizzassa maistuu muukin kuin suola ja rasva kuten karvakäsien lätyissä.

Joo näin se varmasti on, eli ei ne sillon ole kunnollisia jos on huonot täytteet. Itse en tykkää siitä niiden pohjan maustakaan. Varmaan ne jauhotkin jotai huonoja tai sit kaipais enemmän mausteita/jotai twistiä
 
Mulla on jääny tunnin kohotus huoneenlämmössä pois ja normaalisti olen lyönyt ne suorilta jääkaappiin. Varmaan siksi mulla on melkein joka kerta seuraavat ongelmat:

Niin tuttua! Pitää kyllä koittaa tuota taikina ja kohotusohjetta pian.
Ite lyön aina suoraan jääkaappiin ja otan sitten vaan ennen pyörittelyä huoneenlämpöön että vähän pehmenee. Kyllä se taikina jääkaapissakin kohoaa.
 
Onkos täällä ihmisiä, jotka käytttää Uunia (Ooni nykyään)?

Näemmä nyt on suomeenkin tullut myyntiin Uuni 3:seen kauan odotettu kaasupoltin. (menee myös 2 ja 2s-malleihin)

Myöskin kovin kiinnostavalta näyttäisi tämä uusi Koda-malli. Onko täällä muita harrastajia?
 
Itsekin olen myös lykäänyt pohjat suoraan jääkaappiin, mutta voisihan tuota tunnin kohotusta koittaa.
 
Itsekin olen myös lykäänyt pohjat suoraan jääkaappiin, mutta voisihan tuota tunnin kohotusta koittaa.
Voisin kysellä, että miksi? Jos et tiedä niin jatka jääkaappiin laittamista, koska hiiva toimii jääkaapissa siinä missä pöydälläkin, vain hitaammin. Jossain oluen valmistuksessa se käymislämpötila vaikuttaa makuun, pizzassa tuskin vaikuttaa ja on ihan perusmeininki pizzerioissa, että taikinat lyödään suoraan kylmään niissäkin.
 
Itse käytän jääkaappikohotusta ainoastaan kun teen ciabatta leipää, jotta rakenteeseen tulee suuria kraattereita (ilmakuplia).

Pizzataikinaa kohotan 30-60 minuuttia huoneenlämmössä, koska en jaksa säätää sen tekemisen kanssa kahta tai useampaa päivää.
 
Voisin kysellä, että miksi? Jos et tiedä niin jatka jääkaappiin laittamista, koska hiiva toimii jääkaapissa siinä missä pöydälläkin, vain hitaammin. Jossain oluen valmistuksessa se käymislämpötila vaikuttaa makuun, pizzassa tuskin vaikuttaa ja on ihan perusmeininki pizzerioissa, että taikinat lyödään suoraan kylmään niissäkin.

Noita italialaisten tekemiä "oikeita" pizzanteko-ohjeita olen youtubesta katsonut ja hekin pitävät taikinan kokonaisena lämpimät, kostean käsipyyhkeen alla tunnin ennen kuin tekevät palloiksi ja siirtävät nousemaan. Syytä ei sielläkään kyllä ole kerrottu, mutta enpä ole osannut kyseenalaistaa.
 
Oikeita pizzaohjeita on varmaankin niin monta kuin on tekijääkin. Sen sijaan kannattaakin miettiä että mitä taikinaltaan haluaa ja mitkä siihen vaikuttavat.

Yksinkertaisena nyrkkisääntönä voikin ajatella taikinaan seuraavat tekijät mitä tulee kohoamiseen: Hiivan määrä ja lämpötila. Mitä enemmän hiivaa, sitä nopeammin taikina kohoaa. Lämpötila vaikuttaa hiivan tehoon eli lämpimässä hiiva toimii nopeammin kuin kylmässä. Sen minkä nopeassa nostatuksessa voittaa, niin monesti maussa häviää ja osalla vatsa reagoi myös hiivapitoiseen taikinaan. Tähän voisi vielä lisätä jauhot ja niiden proteiinipitoisuudet. Ison proteiinipitoisuuden omaavat jauhot kestävät paremmin kohotusta ja käymistä ja lässähtävät hitaammin. esim caputo-jauhot ovat proteiinipitoisempia ja muodostavat vahvemman sitkon ja kestävät pitempään kohotusta. Jääkaapissa taas käyminen/kohoaminen on hitaampaa ja maku ehtii kehittyä eri tavalla kuin lämpimässä.

Mitä tulee italialaisiin pizzerioihin, niin näissä on useampaa koulukuntaa, osa vannoo noin 8 tunnin lämminkohotukseen, osa pitää jopa 3-4 päivää kylmässä ja osa käyttää hiivan sijaan hapanjuurta. Suosittelen ehdottomasti itse kokeilemaan ja vertailemaan eroja ja tekemään sen mukaan mistä itse pitää / on aikaa tehdä.
 
Onkos täällä ihmisiä, jotka käytttää Uunia (Ooni nykyään)?

Näemmä nyt on suomeenkin tullut myyntiin Uuni 3:seen kauan odotettu kaasupoltin. (menee myös 2 ja 2s-malleihin)

Myöskin kovin kiinnostavalta näyttäisi tämä uusi Koda-malli. Onko täällä muita harrastajia?

Tästä uudesta Ooni Kodasta olisi kiva saada kokemuksia. Wired.com antanut ihan ok arvosanat: Ooni’s Backyard Pizza Oven Brings the Party to Any Patio

Nimenomaan kompakti koko ja kaasukäyttöisyys kiinnostaa. Hinta ainakin selvästi edullisempi kuin esim. Roccboxilla.

Verkkokokauppa.comin tarjousta odotellessa...
 
Uuni 3:nen löytyy ja tosiaan tuo kaasulisäosa kyllä kiinnostaisi. Välillä hankala saada kunnon tulta aikaiseksi pelleteillä jos ulkona tuulee vähän liikaa. Muutenkin pientä säätöä vaatii melkein kokoajan jos yksin lättyjä leipoo samalla.
Uuni itsessään on kyllä loistava kunhan oppii käyttämään. Ei ole tullut tuon hommaamisen jälkeen sähköuunilla pitsoja tehtyä.
 
Tänään tuli tehtyä taas pizzaa. Kolmen päivän jääkaappikohotuksessa ollut hapanjuuritaikina. Tehty sähköuunilla 300 asteessa, "kivenä" Baking Steel -teräslevy. Taikina oli lähes täydellinen käsiteltävä, venyi ja paukkui mutta ei revennyt. :tup:

IMG_20190324_125017-COLLAGE.jpg
 
Tänään tuli tehtyä taas pizzaa. Kolmen päivän jääkaappikohotuksessa ollut hapanjuuritaikina. Tehty sähköuunilla 300 asteessa, "kivenä" Baking Steel -teräslevy. Taikina oli lähes täydellinen käsiteltävä, venyi ja paukkui mutta ei revennyt. :tup:

IMG_20190324_125017-COLLAGE.jpg

Olitkos jo jakanut oman reseptisi? Tein Tuomisen Pizze-kirjan perusteella pohjan ja se oli ainakin ihan täys katastrofi vaikka presiis reseptin mukaan mentiin.
 
Ostin Prismasta heräteostoksena 37,5cm halkaisijaltaan olevan pinnoitetun House pizza-alustan.

Onko hyviä tai huonoja kokemuksia?

House pitsanpaistoalusta - Prisma verkkokauppa

6412988473259.jpg


Luin noita sun postauksia ja käväsin hakemassa kaupasta ton eilen kun oli muutenkin ideana pizzaa vääntää ja oli kyllä hyvä ostos.
Alusta jäähtyi Todella nopeasti ja varmaan lämpeneekin yhtä nopeasti.

Normaalisti ollaan tehty pizzat niin että leivinpaperista leikattu pizzakiven kokoinen pala ja siihen tehty pizza ja nostettu koko roska sitten kiven päälle (meidän pizzalapio on niin pieni ettei sillä saa nostettua pelkkää taikinaa kivelle) mut nyt tykkäsin kyllä enemmän lopputuloksesta.

Tällasen näköistä pizzaa tuli tolla uudella alustalla (en käyttänyt uunissa tota leivinpaperia, eli ritilän päällä oli tuo alusta, ja alusta on kuvassa väärinpäin :rofl:):

IMG_20190323_235704.jpg
IMG_20190323_235711.jpg



Täytteenä: Tonnikala, punasipuli, pekoni, punainen jalopeno ja rucola.

Tein pohjan suoraan tohon alustaan (jonka alla oli silikonialusta, pysyi hyvin kaulitessa sen kanssa paikallaan) niin että kaulin ensin keskustan aivan ohueksi ja lopulta käsin painelin reunat ohuiksi,

Toisin kuin ilmeisesti kaikki muut, teen taikinan ilman hiivaa (ja ennenkaikkea ilman odottelua ja vatsaväänteitä):

4dl vehnäjauhoja
1½tl leivinjauhetta
n.1tl suolaa
1,5dl maitoa
0,25dl rypsi/rapsiöljyä
0,25dl vettä

täytteiden alle puolet juustoista, 7min uunissa 225c, pizza pois uunista ja loput juustot päälle ja toiset n.7min uunissa.


Teen myös tomaattikastikkeen itse, mexicana kastike tyylillä:

Tuubista tomaattisosetta (lidl tai pirkka) lasiin, päälle vettä, sellainen suhde että tulee yht n. 1,5dl tavaraa ja se saa olla aivan helposti lusikasta tippuvaa mutta ei kuitenkaan täysin vetistä.
Sekaan:
Vähän sokeria
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Oreganoa
Reilusti valkosipulijauhetta
n.1tl Sriracha kastiketta
Sekoitetaan hyvin ja jääkaappiin tunniksi maustumaan
 
Viimeksi muokattu:
@GoDi

Piditkö pizza-alustaa väärin päin paistamisen aikana, vai olitko kääntänyt sen toisin päin pizzan valmistumisen jälkeen?

Itse en käytä uuniritilän päällä mitään, koska pizzasta ei ole "vielä" kertaakaan valunut mitään uunin pohjalle.

Tänään tai huomenna voisin pitää pizzapäivän jos jaksan sotkea fillarilla kauppaan.

ps. viimeksi käytin Denniksen pizzajauhoja ja tuli mielestäni huonompi pohja kuin Manitoba Cream -jauhoilla.
 
Olitkos jo jakanut oman reseptisi? Tein Tuomisen Pizze-kirjan perusteella pohjan ja se oli ainakin ihan täys katastrofi vaikka presiis reseptin mukaan mentiin.

Mikähän meni pieleen? Itsellä tuo pizzen peruskaava toiminut äärimmäisen hyvänä lähtökohtana.
 
@GoDi

Piditkö pizza-alustaa väärin päin paistamisen aikana, vai olitko kääntänyt sen toisin päin pizzan valmistumisen jälkeen?

Itse en käytä uuniritilän päällä mitään, koska pizzasta ei ole "vielä" kertaakaan valunut mitään uunin pohjalle.

Tänään tai huomenna voisin pitää pizzapäivän jos jaksan sotkea fillarilla kauppaan.

ps. viimeksi käytin Denniksen pizzajauhoja ja tuli mielestäni huonompi pohja kuin Manitoba Cream -jauhoilla.

Hah en edes huomannut, se kyllä meni alunperin oikeinpäin uuniin mutta vaimo ehti kipata pizzan pois siitä kun ajastus soi, ja kun tulin tarkastamaan niin halusinkin vielä 2min uuniin, siinä on sit näköjään mennyt väärinpäin :rofl:
Ihmettelinkin miksi toi kuva näytti niin oudolta :D

Tosiaan minäkään en käyttänyt ritilän ja ton alustan välissä mitään, olin kyllä uunin pohjalle pistänyt varoiksi pellin jos olisi valuttanut, mutta mitään ei tullut läpi.
 
Hah en edes huomannut, se kyllä meni alunperin oikeinpäin uuniin mutta vaimo ehti kipata pizzan pois siitä kun ajastus soi, ja kun tulin tarkastamaan niin halusinkin vielä 2min uuniin, siinä on sit näköjään mennyt väärinpäin :rofl:
Ihmettelinkin miksi toi kuva näytti niin oudolta :D

Tosiaan minäkään en käyttänyt ritilän ja ton alustan välissä mitään, olin kyllä uunin pohjalle pistänyt varoiksi pellin jos olisi valuttanut, mutta mitään ei tullut läpi.
En kyllä keksi miksi hiiva aiheuttaisi vatsanväänteitä kypsässä taikinassa :D
 
En kyllä keksi miksi hiiva aiheuttaisi vatsanväänteitä kypsässä taikinassa :D

Niin en tiedä teenkö jotain väärin sitten, taikina useasti haissut ihan tosi paljon käyneelle siinä vaiheessa kun on mikrossa ollut, tiukasti kelmutettuna vuorokauden.

Mut pointti oli että tuo on kyl erinomainen taikina ihan ilman nostoja ja hiivaa :)
 
Tuli taas hyvä rapea pohja kun käytin tuttua ja turvallista Manitoba Cream jauhoa.

Tulinen tukkoisen nenän avaaja täytteillä: kebablastu, pepperonisalami, jalapeno, fetajuusto, sipuli, emmentaljuusto ja sinihomejuusto.

DSC02246.jpg

DSC02247.jpg

DSC02250.jpg
 
Olitkos jo jakanut oman reseptisi? Tein Tuomisen Pizze-kirjan perusteella pohjan ja se oli ainakin ihan täys katastrofi vaikka presiis reseptin mukaan mentiin.
Tässä aiemmin jo ketjuuni postaamia viestejä, hyvin pitkälti samalla periaattella mennään. Hapanjuuripizzaan tarvitaan luonnollisesti oma hapanjuuri. Tuo Pizze-kirja jätti minut kylmäksi, sillä siinä ei menty kovin syvällisesti itse pizzan tekemiseen ja keskityttiin enemmän kertomaan alkuperästä. Jos lukeminen kiinnostaa, niin Ken Forkishin The Elements of Pizza on huomattavasti toimivampi teos.

Tässä on nyt tullut kesän aikana perehdyttyä pizzan valmistuksen saloihin ja tässä omat vinkkini:

Pizzan tärkein osa on pohja. Se on se mikä antaa makua kun on kohdallaan. Oma suosikkini on 72 tunnin "kohotus" jääkaapissa, mutta jos ei niin kauaa halua käyttää aikaa, niin anna edes 8-10 tuntia huoneenlämmössä. Valmiin taikinan tunnistaa kun siinä on "ilmakuplia" ja on "rentoutunut". Leivo mieluiten käsin, ei vaadi kuin noin 5-10min vaivausta.

Kun otat valmiin taikinapallon käyttöön, älä revi (jos pakko niin leikkaa, älä revi) tai leivo sitä enää, pyri säilyttämään sen alkuperäinen muoto, josta leivot pizzan pyöreyteen.

Tomaattikastiketta ei keitetä vaan käytetään kokonaisia säilyketomaatteja, jotka murskataan esim. blenderissä. Sekaan suolaa, oreganoa, basilikaa, chiliä ja valkosipulia oman maun mukaan. Mutti on hyvä merkki.

Mozzarellan on hyvä olla kuivempaa, esim. Lidlin noin 10cm pötköt ovat hyvää tavaraa. Jos mozzarella on liian kosteaa, niin pizzasta tulee helposti liian lössö ja vetelä.

Täytteiksi 1-2 ainesosaa, eli esim. pepperoni ja sienet yms.

Pizzapohjan reseptit sekä sähköuuniin ja jos löytyy esim. Uuni3.

Sekoita noin 35 asteiseen veteen ensin suola kunnes liukenee. Sitten lisää kuivahiiva ja anna noin minuutin verran olla. Sekoita sen jälkeen kunnes liukenee. Sen jälkeen lisää kaikki jauhot kerralla ja aloita vaivaaminen. Kun taikina on kunnolla sekoittunut ja on pehmeää ja sileää, laita kokonaisena 1-2 tunnin ajaksi kohoamaan kannen alle. Tämän jälkeen pyörittele taikinasta sopiva määrä palloja ja anna kohota kannen alla.

Sähköuuniin (max. lämmöt) suhteellisesti esim. kahdelle 250g taikinapallolle:

Jauhot 294g (100%)
Vesi 206g (70%)
Kuivahiiva 0,2g (0,03%)
Suola 7,6g (2,6%)

Uuni3 tms. jolla saadaan lähes 500 C asteen lämpö:
Jauhot 313g (100%)
Vesi 188g (60%)
Kuivahiiva 0,2g (0,03%)
Suola 8,1g (2,6%)

Eroa siis näillä kahdella on veden määrässä suhteessa jauhoihin. Koska sähköuuni ei pääse samoihin lämpöihin, niin taikina vaatii enemmän kosteutta ja sitä kautta muodostuu parempi ja rapeampi kuori.

Sitten ääntä kohti.:drool:

Viitsitkö videoida koko pätkän leikkaamattomana kun teet tuosta lätyn? Aivan sama vaikka ois tylsän näköistä, pääasia että koko operaation pääsee näkemään kokonaisuudessaan kun minulla tuossa vaiheessa on aina suuria ongelmia eikä pizzasta tule ikinä pyöreää. Youtubessa joka videossa juuri tuo tylsä vaihe on leikelty pois ja yhtäkkiä edessä onkin valmis pizza.

Tässä reilu 10 minuuttia alusta loppuun. Tuosta kun odotti vielä noin 5 minuuttia niin taikina oli todella pehmeä käsitellä



Ensimmäinen video näyttää miten pyöritän taikinan itse suoraa kohoamasta. Jälkimmäinen näyttää hyvin sen miten käy jos taikinaa ei käsittele levänneenä tai jos sitä ei saa ehjänä kohoamisastiasta.


 
Mitä tämä Manitoba Cream jauho on? En oo bongannut kaupassa kertaakaan, ainoastaan Hungry Cheffia, Myllyn Parasta ja nyt uutuutena Dennistä.
 
En ole nähnyt kuin Prismassa, mutta tämän näköinen paketti:
Ramlosa_kvarn_manitoba_cream.jpg

OK kiitos, kieltämättä en oo ton näköstä pakettia edes osannut etsiä mutta pitääpä katsella Prismoista. Onko edes laitettu pizzajauhojen kanssa samaan osaan hyllyä?
 
OK kiitos, kieltämättä en oo ton näköstä pakettia edes osannut etsiä mutta pitääpä katsella Prismoista. Onko edes laitettu pizzajauhojen kanssa samaan osaan hyllyä?
Siellä se on muiden jauhojen joukossa, ei todennäköisesti kuitenkaan pizzajauhoiksi luokiteltu, koska tällä tekee niin paljon muutakin.
 
Tosiaan ainakin Prismoista löytyy ja on sopiva 2kg säkki, ettei lopu aina parin pizzan jälkeen kesken.
 
Eilisillan pizzailuista kuvia spoilerin alla. Taikina Drakkathin hyväksi todetulla ohjeella, sillä poikkeuksella, että nyt ei ehditty tehdä valmiiksi kylmäkohotusta varten, vaan vasta eilen aamulla. Tomaattikastike San Marzanon purkkitomaatteja, tuoretta basilikaa, valkosipulia, oliiviöljyä ja ripaus suolaa sauvasekoittimella sekaisin. Paisto uunissa maksimilämmöllä kivellä leivinpaperin kanssa.

Oman pizzan täytteet: mozzarellaraaste, aurajuusto, punasipuli, herkkusieni, jalapeno, Wotkinsin kylmäsavukassler, kirsikkatomaatti ja mozzarellapallosta paloja revittynä päälle. Lautasella vielä päälle rucolaa, basilikaa ja creme fraichea. Ruokajuomana tällä kertaa viimeisessä kuvassa näkyvää olutta :drool:

2019-03-30%2021.29.26.jpg


2019-03-30%2021.40.55.jpg


2019-03-30%2021.48.54.jpg
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
263 542
Viestejä
4 569 766
Jäsenet
75 217
Uusin jäsen
coolflat

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom