Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Tuohan on 7€:lla pakko-ostos. Lämpiää kai nopeasti ja näyttää olevan helppo puhdistaa. Koko on myös isompi kuin meikän nykyisessä kivessä.
 
Viimeksi muokattu:
Ennen kypsensin pizzoja 10-12 minuuttia uunipellillä ja nyt alustan kanssa meni 8-10 minuuttia.

Aluksi pelkäsin, että pizzataikina jää kiinni alustaan, mutta toisin kävi. Valmiin pizzan pystyi liuttamaan suoraan lautaselle ja se jäähtyi nopeasti, joten pääsin parissa minuutissa seuraavan pizzan kimppuun.

Alustan peseminen oli naurettavan helppoa, koska pinnoitus.

Uunissa oli kiertoilma päällä ja asteita 225°C. Pizzat paistoin uuniritilän päällä uunin keskikohdassa.
 
Mites paistatteko plättyjä normi- vaiko grillivastuksella?
Normi ylä- ja alalämpö 225 astetta. Pizzakiveä lämmitän etukäteen puolisen tuntia ja pidän pizzaa uunissa 6-8 minuuttia. Tulee rapeaa.
 
Viimeksi muokattu:
Mites paistatteko plättyjä normi- vaiko grillivastuksella?

Kiertoilmagrilli 300 astetta. Kivi kylmään uuniin lämpenemään. Ei leivinpaperia kivelle, koska se ei päästä kosteutta läpi. Myyjäkin sanoi, että ei missään nimessä leivinpaperia kiven päälle.
 
Ennen kypsensin pizzoja 10-12 minuuttia uunipellillä ja nyt alustan kanssa meni 8-10 minuuttia.

Aluksi pelkäsin, että pizzataikina jää kiinni alustaan, mutta toisin kävi. Valmiin pizzan pystyi liuttamaan suoraan lautaselle ja se jäähtyi nopeasti, joten pääsin parissa minuutissa seuraavan pizzan kimppuun.

Käytitkö muuten pizzalapiota vai suoraan pellille?
 
Käytitkö muuten pizzalapiota vai suoraan pellille?
Ensimmäisen pizzan valmistus meni vähän vaikean kautta, kun leikkasin ensin pizza-alustan kokoisen leivinpaperin, ja yritin taputella sekä venytellä taikinapalasta sen kokoisen pyöreän pizzan, ja kun siitä ei tullut mitään, lätkäisin taikinan suutuksissani suoraan alustalle ja venyttelin taikinan siihen.

Tämä olikin se oikea tapa tehdä ja kaikki loput pizzat tein onnistuneesti samalla menetelmällä ilman hampaiden kiristelyjä.
 
Pizzoja tulee tehtyä yleensä ihan oman fiiliksen mukaan. Mukavaa testailla erilaisia taikinoita ja täytteitä sekä paistotapoja.

Pizza.png
 
Sivun 3 normiuunin reseptillä tulee vähän sitkeää pohjaa paremman sanan puutteessa. Maku on kyllä kohdallaan, mutta veitsi ei meinaa purra ja sitä joutuu repimään hampailla kuin jälkiuunileipää. Mitä teen väärin? Pieniä korjausliikkeitä teen jauhojen kanssa taikinan mukaan, mutta se ei tunnu vaikuttavan lopputulokseen.
 
Itse katselin alla olevat videot läpi ja tein niillä ohjeilla. Parasta pizzaa, mitä olen kotona tehnyt. Paistan pizzakivellä 300 asteessa kiertoilmagrillillä ilman leivinpaperia. Pizzalapio pitää jauhottaa (mieluusti karkeilla jauhoilla) ja täyttää tosi nopeasti ettei pohja jämähdä siihen kiinni.





 
Äsken tuli uunista neljäs onnistunut ja tasalaatuinen pizza uuden alustan kanssa.

DSC02115.JPG


EDIT:
Taikinaan tuli:
  • 1,75dl kädenlämpöistä vettä
  • 1/4 osa pussillinen kuivahiivaa
  • loraus ruokaöljyä
  • hippunen suolaa
  • Manitoba Cream jauhoja sen verran kun pystyi sähkövatkaimella sekoittamaan
  • lopuksi Durum jauhoja käsin vaivattuna
  • nostatus noin 30 minuuttia
 
Viimeksi muokattu:
  • Manitoba Cream jauhoja sen verran kun pystyi sähkövatkaimella sekoittamaan
  • lopuksi Durum jauhoja käsin vaivattuna
Hyvältä näyttää taas. Ensikerralla kaipaisin tarkempia ohjeita jauhojen suhteen koska olen sen verran kokematon ruuanlaitossa etteivät nuo kerro mitään.
 
Pahoittelut kun en koskaan mittaa jauhojen määrää.

Manitoba Cream jauhoja sähkövatkaimen kanssa siihen saakka kunnes taikina ei tartu vatkaimen vispilöihin kiinni.

Lopuksi Durum jauhoja käsin vaivaamalla, kunnes taikina ei enää tartu käsiin kiinni.

Durum jauhoja laitan vielä nostatuksen jälkeen taikinan pinnalle kun painelen taikinan pizza-alustaan.

Taikinan paineleminen kannattaa aloittaa taikinan keskeltä ja pyöritellä pizza-alustaa painelun aikana, että saa tasaisen pyöreän muodon.

Reunoissa saa olla vähän paksuutta ja korkeutta, että tomaattisoosi täytteet pysyvät aloillaan + reunat nousevat vielä uunissa kivasti.

Tälläkin kertaa riitti 225°C astetta kiertoilmauunin keskikohdassa ja 8 minuuttia.
 
Ensikerralla kaipaisin tarkempia ohjeita jauhojen suhteen koska olen sen verran kokematon ruuanlaitossa etteivät nuo kerro mitään.
Yleinen sekoitussuhde pizzataikinaohjeissa näyttää olevan kaksi osaa vettä ja kolme osaa jauhoja, eli em. tapauksessa 175g vettä ja n. 260g jauhoja.



Pari kertaa vääntänyt taikinan tällä ohjeella. Näyttäisi nousevan ilman hunajaakin ihan mukavasti.



Tarpeet 500g taikinaa varten:
300g jauhoja
200g vettä
10g oliiviöljyä
5g suolaa
2g hunajaa
1g kuivahiivaa
 
Viimeksi muokattu:
Imgur EDIT! pahoitteluni tärähtäneestä kuvasta

Dennisin pizzajauhoa tuli ostettua viikonloppua varten kun pääsen vähän pizzaa tekemään. Onko jollain kokemusta näistä jauhoista? Millä ohjeella tulisi paras pohja?
 
"Pizzajauhot" on ihan totaallista kuluttajien sumuttamiseen keksittyä huuhaata. Näin on minulle kertonut italialainen kokki ja olen asian myös itse todennut, hyvä pohja syntyy ihan millä vaan vehnäjauholla.
 
"Pizzajauhot" on ihan totaallista kuluttajien sumuttamiseen keksittyä huuhaata. Näin on minulle kertonut italialainen kokki ja olen asian myös itse todennut, hyvä pohja syntyy ihan millä vaan vehnäjauholla.
Voihan se olla näinkin, mutta mieluiten teen pizzataikinan mahdollisimman hienoista jauhoista. Käytän karkeampaa Durumia loppuvaiheessa ja pizzan pohjalla ennen uuniin laittamista.

Eniten ihmetyttää nykyinen hifistely kertoa mitat grammoissa, kun taikina valmistuu ihan kuin itsestään laitetun vesimäärän mukaan ilman sen kummenpia krumeluureja.

Esim. vettä 1,5-2dl ja jauhoja sen mukaan kunnes taikina on sopivan paksua.

En usko, että kukaan mittailee täytteidenkään määrää grammoissa, vaan laittaa sen mukaan mikä tuntuu hyvältä.
 
"Pizzajauhot" on ihan totaallista kuluttajien sumuttamiseen keksittyä huuhaata. Näin on minulle kertonut italialainen kokki ja olen asian myös itse todennut, hyvä pohja syntyy ihan millä vaan vehnäjauholla.
Ei tainnut olla pizzakokki, nimittäin venhäjauhojen erot huomaa helposti lättyjen teossa. Pullataikinan tekee varmasti mistä vain.
 
Voihan se olla näinkin, mutta mieluiten teen pizzataikinan mahdollisimman hienoista jauhoista. Käytän karkeampaa Durumia loppuvaiheessa ja pizzan pohjalla ennen uuniin laittamista.

Eniten ihmetyttää nykyinen hifistely kertoa mitat grammoissa, kun taikina valmistuu ihan kuin itsestään laitetun vesimäärän mukaan ilman sen kummenpia krumeluureja.

Esim. vettä 1,5-2dl ja jauhoja sen mukaan kunnes taikina on sopivan paksua.

En usko, että kukaan mittailee täytteidenkään määrää grammoissa, vaan laittaa sen mukaan mikä tuntuu hyvältä.

Jos usein tekee niin kyllä siitä syntyy ruoanlaitossa semmonen fiilis aineksien suhteen ettei tarvitse paljoa mittailla mitään. Kuitenkin grammamäärät on aina hyvä tienviitta ja eritoten kertoo ruokalajien ainesosien suhteen, toki pizzojen täytteissä ei paljoa väliä kun makukysymys tuppaa olemaan.

Ei tainnut olla pizzakokki, nimittäin venhäjauhojen erot huomaa helposti lättyjen teossa. Pullataikinan tekee varmasti mistä vain.

Ei varsinaisesti, mutta muuten pyörittänyt useempaakin ravintolaa josta lättyjä saanut, puhumatta toki siitä että reseptit on opittu kotimaassa ja pizzasoossinna mamman resepti. Saapasmaan asukkaiden elitismi poisluettuna Italian ulkopuolella nyt ei varsinaisesti kunnon pizzoista tiedetä juuri mitään muutenkaan, sen osottaa kaikenmaailman prismojen pizzajauhot, juuston laittaminen pizzan päälle eikä alle ja pullataikina-kommentit.
 
Ei varsinaisesti, mutta muuten pyörittänyt useempaakin ravintolaa josta lättyjä saanut, puhumatta toki siitä että reseptit on opittu kotimaassa ja pizzasoossinna mamman resepti. Saapasmaan asukkaiden elitismi poisluettuna Italian ulkopuolella nyt ei varsinaisesti kunnon pizzoista tiedetä juuri mitään muutenkaan, sen osottaa kaikenmaailman prismojen pizzajauhot, juuston laittaminen pizzan päälle eikä alle ja pullataikina-kommentit.
Taisi tulla typo, mutta juuston laittaminen pizzan alle kuulostaa melko vinkeältä! Mutta olen kyllä eri mieltä tuosta, ettei jauhoilla olisi väliä taikinan teossa, sillä ero esim. taikinan sitkossa on aika jäätävä eri karkeuden vehnäjauhoissa. Olisikohan Mario tarkoittanut, että tyhmää maksaa pizzajauhoista premiumhintaa, kun vastaavia saa paljon halvemmallakin jos tietää mitä ostaa.
 
Ei se typo ollut, sielläpäin joku perinne viivaa että juusto täytteiden alle, tottakai tietyin poikkeuksin kuten jos päälle tulee vaikka makkaraa tai muuta kamaa minkä pitää paistua hyvin jotta se vapauttaa makua. Ajatus on siinä että juusto kuplii sieltä alta pinnalle jollon se lopulta ikäänkuin ympäröi muun kaman, mutta tähän pitää juustokin olla vähän euroshopperia erikoisempaa kamaa.
 
Niin, juusto täytteiden alla, ei pizzan alla. No, riittää tämä saivartelu.
 
Olisikohan Mario tarkoittanut, että tyhmää maksaa pizzajauhoista premiumhintaa, kun vastaavia saa paljon halvemmallakin jos tietää mitä ostaa.
Tämä käy enemmän järkeen. Italiassa on vähän parempi valikoima, mutta kotosuomessa pitää tyytyä "pizzajauhoihin" jos haluaa esimerkiksi 00 jauhatuksella.
 
Itse käytän ainoastaan noita jauhoja pizzan valmistukseen. Toki ne on nimellä "pizzajauho", mutta eipä sitä tosiaan muuten helpolla löydä 00 jauhoja.

Hungry chef 750g pizzajauho, 00-vehnäjauhoja, hungry chef - foodie.fi
Joissakin K-kaupoissa on Ramlösa kvarn tipo 00 -jauhoja puolet halvemmalla. Tulee käytettyä tuota yksinään tai sotken saman valmistajan Manitoba creamia. Manitoba cream joutuu hakemaan paikallisesta Prismasta Citymarketin sijasta.
Toki, jos parempia diilejä on, niin saa opastaa.
 
Viikonloppuna tulossa taas pizzapäivä lasten kanssa.

Mitä täytteitä suosittelisitte? Sienet, etanat, äyriäiset, rucola ja basilika ovat nounou :wtf:

Noston vuoksi vielä uutinen tähän väliin: Miten sopii ryynimakkara pizzaan? Pizzamestaruudesta kisataan Helsingissä ensi viikolla

Yksi omista suosikeistani on tonnikala ja punasipuli. Juusto sitten oman maun mukaan. Tähän vielä päälle joko tuoretta valkosipulia tai Poppamiehen Liquid Garlicia, jos valkosipuli maistuu. Lisänä voi laittaa vielä pavunvarsia, jos niistä tykkää.

Toinen hyvä kombo on feta, punasipuli, eri väriset paprikat ja kirsikkatomaatit (itse tykkään laittaa tomaatit vasta uunin jälkeen).
 
Jääkaapissa tällä hetkellä keltaista paprikaa, sipulia, valkosipulia, kinkkusuikaleita, meetvurstisuikaleita ja emmentaljuustoraastetta. Tölkeistä löytyy tonnikalaa öljyssä ja pieniä ananaspaloja.

Tomaatteja ja vihanneksia/juureksia/pähkinöitä en voi syödä kypsentämättönä allergian vuoksi ja kypsennettynä en enää oikein pidä enää niiden mausta.

Fetajuusto kuullostaa kokeilemisen arvoiselta. Banaani tai persikka houkuttelisi, mutta vähän arvelluttaa pizzassa.
 
Mutta kuinka te kehtaatte käydä jokapäivä hakemassa sen pizzanne jollain hiluilla? Käyttekö eri paikoissa vuorotellen vai? Tulee vähän sama fiilis, kuin että jossain tiskillä ois karkkia tarjolla ja sitten joku tulee ja kahmii taskut täyteen. :facepalm:
Itse kehtaan tehdä molempia asioita. Ja helposti. En edes ajattele mitä kehtaamista siinä on. Rikkaat ihmiset on yleensä häikäilemättömiä.
 
Jääkaapissa tällä hetkellä keltaista paprikaa, sipulia, valkosipulia, kinkkusuikaleita, meetvurstisuikaleita ja emmentaljuustoraastetta. Tölkeistä löytyy tonnikalaa öljyssä ja pieniä ananaspaloja.

Banaani tai persikka houkuttelisi, mutta vähän arvelluttaa pizzassa.
Perinteinen kinkku-ananas. Banaani toimii hyvin pizzassa, kandee rohkeasti kokeilla! Voihan sitä kokeilla vaikka johonkin reunaan.


Itse kehtaan tehdä molempia asioita. Ja helposti. En edes ajattele mitä kehtaamista siinä on. Rikkaat ihmiset on yleensä häikäilemättömiä.
Pliis, älkää jatkako offtopikkianne täällä!
 
Ne pizzat maksettiin verkkopankissa, vai meinaatko että se pizzan ojentaja siellä paikanpäällä on kiinnostunut montako pizzaa oot tilannut ja millä summalla :D
No sitä en ottanutkaan huomioon, mutta ainakin täällä omistaja työskentelee itse keittiössä, niin voihan sitä kiinnostaa. MUTTA eihän tuota tarjousta ole rajattu mihinkään, niin jokainen tehköön kuten lystää. Lopetetaan tämä off-topic nyt tähän.:dead:
 
Tein kolme pizzaa eri täytteillä (halkaisija 37,5cm).

Kuvan pizzassa täytteinä kinkku, ananas ja aurajuusto.

Lisäksi siinä on pieneksi pilkottua sipulia, valkosipulia ja oreganoa + tavallista juustoraastetta ja emmentalraastetta.

DSC02180.jpg

DSC02185.jpg
 
Iski äkillinen pizzanhimo töistä päästyä, joten ei auttanut kuin pyöräyttää pizzat. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla kun samalla sai yllätettyä puolison pizzayllätyksellä kun hän tuli kotiin :D

Nopean kohotuksen taikinaohje:

500 g jauhoja (Manitoba cream)
3,5 dl kädenlämpöistä vettä (piti saada hiivat nopeasti hommiin)
8 g kuivahiivaa
8 g suolaa
Pari ruokalusikallista oliiviöljyä vaivaamisen puolivälissä

Kastikkeen teon suhteen olen laiskistunut ja käytän nykyisin useasti Muttin valmista soossia, jos en jaksa alkaa itse tekemään. Juustona käytin buffalomozzarellaa.

Sekoitin kuiva-aineet sekaisin, heitin veden perään ja sitten vain vaivaamaan. Kun kaikki ovat mukavasti sekaisin ja taikina kimmoisaa ja ei tartu liiman lailla sormeen, kaadetaan oliiviöljy kulhoon. Vaivataan niin kauan, että öljy on imeytynyt.

Kohotusta pari tuntia lämpimässä, jonka jälkeen muovailin neljä palloa ja kohotin niitä vielä pari tuntia.

Sitten vain kivi uuniin lämpenemään, uuni täysille, hetken odottelua ja lättyjä pyörittelemään.

Yllättävän maukasta tulee tällä "pika"ohjeella verrattuna yön, tai kahden, yli kylmäkohotettuun, joka omien kokeilujen perusteella tuottaa maukkaimman lopputuloksen.


20190308_210447.jpg 20190308_205812.jpg 20190308_205826.jpg
 
lidlin tortilla wraps saa täydellisen pizzapohjan sellaisenaan. ketsuppia, kanaa, paprikaa ja juustoa... Helppoa ja nopeaa
 
Jauhoseokset - Dennis Pizzajauho - Foodie.fi

Denniksen nimellä 00-jauhoa italiasta. Onko joku jo ehtinyt testaamaan?

Perjantaina tein tuolla Denniksen jauholla ja neljäsosa durum-jauholla 70% hydraatio-taikinan.

Taikina oli heti erilainen verrattuna Divella Tipolla tai Hungry Chefillä tehtyyn. Oli heti tavallaan käsiteltävissä eikä vaatinut kovinkaan kummoista lisäjauhotusta vaivauksen aikana. Eli imaisee nesteet erilailla.

Yksi pizza väännetty tänään ja maussa en varsinaisesti huomannut eroa edellisiin jauhoihin, joten menee ykkösjauhoksi täällä, mikäli vierekkäin kaupassa on Hungry Chef ja Dennis.
 
Koko viikon ollut kipeänä ja äsken uunitin kunnon sapuskan jotta suolatasapaino ei pääse järkkymään liikaa :hungry:

Pohja on melko ohut kuten kuvasta näkyy :tup:

Kinkku-ananas-pepperonisalami-sinihomejuusto

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

Näyttää erittäin hyvältä. Oliko tämä tehty noilla Dennis jauhoilla?
 
Perjantaina tein tuolla Denniksen jauholla ja neljäsosa durum-jauholla 70% hydraatio-taikinan.

Taikina oli heti erilainen verrattuna Divella Tipolla tai Hungry Chefillä tehtyyn. Oli heti tavallaan käsiteltävissä eikä vaatinut kovinkaan kummoista lisäjauhotusta vaivauksen aikana. Eli imaisee nesteet erilailla.

Yksi pizza väännetty tänään ja maussa en varsinaisesti huomannut eroa edellisiin jauhoihin, joten menee ykkösjauhoksi täällä, mikäli vierekkäin kaupassa on Hungry Chef ja Dennis.
Ok. Saisiko vieä tarkan ohjeen ja kuinka monta pohjaa taikinasta tulee ,kiitos. Omilla kokeilulla jääkaappi nostatettu mennyt kärkeen syöjien mielestä mutta omasta mielestä olisi vielä parannettava...
 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 231
Viestejä
4 453 795
Jäsenet
73 676
Uusin jäsen
Larnuji

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom