Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>
Arvon io-techiläiset!
Mulla oli aikoinaan alla mainittu DC/DC jännitemuunnin.
12 V:n jännitteenmuunnin DC/DC 100 W | Clas Ohlson
Jos nyt kuvitellaan tilanne että esim mun vanha läppäri vie 3,25A virtaa (20 volttia jännite).
Paljonko on kokonaiskulutus tuolla kun eikös tuo jännitteenmuuntimen komponentit vie virtaa myös läppärin lisäksi.
Olisi mielenkiintoista tietää asia.
Onko DC->AC invertterien kanssa suunnilleen samankaltainen asia?
Siskonpoika tossa soitteli, kun oli ostannu uuden metallikuorisen näppiksen uspi porttiin. Kuulemma kun jalat on patterin päällä niin sormille tulee pikku sähköiskuja näppiksen rungosta.
Tuo patteri on kerrostalon vesikiertoinen lämpöpatteri, eli maadoitettu niin hyvin kuin voi olla. Pientä vuotoa taitaa kone antaa ulospäin niin mikäs olis yksinkertainen ratkaisu saada noi vuotovirrat kuriin? Tietokone on toki suojamaalla kiinni pistorasiassa eikä muita ongelmia ole.
Eiköhän pelkkä rautalanka riitä. En tosin näe mitään järkeä tuohon projektiin.Ajattelin tossa jos tekisi maadoitus-johdon koneenrungon ja patterin väliin. laittaisi siihen massavastuksen väliin niin eikös toi imasisi mahdolliset staattiset taikka kondensoituneet jännitteet itseensä.
Ajattelin tossa jos tekisi maadoitus-johdon koneenrungon ja patterin väliin. laittaisi siihen massavastuksen väliin niin eikös toi imasisi mahdolliset staattiset taikka kondensoituneet jännitteet itseensä.
Suosittelisin tutkimaan/tutkituttamaan sen syyn enkä rakentelemaan mitään maadoituksia. Tuo ei ole normaalia!Nolla vialta tuo vaikuttaa. kyselin hiukka lisää ongelmasta niin isku tulee samalla kun näppäimistön kuoreen koskee ja varpailla koskee samaan aikaan patteriin.
Joten kysäsin mitä tapahtuu kun ottaa kiinni patterista ja tietokoneen kopasta kinni samaan aikaan käsillä. Ei tullu tälliä sormille.
Kysäsin sitte mitä tapahtuu kun otat oikealla kiinni kopasta ja ootat 5s ja sitte kosket vasurilla patteriin niin toista kertaa ei kuulemma tarvi kokeilla. Iski sen verran näpeille jännite.
90-luvun kerrostalo kyseessä. Joten ei ole 2 luokan pistorasioita. Melkonen jännite on kevin ja patterin välissä.
Sulla on ongelma sähköissä. Jos syyllinen on telkkari, niin nakkaa kierrätykseen se, etkä jumankauta mene myymään sitä kenellekään.Edit: löyty ongelma. Television kun otti pois näytönohjaimesta loppu ongelmat.
Ei kuulu vuokranantajalle vaan taloyhtiölle jos kyseessä muu, kuin omakotitalo.Pitää soitella vuokranantajalle, että tilaa sähkärin mittaamaan huoneiston maadoituksen kunnon. Television poistaminen hdmi johdon perästä tuntu auttaneen jonkin verran, mutta ei vienyt ongelmaa kokonaan pois. Meen käymään viikolla kylässä niin tietää enemmän onko kondensoituneesta jännitteestä kyse vai jokin kenties liitäntäjohdon pätkiminen suojamaasta.
Ei kuulu vuokranantajalle vaan taloyhtiölle jos kyseessä muu, kuin omakotitalo.
Eli yhteys vaan talon huoltoyhtiöön niin sitä kautta asian pitäisi edetä jos jotain ongelmaa on.Olet oikeassa. Kerrostalossa on sekä yksityisiä, että kaupungin vuokrakämppiä niin varmaankin taloyhtiö/kaupunki on vastuussa talon sisäisestä sähköverkosta.
Mitä nämä kytkennät oikein on Kevistä haaroitettu siniseen, joka lähtee moneen eri suuntaan Tuossa oli päällä peitelevy jossa kolminapainen valaisinpistorasia. Siihen oli kytketty kuvassa irrallaan olevat sininen (joka on yhdistetty keviin) ja ruskea, maadoituksessa ei ollut mitään. Sokeripalassa oleva ruskea ei mennyt mihinkään. Eikai keviä saa käyttää mihinkään muuhun kuin maadoitukseen? Mikähän tuo musta johto on?
Tietääkseni keviä ei kai saisi käyttää muuhun mutta yksi sähkäri sanoi tyyliin "kyllä niitä voi käyttää mutta kumpikin pää pitää merkitä niin ettei sekoitu, esimerkiksi oikean värisellä teipillä tai kutistesukalla".
Kiitos kattavasta vastauksesta. Juuri noinhan se olikin eli yläoikealta ruskeat tulee kytkimiltä, sininen ja musta luultavasti jatkavat matkaansa kytkimien alapuolella olevaan pistorasiaan.Talon ja kytkentöjen ikä voisi antaa hieman vihjettä väreistä.
Tietääkseni keviä ei kai saisi käyttää muuhun mutta yksi sähkäri sanoi tyyliin "kyllä niitä voi käyttää mutta kumpikin pää pitää merkitä niin ettei sekoitu, esimerkiksi oikean värisellä teipillä tai kutistesukalla".
Usein musta on vaihe tai ohjaus. Meillä 3-vaiheessa vaiheet on ruskea, musta, harmaa. Arvaan että se on jatkettu vaihe joka tulee rasiaan ja jatkaa syöttönä muualle.
Onko seinässä yksi kytkinrasia jossa on 2 painiketta vierekkäin ?
Oletko katsonut sinne mitä johtoja on kytketty minnekin ?
Usein kytkennällisesti on tehty niin että kattorasialle tulee syöttö edellisestä rasiasta tai keskukselta.
Sieltä nolla kytketään valaisimen rasiaan (ennen suoraan sokeripalalla) ja vaihe jatketaan valokytkimelle ja ehkä seuraavalle rasialle.
Jos kytkimiä on 2 niin tuleva vaihe menee molemmille. Ja kummaltakin takaisin kattorasialle oma johto.
Jos tuosta kuvasta näkyy oikein niin ylös oikealla lähtee yhdessä putkessa 2xruskea, sininen ja musta.
Ylös vasemmalla sininen ja musta.
Vasemmalle sininen, musta ja kevi.
Tämän perusteella musta on vaihe ja sininen nolla, ei maadoitusta. Oletettavasti keskuksen päässä on nollamaadoitus ja tuon yhden vedon käyttämätön kevi on kytketty samaan nollan kanssa (toivottavasti molemmissa päissä).
Yläs vasemmalla lähtee syöttö seuraavalle rasialle (tai keskukselle) ja ylös oikealla kytkimille, tosin silloin sininen on siellä ylimääräinen...
Ja vasemmalle lähtevä kevillinen nippu toiselle rasialle tai keskukselle.
Kytkimillä musta menisi molempiin ja toisista päistä ruskeat takaisin jolloin eri lamppuryhmät pitäisi kytkeä noihin ruskeisiin.
Kuten 0nanias tuossa yllä mainitsi niin varminta on hommata sähkäri.
Mutta sen verran voi tehdä itse että mittaa sininen-ruskea väliltä jännitettä (tai laittaa siihen lampun vaikka sokeripaloilla) ja jos kytkimen käyttö kytkee päälle/pois niin oikea johto on löytynyt.
Pääasia on ettei muuta noita muita kytkentöjä ellei oikeasti tiedä mitä tekee.
En muista nähneeni rasioita joissa olisi kahden mahdollisuus (siis 4- napainen).
Jos lamppu tai yläpään suojakupu peittää kaikki sähköt niin ilmeisesti lampun saa kai edelleenkin kytkeä sokeripalalla suoraan johtoihin. Tämä on mutua joten kannattaa varmistaa onko oikeasti näin.
Kiitos kattavasta vastauksesta. Juuri noinhan se olikin eli yläoikealta ruskeat tulee kytkimiltä, sininen ja musta luultavasti jatkavat matkaansa kytkimien alapuolella olevaan pistorasiaan.
Valaisinpistorasia kruunu AKK3P tuollainen on ilmeisesti tarkoitettu kahdelle valaisimelle. Täytyy tuollainen hakea niin saa lampun kytkettyä.
Potki perseelle tollasta sähkäriä. Keviä ei todellakaan teipata taikka käytetä virrallisena johtimena.
Kerro yksi tilanne, jossa voi käyttää suojamaata`keviä virrallisena johtimena?PEN-johtimen standardinmukainen väri on kelta-vihreä, eli ihan oikeassa se sähkäri on.
Ei ole maadoitettuja pistorasioita. Millä tavalla se vaikuttaisi asiaan onko valaisimen johdot kytketty samalla tavalla sokeripalan vai pistokkeen kautta?Ei kai tilassa ei ole maadoitettuja pistorasioita? Mikäli on niin joudut käyttämään pelkkää koukkukantta ja sokeripalaa.
PEN-johtimen standardinmukainen väri on kelta-vihreä, eli ihan oikeassa se sähkäri on.
Potki perseelle tollasta sähkäriä. Keviä ei todellakaan teipata taikka käytetä virrallisena johtimena.
Jep, olen täysin samaa mieltä.
Muun värisiä on kyllä näkynyt merkittynä mutta keviä ei missään. Toivottavasti ei näykään.
Onneksi omassa talossa tuollaisia ei ole...
Ei ole maadoitettuja pistorasioita. Millä tavalla se vaikuttaisi asiaan onko valaisimen johdot kytketty samalla tavalla sokeripalan vai pistokkeen kautta?
Ei tuo vastannut kysymykseen. Kytkentähän on täysin identtinen oli siellä välissä se sokeripala tai maadoittamaton pistorasia. JOS tilassa olisi maadoitettuja pistorasioita, niin miksi maadoittamattoman kruunupistorasian kautta tehty kytkentä olisi ongelma, mutta sokeripalan kautta ei? Koskeeko tämä ongelma vain kruunupistorasioita vai kaikkia maadoittamattomia valaisinpistorasioita?
Kärkkäisen tuotesivun mukaan 40A tuossa mallissa.
P.S. Halvoissa vispilöissä ei välttämättä ole kunnollista nopeudensäädintä vaan joku vastus, sellaisen kohdalla kannattanee viritellä PWM säädin..
Saatiin lahjaksi riisinkeittimen japanilaisella 110v jännitteellä. Töpseliin kyllä löytyis adapterin mutta löytyiskö mahdollisimman pieni muuntajaa tolle jännitteelle?
Saatiin lahjaksi riisinkeittimen japanilaisella 110v jännitteellä. Töpseliin kyllä löytyis adapterin mutta löytyiskö mahdollisimman pieni muuntajaa tolle jännitteelle?
Ihan maalilla olen maalannut piiloon, kun sattunut samaa maalia olleen tallella millä seinä alunperinkin maalattu. Kuivuttuaan ei kyllä erottanut vanhasta.Poistelin lattianrajasta, jotain vanhoja liimalistojaa ja jätti kyllä ikävät jäljet. Olisiko mietteitä onnistuisiko noiden paikkaus, tetramassa + sormisively yhdistelmällä? Kuvan laitan ihan hetken kuluttua.
IMG 20191211 151904
Poistelin lattianrajasta, jotain vanhoja liimalistojaa ja jätti kyllä ikävät jäljet. Olisiko mietteitä onnistuisiko noiden paikkaus, tetramassa + sormisively yhdistelmällä? Kuvan laitan ihan hetken kuluttua.
IMG 20191211 151904