Voitko vähän tiivistää ja siteerata? Yli tunti äänet päällä on aika paljon vaadittu, jotta selviää mitä sun postaus edes haluaa sanoa.
Pari sivua sitten tuosta kai viimeksi keskusteltiin. On kyllä (ainakin minun mielestäni) ihan katsomisen arvoinen vaikka siellä junamatkalla istuessa, varsinkin jos on siinä uskossa että kokoomus on jotenkin tavallisesta työtä vääntävästä suomalaisesta välittävä puolue tai jotenkin isänmaallinen.
Lepomäki haaveilee (joko rehellisesti tai vähemmän rehellisesti) kaikenlaista ja Halla-aho on sekä skeptinen että kyllästynyt näihin haaveiluihin, jotka muuten muistuttavat häkellyttävän paljon vaikka jonkun vasemmistoliiton tai vihreiden tyypillisten edustajien haaveiluja, sillä painotuserolla että Amerikka kiihottaa Lepomäkeä mutta ei niinkään vasemmistoliittoa. Globalismi ja maahanmuutto on kuitenkin kaikille näille haaveilijoille se mitä tarvitaan, muuten me "näivetytään".
Kansallisvaltiosta puhuttaessa Lepomäki kertoilee kuinka nykyään ihmiset identifoivat itsensä usein enemmän esim. asuinkaupungin kuin asuinmaan mukaan, johon Halla-aho selittää että kansallisvaltiot kieli- ja kulttuurialueiden mukaan ovat tähän asti olleet oikein toimiva ratkaisu. Omana huomautuksena, en oikein tajua miten tuo kaupungin mukaan identifoituminen sitten pitäisi sopeuttaa politiikkaan? Helsinki itsenäiseksi ja Espoo, muusta skutsista puhumattakaan, omiin valtioihinsa Tsadia pilaamasta? Vai oisko kivempi jos ois United States of Europe, jossa Helsinki olisi yksi osavaltio ja skutsi toinen, ilman varsinaista itsenäistä Suomea? Kun nyt kuitenkin on niin, että jollain Espoolla ja Helsingillä ei pahemmin kulttuurillisia eroja ole, eikä edes kielellisiä, jos niitä vertaa vaikka Tallinnaan tai Berliiniin. Tässä mielessä tuntuu luontevalta järjestelyltä että Espoo ja Helsinki kuuluvat samaan valtioon toistensa kanssa, mutta eivät niinkään Berliinin tai edes Tallinnan kanssa.
Talouspuolella Lepomäki heittää että hän jos kuka arvostaa hyvinvointivaltiota.
Ja sitten toki pohdiskellaan palkkojen paikallista sopimista (alaspäin) sekä palkkatyön ja sosiaaliturvan sujuvaa yhteensovittamista. Mikä tietysti on tietyllä tavalla toteutettuna hyvä idea, mutta kun siihen päästetään kokoomus mukaan, sekä tässäkin keskustelussa Lepomäen esittämä Suomeen tulemisen "joustavoittaminen" niin että suomalaiset eivät jäisi "näivettymään tänne yksin" niin hieman epäluuloisemmat joukossamme kuulevat tuossa halun painaa palkkoja alas ja tuoda EU-alueen ulkopuolelta halpatyövoimaa, koska 500 miljoonan eurooppalaisen sisämarkkinat eivät ilmeisesti riitä. Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan poistamisen kannattaminen tietysti tuon jo paljastaa. Omasta näkökulmastani tämän lepomäkiläisen kokoomuselämää-politiikan lopputulos on sitten se, että EU:n ulkopuolelta tuleva halpatyövoima tekee täällä töitä (jos tekee, eikä vain tullut hakemaan oleskelulupaa enemmän tai vähemmän todellisella työpaikalla josta maksetaan niin pientä palkkaa kuin laki sallii, jos ei pienempää) palkoilla joilla ei elä, ja nostaa sitten sosiaaliturvaa pystyäkseen elämään. Tai suomeksi sanottuna, yritykset kätevästi ulkoistavat osan palkanmaksusta suomalaiselle veronmaksajalle joka sen sosiaaliturvan rahoittaja tosiasiassa on.
Oma vaikutelmani Lepomäestä oli idealismi, katteeton optimismi ja ymmärryksen puute tosimaailmasta. Mutta en tiedä oliko tuo optimismi ja ymmärryksen puute aitoa kuten vasemmistoliitossa esim. yleensä tapaa olla, vai oliko se näyteltyä ja tarkoitettu uskottelemaan tavikselle että Lepomäki ja kokoomus haluavat hänelle hienoa tulevaisuutta hienossa hyvinvointivaltiossa, sen sijaan että kannattaisivat ylikansallista sikakapitalismia. Jos tuo oli näyttelyä, aika hyvin näytelty kuitenkin, koska se ymmärryksen puute oli välillä aika vaikuttavaa, kuten esimerkiksi Lepomäen harmittelu siitä, kuinka joskus 80-luvulla Iranista islamilaista vallankumousta paenneet lääkärit eivät Suomessa työllistyneet kuin ehkä siivoojiksi kun taas USA:ssa viikossa pääsivät upeaa osaamistaan vastaaviin lääkärintöihin. Lepomäki ilmeisesti näki tässä jonkin esimerkin suomalaisten työmarkkinoiden joustamattomuudesta ja huonoudesta, eikä nähnyt uskottavaksi selitykseksi iranilaisen lääkärin kieliongelmia suomalaisen potilaan hoitamisessa, kun tuo suomi ja ruotsi saattaa iranilaisilta lääkäreiltä taipua vähän huonosti sen ensimmäisen parin maassa vietytyn kuukauden aikana, eikä Suomessa potilaita voinut ainakaan tuohon aikaan lain mukaan hoitaa jollain rallienglannilla.
Samaan aikaan tutkija haukkuu äärioikeistolaisiksi ja vasemmistopuolueet yrittää kaikissa yhteyksissä maalata perussuomalaisia kokoomuksen kaltaisiksi köyhien riistäjiksi. Miten se nyt mahtaa oikein olla.
Juhana Vartiainen: ”Perussuomalaiset on vasemmistopuolue” – Tutkija pitää kiinni äärioikeisto-määritelmästä
Tietysti persut on sekä äärioikeistoa että vasemmistoa samanaikaisesti, ja lisäksi Halla-aho henkilökohtaisesti on 30-luvun kaikuja jokaisella askeleellaan nostattava fasismin aave.