- Tänään tehty päästöleikkaus, helpottaa huomista
- Tänään tekemätön päästöleikkaus tekee huomisesta entistä kalliimman.
Jos katsot vain sitä paljonko sähköauton tai tuulivoimalan valmistaminen maksaa tänään, paljonko sen valmistaminen maksaa huomenna, niin joo, se voi olla halvempi huomenna.
Mutta paljon maksaa sen sähköaton tai tuulivomalan tänään käyttöönottamatta jättäminen , paljonko enemmän mitää niitä tehdä huomenna.
Lykäämisen idea on joko koko homman kieltäminen, tai tetoinen populismi.
Tuo on yhtä väistämätöntä kuin päästöoikeuksien kallistuminen on: Se on loppujen lopuksi poliittinen päätös, samoin kuin tulevat uudet päästövähennykset. Tietty Suomen vaikutusvalta näissä on rajallinen, joten käytännössä kyse on siitä, mitä käskyjä EU:sta saadaan.
Mutta ei silti missään nimessä kannata olla Brysselissä vapaaehtoisena toivomassa lisää ja kovempia käskyjä. Voi hyvin olla, että EU:n suunnitelmia joudutaan tulevaisuudessa hidastamaan kun isojen maiden äänestäjille selviää niiden todelliset kulut, ja näissä neuvotteluissa kannattaisi olla mukana oma etu silmällä pitäen.
Kansallisten etuja kannalta on tärkeää että edustajat pitää maamme puolia samalla kun ajavat mailmanlaajuisesti asiaa.
Jos itse valitset edustajaa, niin tuskin haluat edustamaan sellaista joka käpertyy kuoreen ja limoittaa että lykätään. Et ehka halua sellaistakaan joka vain näyttää esimerkkiä, et vaikka uskoisit että esimerkki ehkä vaikuttaa enemmän.
Nyt en ymmärrä mitä tarkoitat. Tarkoitatko että ajamalla tiukempia päästövähennyksiä saadaan jotain etua neuvotteluissa? Tuskinpa se niin menee. Käytännössähän noissa neuvotteluissa ollaan porukalla sopimassa että kuinka kovaa piiskaamme itseämme. Ei varmaan kannata yrittää sanoa, että hei, mitä jos raipattais vähän vielä kovempaa?
No kuten tämä Keski-Euroopan tilanne osoittaa, se että tuota siirtymää ei tee näyttäisi maksavan vielä enemmän.
Se siirtymä pitää kuitenkin tehdä. Mitä nopeammin me se tehdään, sitä nopeammin me voidaan lopettaa venäläisille ja arabeille rahan pumppaaminen ja siirtyä enemmän kotimaisiin energianlähteisiin. Ja samalla saadaan kilpailuetua kautta teollisuuden Keski-Eurooppaa vastaan kun ne joutuvat kärsimään noista korkeista energianhinnoista koska eivät ole panostaneet siihen hiilineutraalisuuteen.
Ja joo, teknologia tulee olemaan kehittyneempää ja halvempaa tulevaisuudessa. Mutta jälleen kerran, halutaanko me olla niitä jotka kehittää sen teknologian ja sitten myy sen muille vai halutaanko me olla niitä jotka vaan ostaa sitä teknologiaa niiltä saksalaisilta, ranskalaisilta ja kiinalaisilta?
Joo, se siirtymä tarvii tehdä jossain vaiheessa, mutta sun harhaluulo on se, että nopeampi on parempi. Investointeja tarvitsee ja kannattaa tehdä, mutta se pitää tehdä järkeistetysti, eikä johonkin 1,5 asteen rajan tavoitteluun hirttäytyen.
Ja mitäs jos nopea siirtymä johtaakin molempi parempi tilanteeseen: Eli maksetaan teknologian kehityksestä JA ostetaan sitten tulevaisuudessa muilta halvempi ja parempi teknologia? Suoraan sanottuna en oikein luota tuohon, että oltaisiin niitä aniharvoja voittajia, jotka siirtymästä pääsisivät hyötymään.
EDIT: Tässä mielenkiintoinen artikkeli tulevien ilmastoneuvottelujen tilanteesta. Tilanne näyttää olevan kovin erilainen, kuin mitä kotimaisten poliitikkojen juhlallisista vastuullisuustalkoopuheista voisi päätellä.
G-20 Climate Talks Stall Ahead of Rome Leaders’ Summit
The world’s major economies are gridlocked in their efforts to agree concrete steps to tackle climate change just two weeks before a crucial summit in Rome, according to three people familiar with the matter.
www.bloomberg.com