Pariisin Olympialaiset 26.7. - 11.8.

Liittynyt
26.04.2022
Viestejä
111
Täällä kun on ollut jo pariin otteeseen kamppailulajeista puhetta, niin siihen muutama ajatus itseltä liittyen Olympialaisiin.
Ymmärrättevästi jokaisella lajilla on omat faninsa, eikä tämä kirjoitus nyt ole hyökkäys mitään yksittäistä lajia kohtaan.

Itselläni on noin 30 vuotta taustaa eri kamppailulajeista lajeista. (lapsena Judoa, sitten Ju-Jutsua, MMA:ta, Muay Thai, Brasilialainen Jiu-Jitsu)
Treenikavereina ollut kansallisia sekä kansainvälisiä mestareita/mitalisteja myös edellä mainittujen lajien ulkopuolelta, esim. Taekwondosta, Grecosta.
Kaikki kamppalulajit on aina kiinnostaneet, kun jokaisella lajilla on jotain annettavaa. Mielestäni lajin pitää tarvittaessa toimia käytännössä, joten ripaus realismia pitää olla näissä mukana vaikka olympialaisissa puhutaan urheilusta.

Nyrkkeily: Perinteinen ja katsojien on helppo ymmärtää mistä on kyse. Pitäisi jo siksi säilyttää.
Paini: Helppo seurattava katsojille. Arvostan lajia. Vaikka Suomalaiset ovat pärjänneet Grecon puolella hyvin vuosien saatossa, niin siltikin pudottaisin Grecon pois ja jättäisin vain vapaapainin. Vaparin tekniikoiden monipuolisuus ja lajin vauhdikkuus lähinnä syynä tähän (Saa tarttua jalkoihin + mattotekniikat). Katsoin molempia nyt Olympialaisissa ja valitettavan usein Greco menee/meni nojailuksi keskellä, ellei toinen ole sitten reilusti parempi.
Taekwondo: Laji pois tai ITF versio tilalle. Nykymallinen kädet alhaalla roikkuva hippa ei kerää katsojia/arvostusta, vaikka olisi kuinka taitavia ottelijoita tatamilla.
Karate: En ymmärrä miksi Karate tiputettiin ja Taekwondo jäi? Karatekoilla on sentään kädet on ylhäällä ja laji on yhtä nopea ja tekninen. Ainoa kritiikki tulee kontaktiin, olikohan se viime olympialaisissa yksi finaali, missä voittaja diskattiin liian kontaktin vuoksi kun vastustaja ei ollut itse tarpeeksi tarkkana ja liikkui muistaakseni tekniikkaa kohti...
Judo: Nykytyylinen Judo pois kisoista. Katsoin todella paljon judoa näissä kisoissa ja kyllä tuli ikävä aikaa kun jalkoihin sai vielä tarttua tekniikoissa. Nykyajan judoa on kuin rampa ankka verrattuna aikaisempaan. Niin paljon kuin lajista pidänkin (etenkin Newaza) ja on lähellä sydäntä, niin joutaisi pois.


Mitä sitten tilalle?

Pystylajiksi, ehkä Full Contact Kickboxing/Karate tai jokin vastaava, jossa kuitenkin alapotkut sallittuja (jos ei muuten niin sitten vaikka pääsuoja ottelijoille). Muay Thai on vaan liian rajua normi yleisölle. Tämä laji voisi sitten korvata molemmat, sekä Karaten että Taekwondon.

Brassi Jiu-Jitsu olisi mielenkiintoinen laji Olympialaisiin, kun olisi Gi ja no-Gi kategoriat. Harrastemäärät on kasvaneet älyttämän paljon 2000-luvulla.
Haasteena lajissa on tosin se, että tavallisen penkkiurheilijan olisi todella vaikeaa, ellei mahdotonta ymmärtää mitä matolla oikein tapahtuu. Normaalin kaduntallaajan silmissä tilanteet voivat näyttää vähintääkin oudoilta ja jos lajia ei ole koskaan kokeillut tilanteet aiheuttaisivat lähinnä ihmetystä. (Tyyliin: miksi se on tuolla alla eikän nouse vaan ylös? :D )
Toisena haasteena on lajin testaamattomuus, on aika selvää, että lajin huiput douppaa tai ovat doupanneet reilusti. Todettakkoon myös, että Brasilialaisen Jiu-Jitsun osalta valitettavasti juna taisi jo mennä, kun eivät Rio:ssa sitä edes näytöslajiksi saaneet. Joten on aika pitkässä kuusessa saada lajiksi.

MMA:lla on myös pitkä tie myös Olympialajeiksi. Sopivan tasapainon löytäminen, yleisö ystävällisyyden ja lajin luonteen kanssa lienee se haaste. Sekä se että nykyiset ammattiorganisaatiot aiheuttaa liikaa negatiivista parran pärinää mediassa ja media tietenkin repii vain sensaatio klikki otsikoita kun joku loukkaantuu/jotain negatiivista tapahtuu jne, eivätkä viitsi samaan juttuun laittaa edes turnauksen ottelutuloksia. Näin ainakin Suomessa.

Oisko sitten joku Sambon/Sandan tyylinen laji hyvä olympialaisiin, jossa olisi kaikki kamppailun osa-alueet mukana?
Itse kuitenkin kaipaisin tämmöistä lajia mukaan.

Että tämmöistä oli mielessä. (Nostaa kädet suojaukseen... :D )
 
Liittynyt
29.08.2018
Viestejä
1 341
Ratamelonta on kyllä yksi tekemällä tehty laji, puolipolviasennossa kokoajan samalta puolelta melominen on harvinaisen kaukana mistään normaalista tavasta liikkua vesillä.
 
Liittynyt
25.01.2019
Viestejä
4 125
Niin oli, mutta kuten jo todettiin, finaaliporukalla meno oli jotain ihan muuta. Ei kannata yleistää tuota yhtä fiaskoa koko lajiksi.
Ei, mutta ilmeesi kun ensimmäinen mitä näet breikkauksesta olympialaisissa, oli juuri tuo aussi. Santa Monican laiturilla jokainen crackpää vetää paremmin kun heität $5 niiille.

Mutta on tuo lajien vähentäminen vaikeaa. Minä heittäisin kyllä kaikkea turhaa isolla kädellä pois. Golf, käsipallo, maahockey, vesipoolo, karate takaisin kontaktilajina, judo on nykyään tylsää ja taekwondo kukkohyppelyä. En lisäisi kamppailulajeja yhtään. Paini ja nyrkkeily riittää. 5- ja 10 ottelut puuduttavia kun yksikään ei hallitse yhtään lajia hyvin.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
20 277
Pakistanin keihäsmestarin vaatimatonta kilpailuhistoriaa ja mahdollista dopingin-käyttöä on spekuloitu, mutta mikäli tähän Jari Porttilan kirjoittamaan artikkeliin on uskomista, niin kyse on yksinkertaisesti vain lahjakkuudesta ja siitä, ettei köyhällä Pakistanilla ole ollut varaa lähettää kilpailijaa juuri mihinkään kisoihin ja varusterahojakin kilpailija on joutunut anomaan ulkopuolisilta somessa. Doping-testaukset on kuulemma hoidettu asiallisesti harjoituskaudella.

Nadeemin kohdalla puheet vilpillisiin konsteihin voidaan unohtaa. Sain vahvistuksen World Athleticsin hallituksesta, että Nadeem on yksi testatuimmista yleisurheilijoista. Kun testejä ei ole mahdollista ottaa kilpailujen yhteydessä, otetaan niitä harjoituskaudella.

Nadeemin kilpailemattomuus johtuu yksinkertaisesti siitä, ettei pakistanilaisia yleisurheilijoita muutenkaan nähdä Timanttiliigassa. Pakistanissakaan ei juuri järjestetä kisoja, joten niihin on vaikea osallistua. Syy siihen on selkeä, maalla ei ole rahaa lähettää kilpailijoita ulkomaille, ei edes Intiaan.

Neljän viimeisen vuoden aikana Nadeem on maksanut lähes kaikkien kisojensa matkakulut itse. Pariisin kisoissa hän oli ainoa pakistanilainen, jonka matkat maan olympiakomitea maksoi.

Jossain ovat asiat siis vielä huonommin kuin Suomessa.

Pariisissa mukana Pakistanista oli vain Nadeem, maailmantilastossa toiseksi parhaana pakistanilaisena on 78.10 heittänyt Muhammad Yasir. Vaikka maalla on lajin ehdoton valtias, niin kakkosheittäjä oli ole pystynyt puhkaisemaan edes 80 metriä.
 
Liittynyt
29.08.2018
Viestejä
1 341
Näkemyksiä olympialaisiin liittyen:

Suomen mitalisaaliiseen ei tarvitse liikaa kiinnittää huomiota, huippu-urheilu on viihdettä johon ei tarvitse liikaa käyttää kansallista rahaa. Toki sitä kaupallista osaamista pitäisi kehittää niin että kansalliset huiput saisivat paremmin rahaa kasaan. Mutta tosiaan ei mitään kriisipalavereja tms. tarvita vaikkei mitaleja herukaan.

Olympialaiset sinänsä on tosi kivaa katsottavaa tällaiselle tosi harvoin urheilua seuraavalle, kiva katsoa laajalla skaalalla lajien huppuja ja arvostan olympialaisten konseptia tosi paljon.

Lajivalikoimasta sanottakoon että olisi hyvä pitää kustannukset kohtuullisina ja silti lajikirjo laajana. Ja lajit mukaan sen mukaan minkä verran on oikeasti aktiivisia harrastajia, ja tosiaalta lajilla yleisöä kilpailuissa olympialaisten ulkopuolella. Jos lajilla ei ole isoa yleisöä, niin sen puitteet voisi järjestää pienemmin melkein vaikka jossain koulun liikuntasalissa, on se silti olympialaislaji. Aika turha myöskään miettiä sitä että olympialaissa jaettaisiin liikaa mitaleja. Onko meillä liikaa urheilua? No voi voi.

Jos ajatellaan kustannuksia niin esim. vesipallo on aika tylsä laji omasta mielestäni ja siinä on pitkä turnaus monella joukkueella (vastakohtana käsipallo varsinkin naisten puolella todella viihdyttävää). Vesipalloon verrattuna vaikkapa Breakdance on paljon viihdyttävämpää ja yleisö kiinnostavampaa, ja hoidetaan myös parissa päivässä koko turnaus vs se että vesipallon varmaan pari sataa urheilijaa on mukana viikkotolkulla.

Eli jos miettii olympialaisten kokonaispakettia hintoineen niin pitkät joukkueturnaukset ovat varmasti kalleimpia järjestää, ja niissä pitää tosiaan olla oikeasti kiinnostunut yleisö että se kannattaa. Jos yksilölaji saadaan pakettiin päivässä tai kahdessa, niin se on siihen verrattuna aika pikkujuttu.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 388
Ei, mutta ilmeesi kun ensimmäinen mitä näet breikkauksesta olympialaisissa, oli juuri tuo aussi. Santa Monican laiturilla jokainen crackpää vetää paremmin kun heität $5 niiille.
Olikohan tuo jotain oseanian karsintakikkailua? Tyyliin ainoa vapaaehtoinen siitä maanosasta joka halusi olympialaisiin, joten mitään sisäistä karsintaa ei ollut? Luulisi että Australiasta löytyy tuhat parempaa tuossa lajissa.
 
Liittynyt
29.08.2018
Viestejä
1 341
Breikkaus kuuluu olympialaisiin siinä missä Twerkkaus eli ei
Mikä sitten on peruste sille mikä kuuluu olympialaisiin? Se jos kyseessä on improvisoitu suoritus niin siihen kategoriaan kuuluvat kaikki lajit jossa on yksilöt tai joukkueet vastakkain koska aina pitää reagoida vastustajan tekemiseen. Ja jos kyseessä on tuomariarvosteltu suoritus niin sellaisia lajejakin on olympialaissa kymmeniä muita. Ja myös sellaisia joissa mukana musiikki.

Eli mikä nyt tekee breakista sellaisen epäsopivan lajin muihin verrattuna?
 
Liittynyt
28.12.2019
Viestejä
3 181
Eihän noi moket saa (ainakaan naisten) käsipallossa juuri mitään kiinni. Torjuntaprosentti varmaan jotain 25-30% luokkaa.
 
Liittynyt
14.05.2017
Viestejä
5 441
Mikä sitten on peruste sille mikä kuuluu olympialaisiin? Se jos kyseessä on improvisoitu suoritus niin siihen kategoriaan kuuluvat kaikki lajit jossa on yksilöt tai joukkueet vastakkain koska aina pitää reagoida vastustajan tekemiseen. Ja jos kyseessä on tuomariarvosteltu suoritus niin sellaisia lajejakin on olympialaissa kymmeniä muita. Ja myös sellaisia joissa mukana musiikki.

Eli mikä nyt tekee breakista sellaisen epäsopivan lajin muihin verrattuna?
KOK:lla on 35 kriteriä jotka jaetaan 5 pääosaan

  1. Ensimmäiseen kategoriaan kuuluu lajin historia ja olympiahistoria, kansallisten lajiliittojen määrä sekä osanottajien määrä maailmanmestaruuskilpailuissa ja maanosanmestaruuskilpailuissa.
  2. Toiseen kategoriaan kuuluu lajin taloudellinen asema, hallinto, tasa-arvo ja strateginen suunnittelu.
  3. Kolmannessa kategoriassa katsotaan lajin antamaa arvoa olympialiikkeelle, kuten lajin mainetta ja sen arvojen yhteensopivuutta olympialaisten arvojen kanssa.
  4. Neljäs kategoria liittyy lajin suosioon, eli katsojamääriin, sponsorien määrään, median kiinnostukseen sekä siihen, saadaanko parhaat urheilijat mukaan olympialaisiin.
  5. Viides kategoria liittyy lajin liiketoimintamalliin, kuten sen tuottoon ja kuluihin.
Breakdance ja twerkkaus ei täytä ensimmäistäkään näistä 5:stä.

Oikeastihan sen ratkaisee lobbaus ja raha.
 
Liittynyt
29.08.2018
Viestejä
1 341
KOK:lla on 35 kriteriä jotka jaetaan 5 pääosaan

  1. Ensimmäiseen kategoriaan kuuluu lajin historia ja olympiahistoria, kansallisten lajiliittojen määrä sekä osanottajien määrä maailmanmestaruuskilpailuissa ja maanosanmestaruuskilpailuissa.
  2. Toiseen kategoriaan kuuluu lajin taloudellinen asema, hallinto, tasa-arvo ja strateginen suunnittelu.
  3. Kolmannessa kategoriassa katsotaan lajin antamaa arvoa olympialiikkeelle, kuten lajin mainetta ja sen arvojen yhteensopivuutta olympialaisten arvojen kanssa.
  4. Neljäs kategoria liittyy lajin suosioon, eli katsojamääriin, sponsorien määrään, median kiinnostukseen sekä siihen, saadaanko parhaat urheilijat mukaan olympialaisiin.
  5. Viides kategoria liittyy lajin liiketoimintamalliin, kuten sen tuottoon ja kuluihin.
Breakdance ja twerkkaus ei täytä ensimmäistäkään näistä 5:stä.

Oikeastihan sen ratkaisee lobbaus ja raha.
Ei ehkä täytä tosiaan ensimmäistä, mutta varmaankin täyttää ne neljä muuta. Ensimmäinen ehkä puuttuu siksi että lajilla on monta eri kilpailua ja tosi laaja harrastajakunta mutta ei varsinaisia MM/maanosa kisoja.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
249 468
Viestejä
4 358 686
Jäsenet
72 409
Uusin jäsen
Dominaattori

Hinta.fi

Ylös Bottom