Ei kai kukaan kiistä julkisen sairaanhoidon tärkeyttä. Ongelma on vain, että se rahoitetaan verovaroilla ja siihen tarvitaan vientiteollisuutta, jotta saadaan rahaa Suomeen. Veronkorotukset eivät ole pitkäkestoinen ratkaisu, kun verot ovat jo Suomessa aikalailla tapissa.
Ongelmia on tarkasteluetäisyydestä riippuen vaikka kuinka paljon, mutta rahoituksen tuleminen veroista ei ole niistä yksikään.
Pääasiallisia ongelmia ovat mielestäni:
- Terveydenhuolto on tehotonta, tuhansia henkilötyövuosia vuoden aikana palaa lääkäreiltä ihan leimojen lätkimiseen, olkoonkin nykyään sitten pitkälti digitaalisia leimoja (selvät esh-lähetteet, reseptin uusinnat, ajokorttitarkastukset, sitätätäjatuota).
- Julkinen terveydenhuolto on voimakkaasti subventoitua -> mikään määrä tarjontaa ei riitä kattamaan kysyntää, koska palvelu on "ilmaista".
- Hoitohenkilökunnan palkkaus on niin perseestä, että osaavia työntekijöitä on vaikea saada joko tulemaan alalle tai pysymään siellä.
- Lääkäriliiton (de facto) ohjauksessa olevat yliopistot eivät kouluta riittävästi lääkäreitä, tähän hommaan sinänsä olisi halukkaita.
- Terveydenhuollon tietojärjestelmien käyttö on niin tuskaista ja hidasta, ettei tuollaiset tuotteet menisi missään ns. tuloshakuisessa firmassa läpi tilaajalle. Jos kirjaan minuutin toimenpiteen niin mulla voi mennä siihen aikaa 5 minuuttia olettaen, että mikään ei kaadu tai lagaa normaalia enempää. Merkkejä kirjaukseen voi tulla vaikka 15, joten kyse ei suoranaisesti ole kirjoittamisen vaikeudesta tai kirjoitusnopeudesta.
- Potilaiden vastuuttaminen omasta hoidostaan on unohtunut ja kaikkia hyysätään maailman tappiin asti, kunhan vaan eivät missään nimessä koe mielipahaa tai joudu kohtaamaan todellisuutta.
- Ylipäätään kaikki tehdään varmuuden varmistamiseksi ja jonot kasvaa jokaiseen tutkimukseen, koska niitä tehdään ns. vitusti turhaan. Kliininen osaaminen on joko katoava luonnonvara tai sitten siihen ei vaan enää uskalleta luottaa sen pelossa, että tehdään joku virhe.
- Halvat pth-osastot on ajettu alas näennäisten säästöjen vuoksi ja pahimmillaan saattohoitopotilaat makaa erikoissairaanhoidon osastoilla tai jopa päivystyksissä, koska ei niitä oikein voi kadullekaan siirtää. Muutakin näennäissäästöä tehty paljon ja viimesijainen kärsijä on yleensä akuutti esh.
Mutta alkaa mennä off-topicciin. Senkin vuoksi oikeastaan, että nythän on tosiaan kyse noista yksityisen sossupuolen (päiväkodit, kotihoito ja palvelutalot lähinnä) palkoista, eikä niinkään terveydenhuollon ongelmista. Toki näilläkin paljon yhteistä rajapintaa, mutta vuodatukseni päättyy silti