Painonpudotusprojekti ruokavaliolla, ruokailuvinkit, reseptit, jne. (vähähiilarinen)

Mitäs voisi vhh-dieetillä syödä kahvin kanssa? Tummaa suklaata?
 
Mitäs voisi vhh-dieetillä syödä kahvin kanssa? Tummaa suklaata?
jonkun low carb proteiinipatukan ? esim. leaderiltä. Eli proteiinipatukat joiden hiilarit koostuvat suurimmaksi osaksi polyoleista voit syödä. Koska VHH:lla voi hiilareita syödä enempi kuin ketoosidieetillä. Polyoli on sokerialkoholi eikä imeydy kuten tavan sokeri ja näinollen ei vaikuta juurikaan insuliinivasteeseen.
 
Viimeksi muokattu:
jonkun low carb proteiinipatukan ? esim. leaderiltä. Eli proteiinipatukat joiden hiilarit koostuvat suurimmaksi osaksi polyoleista voit syödä. Koska VHH:lla voi hiilareita syödä enempi kuin ketoosidieetillä. Polyoli on sokerialkoholi eikä imeydy kuten tavan sokeri ja näinollen ei vaikuta juurikaan insuliinivasteeseen.
Saako noita halvalla jostain?
 
Mitenkäs ootte tehneet pulled chickenin (nyhtökana), niin ettei siinä ole 200g sokeria per 100g tuotetta ja muutenkiin valmistaneet sen?
 
Vhh ja keto prot kertokaahan kannattaako tässä heittäytyä suoraan matalille hiilareille vai tehdä sellanen loiva lasku pikkuhiljaa laskemalla niitä hiilareita. Taustat on että ruokavalio koostunut aikaisemmin kaikesta hötöstä ja kotiruuasta ja ylipainoa on reilusti. 3pv sitten heittäydyin aikalailla n50g hiilaria per pv. Aloin vaan miettimään että kannattaako näin rajua pudotusta tehdä kertarykäyksellä kuinka muut täällä ovat siirtyneet vähähiilariselle ruokavaliolle? Tarkoitus on pudottaa painoa ja saada insuliini ja verensokerit taas kondikseen.
 
Sama vetää vain nopeasti niin minimiin kuin pystyy (max 20g), mitä nopeampaa on ketoosissa sitä nopeampaa nälkä ja himot lähtee. Jos heikottaa niin elektrolyyttejä naamariin.

Joo vähän tänään ollut heikotusta ja päänsärkyä, siksi kyselin. mineraaleja täytyykin hommata
 
Joo vähän tänään ollut heikotusta ja päänsärkyä, siksi kyselin. mineraaleja täytyykin hommata

Itse vaihdoin normaalin suolan jodioituun mineraalisuolaan ja lisäsin vähän syötyä suolan määrää. Lisäksi aloin ottaa iltaisin magnesiumia (Crampixon taisi olla merkki tällä hetkellä). Näillä on ihan hyvin pärjännyt.
Satunnaisesti kovina tai helteisinä treenipäivinä käytän urheiluun tarkoitettuja poretabletteja (poretabletti elektrolyytit googleen).

Varsinkin aluksi kannattaa yrittää helpottaa pahinta oloa noilla. Jos jaksat jatkaa viikkoja/kuukausia/vuosia niin löydät kyllä itsellesi sopivan tasapainon. Tsemppiä aloitukseen!
 
Itse 180cm 100kg 40v, kolesterolit rajojen yli, maksa-arvot rajojen yli (rasvamaksa), 20v ollut refluksitauti ja nyt tuoreimpana ibs ja kaikenmaailman lihas ja rankaongelmia. Olin aatellut että ei kiinnosta, kuollaan sydäriin jos kuollaan, mut kun syntyi lapsi tuossa niin sitä alkoi miettimään et ois kiva nähdä sen 20v synttärit ja pystyä juoksemaankin menossa mukana...

Minun ongelmana on se, että ihan sama miten paljon syön, aina tekee mieli lisää ja jos vatsa on täynnä ja ähky niin herkkuja nyt vielä mahtuu. Käytännössä itsekuri ei vaan riitä rajoittaa, ei mitenkään. Polte on kuin narkkarilla. Joskus nuorempana karppailin ja muistelin et se oli helppoa ja auttoi närästykseenkin ja tiputti maksa-arvojakin, joten ajattelin nyt ottaa vielä viimeisen yrityksen elämässä, et pudottaisi painoa ja sit lisäisi liikuntaa (ainoa liikunta jota osaan on mallia täysiä kunnes silmissä sumenee ja lääkäri tuumas et tolla painolla se on sit akillesjänne tms. poikki kun alkaa täysiä vetämään).

Reilu viikko sitten alotin äijämäisesti pekoni jne. äijäkuurilla (tiedostan kovat rasvat) ja ketoosiin elimistö meni kolmantena päivänä. Tämän jälkeen pari päivää väsymystä ja voimattomuutta, olo nyt normaali ja jaksaa tehdä normaalisti hommia. Sapuskan himo on hävinnyt, ei tee mieli koko ajan syödä, vain silloin kun on nälkä. Närästys on melkein hävinnyt ja ibs ei enää oireile, 5kg paino tippunut (nyt 95kg), josta suurin osa varmasti nestettä. Emäntä kommentoi, että pöhötys on lähtenyt (siis nestettä). Närästyksen lievitys on outo juttu lääkärinkin mukaan, ibs tietty odotettua kun karppaus on automaattisesti myös fodmap jonka pitäisikin auttaa. Maksa-arvoja en uskalla mittauttaa, mutta nuorempana ne tosiaan putosi nopeasti vaikka lääkäri ajatteli et kävisi toisin.

Nyt sitten pitäisi pitää huoli, että tulee syötyä kuitenkin terveellisesti, 40v ei ehkä kestä pekonia, tulee sydäri. Jätin pekonin ja makkarat pois ja syön isot määrät salaattia, kasviksia jne. runsaalla oliiviöljyllä. Avokadoa, kohtuudella kananmunia ja juustoja, siemeniä. Näemmä saa syödä miten paljon tahansa vihreää ja ketoosi pysyy, eikä tule himo mässätä. Kanaa ja kalaa.

Nyt alkoi kivuliaat lihaskrampit, käsitykseni mukaan en saa tarpeeksi, magnesiumia tai suolaa? Pitää hakea magnesiumvalmistetta. En tiedä tarvitseeko vielä kuitua pellavasta tms. vai riittääkö kun kiskoo vihreää kaksin käsin. Lisäksi huolettaa et mikä muu jää vajaaksi, kun ei hermo riitä lukemaan aiheesta tarpeeksi.

No, ei minulla sinänsä mitään kyssäriä ollut kunhan jäsentelin omia ajatuksia ja plärään tämän ketjun läpi. Karppausfoorumilla kävin katsomassa ja totesin ettei ole minun juttu...
 
Itse 180cm 100kg 40v, kolesterolit rajojen yli, maksa-arvot rajojen yli (rasvamaksa), 20v ollut refluksitauti ja nyt tuoreimpana ibs ja kaikenmaailman lihas ja rankaongelmia. Olin aatellut että ei kiinnosta, kuollaan sydäriin jos kuollaan, mut kun syntyi lapsi tuossa niin sitä alkoi miettimään et ois kiva nähdä sen 20v synttärit ja pystyä juoksemaankin menossa mukana...

Minun ongelmana on se, että ihan sama miten paljon syön, aina tekee mieli lisää ja jos vatsa on täynnä ja ähky niin herkkuja nyt vielä mahtuu. Käytännössä itsekuri ei vaan riitä rajoittaa, ei mitenkään. Polte on kuin narkkarilla. Joskus nuorempana karppailin ja muistelin et se oli helppoa ja auttoi närästykseenkin ja tiputti maksa-arvojakin, joten ajattelin nyt ottaa vielä viimeisen yrityksen elämässä, et pudottaisi painoa ja sit lisäisi liikuntaa (ainoa liikunta jota osaan on mallia täysiä kunnes silmissä sumenee ja lääkäri tuumas et tolla painolla se on sit akillesjänne tms. poikki kun alkaa täysiä vetämään).

Reilu viikko sitten alotin äijämäisesti pekoni jne. äijäkuurilla (tiedostan kovat rasvat) ja ketoosiin elimistö meni kolmantena päivänä. Tämän jälkeen pari päivää väsymystä ja voimattomuutta, olo nyt normaali ja jaksaa tehdä normaalisti hommia. Sapuskan himo on hävinnyt, ei tee mieli koko ajan syödä, vain silloin kun on nälkä. Närästys on melkein hävinnyt ja ibs ei enää oireile, 5kg paino tippunut (nyt 95kg), josta suurin osa varmasti nestettä. Emäntä kommentoi, että pöhötys on lähtenyt (siis nestettä). Närästyksen lievitys on outo juttu lääkärinkin mukaan, ibs tietty odotettua kun karppaus on automaattisesti myös fodmap jonka pitäisikin auttaa. Maksa-arvoja en uskalla mittauttaa, mutta nuorempana ne tosiaan putosi nopeasti vaikka lääkäri ajatteli et kävisi toisin.

Nyt sitten pitäisi pitää huoli, että tulee syötyä kuitenkin terveellisesti, 40v ei ehkä kestä pekonia, tulee sydäri. Jätin pekonin ja makkarat pois ja syön isot määrät salaattia, kasviksia jne. runsaalla oliiviöljyllä. Avokadoa, kohtuudella kananmunia ja juustoja, siemeniä. Näemmä saa syödä miten paljon tahansa vihreää ja ketoosi pysyy, eikä tule himo mässätä. Kanaa ja kalaa.

Nyt alkoi kivuliaat lihaskrampit, käsitykseni mukaan en saa tarpeeksi, magnesiumia tai suolaa? Pitää hakea magnesiumvalmistetta. En tiedä tarvitseeko vielä kuitua pellavasta tms. vai riittääkö kun kiskoo vihreää kaksin käsin. Lisäksi huolettaa et mikä muu jää vajaaksi, kun ei hermo riitä lukemaan aiheesta tarpeeksi.

No, ei minulla sinänsä mitään kyssäriä ollut kunhan jäsentelin omia ajatuksia ja plärään tämän ketjun läpi. Karppausfoorumilla kävin katsomassa ja totesin ettei ole minun juttu...
Kunhan itekin hölisen koska ei tullut vielä uni silmään... Monivitamiinit on hyvä olla menossa mukana ja niitä ottaa vaikka joka toinen pvä. Magnesiumia ja D-vitamiiniä joka pvä (kattot vaan että on magnesiumista hyvin imeytyvä muoto, eli esim. joku aatti -päätteinen.. kuten sitraatti, biglysinaatti etc). two per day on mielästäni hyvä monivitsku, aineet on siinä hyvin imeytyvässä muodossa. Karppaus tai ihan vaan VHH on oiva tapa laihduttaa, mutta siltikin kannatta käydä mittauttamassa kolesterolit nyt vaikka kuukauden päästä. Samoin maksa-arvot. Vihreä tee muistaakseni teki hyvää maksalle, samoin kolesterolille. Itsekin olen joka vuosi ketoosissa noin parin kuukauden ajan. En käytä juuri ollenkaan kovia rasvoja (juustot, eläinrasvat, keltuaiset) vaan rasvat tulee kalaöljystä, avokadosta, pähkinöistä ja siemenistä sekä oliiviöljystä. Hyvä kuitulisä on esim. psyllium tai vi-siblin. Kuituja pittää olla joka ruokavaliossa sopivasti, myös niitä elimistöön liukenevia (esim. pellavansiemenrouhe ei ole sellaista). Psylliumissa tais olla 50/50 imeytyvää ja ei imeytyvää..
 
Itse käytän kuitulisänä hiukan psylliumia, mutta erityisesti Hirvelän Kaurakuitusta. Kaurakuidussa ainakin väitetään olevan kolestroliakin alentavaa vaikutusta. Itse käytän kovia rasvoja ja ne itse asiassa lisääntyi roimasti kun siirryin pois näistä suositelluista "ruokaympyrä"-ruokavalioista ja aloitin lyhyen ketoilun kautta pysyvän VHH ruokavalion. Kuitenkin kolestrolit, sokeriarvot ja paino tippui, sekä sisäelinrasvat lähti/väheni, suoliston kurlutukset, kaasun muodostus, yletön nälän tunne ja heikotukset ruuan jälkeen katosivat jne. Varmaan joillekin nuo ruokaympyrät toimii, mutta epäilemättä hiilaria saa iso osa ihmisistä ihan turhan paljon noilla. Niin ja rasvoja pehmentääkseni ja normi siemen-pähkinä-avokado-lohi syömisten lisäksi lorauttelen vielä avokadoöljyä (sitruunalla) sopiviin paikkoihin ja napsin kalaöljykapseleita silloin tällöin. Avokadoöljy on miedon makuista, joten sitä voi mielestäni paremmin lisäillä erilaisiin syötäviin kuin oliiviöljyä, tai vaikka vedellä pullon suusta.. Oliiviöljy toki sopiviin ruokiin tuo sitten särmää paremmin.
 
Jeps kiitokset kommenteista. Psylliumia olikin valmiiksi jo kaapissa, otin sen ruokavalioon ja lisäksi magnesiumsitraattia. Noi kovat rasvat on itselleni (ja varmaan aika monelle muullekin) vähän arvoitus, lie kiistatonta, että tilastoissa ne on pahasta, mutta sitten toisaalta taas on vastakkaisiakin esimerkkejä kuten yllä kerrottu. Kai kokonaisuus ratkaisee tyyliin lihava + hyviä rasvoja on kuitenkin huonompi kuin sopusuhtainen + kovia rasvoja tjsp, en tiedä oikein. Ois varmaan hyvä jos ois hermoja käydä mittauttamassa noita arvoja säännöllisesti, niin näkisi vaikutuksen. Se on itselleni selvä, että hillarit, ainakin nopeat, myös itselleni aiheuttaa suolisto jne. oireita, sekä mässäilynhimoa.

Mites noi sisäelinrasvat oot mittauttanut @Terou, onko siihen joku helppo konsti vai onko tää jotain ultraäänihommaa?
 
Jeps kiitokset kommenteista. Psylliumia olikin valmiiksi jo kaapissa, otin sen ruokavalioon ja lisäksi magnesiumsitraattia. Noi kovat rasvat on itselleni (ja varmaan aika monelle muullekin) vähän arvoitus, lie kiistatonta, että tilastoissa ne on pahasta, mutta sitten toisaalta taas on vastakkaisiakin esimerkkejä kuten yllä kerrottu. Kai kokonaisuus ratkaisee tyyliin lihava + hyviä rasvoja on kuitenkin huonompi kuin sopusuhtainen + kovia rasvoja tjsp, en tiedä oikein. Ois varmaan hyvä jos ois hermoja käydä mittauttamassa noita arvoja säännöllisesti, niin näkisi vaikutuksen. Se on itselleni selvä, että hillarit, ainakin nopeat, myös itselleni aiheuttaa suolisto jne. oireita, sekä mässäilynhimoa.

Mites noi sisäelinrasvat oot mittauttanut @Terou, onko siihen joku helppo konsti vai onko tää jotain ultraäänihommaa?
Ymmärtäisin että kovat tahi tyydyttyneet rasvat näyttelee energian roolia suuressa osin ketoosilla ollessa. Itselläni olen huomannut että eläinperäset kovat rasvat nostavat kolesterolia joten niitä pyrin välttämään, mutta sen sijaan käytän esim. kookosöljyä joka sisältää keskipitkiä rasvahappoja eli toimii hyvin esim. treenilaturina salitreeniä ajatellen. Se ei nosta kohdallani kolesterolia. Kyllähän sitä voi oikeastaan rasvaa kun rasvaa käyttää kunhan veriarvot menevät parempaan suuntaan. Jos kovat rasvat nostavat esim. LDL:ää reilusti niin ei kannata käyttää. Kyllähän jos ruokavalioo rajusti muuttaa niin kannattaa käydä esim. kolet ottamassa. Olotila kun ei kerro missä kolet seilaavat.
 
Paras tutkimus on se kun menee itse niihin verikokeisiin. Yksikään tutkimus ei kerro miten me yksilöinä reagoidaan esim. eläinrasvoihin. Oma kroppani reagoi siten että LDL nousi korkeaksi, ja en itse useita tutkimuksia tutkineena ole törmännyt yhteenkää missä väitetään korkean LDL:n olevan hyvästä meillä "nuorilla".

Geenien ja ruokavalion suhteelliset osuudet vaihtelevat myös yksilöittäin. Veren lipideihin vaikuttaa mm. rasvojen, hiilareiden ja kolesterolin imeytyminen suolistosta, maksan trilgy- ja kolesterolituotanto sekä näiden takaisinotto maksaan ja lopulta eritys suoliston kautta ulos kropasta. Ruokavalion koostumus vaikuttaa siellä alkupäässä mutta geenit monessa eri vaiheessa sen jälkeen.

Pakko myös sanoa että eläinrasvoihin perustuva VHH / Karppaus -ateria aiheuttaa huonolaatuisemman akuutin triglyvasteen. Sen tiedetään myös olevan sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Pekonikarpit eivät tietystikään suostu uskomaan tätä, mikä ei kyllä yhtään yllätä.
 
Mielenkiintoisesti noilla nörttifoorumeilla eivät puhu myöskään ikinä hyvästä ja pahasta rasvasta, ketonörtit välttelee lähes kaikkia kasvipohjaisia, suomalaisten suosikki rypsi on varsinkin paha, sisältää niin paljon PUFAa (Monityydyttymätön rasvahappo eli meidän hyvä rasva). Testasin itsekin niiden poistamista ja huomasin oloni parantuvan ja en ole niitä sen jälkeen syönyt kuin näin lipsumisen aikana.

Mitä tulee kolesteroliin niin on selkeä mittari sydän ja -verisuonitauteihin. Taitaa olla yksi selkeimmistä asioista jo lääketieteessä.
Toki kaikenlaista hämmentäjää asian tiimoilta vielä löytyy. Samoin toi rypsiöljyn pahuus on kanssa enemmän sitä uskomushoitoa, kun mihinkään todellisuuteen perustuvaa.
 
Mittari mutta surkea, esim. tässä 2021 tutkimuksessa LDL on melko merkityksetön:

Paljonko näet huolta noista paljon paremmista mittareista? Et yhtään.

Tässä kolesterolin alentaminen ei auta mitään:




Vastaavia tutkimuksia on varmaan jo tuhansia.

Rypsiöljyä vaikea sanoa uskomushoidoksi, lähdetään vaikka siitä, että se on pullollaan omega-6, mistä jo virallisterveelliset tahotkin varoittelee.

Toisessa tutkimuksessa tutkittiin spelvaltimotautiin sairastuneiden triglyjä ja HDL-C arvoja liittyen tuleviin sairastapahtumiin. Ilmeisesti nykyään kovasti tutkitaan näitä tarkempia mekansimeja jo sepelvatimotautiin sairastuneilla. Eli perus kolesteroli tutkimus ennustaa riskiä sepelvaltimotautiin, mutta jo sarastuneilla perus kolesterolilla ei voi juuri ennustaa esim. tulevia sydänkohtauksia.
Tutkimuksessa oli mukana myös Juhani Knuuti, joka pitää hyvää blogia: kolesteroli – juhani knuuti

Toinen tutkimus keksittyy naisiin joka on aina mielenkiintoinen. Suomessakin jos kuolee miehiä verenkiertoelinten sairauksiin noin 1300 miestä ennen kuin täyttää 65 vuotta, niin samalla naisia kuolee vajaat 350. Mielenkiintoista on se, että perinnöllistä rasva-aineenvaihdunnan sairastavista(LDL arvot tapissa lapsesta asti) on iso ero vuosissa miesten ja naisten sairastumisessa sepelvaltimotautiin(jos mies sairastuu 30-40 vuotiaina, niin naiset vasta 40-50 vuotiaina)

Omega-6 rasvahapoista sen verran että Reijo Laatikainen on ansiokkaasti perehtynyt aiheesta tehtyihin tutkimuksiin vuosien mittaan: Linolihapon ja muiden omega-6 rasvahappojen vaikutus tulehdukseen yllättää jälleen - PRONUTRITIONIST

Ei oikeastaan voi parempaa infoa aiheesta saada.

Omega-6 rasvahapot vähentävät LDL-kolesterolia, apolipoproteiini B:tä ja verensokeria korvatessaan tyydyttynyttä rasvaa tai (raffinoitua) hiilihydraattia. Tämän vuoksi saksanpähkinää, rypsiöljyä ja margariinia on voinut syödä sinänsä huoletta pelkäämättä lievää tulehdusta näiden omega-6 rasvahappojen vuoksi.

edit.typo
 
Viimeksi muokattu:
Omega-6 rasvahapoista sen verran että Reijo Laatikainen on ansiokkaasti perehtynyt aiheesta tehtyihin tutkimuksiin vuosien mittaan: Linolihapon ja muiden omega-6 rasvahappojen vaikutus tulehdukseen yllättää jälleen - PRONUTRITIONIST

Ei oikeastaan voi parempaa infoa aiheesta saada.

edit.typo
Laatikaisella on tosiaan ihan hyvää juttua. Tuoltakin löytynee -> Ravinnon merkitys terveyden edistämisessä: sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisy – Laatikainen
Kirjoittaa mm. seuraavaa :

Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ei ole satunnaistettujen tutkimuksien meta-analyysejä, joissa tämän ruokavalion vaikutuksia olisi tutkittu edellä mainittuihin välimuuttujiin ilman painonpudotustavoitetta. Sen sijaan yksittäisiä suoria vertailevia tutkimuksia painostabiilissa tilanteessa on tehty, joissa on nähty, että vähähiilihydraattinen ruokavalio painottuen tyydyttyneeseen rasvaan ja punaiseen tai prosessoituun lihaan lisää veren ateroskeenistä lipidiprofiilia eli LDL-kolesterolia, apolipoproteiinia B:tä ja vähentää apolipoproteiini A:ta sekä pienentää LDL-hiukkasten partikkelikokoa (Mangravite ym. 2011, Chiu ym. 2017, Rettersøl ym. 2018)). Vähähiilihydraattinen ruokavalio on siis tärkeä koostaa terveellisiin rasva- ja proteiinivalintoihin pohjatuen –pähkinöiden, siementen, ei-trooppisten kasviöljyjen, kalan, äyriäisten, vähärasvaisen maitotuotteiden, palkokasvipohjaisten proteiinin lähteiden ja kanan suosiminen on runsaan kasvisten käytön ohella suotavaa.
 
Olisiko jotain tutkimusta jossa on ketogeenisesti syöty ja haittoja osoitetaan?
Eihän tuohon tarvita kun maalaisjärkeä. Jos kokonaiskolesteroli pomppaa vaikkapa 3 -> 7 ketoosidieetillä niin päin vittua menee vaikka miten koittaa pestä valkopestä partikkelikoolla (LDL:ää ei esim. voi mustavalkoisesti jakaa pieniin ja suuriin partikkeleihin. Myös partikkelikoko on jatkumo ja isojenkin partikkelien on päästävä tunkeutumaan intimaan, jotta se voi hoitaa hommiaan) Samoin menee päinvittua jos se pomppaa siihen runsas hiilarisella ruokavaliolla. Tällöin tarvii jotain muutosta alkaa tekemään johonkin suuntaan.

En onnistunut (minäkään) löytämään tutkimusta jossa olisi pitkällä tähtäimellä tutkittu ketogeenistä ruokavaliota normaalipainoisilla mieshenkilöillä ilman painonpudotustavotteita tai että tiputettaisiin kilo tai pari.

Lyhyitä tutkimuksia jotain löytynee kuten tämä , mutta tuostakin tod. näk. kovimmat rasvaajat alkaa nillittämään nimenomaan partikkeleista (vaikkei niitä tuossa edes mainita) tai sitten että ketoosia noudatettu liian vähän aikaa... Siksi nämä keskustelut ei ikinä tuota mitään tulosta, vaan veriarvot ja niiden mittaaminen on huomattavasti parempi indikaattori.

Harvinaisen tyhmä saa olla jos alkaa vänkäämään että LDL ei merkkaa mitään. Siks toisekseen partikkelikoko korreloi aika hyvin triglyjen kanssa.. Jos kolet on vaikkapa seiskan luokkaa tai ylite niin siellä tuskin on triglyt alle viitteiden, jolloin partikkelikoko on hyvinkin kallellaan pieneen päin. Partikkelikoon mittaus on työlästä, kallista eikä siihen ole olemassa yhtenäistä golden standardia. Kaiken lisäksi partikkelikoon määritys ei anna mitään lisäarvoa riskiarviointiin. Tähän tulokseen on tultu jo 2000-luvun alussa kun tuo partikkelikokoinnostus oli suurimmillaan.

Tiettyhän sitä voi todeta, että "kolesteroli tukkii verisuonet" on täysin typerä yleistys ja sitä saakin pieksää. Vastaavasti nuo "kolesterolilla ei ole mitään merkitystä" tai "pitää tietää partikkelikoko tai muuten tieto on turhaa" ovat aivan yhtä typeriä argumentteja. Kyseessä on valtavan laaja spektri lähtien aina perustutkimuksesta suuriin kliinisiin trialeihin. LDL-C:n merkitys aterooman synnyssä on kiistaton. Vastaavasti väestötasolla subkliinisen ateroskleroosin kehittyminen esim. sepelvaltimotaudiksi, infarktiksi tai aivohalvaukseksi onkin moniselitteisempi juttu. Niistä saadaan aikaan monenlaista ihmettelyä kun tutkimuksia ei osata lukea oikein. Pakkaa hämmentää myös se, että kolesterolista, lipoproteiineista ja tyydyttyneestä rasvasta puhutaan usein ikään kuin samana asiana.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: hmb
Tässä on hyvä esimerkki miksi en lue mitään guruja, lukeminen täytyi lopettaa kun alkoi ylistää Itä-Suomen yliopistoa, joka julkaisi muutama vuosi sitten tutkimuksen jota näyttävästi uutisoitiin todistamaan eläinproteiini pahaksi, vaikka mitään tilastollista merkittävyyttä ei löydetty. Selasin pikaisesti loppuun ja muita tutkimuksia ei ilmeisesti mainittu.

Tässä on yksi esimerkki jossa oikea ammattilainen kasaa tutkittua tietoa ja analysoi sitä. Siellä on aiheesta monelta vuodelta juttuja ja linkit vanhempiin juttuihin löytyy myös viimeisestä linkkaamistani jutusta.

On hyvä olla kriittinen, mutta suosittelen haastamaan ensimmäisenä omat uskomukset joista haluaa pitää kiinni, vaikka se tekee kipeää.
 
Kolesterolista keskustelu on monasti (etenkin rasvaajien kanssa) maalitolppien siirtelyä tähän tyyliin :

"Tyydyttynyt rasva on harmitonta/terveellistä!!1"
(osoitetaan että se kusee kolesteroliarvot)
"Kolesteroliarvoilla ei oo mitään merkitystä terveydelle!!1 Sala liitto!!"
(osoitetaan että kolesteroli on keskeinen sepelvaltimotaudin syytekijä)
"Kokonaiskolesteroli ei kerro mitään!! Lääkärit tuijottaa vaan sitä!!"
(osoitetaan, että lääketieteessä ollaan yleisesti ottaen kiinnostuneita dyslipidemiasta, johon sisältyy kolesteroliarvojen monipuolinen tulkinta)
"Tärkeintä on kolesterolien suhteet!!"
(huomautetaan että tämä sisältyy dyslipidemian määritelmään)
"Lääkärit ei tiedä mitään!! Oikeasti pitää tietää LDL:n partikkeli koko!!1!"
(osoitetaan, ettei se ole normiväestössä itsenäinen riskitekijä ja liittyy lähinnä diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään)
"Triglyserriiiidiitt!!"
(..sisältyvät myös dyslipidemiaan)
"No mutta kasvirasvat on vaarallisia!!1"
(osoitetaan, että kasvirasvat ovat lähes kaikissa kliinisissä tutkimuksissa järkevästi käytettynä terveydelle edullisia)
"OMEGASUHTEET!!1!"
(ei kliinistä merkitystä, eikä suhde oikeasti ole väestötasolla niin perseellään kuin paleobloggarit väittävät)
"MARGA RIINI ON MYRKKYÄ/MUOVIA!! PEKKA PUSKA!! THL!1! RASVA KAMMO!!1 SALA LIITTO!!"

Sitä mukaa kun argumentit köyhtyvät ja tieteellinen näyttö ohenee, tilalle tulevat yhä hurjemmat salaliittoteoriat ja huutaminen. Itse odotan mielenkiinnolla mihin noita tolppia vielä voidaan siirtää. Todennäköisesti kohta aletaan vaatimaan sitä että LDL-hiukkasten väri ja maku ovatkin ne ratkaisevat tekijät :D
 
Suvussa toisen vanhemman puolella sporiasista ja jopa nivelpsoriasista. Itsellä ollut vasemmassa polvessa kämmenen kokoinen psoriasis laikku ja käsissä molemmissa kyynärpäissä noin 10 vuotta jatkuvasti ympärivuotisesti. Resepti voiteet kokeiltu, ei mitään apua. Luin psoriasis ruokavaliosta; maitotuotteet, peruna, sokeri, hiilarit pois eli ketoosia. Jo muutomassa päivässä psoriasis oireet alkoi parantua; useita vuosia kuivaa ihoa hilseilevät laikut pehmeät kuin normaali iho, jatkuvat verta vuotavat arvet poissa. Psoriasis paikat vielä erottuvat hieman tummempana alueena.

Toistaiseksi muut ketoosin oireet: jatkuva jano, erityisesti aamuisin kurkku kuivempi kuin koskaan. Muuten olo hieman voimattomampi kuin yleensä.
Painoa en halua pudottaa kiloakaan, geneettisesti tähän kroppaan mahdoton tai hyvin vaikea saada painoa kertymään, mutta psoriasis oireiden helpotus houkuttaa siirtymään tähän dieettiin.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: |le
Eksyin tänne ruokapuolelle ja bongasin ketjun.
Varmaan tästä keskusteltu mutta oma pieni kontribuutioni ketjuun:
Jos on tarvetta pudottaa painoa (tai ylläpitää nykypainoa), niin itselläni toimii täysin, ja pitäähän sen tieteen mukaan toimiakin, eli pitää kulutettujen ja saatujen kalorisuhteen balanssissa, tai aiheuttaa epäsuhdan laihtuakseen.

Oma peruskulutus on kohtuullisen helppo eri laskukaavoillä määrittää, ja erilaisille liikunnallisille toimenpiteillekin on taulukot olemassa. Älykellon apeista lukemat toki näkyy sitten suoraan.
Itse, jos tarvetta, onnistun ihan jokaisella kerralla. Menetelmä on helppo

-voit tunkea turpaasi ihan mitä haluat
-vain saadulla energialla on merkitystä
-yksi painokilo on 7000 kilokaloria
-tee vaikka excel, määrittele millä vauhdilla haluat laihtua. Itse teen viikkobudjetin
-jos haluat laihtua vaikkapa 0,5kg / viikko, tee siis viikkobudjetti 3500 kilokaloria vajaana. Eli jos kulutuksesi keskiarvoisesti on 2000 kilokaloria päivässä, tee veekkobudjetti 1500 x 7 päivää = 10 500 kilokaloria viikossa.
-yksittäisillä päivittäisillä heilahduksilla ei väliä, tasataan viikoittain

Tämä tapa ei juuri voi olla toimimatta, jos on täysin rehellinen itselleen. Ihan kaikelle minkä suuhun laitat, löytyy kyllä ravintoarvot. Täytyy toki nähdä vähän vaivaa.

Edut:
-mistään ei tarvitse luopua, mutta toki kaikki ylimääräinen vähenee koska päiväpudjetin haluaa käyttää oikeaan ravintoon
-kulutus siis ohjautuu "terveellisempään", vähäkalorisempaan ruokaan.

Haitat:
-esimerkkinä käytetty 1500 kilokaloria päivässä ei taida riittää saamaan tarvittavia protskuja/hiilareita ym tarvittavaa määrää.

Itse esimerkiksi 6 vuoden sikailu jälkeen olin jonkinverran ylipainoinen, tiukalla budjetilla lähti reilu vuosi sitten 20kg viidessä kuukaudessa.
Tämä ihan vain tiedoksi, ei aina tarvitse katsella mitään erikoisdieettejä, näinkin asian voi hoitaa
 
Samaa mieltä. Mä olen pudottanut painoa monta monta kertaa (eli jojoilen) ja aina on toiminut jo painonvartioiden pisteistä alkaen se, että syö mitä haluat, mutta katso kalorivaje. Painonvartioiden jälkeen olen käyttänyt sulamoa (ex kalorilaskuri) kaloreiden kirjaamiseen. Mä tein myös tällä vähähiilarisella metodilla pudotuksen kerran ja hyvin sekin toimi ja jojosi ihan samalla lailla takaisin. Ostin joskus sen 8 viikkoa ohjelman ja seurasin sitä 16 viikkoa, paino putosi toistakymmenta kiloa. Sitten tuli himo hiilareihin. Thai ruokaa riisillä, pizzaa ja leipä oli se mitä kaipasin. Sitten kun poistui ohjelmasta, niin sitten palattiin pikkuhiljaa mun "normiylipainotasoon" mikä on 0.11 - 0.12 tonnin välissä, jonka saavutettuani alkaa taas uusi kierros kevennystä :D. Ehkä yksi syy lihomiseen oli K-kaupan plussapisteohjelmasta tullut "hei olet top 10% herkkujäätelöiden ostaja" :D
 
Pari vuotta sitten pudottelin neljässä kuukaudessa 10 kiloa liikoja rehkimättä tai kynyttämättä. Nyt olisi sama operaatiota taas edessä. Viimeksi tuo onnistui ketolla, joka tuntui omaan kroppaan tosi hyvältä. Olen kyllä samaa mieltä tuon kalorivajeen selkeästä logiikasta ja sillä menen tälläkin kertaa. Jotenkin tuntuu omaan pääkoppaan siltä, että aivan kuin ruoan kaloreiden "kulutus" tai hyödyntäminen tuntuu vaan selkeästi erilaiselta riippuen mitä/millaista ravintoa kroppaan survoo. Kun rajoitin hiilareita melko rankasti niin tuntui, että tällä oli selkeä positiivinen vaikutus jaksamisen kanssa. Taitaa olla kans yhteisvaikutusta sillä, että jännästi sitä vaan jäi päivittäiskaloritkin helposti vähemmälle kun skippasi ns. höttöhiilareita, jotka eivät pidä niin hyvin nälkää poissa. Surkeita hiilareita vähemmälle ja kokonaiskalorit miinukselle niin alkaa näkyä kropassa eikä tuo vaadi kuin hieman tahdonvoimaa.
 
Itselläkin taas muutaman vuoden painon kerryttämisen jälkeen tiputteluvaihe käynnissä (paino nousi parissa vuodessa noin 83 -> 100, nyt noin 95). Viimeksi lähti tasaisen tappavaan tahtiin (n. 1 kg / viikko) syklisellä ketolla / VHH:lla ja tuntuu, että nytkin tuo on kyllä alkanut toimia melko lailla välittömästi. Pidin siis aiemmin arkena melko tiukkaa kuria ja viikonloppuisin sai lipsua; nyt on tavoitteena ainakin pari kuukautta vetää viikonloputkin tiukassa kurissa. Ehkä nyt vielä helpompaa oli heti alkuun tottua taas tuohon, ei tullut mitään oireilua kroppaan alkuun, mikä muistaakseni ensimmäisellä kerralla oli kun ketoa kokeili, että kesti jonkin aikaa saada kroppa tottumaan siihen.

Itsellä ainakin tuntuu, että ns. tavallista ruokaa syömallä ja yrittämällä saada kalorivajetta, oli itselläni jatkuvasti nälkä. VHH:lla pärjään helposti pienemmällä kalorimäärällä ja pätkäpaasto onnistuu helposti, koska näläntunnetta ei samalla tavalla tule. Itsellä ruokailut tällä hetkellä siis lounas ja päivällinen noin 12 ja 18 välissä ja muuten paastoa.
 
  • Tykkää
Reactions: |le
Täällä kans mennään vhh/keto -linjalla. Lopetin alkoholinkäytön kokonaan pari kuukautta sitten ja kohta kuukausi vedetty hiilarit minimissä ja täytyy myöntää että koskaan ei ole olo ollut näin hyvä. Pää toimii todella selvästi, koko kropassa on hyvä olo ja onhan tuota painoakin lähtenyt. Varmaan tuon jokailtaisen kaljan kittauksen lopettamisen takia tämä on tällä kertaa huomattavasti helpompaa kuin edellisillä kerroilla jolloin olen toki pudottanut painoa toista kymmentä kiloa joka kerta, mutta nyt on ollut helppo ujuttaa mukaan pätkäpaasto. Syön aamupalan 5:30, sen jälkeen lounas 11:30 ja siinä se olikin. Iltaisin ei edes ole nälkä, suoli toimii hienosti ja kuten jo totesin, olo ei ole ikinä ollut näin hyvä. Jopa mieliala on kokenut melkoisen kohotuksen.
Ei varmasti kaikkien juttu, mutta omalla kohdallani toimii :tup:
 
Täällä kans mennään vhh/keto -linjalla. Lopetin alkoholinkäytön kokonaan pari kuukautta sitten ja kohta kuukausi vedetty hiilarit minimissä ja täytyy myöntää että koskaan ei ole olo ollut näin hyvä. Pää toimii todella selvästi, koko kropassa on hyvä olo ja onhan tuota painoakin lähtenyt. Varmaan tuon jokailtaisen kaljan kittauksen lopettamisen takia tämä on tällä kertaa huomattavasti helpompaa kuin edellisillä kerroilla jolloin olen toki pudottanut painoa toista kymmentä kiloa joka kerta, mutta nyt on ollut helppo ujuttaa mukaan pätkäpaasto. Syön aamupalan 5:30, sen jälkeen lounas 11:30 ja siinä se olikin. Iltaisin ei edes ole nälkä, suoli toimii hienosti ja kuten jo totesin, olo ei ole ikinä ollut näin hyvä. Jopa mieliala on kokenut melkoisen kohotuksen.
Ei varmasti kaikkien juttu, mutta omalla kohdallani toimii :tup:
Nuo iltakaljat turvottaa ja väsyttää jo itsessään jolloin syömisen kontrollointi on vaikeampaa. Kun väsyttää, niin hiilarimättö himottaa luonnollisesti ihmistä enemmän.

Minulla viljat aiheuttaa turvotusta ja jotain piti tehdä. En noudata VHH:ta, enkä syö muutenkaan sokeria ja nyt vaihdoin viikonloppukaljat extra-kuivaan siideriin ja viiniin ja jätin taas viljat (leipä, pasta, nuudelit jne.) pois niin turvotus lähti hetkessä. Täytyy sanoa että kun maha voi hyvin niin olo on paljon parempi eikä väsytä samalla lailla. Lisäksi turvotuksen helpotuttua nälkä on sellainen johon ei tarvitse ahmia. Sitä on hieman vaikea selittää, mutta se ei ole tunteeltaan kaivertava.

Minulla ei ole ylipainoa enkä laihduta, mutta tuo turvotus oli todella epämiellyttävän tuntuinen ja ajattelin että ehkä sitä on muillakin ja se aiheuttaa kierteen joka pitää itseään yllä. Lisäksi hiilarit rajoittuu aika tehokkaasti itsestään, ja ainoa suurempi hiilarien lähde on peruna ja riisi, joita en syö kuitenkaan päivittäin.
 
Viimeksi muokattu:
Alkuvuonna lähti toteutukseen uudenvuodenlupaukseni raakaruokaan siirtymisestä, joka on jatkunut sujuvasti kuluvaan päivään asti. BARF tulee englanninkielisestä sanasta Biologically Appropriate Raw Food tai Bones And Raw Food, joka kuvaakin varsin hyvin ruokavalion tarjontaa. Käytännössä tavoitellaan luontaista ruokavaliota lihansyöjänä, jossa pyritään imitoimaan vuosituhansia vanhaa elämäntapaa luonnon armoilla. Ruoka hankitaan luonnollisesti mahdollisimman luonnollisesti, ilman teollista prosessointia tai ylimääräistä käsittelyä. Parhaita ostopaikkoja ovatkin paikalliset metsästysseurat, teurastamot ja etniset ruokakaupat, joita löytyy tyypillisestä lähiöistä joka lähtöön. Lihan tulee olla tuoretta, ja sen tulee koostua monipuolisesti eri saaliseläimen osista, ruhosta ja sisäelimistä. Lihan ohella hankitaan luonnollisesti myös luita pureskeltavaksi ja tuoreita vihanneksia. Ruokaa ei tule kypsentää tai paloitella vaan se käytetään sellaisenaan. Ruoka nautitaan yhdestä suuresta metallikiposta lattiatasolla, jonka syömiseen koko lauma osallistuu yhteisellä ruokahetkellä. Syöminen on luonnollisesti paljon yhteisöllisempää ja lähempänä lajityypillistä käytöstä ja lisäksi myös Rekku on sopeutunut muutokseen oikein loistavasti. Nyt kolmen kuukauden jälkeen erityisesti hampaat ovat huomattavasti terveemmät, nivelrikon riski on vähentynyt ja iho on entistä kiiltävämpi. Mitään varsinaisia puutosoireitakaan ei ole toistaiseksi havaittu. Seuraavana askeleena olisikin tarkoitus siirtyä saalistamaan ruoka itsenäisesti :)
 
Alkuvuonna lähti toteutukseen uudenvuodenlupaukseni raakaruokaan siirtymisestä, joka on jatkunut sujuvasti kuluvaan päivään asti. BARF tulee englanninkielisestä sanasta Biologically Appropriate Raw Food tai Bones And Raw Food, joka kuvaakin varsin hyvin ruokavalion tarjontaa. Käytännössä tavoitellaan luontaista ruokavaliota lihansyöjänä, jossa pyritään imitoimaan vuosituhansia vanhaa elämäntapaa luonnon armoilla. Ruoka hankitaan luonnollisesti mahdollisimman luonnollisesti, ilman teollista prosessointia tai ylimääräistä käsittelyä. Parhaita ostopaikkoja ovatkin paikalliset metsästysseurat, teurastamot ja etniset ruokakaupat, joita löytyy tyypillisestä lähiöistä joka lähtöön. Lihan tulee olla tuoretta, ja sen tulee koostua monipuolisesti eri saaliseläimen osista, ruhosta ja sisäelimistä. Lihan ohella hankitaan luonnollisesti myös luita pureskeltavaksi ja tuoreita vihanneksia. Ruokaa ei tule kypsentää tai paloitella vaan se käytetään sellaisenaan. Ruoka nautitaan yhdestä suuresta metallikiposta lattiatasolla, jonka syömiseen koko lauma osallistuu yhteisellä ruokahetkellä. Syöminen on luonnollisesti paljon yhteisöllisempää ja lähempänä lajityypillistä käytöstä ja lisäksi myös Rekku on sopeutunut muutokseen oikein loistavasti. Nyt kolmen kuukauden jälkeen erityisesti hampaat ovat huomattavasti terveemmät, nivelrikon riski on vähentynyt ja iho on entistä kiiltävämpi. Mitään varsinaisia puutosoireitakaan ei ole toistaiseksi havaittu. Seuraavana askeleena olisikin tarkoitus siirtyä saalistamaan ruoka itsenäisesti :)
Eikö samalla kannattaisi siirtyä myös asumaan vastaviin oloihin luoliin kun tuohon aikaan on tehty, jolloin ei ole muitakaan nykyajan haittoja elämässä. Oliko tämän tarkoitus olla myöhästynyt aprillipila tai lankesinko trollaukseen?

Tästä saa kaikesta huolimatta veisteltyä vakavaakin pohdintaa niin menkööt. Ihminen on kypsentänyt lihansa tooodella pitkään, koska sillä on voitu välttyä monilta taudeilta, liha on ollut käyttökelpoista pidempään ja mahdollistanut sellaisen lihan käytön joka olisi ihmiselle muuten haitallista (esim sianliha). Raakaruoassa on toki puolensa koska silloin ruoka-aineissa säilyy monipuolisemmin hyvät ainesosat, mutta koska ihminen ei ole puhdas lihansyöjä niin raaka liha ei sinällään edusta mitään tärkeää osaa ihmisen ruokavaliossa, kuten kissaeläimillä taas se nimenomaan on elintärkeää. Lisäksi meidän hampaat ei sovellu erityisen hyvin raa'an lihan syömiseen isoista paloista. Ei kaikkea tarvitse silti grillata, paistaa tai keittää, vaan kyllä monia ruoka-aineita voi syödä ja valmistaa niitä kuumentamatta. Huomiona myös, että kaikki raaka-aineet eivät sovellu ihmisravinnoksi kypsentämättä jolloin ne olisi jäänyt hyödyntämättä.

Ruokailun yhteisöllisyyttä voi korostaa monin tavoin, ja monissa kulttuureissa ruoka jaetaankin, toisin kuin Euroopassa jossa on "oma annos" -kulttuuri paljon isommassa roolissa. Aasiassa on hyvin tavallista että pöydässä ruoka on yhteistä ja jokainen kerää omalle lautaselleen pöydästä mitä haluaa. Tällöin tulee myös maisteltua useanlaista ruokaa. Ja jos tuntuu että pöytä ja tuolit on se joka pilaa ruokailun, voi ainaa siirtyä japanilais- ja korealaistyyliseen matalaan pöytään jonka ääressä syödään lattialla tyynyjen päällä. Pöydällä on iso merkitys parantamassa ruokailuhygieniaa kun ruoka ei ole lattialla. Ei ihminen turhaan ole kehittynyt näin pitkälle, kyllä näillä valinnoilla on osuutensa.
 
Eikö samalla kannattaisi siirtyä myös asumaan vastaviin oloihin luoliin kun tuohon aikaan on tehty, jolloin ei ole muitakaan nykyajan haittoja elämässä.

Vaikka turkisten hinta on pudonnut huomattavasti viimeisen kolmen vuoden aikana, ei asumiskelpoisten luolia ole saatavilla, ainakaan sellaisia joissa kosteus olisi minimaalinen ja uteliaita turisteja ei eksyisi "kyläilemään". Suuremmassa mittakaavassa pohdittuna tekniikka on kehittynyt huomattavasti viimeisen 2000 vuoden aikana toisin kuin biologia. Näin ollen asiat eivät kulje käsi kädessä, jolloin modernista tekniikasta kannattaa poimia rusinat pullasta mutta vastaavasti palata elintavoissa takaisin perusasioiden äärelle. Nykyajan pitkäaikaissairauksista suuri osa johtuu ihan elintavoista ja tarjolla olevasta ravinnosta, joka on enemmän tai vähemmän haitallista, enkä nyt tarkoita pelkästään ylipainoa. Voisin jopa aistia sen, että riski sairastua syöpään tai sisäelimiin ja verisuonistoon kohdistuvat sairaudet saattavat vähentyä huomattavasti raakaruokaan siirtymisen myötä.
 
Vaikka turkisten hinta on pudonnut huomattavasti viimeisen kolmen vuoden aikana, ei asumiskelpoisten luolia ole saatavilla, ainakaan sellaisia joissa kosteus olisi minimaalinen ja uteliaita turisteja ei eksyisi "kyläilemään". Suuremmassa mittakaavassa pohdittuna tekniikka on kehittynyt huomattavasti viimeisen 2000 vuoden aikana toisin kuin biologia. Näin ollen asiat eivät kulje käsi kädessä, jolloin modernista tekniikasta kannattaa poimia rusinat pullasta mutta vastaavasti palata elintavoissa takaisin perusasioiden äärelle. Nykyajan pitkäaikaissairauksista suuri osa johtuu ihan elintavoista ja tarjolla olevasta ravinnosta, joka on enemmän tai vähemmän haitallista, enkä nyt tarkoita pelkästään ylipainoa. Voisin jopa aistia sen, että riski sairastua syöpään tai sisäelimiin ja verisuonistoon kohdistuvat sairaudet saattavat vähentyä huomattavasti raakaruokaan siirtymisen myötä.
Tosin silloin kun syötiin kuvailemallasi tavalla niin elinikäkin oli siellä kolmen kympin huitteilla. Ei ole elintasosairaudet vaikuttanut länsimaissakaan parikymmentä vuotta sitten vielä tuossa iässä. Ruuanhankinta on ollut aikanaan todella aikaa vievää puuhaa niin siinä ei ole päässyt pulskistumaan ja kuntokin on ollut kova ja noilla tekijöillä on merkittävä vaikutus hyvinvointiin riippumatta onko syöty raakaruokaa vai ei. Ja kuten sanottu ihminen on kehittynyt sekasyöjäksi, eli pelkkä liharavinto ei ole ollut ihmiselle koskaan luontaista suurimmassa osassa maapalloa.
 
Onko jengi toteuttanut paastoa? Ajattelin aloittaa yhdestä päivästä - viikonlopusta ja ku alkaa sujumaan niin kokeilla pidempiä aikoja.
Kysymys lähinnä että miten tuohon kandee valmistautua. Mitä nesteytysjuomia / jauhepusseja / nesteitä on hyvä varata kokeiluun? Nopea googlaus ja sana "elektrolyytti" tuli esiin, ja näihin löytyy mm. jauhepusseja, mut mitä kaikkea muuta olisi hyvä huomioida?
Muistan pari vuotta sitten tehneeni n. 46h paaston ja pelkän veden voimalla olo oli suorastaan hirveä.
 
Onko jengi toteuttanut paastoa? Ajattelin aloittaa yhdestä päivästä - viikonlopusta ja ku alkaa sujumaan niin kokeilla pidempiä aikoja.
Kysymys lähinnä että miten tuohon kandee valmistautua. Mitä nesteytysjuomia / jauhepusseja / nesteitä on hyvä varata kokeiluun?
Muistan pari vuotta sitten tehneeni n. 46h paaston ja pelkän veden voimalla olo oli suorastaan hirveä.
Pari edellistä päivää kannattaa siirtyä syömään pääasiassa proteiini/rasva voittoisesti. Silloin ei tule niin helposti päänsärkyä. Varsinkin jos tekee 2-3 päivän paastoa.
 
Onko jengi toteuttanut paastoa? Ajattelin aloittaa yhdestä päivästä - viikonlopusta ja ku alkaa sujumaan niin kokeilla pidempiä aikoja.
Kysymys lähinnä että miten tuohon kandee valmistautua. Mitä nesteytysjuomia / jauhepusseja / nesteitä on hyvä varata kokeiluun? Nopea googlaus ja sana "elektrolyytti" tuli esiin, ja näihin löytyy mm. jauhepusseja, mut mitä kaikkea muuta olisi hyvä huomioida?
Muistan pari vuotta sitten tehneeni n. 46h paaston ja pelkän veden voimalla olo oli suorastaan hirveä.

Olen tietämättäni pätkäpaastonnut, kun on ollut niin pirun kiire, ettei ole kerennyt vetää kuin voileivän aamulla ja toisen illalla ja nukkumaan. Olo on ollut ihan hyvä, saatanallinen nälkä toki mutta kun on hommia tehtäväksi niin sitä ei ees huomaa. Enpä oo sen kummemmin miettinyt ravitsemusasioita, kai pari päivää elimistö kestää vaikka ei ois mitään optimia juomia (pidempi paasto sit asia erikseen). Käsitykseni mukaan energiaa kuitenkin jonkin verran pitäisi saada, eli pelkkä vesipaasto kuulostaa karmeelta.

Noinniinkuin muuten taisin aiemmin vuosia sitten kirjoitella tänne jotain karppauksesta, mutta ei siitä oo tullut hevon vittua näin 40+ ikäisenä. Sen sijaan olen saanut useamman kilon karistettua ihan vaan vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, mutta ei kuitenkaan ketoosiin johtavalla. Viljat, perunat jne. minimiin ml. leivät pl. 100% ruisleivät joita oon nauttinut, salaatteja vihanneksia siemeniä öljyjä, protskuja kanasta joskus vegaanisiakin... Sama resepti kuin karppauksessa mutta tavoitteena ei oo ollut ketoosi, ihan törkeen paljon helpompi noudattaa pysyvänä ruokavaliona kun ei tartte stressailla.

Olin huolissani et saan liikaa protskua ja munuaiset prakaa tms. ja pitäisi saada enemmän hiilareita, joten kävin ravitsemusterapeutilla juttelemassa. Yllätys oli, kun hänen mielestään nykyinen ruokavalioni on erinomainen; etenkin näin tavoitteellisesti salilla harjoittelija protskua kuulemma kyllä voi vetää enemmänkin ja muutenkaan nykytietämyksen mukaan hiilareita ei nyt mitenkään erityisesti enempää tartte, enemmänkin protskua ja hyviä öljyjä jne.

Lisäboostina suositteli just 5+2 pätkäpaastoa jonka vuoksi otin aiheen esille. sm81 kommentoi että paasto on helpompaa jos syö protsku+rasvapainotteisesti ja ehkä tän vuoksi mulla nuo (ilman erityistä tarkoitusta) paastotut päivät eivät aiheuttaneet mitään ongelmaa, kun ruokavalio on muutenkin näin?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 315
Viestejä
4 509 238
Jäsenet
74 352
Uusin jäsen
JuhaSaar

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom