Noista kasviöljyistä tuon kyllä toisenkin näkökulman, niitä kun on monenlaisia. Oliiviöljyä on tehty varmaan tuhat vuotta ja oliiveja kasvatettu sen 4000 vuotta joten kyllä sen hyvistä ominaisuuksista alkaa olla näyttöä. Katoava välimerellinen ruokavalio, jossa käytetään todella paljon oliiviöljyä, on todettu terveelliseksi ja sitä noudattavat ihmiset erittäin terveiksi ja pitkäikäisiksi. He tosin syövät melko pieniä annoksia ja paljon kasviksia, eikä lihaa kovin paljon. Mielestäni tällöin on aika yksipuolista julistaa kasviöljyt epäterveellisiksi.
Muutenkin on ihan eri asia puhua jostain surkeasta rypsi- tai rapsiöljystä, saati sitten näistä jäteöljyiksi laskettavista friteerausöljyistä ja margariineista, kuin laadukkaista oliiviöljyistä. Niin ketoilu, kuin rasvatonkin ruokavalio ovat lopulta aika ääripäitä ja monen vaikea niitä noudattaa pidemmän päälle, kuten täälläkin on moni kertonut. Noudatteli sitten lähes mitä ruokavaliota vain on niissä lähes poikkeuksetta mukana kasvikset, ja niihin kun lisää kunnollista oliiviöljyä on maku hyvä ja samalla saa sitä rasvaa kuin itsestään. Pari esimerkkiä:
- Salaatin päälle mausteeksi suolaa, pippuria ja reilusti extra virgine oliiviöljyä, siis kylmäpuristettua. Jos jotain lisämakua kaipaa niin hieman viinietikkaa, tai vaikkapa Tabasco-tyylistä maustetta. Salaatinkastikkeet sisältävät juuri sitä surkeinta öljyä, ja lisäksi paljon sokeria.
- Paistamiseen tavallista oliiviöljyä. Ruoka maistuu paremmalle eikä haisekaan pahalle niin kuin rapsiöljyllä, saati margariinilla. Toisinaan käytän voita paistamiseen ihan maun vuoksi.
- Uunikasvikset. Pilkotaan porkkanaa ja lanttua pieniksi kuutioiksi, lisätää oliiviöljyä reilusti, pippuria ja suolaa ja sekoitetaan ja laitetaan uunivuokaan tai pellille. Ruoka uuniin ja kun alkavat olla kypsiä niin uunista pois ja fetakuutioita sekaan - vielä hetkeksi uuniin (5min?). Tämä toimii hyvin perunan korvikkeena vaikkapa pihvin kaveriksi.
Oliiviöljy on aika paljon kalliimpaa kuin nämä rapsiöljyt, olen tarkistanut hinnat Espanjasta ja totta tosiaan ovat lähellä Suomen hintoja kaupassa, vaikka ovat oliiviöljyn tuottajamaa. Esimerkiksi paistamiseen tarkoitettu oliiviöljy on suomessa 4€ pullo kun se oli Espanjassa 2,5-3€. Sitten kun mennään extraneitsytoliiviöljyihin ero kapenee hyvin pieneksi. Perustan vertailuni LIDL Suomi vs. Mercadona. Eiköhän tämä kerro jotain öljyjen laadukkuudesta, tuskin hinta perustuu pelkkään markkinahumuun. Rapsiöljyä saakin sitten alle euron per litra ja ihan suomesta, näin vaikka öljy taitaa nykyään ollakin pääosin saksalaista eli tuontitavaraa.
Olisi hyvä tuoda esille näissä Keto- ja VHH-keskusteluissa että niihin helposti syntyy toinen sudenkuoppa: lihan syöntiä todella paljon. Itse olen tämän huomannut ja yritänkin pitää yhden aterian päivässä (kolmesta) lihattomana - iltapala se helpoin. On myös tutkimustuloksia jossa älytön lihansyönti on yhteydessä suolistosyöpiin. En osaa yhtään tutkimusta kaivaa esiin kun en ole puolesta tai vastaan, toin vain vähän mietittävää sillekin puolelle.
Meni sinne tai tänne laitaan niin aina tuntuu olevan pielessä. Siksi on helpointa olla melko keskellä ja pysyä monipuolisessa ruokavaliossa. Karkit, limpparit, sipsit, teollinen valmisruoka ja höttösontapikaruoka ei kyllä kuulu mielestäni kenenkään repertuaariin muuta kuin satunnaisesti, siis jos yhtään kiinnostaa mitä syö.