No mielestäni tuota jo avasin omalta kohdalta. Jos tehdään yhteisesti asioita ja toisella on rahaa ja toisella ei, niin se jolla on rahaa, kustantaa ne yhteiset asiat.
Etkä näe mitään eroa parin dynamiikassa kun ollaan liikkeellä erillisillä rahoilla omilla tileillä ja se rahakkaampi puoliso sitten höylää platinavisalla yhteiset menot? Käy ainakin selväksi että kenen ehdoilla homma toimii kun se ihan konkreettisesti tulee ilmi arkipäivän elämässä...
Näin varsinkin maissa (kuten Suomessa) jossa lapsia kotona hoitavan puolison tulot riippuvat suoraan sen töissä käyvän puolison tuloista. Mitä enemmän töissä käyvä tienaa, sitä vähemmän kotihoidontukea ja asumistukea kotona oleva saa. Tällöin reiluuden nimissä voisi ajatella, että se enemmän tienaavan kuuluisi maksaa vahingonkorvausta sen toisen kokemista tulon menetyksistä.
Tai sitten voisi yhdistää (osittain) arkipäivän tulot yhteisiksi jolloin koko hommaa ei tarvitse miettiä lainkaan.
--
Tässä kohtaa kuitenkin pitää selkeästi erottaa, että tarkoitetaanko "yhteisillä rahoilla"
1) yhteisiä tuloja
vai
2) yhteistä varallisuutta
Koen että kyseessä ovat täysin erilliset asiat. Parisuhteissa joissa suurin osa arkipäivän tuloista menee myös sen arjen pyörittämiseen voidaan tulojen (vähintään osittaisella) yhdistämisellä muuttaa insentiivejä ja perheen kannustimia.
Perhe A jossa toinen tienaa 2500e/kk nettoa ja toinen 2000e/kk nettoa, kumpikin käy duunissa omissa työpaikoissaan, rahat pidetään erillään ja jaetaan elämisen kulut ~tasan, paremmin tienaava ehkä maksaa pari saturaista kuussa yhteisistä enemmän tjsp.
Perhe B joissa tienataan samat, kaikki pistetään yhteiselle tilille, maksetaan yhteiset menot ja kuun jälkeen yli menevä pistetään 50/50 tasan erillisille säästötileille.
Kaikki menee varsin hyvin niin kauan kuin mikään ei muutu ja mahdolliset duunin vaihdot tehdään lähiympäristössä eikä jouduta muuttamaan. Mutta entäs tilanteessa missä paremmin tienaava osapuoli saa työtarjouksen eri kaupungista, uuden paikan nettoliksa on 4500e/kk. Perhe B voi ihan suoraan muuttaa uuden hienon duunin perässä ja jatkaa vanhalla menetelmällä ilman että tarvitsee sopia asiasta yhtään enempää - arkitulot ovat yhteiset ja kumpikin jatkaa entisellä elintasolla / henkilökohtaisen varallisuuden kerrytystasolla.
Mutta miksi ihmeessä perhe A:ssa pienemmän palkkansa ja duuninsa menettävä puoliso suostuisi tuohon, varsinkin jos omat uraprospektit tarkoittavat että tulee helposti vain vuoden työnhakurupeama + uuden elämän rakentamisen vaiva uudella paikkakunnalla palkkioksi siitä, että rahakkaamman puolison omaisuus karttuu jatkussa nopeammin?
On tietysti täysin ilmeistä, että sitten kun pienemmän palkan puoliso löytää uuden duunin uudelta paikkakunnalta, niin kokonaisuutena perheellä menee paremmin, mutta mitä ihmettä hän henkilökohtaisesti hyötyy tästä vaivannäöstä jos tulot eivät ole vähintään osittain yhteiset?