Jos vuokralla asuu, niin silloin tietenkin vuokra on asumiskulu. Mutta lainan lyhennys ei ole asumiskulu, koska lainanlyhennyksellähän lyhennät vain velkaa mitä sinulla on. Eli käytännössä palautat pankille sitä rahaa, minkä olet pankilta saanut. Ja se pankilta saamasi raha, jonka olet vaihtanut asuntoon, säilyy edelleen varallisuutenasi. Ja lyhennyksetkin lakkaavat heti kun maksat lainan pois.
Tässä ketjussa ja yleisesti usein lyhennykset kuuluu "asumismenoihin". Ajatus on kai pitää huoli rahojen riittävyydestä.
Mutta jos ynnäilet asumikuluja , etkä sitä riittääkö rahat, niin siinä samaa mieltä, harhaan menee jos ynnäilee lainanlyhennyksiä sun muita. Mutta silloin varmaan aika lähelle pääsisi jos käyttää käypäävuokraa. ei sillä pitäisi olla väliä asuuko vuokralla vai omistusasunnossa ?
Molemmat on kyllä tässä oikeassa mielestäni. Lyhyellä aikavälillä voi lyhennysvapailla tota säätää. Ja toki laina-aikaa voi vaikka pidentää 5 vuotta ja näinkin säätää lainanlyhennystä pienemmäksi. Kaikki on kuitenkin maksettava.
Hyvä maininta, jos siis asumisen kustannuksia miettisi vain lainanlyhennysten ja asuntolainan korkojen kautta, niin kolmen idnettistä asuntosaketta jossa hoitovastike 0€, niin asunnon asumiskulut voisivat olla ihan tolkuttoman erilaiset, jos ynnää vain jotain lainamenoja
A asuu käyvällä vuokralla
B omistusasunto, 100% lainotettu, nopea lyhennys tahti
C ei asuntolainaa, 100% maksettu
D 100% lainalla, mutta ei lyhennä.
Sitten vielä ne muut asuntojen rahoitusmuodot.
Jos jotain sinnepäin lukua, niin varmaan tuosta käyvästä vuokrasta pitäisi lähteä hakemaan suuntaa.
Yhtä arvokkaita euroja ne on, antaako niitä pois, vai jättääkö ne ottamatta, tarkoitan siis sitä että jos on tuo C, niin jos siinä makoilee, niin sama raha siinä melkein kuin A:lla.
Jos siis pariskunta ja toinen omistaa asunnon ja päätetään jakaa asuminen puoliksi, niin toinen maksaa vajaa puolet kävyästä vuokrasta.