Monella ihmisellä tuntuu unohtuvan se, että nykyaikaisen talon laskettu käyttöikä on 50v ja vanhan talon mahdollisesti vielä vähemmän. Tämä tarkoittaa sitä että noiden 60-70 luvun talojen käyttöikä on jo päässään ja jos ei korjauksia ole tehty, ne ovat edessä mitä pikimmin.
On totta että esimerkiksi kuivassa olevat puurakenteet kestävät helposti sen 200v, mutta näin sitä ei ole suunniteltu. Betonikaan ei ole ikuista, senkin ominaisuudet ja lujuus alkavat muuttumaan 50v jälkeen.
Tämä näkyy myös hinnoissa, jos uusi talo maksaa 600t, vastaava 70-luvun talo maksaa 300t. Noista hinnoista 200t on yleensä tontin/liittymien osuus. Sitten jos sitä 70-luvun taloa lähdetään päivittämään, siihen saa varata talotekniikalle 50t, vesikatolle 30t, julkisivuille 20t ja sisäpinnoille 50t, yhteensä siis 150t jonka pyöreästi maksaa vanhan ok-talon täydellinen peruskorjaus teetettynä asianmukaisesti. Siltikään talo ei ole uusi, vaan peruskorjattu vanha jolla saadaan 20-40v lisää elinaikaa.
Nyt on jo herätty viimeisimpänä 2000-luvun alun talojen ongelmiin mm. Höyrynsulkujen, ilmavuotojen ja vesieristysten pettämisen suhteen, tämän päivän määräyksissä ne on jo korjattu JOS ne tehdään oikein. Olen varma että 2040 selvitetään vastaavia asioita tänä päivänä rakennettujen talojen suhteen. 2020 rakennettu ok-talo esimerkiksi homehtuu todella helposti ihan sillä jos ilmanvaihtokone on väärin säädetty. Lisäksi kun tiiviys yms määräykset on viety niin äärimmilleen ja oletetaan niiden olevan käytännössä näin, jo pienet huolimattomuusvirheet rakentamisessa aiheuttavat ongelmia.
Riitaa ja ongelmia syntyykin siis siitä, kun myydään/ostetaan vanhaa taloa jonka sekä myyjä että ostaja olettaa olevan paremmassa kunnossa kuin se oikeasti on eikä kummallakaan ole välttämättä ymmärrystä asiasta.