Pystylaudoitus, rakennettu vuosina 1987-88.
Ennen ostoa 11/2019 asunnossa tehtiin kuntotarkastus (tämä myös rakennusinsinöörin toimesta), missä ei havaittu mitään poikkeavaa. Lapsiemme vaatteissa olemme silloin tällöin haistaneet lievää homeen/vanhan talon hajua, sekä yhdestä ulkoseenäi vasten olevasta alakaapista tulee avatessa selkeä homeen haju. Mitään terveysoireita ei ole kenelläkään ollut.
Alapohjan rakenne oli rakenneavauksen tehneen rakennusinsinöörin (Eri kuin kuntotarkastaja. Tilasimme palvelun korjausrakentamiseen erikoistuneelta toimistolta, jolla on lähialueella tälläkin hetkellä uutama saman tyylinen urakka työnalla). Alapohjasta hän sanoi, että hyvä rakenne eikä kosteusvauriosta merkkejä avauksissa/mittauksissa. Jos olisi ollut puukoolaus lattiarakenteessa (en tiedä mitä tarkoittaa) olisi kuulemma ollut riskirakenne, mutta tällaisenaan hyvä. Kaikista avatuista materiaaleista otettiin näytteet ja bitumit/mineraalivillat tutkittiin tarkemmin.
Tää on niitä hankalia tapauksia: Noin teknisesti toi on musta tehty aikansa mukaisesti OK. Lähtisinkö itse korjaamaan, luultavasti en, kun kerran ongelmia ei ole. Kuntoarvioijana aikalailla vastaavasti kirjoittaisin kuin mitä sinulle on kirjoitettu (suojaisin ns. omaa persustani). Ilmanvaihdon kyllä säädättäisin tasopainoon (turha vetää niitä itiöitä huonetilaan). Sekä tarkkailisin miten noi rakenteet pysyvät kuivana...
Jos korjaamaan päädyt:
Termoranka on uusi 2010-luvun keksintö, pitkäaikaisia kokemuksia siitä ei ole. Eikä minulla ole siitä mitään kokemusta,
tossa
siitä video
- mahdollisia ongelmia? Kuormitus (mikäli ton oikein ymmärrän) vastaanotetaan osin tolla XPS- eristeellä=> miten se käyttäytyy vuosikymmenien kuluessa?
- sen sinkityksen kestävyys/laatu, jos on kunnolla kuumasinkitty (onko se?, videolla ranka on aika kiiltävä) kestää ainakin ihmisiän
- miten kiinnitys kestää momenttia ja tuulen aikeuttamaa nostetta? Väsyykö metalli ajan kanssa?
- kuormituksen kestävyys, katsoin jonkun opinnäytetyön jossa 13KN kuormalla painui n. 4mm, sulla oli tossa 125*125 puupilari => siinä kuormitus voi olla huomattavasti isompikin => jos tohon päädyt huomioi kuormat.
Sisältä vai ulkoa:
-joudut ulkoa katkomaan (tai uusimaan koko julkisivun) vaakasuunnassa pystypaneelit (sahaisin vinosti ylöspäin, jotta muodostuu tippanokka, ehkäpä vielä pelti ja kunnon tuuletusrako...)
Silti sinun on pakko avata myös (vähintään kolota kipsilevyä tai metallin ilmaisimella ruuvien paikat esiiin???, tiedä sitten riittäskö reikiin silikoni ja vastaavaan kohtaan uusi ruuvi, eli jääkö höyrynsulkumuovi tiiviiksi)) sisäpuolelta (jos 600mm uusitaan), jotta saat kipsilevyn ruuvit pois purettavasta pystyrungosta. Sekä mietittävä miten saat höyrynsulun pysymään ehjänä/paikattua => huolimattomalla työllä tilanne saattaa muuttua nykyistä pahemmaksi.
Muitakin tapoja kuin tuo Termoranka (joka pelkästään lämpöteknisesti ajatellen kuullostaa hyvältä rarkaisulta) on,
Primakorjaus? yms. netistä löytynee lisää.
Ennen vanhaan tollanen olis tarvittessa "korjattu" uusimalla puurakenteet , joskus alaohjauspuuna käytettiin painakyllästettyä koolinkia.
Uusimien vaatii huolellisen työn ja kaikkien liitosten hyvän tiiviyden. Kun itse tekee tietää ainakin miten se on tehty.
Kaikki edellä täysin vailla mitään vastuuta... voi sisältää vaikka mitä virheitä.