Tuossa hieman tuoretta tutkimusta näistä, ka 110 l/vrk ja 5,5% käyttää yli 200 l/ vrk
Meillä siis n. 160 m3/vuosi ja kaksi asuntoa, toisessa 2+1 asukasta ja vuokralaisilla 2, itse asun paljon hotelleissa viikolla ja pihassa kaivo josta kaikki pihavedet.
Keskimääräinen vedenkulutus Suomessa on 140 l/asukas/vrk. Kotitalouksissa kuitenkin kulutetaan vettä hyvin vaihtelevia määriä. Toiset pärjäävät hieman vajaalla sadalla litralla vuorokaudessa, kun taas joillakin vettä kuluu vuorokauden mittaan lähemmäs kolmesataa litraa.
www.motiva.fi
Näyttää vähentyneen jopa enemmän kuin äkkiä uskoisi, ja epäilenkin että vertailukohdat ovat jotenkin vinksallaan.
Ei laskeva trendi sinänsä mikään ihme ole kun vessanpytyt ovat enenevässä määrin paskajumihuuhtelulla, pesukoneet kolmen tunnin huuhtelemattomalla haalealla hinkkausohjelmalla ja suihkut yhä niukemmin säädettyjä. Typerät astianpesukoneettomat asunnot varmaan myös vähenevät koko ajan, jolloin ei tarvitse tiskata käsin ja lisäksi käyttää hirveää määrää kuumaa vettä tiskialtaan puhtaanapitoon ja tukkeutumisen vähentämiseen.
Lisäksi oleskeluyhteiskunnassa aikaa vietetään aiempaa enemmän(en nyt tarkoita akuuttia kriisiä tänä vuonna) muualla kuin kotona eli jyräytetään ja lorotellaan julkikäymälöihin. Tällä saadaan mukavasti veden hinnat ylöspäin, kun vesilaitoksen voitto on etukäteen budjetoitu eikä kulutus juuri vaikuta menoihin. Taloyhtiöt investoivat ja ylihuoltavat pikkusäästön toivossa, ja tällä aina kustaan tai peräti ammutaan toisten talojen(ja omakotiasujien) nilkkaan kun maksavat suuremman osan budjetoidusta potista elleivät tee samaa. Energiansäästö lämpimän käyttöveden osalta on toki todellinen hyöty, ja toisaalta kasvavilla alueilla vesiputkien kapasiteetin kasvattamisen tarve on vähäisempää. Lähinnä kuitenkin putket kaipaavat ylimääräistä juoksutusta vesilaitoksen toimesta.
Kaikkein mielisairainta on hanojen säätäminen helvetin pienelle virtaukselle, koska jokin arvo jonkun persereiän mielestä "riittää". En kai minä nyt oikein toimivaa hyvään vesipaineeseen kytkettyä hanaa täysillä oletuksena juoksuta 100% käyttöajasta. Perkele.
Käytin vähän
vanhempaa referenssiä, jossa
keskiarvo oli 155 litraa per nuppi ja tietenkin sinkkutalouksissa keskiarvoa enemmän per nuppi. Normaaliksi vaihteluväliksi mainitaan 90-270 mukaanlukien pesemättömät vanhukset. Tarkempiakin arvoja asumismuodon mukaan oli jossain, mutta en nyt osaa löytää. Tuossakin lähteessä esitetään jotenkin positiivisena asiana, että uudet pesukoneet kuluttavat aiempaa vähemmän vettä. Ai perse kun ahdistaa ihmisten tyhmyys. Myyköön niitä säästökoneitaan vittu etelämannerleireille, laivoihin, Persiaan ja Teneriffalle. Minä tykkäisin täällä käytöllä ehtymättömän veden ääressä pestä pyykit inhimillisessä ajassa, kunnolla huuhdeltuna ja siten, etteivät kulu mekaanisesti pesusta paskaksi. Eiköhän mikromuovin maksimointi paskoilla pesukoneilla enemmän uhkaa vesitaloutta kuin normaali reilu kulutus.
Joka tapauksessa reilu 200 litraa päivässä yhdelle on, kuten sanottua, yli keskiarvon. Ei kuitenkaan mielestäni paljon. Ehkä lähinnä pyykinpesukonetta käytin ja käytän runsaammalla vedellä kuin tyypillistä - korkeaa lämpötilaa, pitkää ohjelmaa, yleensä kaikki lisähuuhtelut, enkä neljänkympin pikapesua täyteen ahdettuna kuten omontuoksuisella hienolla väellä on tapana. Lisäksi minulla on mauton 60-luvun hippiletti ja junnuna hiukset olivat vielä aika runsaat. Tämä ei tietenkään voi olla vaikuttamatta vedenkulutukseen - arvioisin että kaljupäänä olisi mennyt suihkussa helposti alle puolet vesimäärästä. Mutta en niinkään pitänyt omaa kulutustani huomionarvoisena, vaikka se ehkä on jonkun mielestä raflaava vertailukohta(silti normaaliskaalassa). Tarkoitus oli sanoa, että se mitä siihen verrattiin oli vähän.
250 litraa viidelle hengelle on kuitenkin todella vähän. Sehän tekee alle tyypillisen pesemättömän vanhuksen kulutuksen jokaiselle keskimäärin. Liekö mittari rikki? Ei kannata ainakaan kysellä.
160 m^3 vuodessa noin 2+(2+1) - ½ hengelle tekee noin 100 litraa henkilöä kohti. Sehän on jo tuplat edellisestä ja normaaliskaalassa, vaikka pieni. Tämä vahvistaa edellistä havaintoa.