- Liittynyt
- 03.04.2017
- Viestejä
- 6 532
MUTU-tuntumalla; toi lattialämmitys saattaa viedä enemmän energiaa? Tunnettu tosiasia on, että alapohja vuotaa lämpöä perustusten alle, joten ulkolämpötila vaikuttaa suoraan lattian energian kulutukseen.Alkoi närästämään sen verran, että pakko kommentoida. Massalla ei ole minkäännäköistä roolia lämmön johtumisessa. Suurempi massa merkitsee vain sitä, että ko. kappale pystyy sitomaan enemmän lämpöä itseensä. Kun lämmitys ja jäähtyminen ovat tasapainossa eli kappaleen lämpötila pysyy vakiona, tilanteen ylläpitämiseksi vaadittu teho riippuu kappaleen pinta-alasta ja lämpötilaerosta ympäristöön.
Reaalimaailmassa jos asiaa ajatellaan, niin huonosti eristetty laatta ohjaa lämpöä toki maahan reilusti, toisaalta maakin on eriste itsessään eli laatan alapuolen lämmettyä muodostuu jonkunmoinen tasapainotilanne. Vastine patterilämmityksessä olisi heikosti eristetyssä alapohjassa/seinissä kulkevat putket. Pinta-alaa on selvästi vähemmän, mutta lämpötilaero taas huomattavasti enemmän. Monilevyisissä pattereissa voi muuten olla lähes huoneen pinta-alan verran lämmityspintaa. Tällä ei vain ole merkitystä hukkalämpöön...
e: (Ominais)lämpökapasiteetti on hyvä googletella, jos fysiikka on jäänyt vähän unholaan.
Nykyäänhän maanvaraiseen lattiaan laitetaan jo kohtuullisesti eristettä. 60-70 luvuilla laitettiin vähemmän jos ollenkaan (kellareissa). Kun lattiassa on paljon massaa sen reagointi ulkolämpötilaan on hitaampaa, koska muutokseen tarvitaan enemmän energiaa => joutuuko sitäkin kautta ylilämmittämään? Hitaamman säädettävyyden takia.
Patterin vedenlämpöä voidaan muuttaa nopeammin. Ikkunoiden kohdilla patterit saavat ilman nousemaan ylöspäin (poistaen vedon tunnetta) joten missä suhteessa lämpöä menee vinosti ikkunan läpi vs ilmankierron mukaan huonetilaan?
Onkos kukaan nähnyt tuosta tutkimusta?
Maalämmössä pattereita pitänee olla riittävästi, jotta saadaan niiden tarvitsema max. lämpö pysymään riittävän alhaisena lämpöpumppujen hyötysuhteen kannalta.
Niiden tarvittava levypinta-ala on yleensä selvästi pienempi kuin huoneala.