kokeneesta en tiedä, mutta puukayttöä vuoden -67 Jämä Miniterissä on kokeiltu, ja onnistuu. vaatii tosin askartelua ja vaivaa. tuon ikäluokan Jämä-kattilat ovat luultavasti melko pitkälti samantapaisia, tämä varmaan pätee muihinkin malleihin.
ensimmäinen murhe tuollaisessa Jämässä on kiinteän polttoaineen kaamea hyötysuhde. tulipesä on ainakin Miniterissä puoliksi avoin päältä, ja tulipesästä näkee suoraan piippuun. liekki karkaa tulipesästä hormiin, palokaasun lämpötilamittari lähtee toiselle kierrokselle ja puut katoavat pesästä tuottamatta juurikaan lämpöä...
öljypoltossa tilanne ei ole ihan niin huono, sillä poltin on toisessa tulipesässä, ja savukaasu kiertää ensin välikanavan kautta kiinteän polttoaineen pesän takaosaan, ja siellä haittapeltien ohjaamana aina arinan tasolta saakka etuosaan ja lopulta konvektioon. tällä systeemillä öljypolton hyötysuhde on "ok", vaikkei ihan modernin kattilan veroinen. puupolttoa varten tein uuden pellin, ja vääntelin sen Z-malliseksi niin, että se ripustetaan tulipesän yläosassa oleviin koukkuihin, ja että se jatkaa tulipesään katon lähes kattilan etureunaan asti, ja ohjaa kaasun (ja liekin) kattilan sivuseinään. viritys oli sen verran onnistunut, että yksi puolikas pesällinen nostaa suntin ollessa kiinni kattilan lämmön 20->70 astetta, kun ilman peltiä nousu oli ehkä 20->50astetta... voin koittaa ottaa kuvan tästä evo1-versiosta joskus, jos jotakuta kiinnostaa.
seuraava, vielä suurempi ongelma on tuossa aiemmin mainittu varaajan puute. kun puusta alkaa saada energiaa talteen, ei ole mitään paikkaa mihin sitä laittaa. noissa kaksoispesäkattiloissa on tyypillisesti 100-200l vettä, kun "oikeissa" puulämmityssysteemeissä varaaja on usein 1000-3000 litraa. näillä välikeleillä pääsee vielä parilla lämmityskerralla päivässä, varsinkin, jos sietää pienen lämpövaihtelun sisällä, eli tarkoituksella varaa lämpöä taloon itseensä, ja pattereihin. lisäksi voi pitää jotain muuta lämmönlähdettä, esim paria sähköpatteria myös päällä, joka auttaa, kun kattila kylmenee.
itse hommasin (kun halvalla sain) kaksi pientä varaajaa , joilla veden määrä verkossa nousee yhteensä tuonne kuution pintaan, joten näillä keleillä pitäisi päästä 2vrk lämmitysvälille. kylmemmällä kelillä ja isommalla varaajalla tulee vastaan varmasti tuollaisen kattilan pieni teho, ja kovin pieni puupesä, eli lämmittämään joutuu kauan, ja puuta joutuu lisäämään useasti, ennen kuin varaaja on kunnolla kuuma. tämä jää itsellä nähtäväksi, kun varaajia ei ole vielä kytketty.
lisäksi vielä, kun öljykäytössä riittää useinmiten 20-30l paisuntasäiliö kattilaveden lämmön vaihdellessa vain vähän, olisi sen hyvä olla puukaytössä muuten samassa järjestelmässä ainakin tuplat, mieluummin triplat, sillä lämpö, ja sitä myötä paine heiluu paljon enemmän. varaajan kanssa tarvitaan sitten vielä eri kokoinen painepurkki, googlettamalla löytyy karkeita mitoitusohjeita, ja LVI-suunnittelijalta loput.
elikkäs, kyllä puulla lämmittäminen onnistuu, mutta vaatii "talonmieheltä" melkoisesti aktiivisuutta ja varovaisuuttakin, erityisesti ilman varaajaa.