Näissä kannattaa ihan ensiksi kiinnittää huomiota ulkopuoliseen vedenhallintaan.Käytiin tyttökaverin kanssa nyt kuitenkin katsomassa kyseistä taloa. Noh, eipä se säväyttänyt ja ilmeisesti olikin juuri alapohjassa jotain kosteusongelmaa. Välittäjä tuosta kertoi toiselle porukalle, meni tarkemmat yksityiskohdat ohi, mutta jokin viritelmä siihen oli kehitetty alapohjan kuivaamiseksi. Ilmeisesti kuivaksi saatu, mutta kuulosti kyllä niin riskirakenteelta, että jätetään välistä. Sisällä myös haisi ihan "mummolalta", eikä hyvällä tavalla. Taidan olla homeelle allerginen, kun heti meni nenä tukkoon tuolla, joten aika 100% varmaa että tuolla on jo jotain sisäilmaongelmia. Hinnasta voisivat viilata ainakin satatonnia pois, niin joku voisi ostaa tontin, pitää ihan näppärän autotallin ja lanata talon maan tasalle ja rakentaa tilalle uuden. Veikkaan vaan, että myyjät eivät ole samaa mieltä
-Onko tontin muodot pois- vai taloa kohti viettävät?
-Onko paljon kasvillisuutta talon ympärillä? Jos tiheää kasvustoa talon ympärillä. Ympärystäyttö ei ole parasta mahdollista.
-Onko salaojitusta? Jos on, niin toimivatko ne, kuinka vanhat? Onko salaojien tarkastuskaivoa?
-Onko sadevesirännit - suppilot? Ohjataanko hulevesi talon nurkalle, vai pois tontilta?
-Onko sokkelin vedeneristys kunnossa? Patolevy, bitumikermi?
-Millä alapohja on täytetty? Onko eloperäistä ainesta jäänyt alapohjan täyttöön, mikä ajan kanssa homehtuu varmasti.
Näiden asioiden puuttuminen tai jollain tavalla veden päästäminen pohjarakenteisiin, kastelee talon kuin talon. Nämä asiat jos olisi edes suurimmilta osin kunnossa, niin talot olisivat paljon terveempiä.
Kun ulkopuolen vedenhallinta on kunnossa, vesi ei pääse niin helpolla alapohjaan, vaikka siellä ei täydellistä kapilaarikatkoa olisikaan.
Jos tuollakin alapohjassa kosteusongelma, niin se ei poistu vaikka remppais, ennen kun laittaa ulkopuolisen vedenhallinnan kuntoon. Ja erittäin tärkeää alapohjan ryömintätiloissa on toimiva tuuletus. Siellä pitää ilman kiertää jatkuvasti.