Oluen paneminen itse

hellou, mites kokeneet panomiehet lähtisi muokkaamaan veden kemiaa jos ajatuksena tehdä neipa tyylistä olutta? Oulussa vesi on pehmeää ph sielä 8.0 paikkeella. Tällä hetkellä käymässä mango ipa joka tehty puhtaaseen pohjaveteen(hain vesipostista vedet). Tulossa mahtava bisse! Tosiaan vesikemia olisi mukava alkaa opettelemaan, voisko jollain perus jutuilla lähteä liikenteeseen millä aineilla voisi korostaa neipa aromeja? esim salama brewing neipa kloridi 250ppm ja kalsium alle 100ppm, mitä nää tarkottaa ja miten saan muokattua oman veden noin?
Toinen juttu mitä oon miettinyt on coldcrass. Pullotus hommissa mennään edelleen ei ole kegiä ja tähän asti jälkikäymissokerilla huoneenlämmössä pullossa n.2vkoa ja sitten jääkaappiin joka periaatteessa toimii coldcrässinä,eihän ne kaikki pullot sinne kerralla mahdu :) eli mitenkäs toi coldcrash vaikuttaa neipan makuun? Monissa pienpanimoissa ilmeisesti tehdään niin että oluen käytyä kegi useammaksi päiväksi kylmään ja sitten paineet pönttöön. Toi on kyl hanka kotona. Olen kokeillut eri hiivoilla tehdä neipaa ja tällä hetkellä aika lähellä ollaan, suurilla kuivahumalilla menty ja neipa vivahdetta siellä on :) ehkä se vesikemia auttaisi?
Pistäpä huvikseen joku kuva sun kotitekosesta neipasta, kun on juomavalmiina lasissa. Jos pitäisi lotota, niin isoin ongelma pullotushommissa on, että happi käytännössä 100 varmasti iskee sinne pilaamaan oluen, jos pulloja ei vähintäänkään huuhtele hiilarilla ennen pullottamista.

Cold crashin idea on yksinkertaisesti nopeuttaa ylimääräisen kiintoaineksen / sakan painumista pohjaan. Neipoissa vaikutus voi näkyä varmaan parhaiten siinä, että konkreettinen humalamateriaali poistuu varmemmin painumalla pohjalle hiivan kanssa ja mahdolliset hop burnin riskit vähenee, joskin tuo pullokäyttäminen käytännössä ratkoo nuo asiat, eli sinänsä tarpeeton steppi tässä vaiheessa miettiä.

Vesikemiaa säädetään ihan vaan lisäämällä mineraaleja. Veden kovuutta ei suoranaisesti määritä ph vaan käytännössä kalsiumpitoisuus tai muut liuenneet mineraalit siellä vedessä. Tyypillisesti neipassa voit lisätä bisseen kalsiumkloridia, kalsiumsulfaattia ja natriumkloridia, joilla saat noita pitoisuuksia säädeltyä. Muutkin mineraalit sinne kelpaavat, mutta noi mineraalit on ne millä on helpoin ja käytännöllisin noita säädellä.

Isoin ongelma sulla on kuitenkin makupuolella toi happikontakti, joka on kyllä omiaan tuhoamaan noi humalan aromit.
 
Pistäpä huvikseen joku kuva sun kotitekosesta neipasta, kun on juomavalmiina lasissa. Jos pitäisi lotota, niin isoin ongelma pullotushommissa on, että happi käytännössä 100 varmasti iskee sinne pilaamaan oluen, jos pulloja ei vähintäänkään huuhtele hiilarilla ennen pullottamista.

Cold crashin idea on yksinkertaisesti nopeuttaa ylimääräisen kiintoaineksen / sakan painumista pohjaan. Neipoissa vaikutus voi näkyä varmaan parhaiten siinä, että konkreettinen humalamateriaali poistuu varmemmin painumalla pohjalle hiivan kanssa ja mahdolliset hop burnin riskit vähenee, joskin tuo pullokäyttäminen käytännössä ratkoo nuo asiat, eli sinänsä tarpeeton steppi tässä vaiheessa miettiä.

Vesikemiaa säädetään ihan vaan lisäämällä mineraaleja. Veden kovuutta ei suoranaisesti määritä ph vaan käytännössä kalsiumpitoisuus tai muut liuenneet mineraalit siellä vedessä. Tyypillisesti neipassa voit lisätä bisseen kalsiumkloridia, kalsiumsulfaattia ja natriumkloridia, joilla saat noita pitoisuuksia säädeltyä. Muutkin mineraalit sinne kelpaavat, mutta noi mineraalit on ne millä on helpoin ja käytännöllisin noita säädellä.

Isoin ongelma sulla on kuitenkin makupuolella toi happikontakti, joka on kyllä omiaan tuhoamaan noi humalan aromit.
Tässä kuva mun neipasta. Ollut n 2-3 vkoa pullossa. Mallaspohja hyvin neipamainen, ei vesikemia kuitenkaan säädetty mitenkään. Keiton lopussa lisätty reippaasti humalia ja noin 3 päivää ennen pullotusta 7-10g/l lisää kuivahumalaa. Maku tuli ehkä liian kitkeräksi ja neipamaista hedelmäisyyttä jäin kaipaamaan. Ei ollut ihan sellainen kuin pienpanimoiden neipat jotai saa jossain pubissa suoraan hanasta. Muuten loisto olut ja todella tuhti humaloinnin puolesta ja kivan täyteläinen. Nyt valmistui mango IPA. Voisin siitä laittaa myös kuvan ja kirjoitella jotain jos kiinnostaa 😀 Se olikin mielenkiintoinen. Kuivahumalien sijasta sinne onkin lisätty mango sosetta. Tuli täydellinen 🙂

IMG_20241206_201613.jpg
 
Tässä kuva mun neipasta. Ollut n 2-3 vkoa pullossa. Mallaspohja hyvin neipamainen, ei vesikemia kuitenkaan säädetty mitenkään. Keiton lopussa lisätty reippaasti humalia ja noin 3 päivää ennen pullotusta 7-10g/l lisää kuivahumalaa. Maku tuli ehkä liian kitkeräksi ja neipamaista hedelmäisyyttä jäin kaipaamaan. Ei ollut ihan sellainen kuin pienpanimoiden neipat jotai saa jossain pubissa suoraan hanasta. Muuten loisto olut ja todella tuhti humaloinnin puolesta ja kivan täyteläinen. Nyt valmistui mango IPA. Voisin siitä laittaa myös kuvan ja kirjoitella jotain jos kiinnostaa 😀 Se olikin mielenkiintoinen. Kuivahumalien sijasta sinne onkin lisätty mango sosetta. Tuli täydellinen 🙂

IMG_20241206_201613.jpg
Hapettuneeltahan tuokin näyttää, ei nyt loputtoman pahasti, mutta ei ihme jos mehuisuus puuttuu.
 
Otin tänään ehkäpä noin puolen vuoden säilytyksen jälkeen kegitetyt oluet esiin. Kolme kegiä: yhdessä reippaasti humaloitua neipaa, yhdessä jotain saksalaistyylistä alea, yhdessä belgialaistyylistä alea. Täytyy sanoa, että aika on tehnyt ihmeitä näille. Kaikki maistuu kuin karkilta ja ilmeisesti alkoholikin on säilynyt, kun kolahtaa päähän kuin metrinen halko. Eli ei pidä hätäillä näiden keitoksien kanssa.
 
Mulla on ylimääräisenä 0,33 l pulloja yhteensä noin 70 kpl. Pullot pestyjä ja etiketittömiä ruskeita siideri/kaljapulloja. Vantaalta löytyy ja kympillä voin koko satsin myydä.

- Pullot on myyty
 
Viimeksi muokattu:
Itellä on tällä hetkellä 17l olutta (3pv) käymässä. Kuivahumaloinnissa minkälaisia määrin about litra olette käyttäneet ja missä vaiheessa olette laittaneet humalat, miten pitkään?

Tätä on varmasti kysytty ennenkin,et mitenkäs liivaten käyttöä oluen kirkastamiseen kannattaa tehdä, jos samalla cold crashing aikana tekis?
Tosiaan viel mie pullotan oluet lopuksi.
 
Itellä on tällä hetkellä 17l olutta (3pv) käymässä. Kuivahumaloinnissa minkälaisia määrin about litra olette käyttäneet ja missä vaiheessa olette laittaneet humalat, miten pitkään?

Tätä on varmasti kysytty ennenkin,et mitenkäs liivaten käyttöä oluen kirkastamiseen kannattaa tehdä, jos samalla cold crashing aikana tekis?
Tosiaan viel mie pullotan oluet lopuksi.
Liivatteen voi heittää sekaan ennen cold crashia. Kuivahumalamäärät nyt riippuu aivan bissestä mitä tehdään.
 
Paljonko sitä liivatetta sekoitetaan veteen suhteessa käymiastian tilavuuteen? Uskoisin, et kaupan liivatelehti käy siihen.
Oon käyttänyt gelatiinijauhetta, mut kokeilu jäi kertaan tai pariin kunnes totesin, et oluen ei tarvi olla kirkasta. Taisin sekotella about teelusikallisen jauhetta, jonka jossain parissa desissä vettä lämmitin mikrossa ja sit sellanen reilu 50 asteinen gelatiiniliemi sinne bissen sekaan. Oma eräkoko oli about 20 litraa silloin.
 
Kommentteja black ipa -reseptiin? Tavoitteena olisi aika vahvasti humaloitu, kevyen paahteinen ja hieman makea olut kohtuullisen tukevalla rungolla. Humalapuoli nyt määräytyi sen perusteella, mitä jämähumalia löytyy, mutta kaikki ovat oikealta mantereelta kuitenkin. Muuten hakisin enemmän ibuja, mutta arvelen että ruismaltaat ja tummat maltaat tuovat sen verran lisää kitkeryyttä, että juotavuus voi kärsiä. Hiivaksi ajattelin kokeilla Kveikiä ensimmäistä kertaa.

1738870568824.png
 
Viimeksi muokattu:
Kommentteja black ipa -reseptiin? Tavoitteena olisi aika vahvasti humaloitu, kevyen paahteinen ja hieman makea olut kohtuullisen tukevalla rungolla. Humalapuoli nyt määräytyi sen perusteella, mitä jämähumalia löytyy, mutta kaikki ovat oikealta mantereelta kuitenkin. Muuten hakisin enemmän ibuja, mutta arvelen että ruismaltaat ja tummat maltaat tuovat sen verran lisää kitkeryyttä, että juotavuus voi kärsiä. Hiivaksi ajattelin kokeilla Kveikiä ensimmäistä kertaa.

1738870568824.png

Noiden mustien maltaiden kanssa kannattaa ehdottomasti harkita "steeping" prosessia. Eli siis sitä, että ne liotetaan erillisessä kattilassa erikseen muusta mäskäysprosessista.

Oma kokemus mustista maltaista on se, että ne vie helposti mäskin pH:n liian alas ja muutenkin mäskäytyy huonosti ja heikentää entsyymiaktiivisuutta. Tuossa reseptissä kun on ruista vielä lisäksi heikentämässä sitä normaalia ohramaltaan mäskäytyvyyttä niin ehkä itse "steeppaisin" nuo mustat erikseen.

Näköjään myös "cold steeping" on juttu, eli ei edes käytettäisi lämmitä vettä vaan kylmää. Mielenkiintoinen ajatus kieltämättä.

Humaloinnin osalta tekisin niin, että en "tuhlaisi" mosaicia keittoon vaan sinne chinook tai columbus. Tai itse asiassa itse olen siirtynyt aika suurelti myöhäisten lisäysten ja hop standin käyttöön vaikka hetki onkin kun olen viimeksi kunnon katkeroitua ipaa tehnyt. Tuo 0,65g/l mosaic 60min ei tuolla todennäköisesti vaikuta juuri mitään suhteessa noihin muihin lisäyksiin hopstandissa.
 
  • Tykkää
Reactions: MkH
Noiden mustien maltaiden kanssa kannattaa ehdottomasti harkita "steeping" prosessia. Eli siis sitä, että ne liotetaan erillisessä kattilassa erikseen muusta mäskäysprosessista.

Oma kokemus mustista maltaista on se, että ne vie helposti mäskin pH:n liian alas ja muutenkin mäskäytyy huonosti ja heikentää entsyymiaktiivisuutta. Tuossa reseptissä kun on ruista vielä lisäksi heikentämässä sitä normaalia ohramaltaan mäskäytyvyyttä niin ehkä itse "steeppaisin" nuo mustat erikseen.

Näköjään myös "cold steeping" on juttu, eli ei edes käytettäisi lämmitä vettä vaan kylmää. Mielenkiintoinen ajatus kieltämättä.

Humaloinnin osalta tekisin niin, että en "tuhlaisi" mosaicia keittoon vaan sinne chinook tai columbus. Tai itse asiassa itse olen siirtynyt aika suurelti myöhäisten lisäysten ja hop standin käyttöön vaikka hetki onkin kun olen viimeksi kunnon katkeroitua ipaa tehnyt. Tuo 0,65g/l mosaic 60min ei tuolla todennäköisesti vaikuta juuri mitään suhteessa noihin muihin lisäyksiin hopstandissa.

Kiitos, hyviä huomioita. Saattaa jotain magnumiakin löytyä katkeroksi. Täytyy tutkia tuota steepingiä prosessina. Voipi olla, että siinäkin yksi syy miksi edellisen impun kohdalla jäätiin tavoitteista.

Eilen laitettiin Idaho 7 DDH SMaSH IPA pulloihin. Fermzillasta maistettuna vaikutti todella onnistuneelta. Hyvin tasapainoinen ja puhtaan makuinen, Idaho tuli mahtavasti esille, eikä havaittavia virhemakuja. Pullotuskin meni melko hapettomasti, joten innolla odotan, onko olueen tullut kaivattua pirskahtelua parin viikon päästä ja ovatko humalat yhä tallella.

Samalla pantiin uusi NEIPA tulille. Se on ollut kyllä vaikea tyyli ja ongelmia on ollut alkuun hapettumisen kanssa ja sen jälkeen, kun kalusto on saatu kuntoon, niin humalasakasta johtuvan "kuusenkerkkäisyyden" kanssa. Mutta ehkäpä se viimein onnistuisi ja tulisi kunnon mehua. Nyt on jääkaappikin, joka menee riittävän kylmälle cold crashia varten.

Fermzilla - ainakin tuo käytössämme olevan sukupolven astia - on kyllä huonoin ja hienoin keksintö. Käyttäminen paineen alla ja hapeton prosessi onnistuu erinomaisesti ja hintakin oli edullinen. Mutta hemmetti mitä runkkaamista se on, kun yrittää ruuvata osia erilleen (tästä puuttuu se clamp-systeemi) ja saa pelätä, milloin joku rusahtaa rikki. Joskus vielä käy katastrofi sen kanssa. Täytyy hommata se uudemman sukupolven systeemi ja ehkä lisäosa kuivahumalointiin tähän vanhaan.
 
Viimeksi muokattu:
hellou, mites kokeneet panomiehet lähtisi muokkaamaan veden kemiaa jos ajatuksena tehdä neipa tyylistä olutta? Oulussa vesi on pehmeää ph sielä 8.0 paikkeella. Tällä hetkellä käymässä mango ipa joka tehty puhtaaseen pohjaveteen(hain vesipostista vedet). Tulossa mahtava bisse! Tosiaan vesikemia olisi mukava alkaa opettelemaan, voisko jollain perus jutuilla lähteä liikenteeseen millä aineilla voisi korostaa neipa aromeja? esim salama brewing neipa kloridi 250ppm ja kalsium alle 100ppm, mitä nää tarkottaa ja miten saan muokattua oman veden noin?
Toinen juttu mitä oon miettinyt on coldcrass. Pullotus hommissa mennään edelleen ei ole kegiä ja tähän asti jälkikäymissokerilla huoneenlämmössä pullossa n.2vkoa ja sitten jääkaappiin joka periaatteessa toimii coldcrässinä,eihän ne kaikki pullot sinne kerralla mahdu :) eli mitenkäs toi coldcrash vaikuttaa neipan makuun? Monissa pienpanimoissa ilmeisesti tehdään niin että oluen käytyä kegi useammaksi päiväksi kylmään ja sitten paineet pönttöön. Toi on kyl hanka kotona. Olen kokeillut eri hiivoilla tehdä neipaa ja tällä hetkellä aika lähellä ollaan, suurilla kuivahumalilla menty ja neipa vivahdetta siellä on :) ehkä se vesikemia auttaisi?
Vesiprofiili on hyvin yksilöllistä, että mistä kukin tykkää, ja millaisia ominaisuuksia halutaan. Toiset haluaa kuivaa ja katkeroista ja toiset pehmeämpää. Jos halutaan hifistellä veden kanssa, niin parasta olisi, jos käyttäisi puhdistettua vettä ilman kivennäis- ja hivenaineita, jotta pysytään ajan tasalla näiden määrästä (käänteisosmoosilla puhdistettu). Itse en jaksa vaivautua, ja käytän talousvettä. Itse en jaksa myöskään vaivautua koko vesikemian kanssa, vaan laitan nykyään silmämääräisiä pieniä määriä, jos tarvii :D NEIPAssa useimiten halutaan pehmeää suutuntumaa, täyteläisyyttä ja hedelmäisten aromien korostumista. NEIPAa tehdessä voit tehdä vaikkapa näin:

-kalsiumkloridia
-kalsiumsulfaattia (löytyy nimellä gypsum)
-magnesiumsulfaattia (löytyy nimellä epsom salt)
-ehkä vähän maitohappoa (ei välttämättä tarvitse, mutta hyvä olla)
-ruokasoodaa kaiken varalle jos lorahtaa liikaa hapanta (tuskin tarvitset)

Oletetaan, että on 20 litraa vettä
*kalsiumkloridia 4-5 g (nostaa kloridipitoisuutta, pehmentää suutuntumaa)
*magnesiumsulfaattia 1-2 g (magnesiumia hiivan tarpeisiin)
*kalsiumsulfaattia 1g, tai ehkä vähän vähemmänkin, sulfaattia ei paljoa haluta NEIPAssa
*maitohappoa mäskin pH säätöön, säädä niin, että mäskin pH on 5,2 - 5,4 välillä
*ruokasoodaa jos lorahtaa liikaa happoa, maksimissaan puoli grammaa, vältä tätä viimeiseen asti

Jos sulla ei ole pH-mittaria tai liuskoja, niin laita 20 litraan vettä 5g kalsiumkloridia, 1g magnesiumsulfaattia, 1g kalsiumsulfaattia ja 1 ml maitohappoa TAI vaikka 1-2% hapanmallasta kokonaismallasmäärästä. Jos epäröit, niin jätä maitohappo ja hapanmallas kokonaan pois, pitäisi tulla ihan hyvä ilmankin. Ja tosiaan, sen mäskin pH kuuluu olla sen 5,2 - 5,4, ei veden. Tästä pitäis tulla ihan hyvä vesi NEIPAlle talousvedestä. Se talousveden pH:han ei suoraan kerro sen veden puskurointikyvystä. Ja tämä on tosiaan vain ohjeellinen esimerkki suurinpiirteisistä määristä. Kannattaa ottaa käyttöön brewers friendin tai brun waterin vesikemiatyökalut käyttöön jos kiinnostaa veden säätö tarkemmin.
 
Kannattaa ottaa käyttöön brewers friendin tai brun waterin vesikemiatyökalut käyttöön jos kiinnostaa veden säätö tarkemmin.

Brewfatherissa josta tuo aiempi screenshotti on, on vesikemia-ominaisuudet olemassa. Pitää vain tietää lähtöprofiili niin saa napin painalluksella halutun profiilin.
 
Kiitos, hyviä huomioita. Saattaa jotain magnumiakin löytyä katkeroksi. Täytyy tutkia tuota steepingiä prosessina. Voipi olla, että siinäkin yksi syy miksi edellisen impun kohdalla jäätiin tavoitteista.

Eilen laitettiin Idaho 7 DDH SMaSH IPA pulloihin. Fermzillasta maistettuna vaikutti todella onnistuneelta. Hyvin tasapainoinen ja puhtaan makuinen, Idaho tuli mahtavasti esille, eikä havaittavia virhemakuja. Pullotuskin meni melko hapettomasti, joten innolla odotan, onko olueen tullut kaivattua pirskahtelua parin viikon päästä ja ovatko humalat yhä tallella.

Samalla pantiin uusi NEIPA tulille. Se on ollut kyllä vaikea tyyli ja ongelmia on ollut alkuun hapettumisen kanssa ja sen jälkeen, kun kalusto on saatu kuntoon, niin humalasakasta johtuvan "kuusenkerkkäisyyden" kanssa. Mutta ehkäpä se viimein onnistuisi ja tulisi kunnon mehua. Nyt on jääkaappikin, joka menee riittävän kylmälle cold crashia varten.

Fermzilla - ainakin tuo käytössämme olevan sukupolven astia - on kyllä huonoin ja hienoin keksintö. Käyttäminen paineen alla ja hapeton prosessi onnistuu erinomaisesti ja hintakin oli edullinen. Mutta hemmetti mitä runkkaamista se on, kun yrittää ruuvata osia erilleen (tästä puuttuu se clamp-systeemi) ja saa pelätä, milloin joku rusahtaa rikki. Joskus vielä käy katastrofi sen kanssa. Täytyy hommata se uudemman sukupolven systeemi ja ehkä lisäosa kuivahumalointiin tähän vanhaan.
Kannattaa harkita all rounderia. On muuten pirusti kätevämpi ja sillä hiivankeräysastialla ei tee mitään jos ei uudelleenkäytä hiivaa.

Ite oon crashaillyt bisset ihan vaan normi 4 asteisessa jääkaapissa. Toi on vähän myytti että vaatis esim 0c koska bissehän crashaytyy vaikka huoneenlämmössä jos odottelee. Toki kylmempi on parempi.

Oma keezeri antautui ja lakkasi antamasta kylmää niin vaihdoin sen nyt jääkaappiin, kun sain torista kohtuurahalla kotiintuotuna. Kaverilla on jääkaappi ollu aina ja on niin paljon kätevämpi putsailla että keezeriä en enää osta. Samalla lisäänty kylmätilat kivasti kun nappasi täyskorkean.
 
Kannattaa harkita all rounderia. On muuten pirusti kätevämpi ja sillä hiivankeräysastialla ei tee mitään jos ei uudelleenkäytä hiivaa.

Ite oon crashaillyt bisset ihan vaan normi 4 asteisessa jääkaapissa. Toi on vähän myytti että vaatis esim 0c koska bissehän crashaytyy vaikka huoneenlämmössä jos odottelee. Toki kylmempi on parempi.

Oma keezeri antautui ja lakkasi antamasta kylmää niin vaihdoin sen nyt jääkaappiin, kun sain torista kohtuurahalla kotiintuotuna. Kaverilla on jääkaappi ollu aina ja on niin paljon kätevämpi putsailla että keezeriä en enää osta. Samalla lisäänty kylmätilat kivasti kun nappasi täyskorkean.

Allrounder tosiaan korjaisi ison osan ongelmista, hyvä huomio. Nykyisen kanssa oli ajatus, että käyttämällä hiivankeräysastiaa kuivahumalointiin oltaisiin säästetty rahaa. Eipä se ideaalisti siinäkään toimi, vaan joka kerta ovat humalat jääneet sakan alle ja sitten on pitänyt astiaa heilutella, että ovat lähteneet liikkeelle.
 
Allrounder tosiaan korjaisi ison osan ongelmista, hyvä huomio. Nykyisen kanssa oli ajatus, että hiivankeräysastiaa oltaisiin käytetty kuivahumalointiin ja näin säästetty rahaa, mutta ei se ideaalisti siinäkään toimi, vaan joka kerta ovat humalat jääneet sakan alle ja sitten on pitänyt astiaa heilutella.
Ite tein kuivahumaloinnin vaikka kuinka pitkään niin että toinen carb cap kannesta irti ja limpparipullosta leikattu suppilo aukkoa vasten. Siitä pelletit ineen. Vuos sit tuli ostettua se hop bong setti ja onhan se ihan näppärä, pääasiassa siksi että käytän aika kovassa paineessa -> ei tarvi ootella että hiilari kuohuu ulos kun humaloi vaan pääsee suoraan asiaan.

Ostin tossa taannoin allrounderiin toisen 60 litrasen pallon kun joku kotipanija möi 20€ ja ku avasin avaamattoman boksin ni se oli keglandilla väärin pakattu koko all rounderi 🤣 nyt löytyy 2kpl 60 litrasia ja 2kpl 30 litrasia sit taloudesta... Tehään frendin kanssa 40 litran batcheja
 

Statistiikka

Viestiketjuista
267 680
Viestejä
4 627 264
Jäsenet
76 085
Uusin jäsen
Djangoo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom