Oluen paneminen itse

hellou, mites kokeneet panomiehet lähtisi muokkaamaan veden kemiaa jos ajatuksena tehdä neipa tyylistä olutta? Oulussa vesi on pehmeää ph sielä 8.0 paikkeella. Tällä hetkellä käymässä mango ipa joka tehty puhtaaseen pohjaveteen(hain vesipostista vedet). Tulossa mahtava bisse! Tosiaan vesikemia olisi mukava alkaa opettelemaan, voisko jollain perus jutuilla lähteä liikenteeseen millä aineilla voisi korostaa neipa aromeja? esim salama brewing neipa kloridi 250ppm ja kalsium alle 100ppm, mitä nää tarkottaa ja miten saan muokattua oman veden noin?
Toinen juttu mitä oon miettinyt on coldcrass. Pullotus hommissa mennään edelleen ei ole kegiä ja tähän asti jälkikäymissokerilla huoneenlämmössä pullossa n.2vkoa ja sitten jääkaappiin joka periaatteessa toimii coldcrässinä,eihän ne kaikki pullot sinne kerralla mahdu :) eli mitenkäs toi coldcrash vaikuttaa neipan makuun? Monissa pienpanimoissa ilmeisesti tehdään niin että oluen käytyä kegi useammaksi päiväksi kylmään ja sitten paineet pönttöön. Toi on kyl hanka kotona. Olen kokeillut eri hiivoilla tehdä neipaa ja tällä hetkellä aika lähellä ollaan, suurilla kuivahumalilla menty ja neipa vivahdetta siellä on :) ehkä se vesikemia auttaisi?
Pistäpä huvikseen joku kuva sun kotitekosesta neipasta, kun on juomavalmiina lasissa. Jos pitäisi lotota, niin isoin ongelma pullotushommissa on, että happi käytännössä 100 varmasti iskee sinne pilaamaan oluen, jos pulloja ei vähintäänkään huuhtele hiilarilla ennen pullottamista.

Cold crashin idea on yksinkertaisesti nopeuttaa ylimääräisen kiintoaineksen / sakan painumista pohjaan. Neipoissa vaikutus voi näkyä varmaan parhaiten siinä, että konkreettinen humalamateriaali poistuu varmemmin painumalla pohjalle hiivan kanssa ja mahdolliset hop burnin riskit vähenee, joskin tuo pullokäyttäminen käytännössä ratkoo nuo asiat, eli sinänsä tarpeeton steppi tässä vaiheessa miettiä.

Vesikemiaa säädetään ihan vaan lisäämällä mineraaleja. Veden kovuutta ei suoranaisesti määritä ph vaan käytännössä kalsiumpitoisuus tai muut liuenneet mineraalit siellä vedessä. Tyypillisesti neipassa voit lisätä bisseen kalsiumkloridia, kalsiumsulfaattia ja natriumkloridia, joilla saat noita pitoisuuksia säädeltyä. Muutkin mineraalit sinne kelpaavat, mutta noi mineraalit on ne millä on helpoin ja käytännöllisin noita säädellä.

Isoin ongelma sulla on kuitenkin makupuolella toi happikontakti, joka on kyllä omiaan tuhoamaan noi humalan aromit.
 
Pistäpä huvikseen joku kuva sun kotitekosesta neipasta, kun on juomavalmiina lasissa. Jos pitäisi lotota, niin isoin ongelma pullotushommissa on, että happi käytännössä 100 varmasti iskee sinne pilaamaan oluen, jos pulloja ei vähintäänkään huuhtele hiilarilla ennen pullottamista.

Cold crashin idea on yksinkertaisesti nopeuttaa ylimääräisen kiintoaineksen / sakan painumista pohjaan. Neipoissa vaikutus voi näkyä varmaan parhaiten siinä, että konkreettinen humalamateriaali poistuu varmemmin painumalla pohjalle hiivan kanssa ja mahdolliset hop burnin riskit vähenee, joskin tuo pullokäyttäminen käytännössä ratkoo nuo asiat, eli sinänsä tarpeeton steppi tässä vaiheessa miettiä.

Vesikemiaa säädetään ihan vaan lisäämällä mineraaleja. Veden kovuutta ei suoranaisesti määritä ph vaan käytännössä kalsiumpitoisuus tai muut liuenneet mineraalit siellä vedessä. Tyypillisesti neipassa voit lisätä bisseen kalsiumkloridia, kalsiumsulfaattia ja natriumkloridia, joilla saat noita pitoisuuksia säädeltyä. Muutkin mineraalit sinne kelpaavat, mutta noi mineraalit on ne millä on helpoin ja käytännöllisin noita säädellä.

Isoin ongelma sulla on kuitenkin makupuolella toi happikontakti, joka on kyllä omiaan tuhoamaan noi humalan aromit.
Tässä kuva mun neipasta. Ollut n 2-3 vkoa pullossa. Mallaspohja hyvin neipamainen, ei vesikemia kuitenkaan säädetty mitenkään. Keiton lopussa lisätty reippaasti humalia ja noin 3 päivää ennen pullotusta 7-10g/l lisää kuivahumalaa. Maku tuli ehkä liian kitkeräksi ja neipamaista hedelmäisyyttä jäin kaipaamaan. Ei ollut ihan sellainen kuin pienpanimoiden neipat jotai saa jossain pubissa suoraan hanasta. Muuten loisto olut ja todella tuhti humaloinnin puolesta ja kivan täyteläinen. Nyt valmistui mango IPA. Voisin siitä laittaa myös kuvan ja kirjoitella jotain jos kiinnostaa 😀 Se olikin mielenkiintoinen. Kuivahumalien sijasta sinne onkin lisätty mango sosetta. Tuli täydellinen 🙂

IMG_20241206_201613.jpg
 
Tässä kuva mun neipasta. Ollut n 2-3 vkoa pullossa. Mallaspohja hyvin neipamainen, ei vesikemia kuitenkaan säädetty mitenkään. Keiton lopussa lisätty reippaasti humalia ja noin 3 päivää ennen pullotusta 7-10g/l lisää kuivahumalaa. Maku tuli ehkä liian kitkeräksi ja neipamaista hedelmäisyyttä jäin kaipaamaan. Ei ollut ihan sellainen kuin pienpanimoiden neipat jotai saa jossain pubissa suoraan hanasta. Muuten loisto olut ja todella tuhti humaloinnin puolesta ja kivan täyteläinen. Nyt valmistui mango IPA. Voisin siitä laittaa myös kuvan ja kirjoitella jotain jos kiinnostaa 😀 Se olikin mielenkiintoinen. Kuivahumalien sijasta sinne onkin lisätty mango sosetta. Tuli täydellinen 🙂

IMG_20241206_201613.jpg
Hapettuneeltahan tuokin näyttää, ei nyt loputtoman pahasti, mutta ei ihme jos mehuisuus puuttuu.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 580
Viestejä
4 558 679
Jäsenet
75 004
Uusin jäsen
otso.lan

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom