Oluen paneminen itse

Orastava kolmenkympin kriisi iskee. Talon oston myötä totesin, että autotallihan on nyt käyttämättä ja aloin tutkiskelemaan panemisen saloja (täysi noobi vielä). Ensin ajattelin jotakin Brew Monkin kaltaista ~400€ mäskäyskattilaa, mutta joltain foorumilta luin että Grainfather olisi loistava peli, mitä myös muut lähteet vahvistivat.

Jos nyt ostaisin Grainfatherin, niin mitä muuta kannattaa ostaa sen lisäksi jotta tässä pääsisi alkuun ja tekemään ensimmäisiä satseja?
Kegit ja paineistettu käymisastia, esim fermzilla. Sit vaan arkkupakastimesta ja inkbirdistä kegeraattori tulille tai edes kylmäsäilytyapaikka kegeille
 
Kegit ja paineistettu käymisastia, esim fermzilla. Sit vaan arkkupakastimesta ja inkbirdistä kegeraattori tulille tai edes kylmäsäilytyapaikka kegeille
Mikäs ero tuolla paineistetulla käymisastialla käytännössä on?

Tuntuu olevan kahdensuuntaista ajatusta tästäkin missä toiset suosivat ilmeisesti vain suljettua astiaa, ja toiset paineistettua. Ymmärsin, että käymisessä hiilidioksidi kulkeutuu ensimmäisessä tavassa pois ja toisessa paineistaa astian ja oluen.

Alkuun voisin kyllä ostaa grainfatherin ja mahdollisesti fermzillan.
 
Mikäs ero tuolla paineistetulla käymisastialla käytännössä on?

Tuntuu olevan kahdensuuntaista ajatusta tästäkin missä toiset suosivat ilmeisesti vain suljettua astiaa, ja toiset paineistettua. Ymmärsin, että käymisessä hiilidioksidi kulkeutuu ensimmäisessä tavassa pois ja toisessa paineistaa astian ja oluen.

Alkuun voisin kyllä ostaa grainfatherin ja mahdollisesti fermzillan.

Kegmenter on myös ihan kiva paineistettuun käymiseen, jos haluaa heti alussa ostaa kalliit välineet.

Ja tosiaan, jos paineistettua käymistä teet, niin osta niitä kegejä. Iso osa on tätäkin, ettei happi pääse pilaamaan olutta, niin jos Fermzillasta otat pulloon, niin siinä on mielestäni 30% Fermzillasta hukattu.
 
Mikäs ero tuolla paineistetulla käymisastialla käytännössä on?

Tuntuu olevan kahdensuuntaista ajatusta tästäkin missä toiset suosivat ilmeisesti vain suljettua astiaa, ja toiset paineistettua. Ymmärsin, että käymisessä hiilidioksidi kulkeutuu ensimmäisessä tavassa pois ja toisessa paineistaa astian ja oluen.

Alkuun voisin kyllä ostaa grainfatherin ja mahdollisesti fermzillan.
No siis mikä tahansa tiivis käymisastia, josta oluen saa esim hiilidioksidiylipaineella kegiin suljetusti toimii yhtälailla eli ei sen pakko sinänsä ole olla painetta kestävä. Fermzillalla ja vastaavilla tosin toi on suorilta helppoa kun on koholla pinnasta imevä lappoletku sisäänrakennettuna, passaa kegiletkut suoraan jne. Etuna vielä toi kirkas käymisastia niin näkee miten olut etenee, milloin cold crashissa kirkastunut riittävästi jne.

Se haluaako käyttää paineessa on sitten jokaisen oma valinta. Lämpötilakontrolloidusti esim käymisjääkaapissa toki olut voidaan käyttää ilman painetta optimoidusti ja saada täysin aiotunlainen makuprofiili. Paineessa vähennetään hiivan estereitä ja voidaan käyttää lämpimämmässä, mutta lopputulos ei välttämättä ole 100% sama vaikka melkolähelle päästäisiinkin, riippuu henkilöstä huomaako eroa tai välittääkö erosta.

Voihan fermzillalla halutessaan käyttää lähes nollapaineella ja hyödyntää käymisen jälkeen paineistetun astian hyvät puolet tai käymisen loppupuolella antaa paineen kasvaa ja saada osa hapoista hiivasta hiilidioksidipullon sijaan.
 
Orastava kolmenkympin kriisi iskee. Talon oston myötä totesin, että autotallihan on nyt käyttämättä ja aloin tutkiskelemaan panemisen saloja (täysi noobi vielä). Ensin ajattelin jotakin Brew Monkin kaltaista ~400€ mäskäyskattilaa, mutta joltain foorumilta luin että Grainfather olisi loistava peli, mitä myös muut lähteet vahvistivat.

Jos nyt ostaisin Grainfatherin, niin mitä muuta kannattaa ostaa sen lisäksi jotta tässä pääsisi alkuun ja tekemään ensimmäisiä satseja?
Mä ostin Grainfatherin alku talvesta ja nyt sitä kun on tullut reilu puoli vuotta käytettyä parin viikon välein niin ei siinä mitään vikaa ole. Ainut vain että se on jo "vanha" lämpöelementeistä yms pikku seikoista. Joillain on ongelmia sen softan kaa mut itellä ei ole ollut mitään kun reseptit teen brewfatherilla ja siirrän sitten grainfatheriin. Mutta jos nyt olisin ostamassa niin rehellisesti sanottuna hankkisin BrewZillan koska siinä on tehokkaampi pumppu ja lämpöelementti + muutama pikku asia mitkä ei ole niin tärkeitä mutta G30 ne puuttuu. Lisäksi taitaa olla ainakin 200 euroa halvempikin.

Toimii hyvin mutta mielestäni ei kannata täyttä hintaa maksaa (ostin black friday alennuksesta lapolta) koska on jo auttamatta vanha ja ainut puoli mitä kilpailijoissa ei ole on tuo connect boxi.

Ja nyt kun oluenpano porukkaan on tullut yksi henkilö lisää niin alkaa tuo Brewtoolsin B80 kyllä kiinostaa. Mutta hemmetti on kallis :D
 
Tuli hankittua tuollainen Grainfatherin ilmaus- ja whirlpoolmela. Missä vaiheessa tuota ois hyvä pyöritellä? Ennen vai jälkeen keiton ja miksi? Oma ajatus oli ilmata sillä myös siinä vaiheessa kun vierre on käymistankissa, jonka jälkeen hiivat perään ja tankki kiinni.
 
Mikähän mahtaisi olla ongelma, kun Neipassa maistuu sellanen kielelle hieman karkea ja tavallaan hapan maku, jota tuoksussakin on? Hiivauksesta on nyt 5 päivää ja käyminen ainakin hiilidioksidintuotannon osalta on pysähtynyt. Kyseessä on vaalea mallaspohja pääosin pilsnermaltaasta lisättynä kaurahiutaleilla ja n. 300g kuivahumaloitu pariin otteeseen. Käytetty paineessa ja otin maistiaisen käymisastiasta paineen alla hiilarihuuhdeltuun limupulloon jonka jäähdytin pakastimessa.

Voisiko kyse olla asetaldehydistä tai tanniineista? Diasetyyli käsittääkseni maistuisi hieman pehmeämmälle popcornille, käymisastiassa ei pitäisi olla mitään pöpöjä, koska edellinenkin olut samoilla rutiineilla tuli ilman virhemakuja ulos. Kai tuota aika parantaisi, mutta ongelmana osittain on se, että mulla on tosiaan 300g kuivahumalaa tuolla käymisastiassa sunnuntailta lähtien, enkä viitsisi antaa tuon olla viikkotolkulla humalamuhjuineenkaan tuolla fermzillassa odottelemassa käymisen loppua. Kannattaisikohan tuo siirtää paineen alla kegiin "sekundääriin"? Humalat enimmäkseen valuneet pohjalle ja mahdollinen ylimääräinen hiiva kyllä kegissä asettuu pohjalle. Mitään värivirheitä tai muitakaan tuossa ei ole, mutta tuo "karkeus" vähän samaan tapaan kuin hapettuneessa oluessa, mutta hapettunutta tuo ei satavarmasti ole.
 
Mikähän mahtaisi olla ongelma, kun Neipassa maistuu sellanen kielelle hieman karkea ja tavallaan hapan maku, jota tuoksussakin on? Hiivauksesta on nyt 5 päivää ja käyminen ainakin hiilidioksidintuotannon osalta on pysähtynyt. Kyseessä on vaalea mallaspohja pääosin pilsnermaltaasta lisättynä kaurahiutaleilla ja n. 300g kuivahumaloitu pariin otteeseen. Käytetty paineessa ja otin maistiaisen käymisastiasta paineen alla hiilarihuuhdeltuun limupulloon jonka jäähdytin pakastimessa.

Voisiko kyse olla asetaldehydistä tai tanniineista? Diasetyyli käsittääkseni maistuisi hieman pehmeämmälle popcornille, käymisastiassa ei pitäisi olla mitään pöpöjä, koska edellinenkin olut samoilla rutiineilla tuli ilman virhemakuja ulos. Kai tuota aika parantaisi, mutta ongelmana osittain on se, että mulla on tosiaan 300g kuivahumalaa tuolla käymisastiassa sunnuntailta lähtien, enkä viitsisi antaa tuon olla viikkotolkulla humalamuhjuineenkaan tuolla fermzillassa odottelemassa käymisen loppua. Kannattaisikohan tuo siirtää paineen alla kegiin "sekundääriin"? Humalat enimmäkseen valuneet pohjalle ja mahdollinen ylimääräinen hiiva kyllä kegissä asettuu pohjalle. Mitään värivirheitä tai muitakaan tuossa ei ole, mutta tuo "karkeus" vähän samaan tapaan kuin hapettuneessa oluessa, mutta hapettunutta tuo ei satavarmasti ole.

Eiköhän siellä vaan ole jotain hiivan käymistuotetta vielä, tai sitten humalointi puraisee tuoreuttaan.

Ei kai tuo paineistettu käyminen nyt mikään ihmeidentekijä ole, että hiivan esterituotanto tyystin lakkaisi paineen alla ja senkus vetelee kiljut vaikka kesken käymisen suoraan astiasta.
 
Eiköhän siellä vaan ole jotain hiivan käymistuotetta vielä, tai sitten humalointi puraisee tuoreuttaan.

Ei kai tuo paineistettu käyminen nyt mikään ihmeidentekijä ole, että hiivan esterituotanto tyystin lakkaisi paineen alla ja senkus vetelee kiljut vaikka kesken käymisen suoraan astiasta.
Ei ole hop burnia, siitä oon varma, kelasin vaan ku viikossa lasiin on toiminut että johtuisko hitaammasta hiivasta tms ettei oo käynyt loppuun vaikka fg:n puolesta valmis
 
Ei kai tuo paineistettu käyminen nyt mikään ihmeidentekijä ole, että hiivan esterituotanto tyystin lakkaisi paineen alla ja senkus vetelee kiljut vaikka kesken käymisen suoraan astiasta.

Täällä on Cooper'sin lageria, joka maistuu vähän hiivaiselta, käytetty Fermzillassa, tuo oma pullo mukaan ja saat maisteltavaksi. Ei ole mikään makunautinto, mutta voittaa bulkkilagerit kaupoista.
50/50 DME/Panimosokeri.
Ei ole muita sivumakuja, mutta lähinnä tuo Fermzilla ei ole avain onneen. Ihan samaa sieltä tulee..

--

Lisää Coopersia on tulossa juhannukseksi, mutta se on vaan , että oma "Corona Extra" pitää tehdä tässä tilanteessa :D
 
Ketjua ei montaa sivua jaksa selata läpi joten kysyn: Onko ulkomailta (mistä?) tilaamalla halvempia panovälineitä kuin kotomaasta? Lähinnä kegit, regulaattorit kiinnostelisi kun tuota siideriä tullut nyt tehtyä pari vuotta. Corny kegin saa suomesta käytettynä 60euroon ja noita co2 regulaattoreitakin tuntuu tuohon 50-80e hintaan saavan joten onko halvemmalla vielä saatavilla jostain ei-kotimaisesta kaupasta?
 
Ketjua ei montaa sivua jaksa selata läpi joten kysyn: Onko ulkomailta (mistä?) tilaamalla halvempia panovälineitä kuin kotomaasta? Lähinnä kegit, regulaattorit kiinnostelisi kun tuota siideriä tullut nyt tehtyä pari vuotta. Corny kegin saa suomesta käytettynä 60euroon ja noita co2 regulaattoreitakin tuntuu tuohon 50-80e hintaan saavan joten onko halvemmalla vielä saatavilla jostain ei-kotimaisesta kaupasta?
Brewkegtap on ehkä snadisti halvempi
 
Mitäs vaikutusta näin kesäisin on lämpötilan vaihtelulla käymisvaiheessa? esimerkiksi jos vehnäoluelle käymislämpötila on päivällä tallissa ~20-24C kuumana päivänä, niin kannattaako yöksi jättää ovea / ikkunaa auki ja laskea lämpötilaa muutamilla asteilla, vai onko vain parempi pitää lämpötilamuutokset minimissä? Viileänä päivänä yölämpö voi olla kesälläkin ~10-15 astetta ja syksyllä vaikutus tietenkin korostuisi.

Syksyllä olisi myös mahdollista pitää yöllä lämpötila jopa ~2-5 asteessa ja aamulla yrittää varastoida viileämpää ilmaa sisään päivän ajaksi.
 
Mitäs vaikutusta näin kesäisin on lämpötilan vaihtelulla käymisvaiheessa? esimerkiksi jos vehnäoluelle käymislämpötila on päivällä tallissa ~20-24C kuumana päivänä, niin kannattaako yöksi jättää ovea / ikkunaa auki ja laskea lämpötilaa muutamilla asteilla, vai onko vain parempi pitää lämpötilamuutokset minimissä? Viileänä päivänä yölämpö voi olla kesälläkin ~10-15 astetta ja syksyllä vaikutus tietenkin korostuisi.

Syksyllä olisi myös mahdollista pitää yöllä lämpötila jopa ~2-5 asteessa ja aamulla yrittää varastoida viileämpää ilmaa sisään päivän ajaksi.

Jos liian kylmää, hiiva menee nukkumaan. Tämä ei ole suotavaa.
 
Nyt on jäänyt vähälle tänne viestin laittaminen omista oluista, mutta lyhyttä raporttia tuoreimmista eristä!

Kämppä on pahimmillaan lähes 30C ennen kohta saapuvaa ilmastointilaitetta, mutta vaatehuoneessa käymsilämpötila noin 25C. Eilen korkkasin ekat pullot satseista Saisonia (Pale Alea ja pienet määrät Munichia, Vehnää, Melanoid Bechiä ja Cookieta. Humalana Pilgrimiä ja Diamanttia 27 IBU asti, ja hiivana Belle Saison) sekä American Wheattia (Vehnää, Pale Alea ja Cara Palea, El Doradoa ja Lemondroppia, US-05).

Saisonista tuli erinomainen. Belle Saison kävi hurjalla 92% teholla, ja pudotti ominaispainon 1.049:stä 1.004 asti. Jos pullokäyminen jatkui tätä tehoa niin voisin kuvitella että puhutaan reilusta 6.5% oluesta. Maussa pippurista mausteisuutta juuri sopivasti. Ostan uudestaankin, koska diastaticus ei toistaiseksi pelota muutoin pettymykseksi osoittautuneen WB-06-kokeilun jäljiltä.

American Wheat on enemmän tyylinä makuuni, ja onnistui sekin ihan kivasti. Tässä hauskinta lopulta oli että El Doradon ja Lemondropin aromit ovat yllättävän verrannollisia edellisen Ruis-Witbierin S-33:sta, appelsiininkuorista, korianterista ja Motuekasta tulleeseen aromiin. Humalalla on tässä isompi rooli ja kyllähän nuo eri makua tuovat, mutta yllättävän samantyyliset oluet tuli vaikka samankaltaisuus tulee enemmän ohran puutteesta kuin mistään muusta. Ruiswitissä oli melkein 1/3 jokaista, ohraa, vehnää ja ruista, mitä nyt pieni osa rukiista korvattu kaurahiutaleilla. Mallaskoostumuskin siis oli kovin erilainen.

Nyt tuloilla on Lallemand Munich Classicilla hefeweizen. Humaloin Mandarina Bavarialla vähän humala-aromia ja hieman yli speksien katkeroa, sekä tummensin hieman karamelisoidulla vehnällä. Ei siis ihan standardin mukainen varmastikaan maultaan.

Huomasin että tein vähän virheen ja nyt on kaksi pussia S-04. Taidan tehdä niillä pale alen, joihin yleensä olen käyttänyt US-05. Lopulta ne esterit eivät varmaan yhtään haittaa vahvasti aromihumaloidussa oluessa pätkääkään. Stoutti oli suunniteilla myös tehdä, mutta tämä kesäisyys on vähän vienyt mielenkiintoa tummasta oluesta poispäin.
 
Jos kämpässä on +25 +30 - ei muuta kuin Saisonit, Biere De Garde:t ja belgialaiset käymään! :)

Noo, tänään tuli just ilmastointilaite, mutta eiköhän tuo vaatehuone +25C pinnassa pysy kun en ajatellut sitä erikseen jäähdyttää. T-58 löytyy jääkaapista odottamassa vaaleaa belgityylistä olutta ainakin, mutta eipä nyt suoranaisesti haittaa jos APAankaan vähän estereitä tulee, kunhan se ei suoranaisen pahalta maistu.
 
Mitenhän ihmeessä näitä veden mineraaliarvoja tulisi tuohon laskuriin tunkea, kun vesiyhtiön sivuilta ladattavasta dokkarista puuttuu monta oleellista elementtiä? Kysymällä lisää yhtiöstä? Magnesium esimerkiksi puuttuu raportista kokonaan.



Tarkoitus olisi tehdä katkeroista IPAa ja mitä enemmän asiasta lukee niin sen varempaa on että vettä täytyisi säätää jotta saa humaloinnin pomppaamaan esiin.
 
Mitenhän ihmeessä näitä veden mineraaliarvoja tulisi tuohon laskuriin tunkea, kun vesiyhtiön sivuilta ladattavasta dokkarista puuttuu monta oleellista elementtiä? Kysymällä lisää yhtiöstä? Magnesium esimerkiksi puuttuu raportista kokonaan.



Tarkoitus olisi tehdä katkeroista IPAa ja mitä enemmän asiasta lukee niin sen varempaa on että vettä täytyisi säätää jotta saa humaloinnin pomppaamaan esiin.
Käytät varmaan pääasiassa kalsiumsulfaattia ja -kloridia joten katsoisin sulfaatteja perusipalla ja klorideja sit myös neipalla
 
Käytät varmaan pääasiassa kalsiumsulfaattia ja -kloridia joten katsoisin sulfaatteja perusipalla ja klorideja sit myös neipalla

Lähinnä mietin että saako noista arvoista edes summittaista arviota mihin suuntaan vettä täytyisi säätää. Kalsiumsulfaattia Kalsiumsulfaatti olisi tarkoitus laittaa ja katselin että ainakaan 5g lisäyksellä 25l eräkokoon tuskin saan ainakaan vahinkoa aikaan.
 
Lähinnä mietin että saako noista arvoista edes summittaista arviota mihin suuntaan vettä täytyisi säätää. Kalsiumsulfaattia Kalsiumsulfaatti olisi tarkoitus laittaa ja katselin että ainakaan 5g lisäyksellä 25l eräkokoon tuskin saan ainakaan vahinkoa aikaan.
No sulfaatit ja kloridithan siel on niin lähtöarvot on saatavilla. En jaksa avata uudestaan mobiililla mut olisko sulfaatit ollu reilu 20ppm ni isket brewers friendin vesilaskuriin vesimäärän, lähtötilan, tavotteen ja katot montako grammaa tarvitset
 
Duunikaverin kanssa tehtiin bisse. Reseptinä vaalea mallaspohja ja rosteriseen käymisastiaan 150g columbus käpyä ja 150g cascade pellettiä jonka päälle pumpattiin humaloimaton vierre suoraan keitosta. Yön yli no chill ja seuraavana päivänä hiivaus. Ei lainkaan kuivahumalaa. Todella mehukas ja täyteläinen ipa.
IMG-20200617-WA0016.jpg
 
Ensimmäinen täysmallasolut käymisastiassa pussimäskäyksellä tehtynä. Onnistui varsin hyvin ainakin lukujen perusteella.

Hieman joutui säätämään välineiden vuoksi, koska en uskaltanut kokeilla, olisiko reilu 2 kg maltaita mahtunut koko vesimäärän kanssa 15 l kattilaan, mutta toisaalta seuraavaksi suurin kattila oli vain 5 litraa, joten kovin paljoa huuhteluvettä en saanut helposti aikaan. Päädyin mäskäämään 11,5 litralla ja käytin 3 litraa vettä huuhteluun siten, että nostin mallaspussin ämpäriin ja kaadoin päälle n. 80-asteista vettä. Siellä saivat lillua teepussin lailla viitisen minuuttia, kunnes kaadoin nesteet kattilaan.

Itse mäskäys hoitui hämmentävän helposti. Lämmitin veden Brewtargerin laskemaan 70 asteeseen ja lisäsin maltaat. Lopputulos oli 67 astetta, aivan laskelmien mukaan. Kansi päälle ja kattila vain oleskeli itsekseen liedellä. En laittanut mitään eristystä tai alkanut kikkailemaan uunin kanssa. Tunnin kuluttua lämpötila oli laskenut vain 2 asteella 65 asteeseen. Ominaispaino huuhtelun jälkeen oli aivan reseptin mukainen 1,040. Sitten humalat sisään ja tunnin päästä pois liedeltä: OG tasan reseptin mukainen 1,048.

Käytin 9,5 litran reseptiin 2 kg Viking maltin pale ale -mallasta ja 250 grammaa saman valmistajan caramel 100:aa. Jälkimmäinen taisi olla virhe, sillä oluen väristä tuli melko likaisen ruskea ja tuoksussa on tunkkaiselta tuntuvaa suklaisuutta. Toivottavasti paranee käydessään.

Mitä maltaita kannattaisi käyttää tuomaan hieman väriä ja makua? Lähes kaikissa pale ale -resepteissä oli melko tummia maltaita ja yleensä suurempia määriä kuin mitä nyt käytin. Vai muutinko yksiköt väärin? Tuon Viking maltin Caramel malt 100 pitäisi käsittääkseni vastata suurinpiirtein 40 lovibond-astetta.
 
Mitä maltaita kannattaisi käyttää tuomaan hieman väriä ja makua? Lähes kaikissa pale ale -resepteissä oli melko tummia maltaita ja yleensä suurempia määriä kuin mitä nyt käytin. Vai muutinko yksiköt väärin? Tuon Viking maltin Caramel malt 100 pitäisi käsittääkseni vastata suurinpiirtein 40 lovibond-astetta.

Puhtaasti väriin pieniä määriä jotain mahdollisimman tummaa.

Makuun vaaleammissa tyyleissä vaaleita karamellimaltaita, viennaa, munichia, vehnää, ruista miten nyt tykkääkään. Olen tehnyt itse APAa noilla kaikilla. Bonuksena tulee parempi vaahto. Tykkään kun omissa oluissa on melko hurjat vaahdot verrattuna moneen kaupan olueen, kiitos kaiken maailman kikkailumaltaiden.
 
Miks niin samea?
Toihan on tollanen perus neipavärinen. Jos pitäis lotota jotain niin todennäköisesti noita humalaöljyjä jäi tollaseen 300g humalaa/25 litraa määrään niin paljon, että hiiva sitten teki perus neipan biotransformaatiot käydessä ja muutti värin neipamaiseksi. Jätettiin humalat käymisastiaan käymisen ajaksi, joka oli tietysti vähän riskialtis valinta, mutta toisaalta käymisaika oli sen verran lyhyt 9 päivää, että makuun tolla ei ollut mitään ongelmallisia vaikutuksia. Ehkä jatkossa voisi vastaavissa oluissa laittaa humalat säkkiin jonka poistaisi hiivauksen yhteydessä, mutta ihan hauska kokeilu kun noita ylijäämähumaloita on niin reilusti, että pääsi niistäkin samalla eroon taas.

Kokonaisuudessaan kyllä aika miellyttävä humalaprofiili tollasessa läjä humalaa suljettuun astiaan tyylisessä ratkaisussa että kokeiluja jatketaan jatkossa.
 
Tätä kysymystä on varmasti täälläkin jankattu iät ja ajat, mutta kysynpä silti.

Olen päätynyt tekemään ensimmäisen oluen tällä reseptillä: David Heathin Hoppy Summer Ale

Koska kyseessä on ale ja minulta tuo Fermzillan all rounder löytyy, niin minkälaista paineprotokollaa suosittelisitte? Osaa sanoo ettei ole järkyä paineistaa muuta kuin lageria mikäli on kiirus ja osa sanoo, että ampuu astiaan 30 psi lähes suorilta käymisen alun jälkeen oli kyseessä mikä tahansa olut ja hiiva.
Jos oikein ymmärsin, niin esim. aleissa ja venhäoluissa nuo esterit yms "off flavorit" kuuluvat olennaisena osana oluen profiiliin ja näitä tuo paineistus alentaa.

Saanko tähän mitään järkeä koskaan vai onko kyseessä lopulta vain makuasia? Aiheesta löyisin yllättävän vähän hyvin perusteltua keskustelua googlen kautta.
 
Ohraolut pulputtaa hypnoottisesti ja samalla kuukausi sitten aluille laitettu luontaisesti gluteeniton greippi-durra-IPA on juomiskunnossa. Greippiä ei kyllä mausta eikä tuoksusta löydy. Katkeroita on hieman liikaa ja aromihumalointi taas saisi olla vieläkin reilumpaa, mutta hyvää on. Vielä tulee taustalta durran pieni happamuus, mutta se on aika hyvin peitossa. Vaahtoa oli kaataessa pari senttiä ja se oli kauniin tiivistä ja pienikuplaista, mutta laskeutui pois varsin nopeasti. Seuraavan durrakeitoksen taidan kokeilla vehnäoluthiivalla. On sellainen kutina, että sellainen saattaisi tuottaa durran kanssa sopivia makuja.

IMG_20200618_194846852_HDR.jpg
 
Kauan olen kyttäillyt puolikkaita 9,5l kegejä "tarjoiluastioiksi". Tänään katkesi kamelin selkä ja tilasin Panimonurkasta kaksi uutta. Kuusi perinteistä corny kegiä on ennestään, mutta tämä on hyvä aika sijoittaa ruostumattomaan teräkseen .


Noin muuten olen sitä mieltä, että kaikki natural keg purge -hommat menee samaan kategoriaan jonkun pelehybridiauton ostamisen kanssa. Turhaa viritystä jonkun 5c pullokaasun takia. Menee sinne "katso kuinka hipsteriviiksekäs olen" -osastolle.
 
Kauan olen kyttäillyt puolikkaita 9,5l kegejä "tarjoiluastioiksi". Tänään katkesi kamelin selkä ja tilasin Panimonurkasta kaksi uutta. Kuusi perinteistä corny kegiä on ennestään, mutta tämä on hyvä aika sijoittaa ruostumattomaan teräkseen .


Noin muuten olen sitä mieltä, että kaikki natural keg purge -hommat menee samaan kategoriaan jonkun pelehybridiauton ostamisen kanssa. Turhaa viritystä jonkun 5c pullokaasun takia. Menee sinne "katso kuinka hipsteriviiksekäs olen" -osastolle.
Mun mielestä käymishiilarilla kegin huuhtominen on hyvä ihan siitä syystä että se harventaa mukavasti noita pullojen vaihtovälejä.
 
Otin omasta neipasta maistiaisen ja pikkasen sellanen suuta kuivaava sivumaku siinä esiintyy. Tavallaan sellanen hedelmäinen, mutta ei neipamaisen pehmeä kuitenkaan. Nostin kegin varuiksi vielä lämpimään ja heiluttelin sekaisin, josko käyminen olisi jäänyt vajaaksi, mutta mikähän tuota voisi aiheuttaa? Yhdessä kaverin kanssa tehdyssä hedelmäisessä ipassa oli nyt jälkimuisteluna samantapaista aromia, mutta sivuutin sen, koska myös ibuja oli, joita tässä oluessa ei ole.

Mäskättiin ihan normaalisti ja huuhdeltiin asiaankuuluvan lämpöisellä vedellä eli ainakaan noista ilmeneviä tanniiniongelmia ei pitäisi olla. Normi keitto ja steeppiin humalointi. Kuivahumaloita meni reippaasti ja olut kävi primäärissä 9 päivää suht lämpimässä tosin ja paineen alla. Pääkäyminen oli ohi 5 päivässä. Crashasin oluen yön yli ja siirsin hapettomasti kegiin jonka toin vielä sisälle muutamaksi päiväksi lämpimään varmuuden vuoksi. Kegiin tuli imettyä vähän hiivakakkuakin, kun käymisastian sai aika tyhjäksi vetäistä eli pitäisi olla kuitenkin elinkelpoista hiivaa seassa, mikäli joku käymisen vaihe jäi vajaaksi. Lueskelin netistä, että diasetyyli voisi olla neipalle tyypillinen makuvirhe, koska humalointi ilmeisesti edesauttaa sen syntymistä, mutta diasetyyli ei netistä luetun perusteella oikein vaikuta sopivan tuohon kuvaukseen. Asetaldehydi sopisi tuohon kuvaukseen paremmin, koska tollasesta voimakkaasti humaloidusta oluesta on vaikea sanoa että onko maku nyt sellanen raaka vihreä omena vai viinimäistä tanniinisuutta.

Voisikohan kyseessä olla esim liian korkea mäskäys ph tai vaihtoehtoisesti voisikohan tuo efekti tulla kuivahumaloinnin määrästä? Hop burnia oli kegityspäivänä aika rajusti kun maistoin suoraan hanalla fermzillasta, mutta se on tippunut pois aika selkeästi. Oluen värissä ei ole sanomista eikä kyse ole hapettumisesta, mutta jotain samantapaista tuossa maussa on kuin hapettuneessa neipassa mitä joskus on tullut vastaan.

Lisätään sen verran vielä, että tuo tavallaan tulee myös tuoksussa esiin sellasena suht voimakkaana hedelmäisenä tuoksuna, enemmän pistävän tyylisenä, kuin sellasena hedelmämehuneipana ja että tuo maku korostuu kylmänä, lämpimässä oluessa ei oikein maistu. Kiinnostaisi tietää, että mikä tuollaista voisi aiheuttaa. En usko mihinkään kontaminaatioon, koska kamat on pesty ensin chemipro oxilla ja sitten desinfioitu star sanilla.
 
Viimeksi muokattu:
Kuusenkerkkiä olisi tarkoitus laittaa seuraavaan ölppään, missä vaiheessa nuo kannattaisi jos näistä haluaisi aromia eniten, kuivahumaloinnin tapaan pönttöön?
 
Kävin mittaamassa vielä ton bissen PH:n ja näytti olevan 4,8 tasolla, joten oisikohan sitten mahdollista, että humalointi vähän liian korkean ph:n olueen olisi lisännyt tuota tanniinisuutta ja ongelma olisi siinä?
 
jos muistan oikein, joskus oli sanottu jotain 30psi:stä :vihellys:
Joo, mutta se paine tuskin vaikuttaa tohon ph arvoon eikä tosiaan tuosta paineesta ole mainittavaa haittaa ollut tuben kotipanijoillakaan eikä omissakaan paineessa käytetyissä oluissa ennen tätä. Pitää seuraavassa erässä kokeilla saman suuntaista reseptiä ja ainoastaan tiputtaa tuota ph lukemaa mäskäyksen aikana ja katsoa, että päästään järkeviin lukemiin.
 
Kyssäriä pukkaa siiderin valmistuksesta, sivuaa varmastikin jonkinverran oluen valmistusta, koska kysymyksessä siiderin pullotus. Välineistönä siis löytyy 19l kegi, co2 pullo yms. Kysymys kuuluukin, kuinka tuosta kegistä saa pullotettua kruunukorkillisiin pulloihin valmiin juoman niin että se ei vaahtoaisi. Olen siis tilailemassa välineistöä, siis kegiä, regua, jne. Tuo pullotus vaan nyt kysymyksessä jos ei halua 150e maksavaa beergunia tuohon hommaan hommata. Onnistuuko ihan tavallisella muovihanalla ja letkulla paineistetun siiderin pullotus?
 
Kyssäriä pukkaa siiderin valmistuksesta, sivuaa varmastikin jonkinverran oluen valmistusta, koska kysymyksessä siiderin pullotus. Välineistönä siis löytyy 19l kegi, co2 pullo yms. Kysymys kuuluukin, kuinka tuosta kegistä saa pullotettua kruunukorkillisiin pulloihin valmiin juoman niin että se ei vaahtoaisi. Olen siis tilailemassa välineistöä, siis kegiä, regua, jne. Tuo pullotus vaan nyt kysymyksessä jos ei halua 150e maksavaa beergunia tuohon hommaan hommata. Onnistuuko ihan tavallisella muovihanalla ja letkulla paineistetun siiderin pullotus?
Hommaa vastapainepullotin
 
Tuli tehtyä vehnäistä kesälomaolutta. Toki oluthan valmistuu vasta toisen kesälomaviikon lopulla :(
Noh, reseptinä oli 50/50 pilsner- ja vehnämallasta. Humaloiksi valikoitui Mosaic, Mandarina Bavaria ja Hallertau mittlefrueh. Ne meni kun keittoa oli jäljellä 20min ja yhtä monta grammaa kutakin.
OG oli 1,052 ja FG oli 1,009. Ihan sopivat prosentit tulossa.
Jälkikäymiseen laskin 2,8 volsia, viimeksi samalla määrällä oluessa oli juuri sopivasti happoja.
Tokmannilla on muuten tarjouksessa kori karjalaa 25€+koripantti. Saa pullot ja säilytysjärjestelmän kohtuulliseen hintaan. Nuo perinteiset pullot kuitenkin mahtuu jääkaappiin pystyyn toisinkuin nuo longneckit missä melkein kaikki muut oluet nykyään myydään.
 
PSX_20200625_123909.jpg


Tuli pyöräytettyä ekat vehnäset Muntonsin uutteesta. Täytyy sanoa, että aika hyvää tuli noinkin.

Mites jos haluaisi maustaa olutta esim. appelsiinilla tai sitruunalla? Voiko tuonne käymisastiaan heittää sitruuna/appelsiinisiivua ihan sekaan vain niinkuin simassa? :hmm:
 
PSX_20200625_123909.jpg


Tuli pyöräytettyä ekat vehnäset Muntonsin uutteesta. Täytyy sanoa, että aika hyvää tuli noinkin.

Mites jos haluaisi maustaa olutta esim. appelsiinilla tai sitruunalla? Voiko tuonne käymisastiaan heittää sitruuna/appelsiinisiivua ihan sekaan vain niinkuin simassa? :hmm:
voi heittää
 
Kiehautetaanhan nuo uutteetkin, jolloin keitossa voi olla myös. Witbierin teen uittamalla viitisen minuuttia lopussa kuivattuja appelsiininkuoria ja korianteria kiehuvassa vedessä, ja jättämällä ne sinne jäähdytyksen ajaksi (joku 30-40min kierrätämällä vettä tiskialtaassa kattilan ulkopuolella).

Vaikuttanee makuun kummin tekee. On hyvä huomata että tuoreista hedelmistä tulee omia hiivojaan käymiseen mukaan, mikä ei toki välttämättä ole huono juttu. Lisäksi moise villihiivat eivät - kai - ole kovin kilpailukykyisiä oikein annostellun oluthiivan kanssa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 365
Viestejä
4 492 924
Jäsenet
74 120
Uusin jäsen
Lähiverkkopaita

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom