Oluen paneminen itse

Pitääpä alottelijana kysästä täällä, kun tuli kämmättyä?

Laitoin spraymaltaat suoraan käymisastiaan, ja ilmeisesti tuli sekoitettua huonosti. Spraymaltaat pohjalla.. Alku illasta laitettu, ja pientä käymisen merkkejä näkyy pinnalla.

Kannattaako tuota alkaa sekoittelemaan, vai onko menetetty tapaus?

Nappaa pöntöstä kiinni ja vatkaa kuin fairy-mainoksessa.
Tämä. Jostain syystä pano-ohjeissa ei painoteta ilmaamisen tärkeyttä. Hiiva kaipaa aluksi runsaasti happea ja vasta myöhemmässä vaiheessa hapesta tulee ongelmia. Ravistele sitä pönttöä niin kuin se olisi sinulle velkaa.

Aerating Wort Techniques - Brew Your Own
 
Kasvaako tontillasi vanha humala?

LuKen eli Luonnonvarakeskuksen humalatutkija Juha-Matti Pihlava kertoi eilen (5.9.2019), että LuKen humalaprojektin puitteissa voidaan vielä tämän vuoden aikana analysoida näytteet ilmaiseksi.

Lähetä tukevassa kuoressa vähintään 20 kypsää käpyä osoitteeseen

Juha-Matti Pihlava
Luonnonvarakeskus
Myllytie 1
31600 Jokioinen.

Laita mukaan kaikki tietosi kyseisestä humalaköynnöksestä. Tarkka sijainti, kauanko tiedetään tai luullaan sijainneen kyseisellä paikalla, mahdolliset karttakuvat (vanhoissa kartoissa humalistot merkitty). Myös mistä humala on alunperin lähtöisin.

Kotimaisten humalien alphahappopitoisuus on yleensä hyvin matala, tyypillisesti jossain 3-4 alpha-%:n paikkeilla. Sen vuoksi ne sopivat parhaiten oluen aromihumalointiin. Olisi hienoa löytää kotimainen kanta, jossa olisi katkeroaineita enemmän!
 
Olut menossa cold crashiin, taisi lipsahtaa NEIPA kategorian puolelle humaloinnit, kun keitossa meni se yli 100g pääosin 5min ja 0min lisäyksiin jäähdytellen ja sitten humalatee 30g + kuivahumalointi 60g tonne n. 18 litran satsiin. Tollanen sakean neipainen, pieni määrä humalaa vielä laskeutumassa pinnalta kohti pohjaa. Pari päivää viilentelyä ja pulloihin kunhan hiiva ilmestyy pohjalle.
IMG_20190906_074501.jpg
 
Vuorossa tattariolut, tätä reseptiä soveltaen: Gluten-Free Buckwheat Beer Recipe | Quality Wine And Ale Supply | HomeBrewIt.com :: HomeBrewIt.com

Korvaan riisisiirapin durra-uutteella, Saaz-humalat Northern Brewerilla ja Hallertauerin Tettnagerilla. Tavoite 5,3 % ja 32,5 IBU.
Lisäksi kokeilen käyttää kaksi pakettia hiivaa ja lisään hiivaravinnetta, ja kokeilen josko viiniliitu auttaisi durra-uutteen happamuuteen. Tattari on tietysti itsessään myös jokseenkin hapanta, joten katsotaan mitä tästä tulee.

edit: Itse asiassa ei ollut ainakaan ennen uuttamista lainkaan happaman makuista, vaan mukavan paahteista ja maltaista.
 
Viimeksi muokattu:
Sain ton uusimman bissen pulloihin. Tosi hyvät pehmeet katkerot mutta suht voimakkaat ja kova kuivahumalan maku. Värikin varsin maukkaan erikoinen.
IMG_20190907_162419.jpg
 
Panohommat valmiit ja kattila on kylmässä kylvyssä jäähtymässä. OG jäi tavoitteesta pikkiriikkisen, 1,048 sanoi resepti ja n. 11,5% brix sanoi refraktometri, eli 1,046 suurinpiirtein. Maku ainakaan näin keittämisen jälkeen ei ollut lainkaan niin hapan kuin aiemmin. Sopivan humalainen ja neutraali. Parin viikon päästä nähdään, mitä tuli.
 
Jouluolut juuri kiehumassa

Winter Seasonal Beer - Holly (Christmas Ale)


Christmas

Method: All Grain
Style: American Brown Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Pre Boil Size: 28.5 liters
Post Boil Size: 22.5 liters
Pre Boil Gravity: 1.056 (recipe based estimate)
Post Boil Gravity: 1.071 (recipe based estimate)
Efficiency: 70% (brew house)
Calories: 273 calories (Per 355mL)


Original Gravity:1.083
Final Gravity:1.014
ABV (standard):9.13%
IBU (tinseth):36.19
SRM (morey):18.64


Fermentables
Amount Fermentable PPG °L Bill %
6.8 kg Finland - Pale Ale Malt 36 2 84.5%
0.25 kg United Kingdom - Crystal 55L 34 55 3.1%
0.25 kg Belgian - Special B 34 115 3.1%
0.2 kg Finland - Wheat Malt 38 2 2.5%
0.1 kg United Kingdom - Chocolate 34 425 1.2%
0.45 kg Honey - (late addition) 42 2 5.6%
8.05 kg Total
Hops
Amount Variety Type AA Use Time IBU
15 g Chinook Pellet 12.8 Boil 60 min 22
10 g Chinook Pellet 12.8 Boil 30 min 11.27
10 g Chinook Pellet 12.8 Boil 5 min 2.92

Hops Summary
Amount Variety Type AA
35 g Chinook Pellet 12.8
35 g Total
Mash Guidelines
Amount Description Type Temp Time
24 L Infusion 67 °C 60 min

Ingredients
1 each Cinnamon stick
0.5 tbsp Ginger grated
1 tbsp Bitter orange peel
1 each Vanilla bean

Mausteet keitetään litrassa käynyttä vierrettä, annetaan hautua 15 min, suodatetaan ja lisätään maustetee vierteeseen ennen pullotusta.
 
Olen tässä aloittamassa uutta harrastusta ja oluen panolaitteita ollaan hankkimassa kovaa vauhtia, grainfather, fermantasaurus, maltaita, humalia yms. on jo tilauksessa, mutta käymiseen ajattelin myös panostaa kerralla ettei tartte vain huoneen lämmössä olohuoneen nurkassa olutsammioita säilytellä, joten...

Miten ja mistä olisi näppärin rakennella käymiskaappi, jossa olisi sekä viilennys, että myös lämmitystoiminto?

Perus gigantin viinikaappi tai vanha jääkaappihan on halpa investointi mikäli tarvitsee vain pitää viilennystä päällä, mutta ongelmana on itsellä että panimohuoneeni meinaa talvella vetää jo liian kylmäksi ja tällöin pitäisi myös lämmitys toimia.

Onko markkinoilla valmiita kaappeja tähän tarkoitukseen vai onko tuollaisen hankita turhaa jos asia onkin näin, että tuollainen pieni viilennyskaappi kuitenkin ennemmin lämpeää liikaa kuin että viilenee, jos huoneen lämpötila missä kaappi on, pyörii talvella siinä 14 - 16 celsiuksen tietämillä?

Kokemuksen syviä rintaääniä kaivataan sekä tuon kaapin tarpeellisuudesta ja siitä kuinka sitten sellainen on helpoin väsätä.
 
Olen tässä aloittamassa uutta harrastusta ja oluen panolaitteita ollaan hankkimassa kovaa vauhtia, grainfather, fermantasaurus, maltaita, humalia yms. on jo tilauksessa, mutta käymiseen ajattelin myös panostaa kerralla ettei tartte vain huoneen lämmössä olohuoneen nurkassa olutsammioita säilytellä, joten...

Miten ja mistä olisi näppärin rakennella käymiskaappi, jossa olisi sekä viilennys, että myös lämmitystoiminto?

Perus gigantin viinikaappi tai vanha jääkaappihan on halpa investointi mikäli tarvitsee vain pitää viilennystä päällä, mutta ongelmana on itsellä että panimohuoneeni meinaa talvella vetää jo liian kylmäksi ja tällöin pitäisi myös lämmitys toimia.

Onko markkinoilla valmiita kaappeja tähän tarkoitukseen vai onko tuollaisen hankita turhaa jos asia onkin näin, että tuollainen pieni viilennyskaappi kuitenkin ennemmin lämpeää liikaa kuin että viilenee, jos huoneen lämpötila missä kaappi on, pyörii talvella siinä 14 - 16 celsiuksen tietämillä?

Kokemuksen syviä rintaääniä kaivataan sekä tuon kaapin tarpeellisuudesta ja siitä kuinka sitten sellainen on helpoin väsätä.
Laitat sinne kaappiin pienen puhaltimen ja lämmitysvastuksen termostaatilla siten että puhallin ja lämmitin käynnistyy samalla kertaa niin tasoittuu mahdollisimman lämpimäksi tuo jääkaapin lämpö. Sit vaan myös viilennykselle oma termostaatti (taitaa olla sellasia seinän ja sähköjohdon väliin tulevia) ja sit vaan talveksi sopivat parametrit esim 17 asteessa kytkeytyy lämmitys joka kytkeytyy pois 18 asteessa ja sitten 19 asteessa kytkeytyy kaappi viilentämään joka loppuu 18 asteessa. Tai jotain tollasta.
 
Laitat sinne kaappiin pienen puhaltimen ja lämmitysvastuksen termostaatilla siten että puhallin ja lämmitin käynnistyy samalla kertaa niin tasoittuu mahdollisimman lämpimäksi tuo jääkaapin lämpö. Sit vaan myös viilennykselle oma termostaatti (taitaa olla sellasia seinän ja sähköjohdon väliin tulevia) ja sit vaan talveksi sopivat parametrit esim 17 asteessa kytkeytyy lämmitys joka kytkeytyy pois 18 asteessa ja sitten 19 asteessa kytkeytyy kaappi viilentämään joka loppuu 18 asteessa. Tai jotain tollasta.

No joo, tuo vois olla ihan iisibiisi rakennella, itseltäni kaapista yksi lämmitinvastus löytyy jossa on aika iso siili ja tuuletinkin valmiina, harmiksi vain 24V toimiva niin pitää jostain muuntaja siihen vielä etsiskellä. Löytyy myös ihan matkailuautojen jääkaapille tarkoitettu termostaatti pitkällä anturin johdollo varustettuna mutta siinä myös tuo jännite oltava 24V ja toki kytkentä hieman hankalampi kuin tuo pelkästään pistorasian ja roikan väliin tulevan kapistuksen.. täytyypä katsella mistä sellaisia sitten saisi.
 
No joo, tuo vois olla ihan iisibiisi rakennella, itseltäni kaapista yksi lämmitinvastus löytyy jossa on aika iso siili ja tuuletinkin valmiina, harmiksi vain 24V toimiva niin pitää jostain muuntaja siihen vielä etsiskellä. Löytyy myös ihan matkailuautojen jääkaapille tarkoitettu termostaatti pitkällä anturin johdollo varustettuna mutta siinä myös tuo jännite oltava 24V ja toki kytkentä hieman hankalampi kuin tuo pelkästään pistorasian ja roikan väliin tulevan kapistuksen.. täytyypä katsella mistä sellaisia sitten saisi.
Ainakin jääkaapin viilennyksen säätöön lienee löytyvän noita valmiita ratkaisuja, kun rakenteleehan porukka pakastimistakin noita viilentimiä kegeille ("keezer") niin voit tsekata vaikka jostain sellasesta rakenteluprojektista sopivaa palikkaa. Ei tuon silti erityisen hankala projekti pitäisi olla, ainoastaan tuo lämmittimen säätö termostaatilla voi vaatia hieman kikkailuja.
 
Eikös periaatteessa viilennyksen ohjaus jääkaapilla toimi ihan vain vetämällä kaapin alkuperäinen anturi käymisastian kylkeen ja säätämällä lämpötila kohdilleen, siis jos kyseessä digitaalisella näytöllä oleva jääkaappia joissa nykyään saa hyvin tarkasti säädettyä kaapin lämpötilaa.

Sitten vaan esim. tuo omistamani 24 jännitteellä toimiva lämmitin sinne erikseen oman termarin perään. Koska tuossa mietin että tuskin nuiden kuitenkaan rinnan tarvii olla kytkettynä päälle, koska tuolla huoneessa on yleensä joko liian kuuma tai liian lämmin. Kesällä vain viilennys päällä ja talvella sitten nappaa sen pois päältä ja antaa lämmittimen hoidella homman.. sillain tässä helpoimmalla pääsee kun ei tartte toisen laitteen sammua, silloin kuin toinen lähtee päälle. ... täytyy melkein kokeilla käytännössä millaisessa lämpötilassa olut on jos nakkaa näin syksylläkin sen tuonne huoneeseen ja sulkee pieneen jääkaappiin tai pakastimeen ja jatkaa sitten suunnittelua lisää.

STC-1000+ Upgraded RC-316M 250V 10A Digital Temperature Controller Regulator Thermostat With Cool Heat Auto Switch Grey

Miten jos tuollasen nykäsis paikalleen ja kytkis jääkaapin kompuran tuohon viilennyksen kytkentään ja sitten vaikka koirankopin pakkasvahdin + tuulettimen lämmityksen nastoihin.
 
Viimeksi muokattu:
Eikös periaatteessa viilennyksen ohjaus jääkaapilla toimi ihan vain vetämällä kaapin alkuperäinen anturi käymisastian kylkeen ja säätämällä lämpötila kohdilleen, siis jos kyseessä digitaalisella näytöllä oleva jääkaappia joissa nykyään saa hyvin tarkasti säädettyä kaapin lämpötilaa.

Sitten vaan esim. tuo omistamani 24 jännitteellä toimiva lämmitin sinne erikseen oman termarin perään. Koska tuossa mietin että tuskin nuiden kuitenkaan rinnan tarvii olla kytkettynä päälle, koska tuolla huoneessa on yleensä joko liian kuuma tai liian lämmin. Kesällä vain viilennys päällä ja talvella sitten nappaa sen pois päältä ja antaa lämmittimen hoidella homman.. sillain tässä helpoimmalla pääsee kun ei tartte toisen laitteen sammua, silloin kuin toinen lähtee päälle. ... täytyy melkein kokeilla käytännössä millaisessa lämpötilassa olut on jos nakkaa näin syksylläkin sen tuonne huoneeseen ja sulkee pieneen jääkaappiin tai pakastimeen ja jatkaa sitten suunnittelua lisää.

STC-1000+ Upgraded RC-316M 250V 10A Digital Temperature Controller Regulator Thermostat With Cool Heat Auto Switch Grey

Miten jos tuollasen nykäsis paikalleen ja kytkis jääkaapin kompuran tuohon viilennyksen kytkentään ja sitten vaikka koirankopin pakkasvahdin + tuulettimen lämmityksen nastoihin.
Kannattaa huvikseen katsella noita toteutuksia jostain foorumiprojekteista tai youtubevideoista esim jenkeistä. Luultavasti aika helpolla löytää ohjeet. Ne taitaa sitä termarin lämpömittaria nimenomaan teippailla käymisastian kylkeen, mutta itse kytkentä on kutakuinkin toteutettu niin että ulkopuolinen laite vaan kytkee jääkaappia päälle tai pois ja jääkaappi itsessään on kylmällä asetuksella. Veikkaan että hinta-laatusuhteeltaan järkevimpään koboon pääsee tuolla tavalla eikä tarvetta millekään erityisen modernille jääkaapille ole.

Tuo lämmitys on sellanen probleema mitä ehkä monella ei olekaan, mutta sen voit hyvin hoitaa erikseen jollain termarilla, esim roikotat jääkaapin katosta tms ja annat puhaltimen kierrättää ilmaa, joka tollasen pistemäisen lämmönlähteen tapauksessa ehkä on järkevää, jääkaappi itsessään ei varmaan tota tuuletinta juuri tarvitse.
 
InkBird ITC-310T Lämpötilansäädin - Viinitalo Melkko/kotiviini.fi

Inkbird on helppo, jos ei jaksa johtoviritellä. STC toimii sekin vallan hyvin.
Anturi (mukana) vaan kaappiin, jonne myös vaikka se pakkasvahti/lämpöpuhallin (mikäli sen lämmityksen tarvitsee)

Jos lämmityksen haluaisi tehdä kenties paremmin, niin eristettynä lämpömatto suoraan käymisastian kylkeen, eli mallia vaikka SS Brewtechin härpäkkeistä. Ohjaus sitten millä vain.

FTSs2-chronical-unitank_2000x.jpg
 
Onko suositella mitään alottelija kittiä kegityshommiin tai jotain listausta hyvän hinta-laatusuhteen kamoista esim ebayn puolelta. Eikös noita kegejä saa ainakin käytettynä?

Mulla on taloyhtiössä kylmäkellari jossa yhden kegin kylmäsäilöminen tilan puolesta helppoa ja kelasin jos yhden sellasen hommaisi tollasella party tap hanalla ihan sellasta kavereiden kestitsemistä varten ja humaloidumpia ipoja ajatellen missä hapettumisen riski on isompi. Noita regulaattoreita on ilmeisesti myös soda stream pulloille joten sellastakin voi vinkata tai sitten yleisesti avata vähän isompien hiilidioksidipullojen täyttökustannuksia, hankintahintoja, paikkoja jne.

Setti siis varmaan olis suurinpiirtein: regu+hiilidioksidipullo, party tap, kegi, sopivat liittimet.

Vinkit tervetulleita
 
Mites toi homma toimii, jos mulla olis esim 2 kegiä niin voiko tollasen regun haarottaa ja pitää molemmat paineessa vai riittääkö kegille käytännössä sellanen että pitää hiilihapotuspaineita tarvittavan ajan ja sitten vaikka irrottaa kokonaan ton kaasun ja sitten ennen käyttöä kytkee taas?
 
No nyt on tilattu sekä InkBird ja STC-1000 niin saa pari käymiskaappia nuilla huilaamaan.

Mitähän ovat malliltaan nuo amerikkalisten paljon käyttämät lämmitysputket, ei nuin nopealla vilkaisulla löytyny suomen maalta moisia. Vai oisko sama nekin unohtaa ja ostaa kerralla tuollanen SS:n lämpömatto.o_O
 
Mites toi homma toimii, jos mulla olis esim 2 kegiä niin voiko tollasen regun haarottaa ja pitää molemmat paineessa vai riittääkö kegille käytännössä sellanen että pitää hiilihapotuspaineita tarvittavan ajan ja sitten vaikka irrottaa kokonaan ton kaasun ja sitten ennen käyttöä kytkee taas?

Molemmat toimii.
 
Jees, hyvä tietää vähän tuota perus toiminnallisuutta. Kegittely kiinnostaa kyllä ihan siitä syystä, että pääsis enimmän osan ajasta vähän helpommalla ja vaikka kegit oliskin erillisessä kylmävarastossa niin esim illanviettoihin voisi tarvittaessa laskea esim patenttikorkkipulloihin kulutettavan määrän olutta jos haluaa ottaa mukaan eikä tarvitsis sitten noiden pullojen siirtelyn kanssa stressata että lähteekö hiivasakat liikkeelle. Samaten myös varmaan voisi ehkäistä mahdolliset epäonnistuneet oluterät ja saahan kegistä myös yksilöpulloihin pullotettua esim noilla beer guneilla.
 
Jees, hyvä tietää vähän tuota perus toiminnallisuutta. Kegittely kiinnostaa kyllä ihan siitä syystä, että pääsis enimmän osan ajasta vähän helpommalla ja vaikka kegit oliskin erillisessä kylmävarastossa niin esim illanviettoihin voisi tarvittaessa laskea esim patenttikorkkipulloihin kulutettavan määrän olutta jos haluaa ottaa mukaan eikä tarvitsis sitten noiden pullojen siirtelyn kanssa stressata että lähteekö hiivasakat liikkeelle. Samaten myös varmaan voisi ehkäistä mahdolliset epäonnistuneet oluterät ja saahan kegistä myös yksilöpulloihin pullotettua esim noilla beer guneilla.

Pullotus kegista vaatii kuiteski jonkin verran kokemusta ja erityisvälineitä ;)
 
Ei varmaan silti kauheesti erikoisempaa ku pullotus muuten :D

On. Paljon erikoisempi. Varmasti ymmärät mitä mä tarkoitin kun saat kegistä pulloon abaut 1/4 olutta ja loput vaahtoa. Ja muuten huomaat että kaikki hillarit karkasivat pullotetusta oluesta.

Sit varmasto guglaat mikä ihmeessä "vastapainepullotin" on :vihellys:
 
On. Paljon erikoisempi. Varmasti ymmärät mitä mä tarkoitin kun saat kegistä pulloon abaut 1/4 olutta ja loput vaahtoa. Ja muuten huomaat että kaikki hillarit karkasivat pullotetusta oluesta.

Sit varmasto guglaat mikä ihmeessä "vastapainepullotin" on :vihellys:
Eikös toi mainittu beer gun ole käytännössä vastapainepullottimen tapainen härpäke? Ymmärrän toki, että jotain sellaista tossa tarvitaan eikä pelkästä hanasta voi pulloon laskea olutta. Mikähän noissa vastapainepullottimissa esim lapolla ja panimonurkalla aiheuttaa tuon pullon korkeusvaatimuksen kun panimonurkalla todetaan esim että puolen litran pullot toimisivat käytännössä ainoastaan? Johtuuko se tuosta puikon pituudesta. Näyttäisi tuo toimivan jotenkin niin, että olut lasketaan pullon pohjalle ja kuminen korkki estää tai rajoittaa paineen karkaamista pullosta jolloin pullo pysyy paineisena koko prosessin ajan.
 
Hiilarien irtoaminen ja täten vaahtoaminen vähentyy todella paljon kun jäähdyttää oluen 0-asteiseksi. Myöskin virtauksen rajoittaminen pienemmällä letkulla saattaa auttaa.
 
Käsittääkseni vastapainepullottimessa paineistetaan pullo CO2:lla, jolloin kuohumista (CO2 poistumista) ei tapahdu siinä määrin.

Blichmannin Beer Gunissa (jollainen itseltänikin löytyy, tosin versio 1) on kaksi venttiiliä, joista toisella tulee putken päästä tulee CO2 jolla saa aluksi poistettua ilman pullosta ja toisella neste täytettyä kegistä.

En tiedä onko miehestä kiinni mutta olen todennut ainakin Beer Gunin todella hyödyttömäksi laitteeksi. Ne vähät mitä nykyään laitan kegistä pulloon niin laitan rauhallisesti hanasta valutellen, ensin kegistä paineet vapauttaen, co2 hana kiinni jääkylmään pulloon ja annan hiukan vaahtoa päästä pullon kylkeä pitkin valumaan.

Lisäksi Beer gunin virittely ja puhdistus parin pullon takia tuntuu niin ylivoimaiselta että on jäänyt kyllä kaappiin käyttämättömänä.

Tällaisella systeemillä ajattelin lähteä seuraavaksi kokeilemaan jos saisi vielä hiukan apua:



Ennalta viisas laskee kegityksen yhteydessä nämä ns. illanviettopullot valmiiksi kaappiin ja pullokäymisellä hiilihapotus...
 
Ilmeisesti ainakin kovemmin humaloiduilla neipoilla tuo hapettuminen on kuitenkin ihan kotihommissa riski niin funtsin tuota kegittelyä ihan sellaseksi vaihtoehdoksi, että tekisi satsin aina kegiin ja kun uusi on tulossa niin pullottais sitten kegistä loput oluet pulloihin. Mua ainakin häiritsee noissa pullokäytetyissä oluissa muutenkin se, että niihin kertyy jälkikäymisestä sitä hiivasakkaa pohjalle joten kuskailu on käytännössä mahdotonta ilman että se sakka sekoittuu sinne pulloon.

Katoin videon tollasesta vastapainepullottimen käytöstä niin näyttäähän se toki semi työläältä tavalta pullottaa.
 
Ilmeisesti ainakin kovemmin humaloiduilla neipoilla tuo hapettuminen on kuitenkin ihan kotihommissa riski niin funtsin tuota kegittelyä ihan sellaseksi vaihtoehdoksi, että tekisi satsin aina kegiin ja kun uusi on tulossa niin pullottais sitten kegistä loput oluet pulloihin. Mua ainakin häiritsee noissa pullokäytetyissä oluissa muutenkin se, että niihin kertyy jälkikäymisestä sitä hiivasakkaa pohjalle joten kuskailu on käytännössä mahdotonta ilman että se sakka sekoittuu sinne pulloon.

Katoin videon tollasesta vastapainepullottimen käytöstä niin näyttäähän se toki semi työläältä tavalta pullottaa.

Osta kaksi kegiä jos on tilaa, itselläni on kolme ja vaikka eivät olekaan jatkuvasti käytössä niin hyvä olla varalla. Se kegi itsessään ei paljoa kustanna.
 
Tälläkin onnistuu pullotus tosin rajottaa vain muovipulloihin itse käytän letkujen puhdistukseen.

 
Oiskos jollain jotain raikkaasti humaloidun kevyemmän alen tekoon jotain vinkkiä. Tuo aiemmin postaamani oranssihtava neipa-tyylinen bisse on erinomaista, mutta olosuhteiden pakosta kuluu varmaan suhteellisen nopeasti, joten uutta erää olisi syytä alkaa valmistelemaan. Meneeköhän paljon pieleen jos tekee jonkun perus pale ale ohramallas + vähän kaurahiutaletta mallaspohjan ja humaloi pelkästään flameoutissa esim 30 minuutin hop standilla esim citra + el dorado?
 
Täältä löytyy harrastuksen pariin muutaman vuoden tauon jälkeen hakeutunut paluumuuttaja. Olen kotiolutta tehnyt n. 8 vuotta, mutta viimeiset kolme vuotta on ollut tilanpuutteen takia pakkosiestaa. Nyt kun oluita pääsin taas panemaan, olen kesän mittaan harmitellut Kotiolut.com:n kaatumista. Oli mukavaa, kun alan tietoa löytyi kätevästi aiheittain jäsenneltynä.

Päätinkin syventyä kotioluen ohella toiseen harrastukseeni: sivustojen rakenteluun. Väsäsin parin viikon aikana uuden nimenomaan kotioluen tekoon keskittyvän keskustelupalstan. Palsta löytyy osoitteesta www.maltaasta.fi (linkki vie suoraan verkkosivulle).

Perusasioiden pitäisi jo toimia. Moni juttu on kuitenkin vielä alkutekijöissään ja pyrin sivuston toimivuutta, mobiiliversiota ja ulkonäköä jatkuvasti parantamaan ja kaikki palaute otetaan kiitollisuudella vastaan.

Toivottavasti ei mennyt liikaa mainostamisen puolelle. :)
 
Täältä löytyy harrastuksen pariin muutaman vuoden tauon jälkeen hakeutunut paluumuuttaja. Olen kotiolutta tehnyt n. 8 vuotta, mutta viimeiset kolme vuotta on ollut tilanpuutteen takia pakkosiestaa. Nyt kun oluita pääsin taas panemaan, olen kesän mittaan harmitellut Kotiolut.com:n kaatumista. Oli mukavaa, kun alan tietoa löytyi kätevästi aiheittain jäsenneltynä.

Päätinkin syventyä kotioluen ohella toiseen harrastukseeni: sivustojen rakenteluun. Väsäsin parin viikon aikana uuden nimenomaan kotioluen tekoon keskittyvän keskustelupalstan. Palsta löytyy osoitteesta www.maltaasta.fi (linkki vie suoraan verkkosivulle).

Perusasioiden pitäisi jo toimia. Moni juttu on kuitenkin vielä alkutekijöissään ja pyrin sivuston toimivuutta, mobiiliversiota ja ulkonäköä jatkuvasti parantamaan ja kaikki palaute otetaan kiitollisuudella vastaan.

Toivottavasti ei mennyt liikaa mainostamisen puolelle. :)
Tervetuloa takaisin harrastuksen pariin, rekkasin supportin vuoksi tuonne foorumille. Kiva jos saadaan nyt tulevaisuutta ajatellen pitkäikäinen foorumi aikaiseksi.
 
Täältä löytyy harrastuksen pariin muutaman vuoden tauon jälkeen hakeutunut paluumuuttaja. Olen kotiolutta tehnyt n. 8 vuotta, mutta viimeiset kolme vuotta on ollut tilanpuutteen takia pakkosiestaa. Nyt kun oluita pääsin taas panemaan, olen kesän mittaan harmitellut Kotiolut.com:n kaatumista. Oli mukavaa, kun alan tietoa löytyi kätevästi aiheittain jäsenneltynä.

Päätinkin syventyä kotioluen ohella toiseen harrastukseeni: sivustojen rakenteluun. Väsäsin parin viikon aikana uuden nimenomaan kotioluen tekoon keskittyvän keskustelupalstan. Palsta löytyy osoitteesta www.maltaasta.fi (linkki vie suoraan verkkosivulle).

Perusasioiden pitäisi jo toimia. Moni juttu on kuitenkin vielä alkutekijöissään ja pyrin sivuston toimivuutta, mobiiliversiota ja ulkonäköä jatkuvasti parantamaan ja kaikki palaute otetaan kiitollisuudella vastaan.

Toivottavasti ei mennyt liikaa mainostamisen puolelle. :)
Hieman offtopicia, mutta laitanpa palautteen tähän: evästeiden hylkääminen johtaa valittamiseen pakollisista evästeistä. Se on tietosuoja-asetuksen vastaista. Sivuston teknisen toiminnan kannalta oikeasti välttämättömien keksien tallentamiseen ei tarvitse kysellä lupia. Sivuston käytön estäminen markkinointi- ja muiden ei välttämättömien evästeiden hylkäämisen perusteella on vastoin velvoitetta saada vapaaehtoisesti annettu lupa tietojen keräämiselle.

Yksityisyyden suoja verkossa. Evästeiden käyttö verkkosivustoilla - Sinun Eurooppasi
 
Hieman offtopicia, mutta laitanpa palautteen tähän: evästeiden hylkääminen johtaa valittamiseen pakollisista evästeistä. Se on tietosuoja-asetuksen vastaista. Sivuston teknisen toiminnan kannalta oikeasti välttämättömien keksien tallentamiseen ei tarvitse kysellä lupia. Sivuston käytön estäminen markkinointi- ja muiden ei välttämättömien evästeiden hylkäämisen perusteella on vastoin velvoitetta saada vapaaehtoisesti annettu lupa tietojen keräämiselle.

Yksityisyyden suoja verkossa. Evästeiden käyttö verkkosivustoilla - Sinun Eurooppasi

Kiitos palautteesta! Pitääpä jumppailla tuon kanssa lisää ja katsoa, jos löytäisin tuohon GDPR:ään paremmin soveltuvan plugarin. Olen yleensä ollut kovinkin EU-myönteinen, mutta nyt kun tein ensimmäistä sivustoa uuden tietosuoja-asetuksen aikana, tuli pakosta mieleen erään entisen kansanedustajan "Missä EU, siellä ongelma"-lausunnot... :)

Mutta sitten aiheeseen: Kannattaa kysellä CO2-säiliöiden (2kg) vaihtoa ihan paikallisista palosammutinhuollon firmoistakin. Ainakin Turun seudulla tuo vaihto taisi olla viimeksi 7 euroa, eli murto osan siitä, mitä alaan erikoistuneissa puljuissa. Samaa tavaraa kuitenkin molemmissa.
 
Mutta sitten aiheeseen: Kannattaa kysellä CO2-säiliöiden (2kg) vaihtoa ihan paikallisista palosammutinhuollon firmoistakin. Ainakin Turun seudulla tuo vaihto taisi olla viimeksi 7 euroa, eli murto osan siitä, mitä alaan erikoistuneissa puljuissa. Samaa tavaraa kuitenkin molemmissa.

Ompa halpa Turussa! :tup: Hämeenlinnassa 2kg pullo maksaa 18-20e :wtf:, tosin kävin keväällä mut veikkaan että tuskin halputus puri ja nyt siellaki neekereiden hintoja pyysyvästi.
 
Ompa halpa Turussa! :tup: Hämeenlinnassa 2kg pullo maksaa 18-20e :wtf:, tosin kävin keväällä mut veikkaan että tuskin halputus puri ja nyt siellaki neekereiden hintoja pyysyvästi.
Tuossahan tulee limsakoneisiin sopivat pikkupullot halvemmaksi. Agan hiilidioksidi maksaa ainakin paikallisessa marketissa 5 e/vaihto ja joka viides on ilmainen. 20 eurolla saa siis 2,125 kg kaasua. :bored:
 
Tuossahan tulee limsakoneisiin sopivat pikkupullot halvemmaksi. Agan hiilidioksidi maksaa ainakin paikallisessa marketissa 5 e/vaihto ja joka viides on ilmainen. 20 eurolla saa siis 2,125 kg kaasua. :bored:
Tolla matikalla toki, mutta toisaalta sitä agan pulloa joudut myös täyttämään tämän tästä että kyllä se käytön helppous vähän siinä painaa. Todennäköisesti hiilarin saa kyllä täyteen halvemmallakin kuin tuolla 20€ pintaan kun vaan löytää sopivan pajan.
 
Onko tuosta erillisestä hapesta varsinaisesti mitään iloa vs vierteen ilmaus ravistelemalla tai muuten? Itse lasken vierteen tuonne käymispulloon mittakannulla lorotellen enkä ikinä sen enempää ole ilmaillut ja kaikki oluet kuitenkin tulleet ihan hyvin tuollakin tavalla.
 
Tuli youtubessa mielenkiintoinen video vastaan ja nyt kun itsellänikin on kegi tilauksessa, niin tuo voisi olla harkinnanarvoinen vaihtoehto elikkäs:

Fermentosaurus käymisastia, jossa kannessa on ball lock liittimet ja ylipaineventtiili josta olut voidaan siirtää suoraan käymisastiaan nestelinjaa pitkin. Käymisvaiheeseen kaasulinjan ball lockiin laitetaan rajapaineventtiili ja painemittari, jolla käymisen aikainen paine saadaan hallitulle tasolle ja olut on periaatteessa happojen puolesta juomakelpoista heti käymisen loputtua. Kun nestettä lähdetään siirtämään vaihdetaan tuo rajapaineventtiili kegin kaasuliitäntään, "huuhdellaan" kegi hiilidioksidilla, paineistetaan tuon rajapaineventtiilin paineeseen nestelinjan kautta ja sen jälkeen hiilidioksidipullosta työnnetään mietoa ylipainetta fermentosauruksen kaasulinjaan jolloin neste pusketaan nestelinjaa pitkin siirtoletkulla kegiin rajapaineventtiilin reguloidessa nestevirtauksen nopeutta.

Onko palstalaisilla mitään tuollaisia virityksiä käytössä? Periaatteessahan homma toimii millä tahansa painetta kestävällä käymisastialla.

 
Tuli youtubessa mielenkiintoinen video vastaan ja nyt kun itsellänikin on kegi tilauksessa, niin tuo voisi olla harkinnanarvoinen vaihtoehto elikkäs:

Fermentosaurus käymisastia, jossa kannessa on ball lock liittimet ja ylipaineventtiili josta olut voidaan siirtää suoraan käymisastiaan nestelinjaa pitkin. Käymisvaiheeseen kaasulinjan ball lockiin laitetaan rajapaineventtiili ja painemittari, jolla käymisen aikainen paine saadaan hallitulle tasolle ja olut on periaatteessa happojen puolesta juomakelpoista heti käymisen loputtua. Kun nestettä lähdetään siirtämään vaihdetaan tuo rajapaineventtiili kegin kaasuliitäntään, "huuhdellaan" kegi hiilidioksidilla, paineistetaan tuon rajapaineventtiilin paineeseen nestelinjan kautta ja sen jälkeen hiilidioksidipullosta työnnetään mietoa ylipainetta fermentosauruksen kaasulinjaan jolloin neste pusketaan nestelinjaa pitkin siirtoletkulla kegiin rajapaineventtiilin reguloidessa nestevirtauksen nopeutta.

Onko palstalaisilla mitään tuollaisia virityksiä käytössä? Periaatteessahan homma toimii millä tahansa painetta kestävällä käymisastialla.



Kyllä itsellä on vastaava viritys, mutta tein sen ss -brewtech 7gal ja half barrel käymisastioihin, laitoin väliin 1u:n inline filtterin. En hapota olutta käymisastiaan, koska mielestäni olut ei ole parhaimmillaan heti käymisen jälkeen vaan vaatii joka tapauksessa jonkinlaisen kypsytysajan(min 2-3vko). Käytän viritystä vain oluen siirtoon käymisastiasta tynnyriin, oluen "hapotan" erikseen tynnyrissä(noin 2vko)
 
Kyllä itsellä on vastaava viritys, mutta tein sen ss -brewtech 7gal ja half barrel käymisastioihin, laitoin väliin 1u:n inline filtterin. En hapota olutta käymisastiaan, koska mielestäni olut ei ole parhaimmillaan heti käymisen jälkeen vaan vaatii joka tapauksessa jonkinlaisen kypsytysajan(min 2-3vko). Käytän viritystä vain oluen siirtoon käymisastiasta tynnyriin, oluen "hapotan" erikseen tynnyrissä(noin 2vko)
Joo okei, tosiaan tuo hapottaminen lienee triviaalia tuossa, mutta tollanen rajapaineventtiili vaikka pienelläkin paineella toimii tossa hommassa varmaankin hyvin, koska sillä voi ensinnäkin korvata vesilukon ja toisekseen sillä voi hyvin rajoittaa tuota virtausnopeutta kun tuupataan tavaraa kegiin. Täytynee harkita tuollaista viritystä kunhan oon ensin sulatellut ton kegin hankintahinnan, tollanen kirkas astia varmaan sikälis kiva, että näkee ton oluen pinnan siirtäessä ja voi välttää sakkojen siirtymisen tuolta käymisastian pohjalta.
 
Milläs nimellä noita kaasuletkuja jne löytyy ulkomaisista verkkokaupoista tai ebaysta? Lapossa on ainakin tollasta silikoniletkua, onkos se de facto noille kaasu ja olutlinjoille kegihommiin?

Mulla on käymisastiana tollanen vanha koripullon lasipullo johon oon vaihtanut kiinteän silikonikorkin vesilukon tilalle kun vien cold crashiin niin voisin investoida siihen toisen korkin johon tekee reijän josta joku rst putki kohti käymisastian pohjaa jonka pituutta voi liuttamalla säädellä ja sitten toinen reikä josta kaasuletkulle paikka läpi ja sitten niihin sopivat juoma ja kaasuletkut niin voi siirrellä kegiin ilman hapettumista tolla nykysellä käymisastialla. Vähän vielä hakusessa nää setit, mutta jostain pitäisi koittaa löytää.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 074
Viestejä
4 561 345
Jäsenet
75 104
Uusin jäsen
Bronto Skyleif

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom