Kyllä mä sanoisin, että nykyäänkin urheilullinen kroppa on muotia, mutta monet asiat voivat olla muotia samaan aikaan. Ehkä tuo Kardashian-henkisyys on vaikuttanut siten, että sopivalla tavalla pyöreät eivät yritä samalla tavalla pukeutumisellaan peittää isoa takamustaan kuin joskus ennen.
Urheilullinen kroppa on melkein aina ollut hyvännäköisenä pidetty, mutta kasarin yleinen ulkonäköihanne oli sellainen.
Näin naisihanne on muuttunut
lauantai 08.02.2014 klo 14:07
Viimeisten sadan vuoden aikana ajatus naiskauneudesta on vaihdellut hurjasti.
Nykypäivän fitness-mimmit eivät olisi miellyttäneet 1900-luvun alun herrasmiesten silmää, ja menneiden vuosikymmenten kurvittaret kummastuttavat nykykatsojaa. 30-luvun kurvikkaat Hollywood-tähdet pakotettaisiin laihduttamaan heti, kun he yrittäisivät edes studion ovesta sisään. Huffington Post -lehti esittelee millaisia muutoksia muoti, kulttuuri ja politiikka ovat ihanteellisen naisen malliin aiheuttaneet.
1900-luvun alku: Gibson-tyttö
IL-ARKISTO
Vuosisadan vaihteen ihannetyttö oli kuin suoraan yhdysvaltalaisen kuvittaja
Charles Dana Gibsonin kynästä. Gibson piirsi pitkiä ja povekkaita naisia, joilla oli ampiaisvyötärö ja leveä lantio - sekä muhkea nutturakampaus. Hahmon selitettiin olevan kooste nuorista naisista, joita hän näki New Yorkin teattereissa, kirkoissa ja myymälöissä. Suomessa esimerkiksi oopperadiiva
Aino Ackté valokuvattiin usein hyvin Gibson-tyylisenä kaunottarena.
1920-luku: Flapper
Korsetteja käyttävät povettaret jäivät historiaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Heidän tilalleen tuli flapper eli jazz-tyttö, joka poikkesi aiemmista naissukupolvista niin ulkomuodoltaan kuin tavoiltaankin. Ison nutturan tilalle tuli lyhyt polkkatukka. Hameiden helmat lyhenivät ja linjat suoristuivat. Jazz-tytöt eivät pahemmin korseteista piitanneet, ja heidän vaatteissaan ei korostettu rintoja tai vyötäröä. Lisäksi he shokeerasivat käytöksellään muun muassa tupakoimalla julkisesti, juomalla cocktaileja tai ajamalla autoa.
1930-luku: Mae West
Seuraavan vuosikymmenen suurimpiin tähtiin kuuluva
Mae West oli kaukana poikamaisen hoikista jazz-tytöistä. Blondattu näyttelijätär pukeutui tiukkoihin mekkoihin, jotka korostivat hänen uhkeita rintojaan ja vyötäröään. Hänen väitetään sanoneen:
– Vaali kurvejasi. Ne voivat olla vaaralliset, mutta niitä ei voi vältellä.
1940-luku: Rita Hayworth
Toisen maailmasodan aikana niin huolettomat flapperit kuin Mae Westin kurvitkin korvaantuivat maanläheisemmällä ihanteella.
Rita Hayworth on hyvä esimerkki 40-luvun ihanteesta. Vaikka hänelläkin oli virheetön iho ja pitkät, hoikat sääret, oli tervekroppainen Hayworth silti ulkomuodoltaan lähempänä keskivertonaista.
1950-luku: Marilyn Monroe
1950-luvun seksisymbolit, kuten
Marilyn Monroe,
Jayne Mansfield,
Brigitte Bardot,
Sophia Loren sekä
Bettie Page, olivat povekkaita ja pitkäsäärisiä. Heidän vartalonsa oli malliltaan kuin tiimalasi.
– Vartalo on luotu nähtäväksi, ei peitettäväksi, kerrotaan Monroen sanoneen.
1960-luku: Twiggy
1960-luku toi muassaan niin seksuaalisen vallankumouksen kuin uuden kauneusihanteenkin. Sen nimekkäin edustaja oli brittiläinen valokuvamalli
Twiggy Lawson. Hoikkaakin hoikempi Twiggy muistetaan myös poikamaisesta kampauksestaan.
Mallilegenda on myöhemmin kampanjoinut äärimmäistä laihdutusta ja liian hoikkaa kauneusihannetta vastaan, vaikka myöntääkin olleensa yksi siihen kannustaneista roolimalleista. Teininä huippumalliksi noussut Twiggy sanoo olleensa ruipelo geeniensä puolesta: myös hänen isänsä oli hyvin laiha.
1970-luku: Farrah Fawcett
1970-luvun ihannenainen oli ruskettunut atleetti. Hänellä oli hoikka ja lihaksikas vartalo, valtoimenaan ryöppyävät hiukset sekä mahdollisimman vähän meikkiä. Yksi ihanteen tunnetuimpia edusta oli Charlien enkeleistä tuttu näyttelijä
Farrah Fawcett.
1970-luvulla nähtiin myös laihuusihanteen tuhoisia seurauksia, sillä anoreksiatapaukset alkoivat yleistyä.
1980-luku: Jane Fonda
Urheilullisen vartalotyypin suosio vain kasvoi vuosikymmenen vaihtuessa. Hoikkuus oli hyvä juttu, mutta hoikka ja vahva vartalo vielä parempi. Hyvä esimerkki tästä oli näyttelijä
Jane Fonda, jonka aerobic-videoita myytiin miljoonittain.
Hyvä esimerkki hoikkuusihanteesta on se, että 60 prosenttia 80-luvun Playboy-malleista oli selvästi alipainoisia.
1990-luku: Kate Moss
Seuraavalla vuosikymmenellä valokuvamallit kävivät entistäkin hoikemmiksi. Ehkä paras esimerkki vuosikymmenen heroin chic -tyylistä on
Kate Moss. Hänellä oli kaikki 90-luvun himotuimmat ominaisuudet: kalpea iho, kulmikas luusto ja äärimmäisen hoikat raajat.
Moss muistetaan myös lausahduksesta:
– Mikään ei maistu niin hyvältä kuin laihuus tuntuu.
2000-luvun alku: Victorian enkelit
Adriana Lima,
Alessandra Ambrosio,
Tyra Banks,
Gisele Bündchen ja muut alusvaatemalli jätti Victoria’s Secretin niin sanotut enkelit edustavat uuden vuosituhannen alun naisihannetta. He ovat pitkiä ja hoikkia, pitkäsäärisiä ja povekkaita.