Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Näyttää aika koville ottavan nyt kun ei edes nato itse käytä tätä suomalaisten outoa vaihtoehtotermistöä, ja pitää alkaa höpisemään jostain epärelevanttia tuubaa jostain lännen tai jenkkien salajuonista.
Järjestön itsensä määrittämän neutraalin termistön (sotilasliitto) käyttö ei ole mitään maalailua. Poliittisesti latautuneen termistön käyttö taas on (hyökkäysliitto/puolustusliitto/rauhan liitto). Nato käyttää itsestään termiä sotilasliitto, joten en ymmärrä taaskaan näitä suomalaisten vaihtoehtototuuksia saati niiden puolustamista ollenkaan.
Tässä nyt logiikkana on se, että Nato yrittää omalla termistöllään maalata itsensä jotenkin aggressiivisemmaksi kuin se oikeasti on koska ei kestä ajatusta, että Venäjän....blaablaa jne. Tässä argumentissasi ei ole oikeesti mitään järkeä.
Toimintaa on toki ollut, mutta neuvostoliiton kaaduttua ei toimintatavat tässä maassa ole muuttuneet yhtään miksikään, joten vaikea uskoa neuvostoliiton vaikutustoimintaan lähinnä muuna kuin suomalaisten poliitikkojen omana valtapelinä, mikä myytiin sitten totuuksina kansalaisille. Mun nähdäkseni edelleen se hypoteesi on vahvempi, että suomalainen poliitikko haluaa aina jonkun ulkopuolisen tahon minkä niskoille jonkun asian laittaa.
Jos esimerkiks noita korkean poliittisen aseman ddr/kgp- suomivakoojia alettaisiin vielä nyt kun elävät perkaamaan ja katsomaan että mitä täällä on tehty, niin varmasti selitys ei olisi että meidän mielestä tämä aate oli oikein ja me edistettiin sitä näin, vaan kaikkea "ulkopuoliset syyt"- tason selitystä.
Neuvostoliitto vaikutti suoraan suomalaiseen sisäpolitiikkaan.Väitän, että nuo on niitä "ulkopuolisia syitä" mihinkä nyt suomessa koko ajan vedotaan kaikissa asioissa. Poliitikot, asiantuntijat ja poliittiset prosessit on mailman parhaita ja demokraattisimpia, mutta aina on ne ulkopuoliset syyt/yleiset syyt mitkä nyt pakotti tekemään niin ja näin. Neuvostoliitto on ollu poissa 30 vuotta, mutta silti samantyyppinen toiminta jatkuu täällä edelleen. En usko, että neuvostoliitolla on noin pitkät hännät joten ton toimintatavan on pakko olla suomalaisten ihan oma toimintatapa, ja sikäli positiivista että myös suomalaisten itsensä korjattavissa.
Uskokoon ken tahtoo jotain poliitikon jorinoita. Ettei olis punamultablokki keksiny syitä ihan omasta päästään ettei oma valta asema murru.Neuvostoliitto vaikutti suoraan suomalaiseen sisäpolitiikkaan.
Sitä on aivan turha kiistää. Asia on historian kirjoissa todistettu monta kertaa.
Yleinen termi NL:n vaikuttamisesta on "yleiset syyt". Ulkopuoliset syyt -termi lienee oma keksintösi tässä asiayhteydessä.
Esimerkiksi Johannes Virolainen vuonna 1979 näin:
"Eduskunnan puhemieheksi siirtynyt Virolainen hönkäisi kesäkuussa 1979 Suomen Kuvalehden haastattelussa, että kokoomuksen pudottivat hallituksesta "yleiset syyt", eivätkä "sisäiset syyt". Haastattelusta kävi selvästi ilmi, ettei Moskova luottanut kokoomukseen (HS).
Riippuu tietty kenen kannalta sitä katsoo.Uskokoon ken tahtoo jotain poliitikon jorinoita. Ettei olis punamultablokki keksiny syitä ihan omasta päästään ettei oma valta asema murru.
Tuosta suorasta vaikuttamisesta on varmaan jotain muita todisteita kuin poliitikon muistelut. Vai olisiko niin että oltiin suomettuneita ja otettiin kaikki ärähdykset idästä todesta tms. Nyt ollaan sitten toisessa ääripäässä ja hyvä kun ei suoraan haistatella Naton kainalosta.. Tiedä sitten onko tämäkään niin fiksua vaikka ei oltaisikaan enää edes näennäisesti "kavereita" Venäjän kanssa.Neuvostoliitto vaikutti suoraan suomalaiseen sisäpolitiikkaan.
Sitä on aivan turha kiistää. Asia on historian kirjoissa todistettu monta kertaa.
Yleinen termi NL:n vaikuttamisesta on "yleiset syyt". Ulkopuoliset syyt -termi lienee oma keksintösi tässä asiayhteydessä.
Esimerkiksi Johannes Virolainen vuonna 1979 näin:
"Eduskunnan puhemieheksi siirtynyt Virolainen hönkäisi kesäkuussa 1979 Suomen Kuvalehden haastattelussa, että kokoomuksen pudottivat hallituksesta "yleiset syyt", eivätkä "sisäiset syyt". Haastattelusta kävi selvästi ilmi, ettei Moskova luottanut kokoomukseen (HS).
Lue asiasta kirjoitettuja kirjoja. Aloita vaikka Timo Vihavaisesta.Uskokoon ken tahtoo jotain poliitikon jorinoita. Ettei olis punamultablokki keksiny syitä ihan omasta päästään ettei oma valta asema murru.
no totta kai on vaikuttanut kun joku punamultablokki oikeutti ties mitä neuvostoliittoon vedoten. Tilailtiin jotain nootteja ja peloteltiin että neuvostoliitto hyökkää jos täällä vallan kahvassa on jotain muuta kuin punamultaa esim. kokoomus.Lue asiasta kirjoitettuja kirjoja. Aloita vaikka Timo Vihavaisesta.
Älä jatka tätä tutkimusten vastaista trollausta. Ehkä Johan Bäckman saattaa olla samaa mieltä kanssasi. Olen varma, että kukaan vakavasti otettava tutkija ei kiistä neuvostoliittolaisten vaikutus suomalaiseen sisäpolitiikkaan.
Politiikkojen muistelut, päiväkirjat ja median kirjoitukset ovat ydinasiaa tässä.Tuosta suorasta vaikuttamisesta on varmaan jotain muita todisteita kuin poliitikon muistelut. Vai olisiko niin että oltiin suomettuneita ja otettiin kaikki ärähdykset idästä todesta tms. Nyt ollaan sitten toisessa ääripäässä ja hyvä kun ei suoraan haistatella Naton kainalosta.. Tiedä sitten onko tämäkään niin fiksua vaikka ei oltaisikaan enää edes näennäisesti "kavereita" Venäjän kanssa.
En ole varma vastasitko minulle, mutta oletan, että vastasit. Kun tutkitaan historiaa, ovat kaikki lähteet tärkeitä. Jos juuri sinä et pidä joistakin politiikoista, sillä mielipiteellä ei ole yhtään mitään merkitystä historian tutkimuksessa.No, mun mielestäni poliitikon muistelut ja päiväkirjat on epäluotettavin lähde kun poliitikot nyt on täysin jäävejä tässä asiassa...ja yleisestikkin kroonisia valehtelijoita. Aika monessa asiassa omalla alalla aikalaisaineisto ei ole tukenut poliitikkojen aikalais eikä ajan jälkeisiäkään puheita.
mulle on ihan yks lysti luetko mielipiteeni trollauksena vai jonain muuna. Kertonee enemmän itsestäsi ja omasta asennoitumisestasi avoimeen keskusteluun tämä.En ole varma vastasitko minulle, mutta oletan, että vastasit. Kun tutkitaan historiaa, ovat kaikki lähteet tärkeitä. Jos juuri sinä et pidä joistakin politiikoista, sillä mielipiteellä ei ole yhtään mitään merkitystä historian tutkimuksessa.
Luen mielipiteesi pelkkänä trollauksena.
Kaikki lähteet historian tutkimuksessa ovat tärkeitä. Esimerkiksi sinä et pidä politiikkojen päiväkirjoja pätevinä. Olet täysin väärässä.mulle on ihan yks lysti luetko mielipiteeni trollauksena vai jonain muuna. Kertonee enemmän itsestäsi ja omasta asennoitumisestasi avoimeen keskusteluun tämä.
Tuntuu ettei sulla nyt ole juurikaan ymmärrystä millaisista kaikenlaisista lähtökohdista tutkimusta voi tehdä. Niitä poliitikkojen paskapuheita voi tutkia, mutta ne lähinnä kuvastaa poliitikkoa itseään ja sitä millaisen kuvan poliitikko itsestään haluaa jättää. Edelleen poliitikko on täysin jäävi luomaan omaa historiaansa tai sitä historiaa mihin on itse ollut vaikuttamassa.Sinun mielipiteesi ei perustu mihinkään historian tutkimukseen. Sen takia väitin mielipidettäsi trollaukseksi.
En tiedä mitään historian tutkimusta, joka tukee sinun mielipidettäsi.
Historiaa tutkitaan erilaista lähteistä. Esitin Paasikiven hyvänä esimerkkinä. Paasikivi kirjoitti päiväkirjansa ilmeisen vilpittömässä mielessä.Tuntuu ettei sulla nyt ole juurikaan ymmärrystä millaisista kaikenlaisista lähtökohdista tutkimusta voi tehdä. Niitä poliitikkojen paskapuheita voi tutkia, mutta ne lähinnä kuvastaa poliitikkoa itseään ja sitä millaisen kuvan poliitikko itsestään haluaa jättää. Edelleen poliitikko on täysin jäävi luomaan omaa historiaansa tai sitä historiaa mihin on itse ollut vaikuttamassa.
Tässä nyt vahvistuu se, että jonkun poliitikkojen paskapuheet muuttuu kansallismyytiksi ajan kanssa. Aikajänteet ei edes ole kovin pitkiä jos vaikka 90- luvun lamaakin mietitään. Tulevaisuudessa jotain jyrki kataisia tullaan puolustelemaan kuten nyt tässä aikalaispoliitikkoja puolustellaan. Kuten jo sanoin aikasemmin, tutkimusmenetelmien vaihto tuottaakin täysin päinvastaisia tuloksia mitä poliitikkojen juttujen uskominen, joten ehkä sitä perspektiiviä voisit sinäkin vähän laajentaa...edes sillä tasolla ettei kansallismyytin omaisesti aina vedota johonkin ulkopuoliseen uhkaan mitä vastaan yhtenäinen kansakunta on taistellut, vaan todeta että poliitikko on poliitikko ja pyrkii oikeuttamaan ajasta riippumatta omaa vallassaoloaan jotenkin, vaikka sillä Neuvostoliitolla ja sen uhalla jos "väärät" ihmiset ovat vallassa tai jollain ryssäkamuilta tilatuilla nooteilla.
Tässä mun sanottavani tähän.
tässäkin nyt auttaisi jos lukisit mitä sinulle kirjotetaan ja vastaisit siihen, sen sijaan että änkkäät vaan tuota omaa omaa yksniittistä "totuuttasi". Sillä saralla mistä minä jotain tiedän, yleensä muidenkin lähteiden hyödyntäminen kuin poliitikkojen höpinöiden on asettanut lähes aina ne politikkojen höpinät enemmän vähemmän erikoiseen valoon, siis siellä missä muitakin aineistoja on käytettävissä. Totta ihmeessä Neuvostoliitto jo pelkällä olemassaolollaan vaikutti suomen sisäpolitiikkaan, koska sillä voitiin oikeuttaa tietyn faktion vallassaolo ja oikeuttaa toisen faktion pitäminen poissa vallasta, sehän tuon viestini ydinsanoma on. Tätä sitten voidaan selitellä ja luoda jotain sankarimyyttejä kuinka koko ajan oli hirveä uhka päällä ja oli mukamas pakko tehdä sitä ja tätä.Historiaa tutkitaan erilaista lähteistä. Esitin Paasikiven hyvänä esimerkkinä. Paasikivi kirjoitti päiväkirjansa ilmeisen vilpittömässä mielessä.
Sinä et minun mielestäni ymmärrä ollenkaan miten historiaa tutkitaan.
Väitteesi esimerkki1: "Tulevaisuudessa jotain jyrki kataisia tullaan puolustelemaan kuten nyt tässä aikalaispoliitikkoja puolustellaan."
---Vastaus1: Tällaista ei ole kukaan väittänyt.
Esimerkki2: "Kuten jo sanoin aikasemmin, tutkimusmenetelmien vaihto tuottaakin täysin päinvastaisia tuloksia mitä poliitikkojen juttujen uskominen, joten ehkä sitä perspektiiviä voisit sinäkin vähän laajentaa...edes sillä tasolla ettei kansallismyytin omaisesti aina vedota johonkin ulkopuoliseen uhkaan mitä vastaan yhtenäinen kansakunta on taistellut, vaan todeta että poliitikko on poliitikko ja pyrkii oikeuttamaan ajasta riippumatta omaa vallassaoloaan jotenkin, vaikka sillä Neuvostoliitolla ja sen uhalla jos "väärät" ihmiset ovat vallassa tai jollain ryssäkamuilta tilatuilla nooteilla."
--- Vastaus2: Pitkä selitys, josta on vaikeaa ottaa selvää. Jos haluat kertoa, että Neuvostoliitto ei vaikuttanut suomalaiiseen sisäpolitiikkaan, niin olen eri mieltä. Suoraan sanoen tuo tekstisi on aika vaikeasti ymmärrrettävää.
Näin ei kannata sanoa, jos saman tien aikoo kuitenkin jatkaa samaa jankkausta.Tässä mun sanottavani tähän.
Ei selvästikään riittänyt, eikä näytä riittävän ketjun aiheen paskominen muiltakaan osin. Vähän on sellainen fiilis, että se on tässä viime aikoina ollut ajatuksenakin.Kiitos riittäiskö termin nussiminen jo?
pyrin selventämään mitä olin tarkoittanut, kun viestin kerrottiin olevan vaikeasti ymmärrettävää. Tämä on keskusteluun kontributoimista, sillä se voi kanssakeskustelijoille tarjota jotain. Kalvinapin painamisella uhkailu muka neutraalissävytteisesti taas ei kontributoi keskusteluun mitään.Näin ei kannata sanoa, jos saman tien aikoo kuitenkin jatkaa samaa jankkausta.
Mikkeli lienee nykyään vielä huonompi valinta kuin vuonna 2004. Puolustusministeri Häkkänen on savolainen:Suomi tarjoaa Naton uuden maavoimaesikunnan sijoituspaikaksi Mikkeliä, vaikka sotilaallisin perustein Hämeenlinnakin olisi luontevampi valinta. Perusteluna ovat valmiit tilat – jotka rakennettiin aikoinaan vain aluepoliittisista syistä.
Kun Maavoimien esikunta pakkosijoitettiin Mikkeliin vuodesta 2008 alkaen, suurimpana syynä paikkavalinnalle oli savolaisen puolustusministerin Seppo Kääriäisen (kesk) vuonna 2004 päättämä ovela kotiinpäinveto.
MIKKELI on viehättävä kaupunki ja mitä mainioin rauhanajan paraatipaikkakunta. Mutta vuonna 2004 sotilaiden mielestä se oli liian kaukana pääesikunnasta, huonojen kulku- ja kuljetusyhteyksien päässä tärkeimmiltä huoltoväyliltä, ja vieläpä liian lähellä itärajaa Venäjän ohjusten ulottuvilla.
MÄNTYHARJULTA lähtöisin oleva puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) on vakuuttanut moneen kertaan, että Nato-maavoimaesikunnan paikanvalinta tehdään ilman aluepolitiikkaa.
Eppäillä soppii, sanoisi savolainen. Nyt näyttää jo toista kertaa siltä, että poliittisille irtopisteille perso savolaistaustainen ministeri istuttaa esikunnan itselleen poliittisesti läheisimpään paikkaan, Savon sydänmaille.
SDP:n Demokraatti-lehden pääuutinen on, että päätös Mikkelistä on savolaista siltarumpupolitiikkaa
Tornio olisi kans melko kaukana. Hui, Venäjä. Hui, olemme niin peloissamme (sopii kokeilla).Toivotaan että NATO ymmärtää varoitukset ja perääntyy vaikka Ouluun.
Venäjä varoittaa Natoa Mikkeli-päätöksestä: "Mitä lähempänä joukot ovat, sitä tarkemmin voimme iskeä"
Odotellaan vaan nyt niitä punaisia viivoja. Ryssillä ei toimi mikään kunnolla ei edes näennäiset uhkaukset.Toivotaan että NATO ymmärtää varoitukset ja perääntyy vaikka Ouluun.
Venäjä varoittaa Natoa Mikkeli-päätöksestä: "Mitä lähempänä joukot ovat, sitä tarkemmin voimme iskeä"
Odotellaan vaan nyt niitä punaisia viivoja. Ryssillä ei toimi mikään kunnolla ei edes näennäiset uhkaukset.
Joo käykööt kauppaa Kiinan/Aasian kans, jos euroopan suututtavat. Ai, mutta seki on Trumpin mukaan ongelma. Tukehtukoot sit.Ei jokin trumpin möläytys lakkauta natoa sormia napsauttamalla.
Ei suinkaan. Nämä kaikki mainitsemasi sopimukset ovat erillisiä ja vähentävät NATO:n vaatiman konsensuksen tehottomuutta, kun voidaan toimia muiden sopimuksien alla liittolaisten kanssa.Jutun lopussa mainittu monimutkainen puolustushimmeli (FLF, JEF, DCA jne) kuulostaa siltä että siinä on monta päällekkäisyyttä mitkä aiheuttaa tehottomuutta.
Ei lakkauta ei, nythän kongressi on jopa säätänyt Trumpia varten lain jonka mukaan USA:n presidentti ei voi vetäytyä Natosta yksipuolisesti (joka siis oli aiemmin mahdollista).Ei jokin trumpin möläytys lakkauta natoa sormia napsauttamalla.
Israelilla on se Jenkkien täysi tuki. Ja maa on onalta tuotannoltaankin jättiläinen toisin kuin "me ollaan rikas maa" -Suomi (lainaus viime hallituskauden sekoilijoilta), nyt ei rahat riitä mihinkään, kun sitä tarvittais.
No, onneksi riitti satoja tonneja blogittajille jne
Kyllä Suomen puolustajat ja turvallisuus ansaitsisi aika paljon parempaa kuin mitä saadaan. No, tilataan Kalkuttaa ja saadaan Kalkuttaa. Ullatus.
Venäjä ansiokkaasti tuhonnut varaostojaan Ukrainan pelloille ja tätä nykyään polttaa Pohjois-Korean varastoja.Olet hukassa siinä, että et oikein hahmota tarvittavan massan määrää. Sotaa ei käydä nimekkeillä vaan sillä, että ammuttavaa riittää paljon. Ongelma ei ole niinkään aselavettien (ts. hävittäjien) määrässä vaan siinä, että riittääkö niille mitään mitä ampua.
Ukrainassa soditaan 1900 luvun menetelmin. Nuo vaatii sen lentävän laitteen, ja pääsyn lähelle, ja määrällä voi sitten vähän korvata tarkuutta.Mittaluokkien hahmottamiseksi havainto, että Ukrainan tiedotteiden mukaan Venäjä tukee massahyökkäyksiään pudottamalla päivittäin yli 100 kpl ohjautuvia KAB-liitopommeja (à 500-1500 kg). Nämä on tyhmistä rautapommeista jollain purkkapatentilla modattu ohjautuviksi.
Venäjällä on häirintä kyvykkyyttä, vähän sataa omaan siipeenkin. Mutta kuten tiedät niin on muitakin konsteja kuin sat navigointi ja sat navigoinnissakin on eritasoisia häiriönsieto kykyjä. Ukrainasta dataa eri suuntiin.Lisäksi on ilmennyt, että satelliittinavigointi onkin melko tyhjä arpa täsmäaseille. Sitä on liian helppo häiritä ja väärentää.
Nato, EU maat menee ihan rauhanajan prosessien mukaan. Ei kaivella sotajan varastorasva tuotantoa, käyttöön, mutta toki niitä tarkasteltu, varmistettu, vahvistettu.Niitä varastorasvoissa uinuvia tuotantolinjoja ei kukaan ole toistaiseksi vielä löytänyt,
Nato, EU maat menee ihan rauhanajan prosessien mukaan. Ei kaivella sotajan varastorasva tuotantoa, käyttöön, mutta toki niitä tarkasteltu, varmistettu, vahvistettu.
No ei tietenkään ole kylmänsodanajan , eikä mailmansodan ajan, ei euroopassa, ei muuallakaan, ei venäjälläkään vaikka vetelee sotataloutta.Eikö se pointti ole, että näitä tuotantolinjoja ei ole olemassa, vaan on kylmän sodan päättymisen jälkeen poistettu kokonaan käytöstä ja niiden uudelleenkäynnistäminen vie aikaa (jota ei ole vieläkään oikein tehty tarvittavissa määrin verrattuna Venäjään)
No ei tietenkään ole kylmänsodanajan , eikä mailmansodan ajan, ei euroopassa, ei muuallakaan, ei venäjälläkään vaikka vetelee sotataloutta.
Juu ja ei, venäjä on sotataloudessa, mutta mitä se on ja se mitä on niin viedään tuhottavaksi rintamalle. Ja merkittävä osa tuotannosta on varastojen modernisointia (liikkeelle saamista), varastot tiettävästi tyhjentyneet kovasti. Modernimpaa, vaativampaa tuotanto mahdollisesti jopa supistunut.Venäjällä tuotantoa on nostettu ja Eurooppa ei ole siinä tahdissa mukana. Ja Venäjä ei sitä tuotantoa tule laskemaan, vaikka Ukraina häviäisi.
Eurooppalaisilla on myös sitä sota-ajan tuotantoa mitä lisätty rajusti ja ihan uutta kapasiteettia mitä ei ole kaivettu varastoista. Jos Ukrainen sota päättyy ja Ukraina säilyy itsenäisenä, niin Ukrainan sodan myötä syntynyttä tuotanto ei lopeteta seinää, siinä putkessa on hankkeita jotka pidemmän tähtäimen hankkeita.Venäjällä tuotantoa on nostettu ja Eurooppa ei ole siinä tahdissa mukana. Ja Venäjä ei sitä tuotantoa tule laskemaan, vaikka Ukraina häviäisi.