• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

NATO ja Suomi

Liittynyt
17.01.2019
Viestejä
561
Nyt homma etenee suurin piirtein näin: Suomi ja Ruotsi voivat lähiaikoina päästä tarkkailijajäseniksi - ja jopa tänään, ellei jonkun maan lainsäädäntö yms. sitä estä. Luovuutta kuulemma tässä asiassa voidaan käyttää. Tarkkailijamaat saavat osallistua Naton kokouksiin puheoikeuksin, poikkeuksina joitain asioita käsittelevät tapaamiset kuten ydinaseisiin liittyvät jutut. Viidennen artiklan turvatakuut eivät tarkkailijajäsenille ole voimassa. Nyt vielä kaikkien nykyisten Nato-maiden pitää parlamenteissaan hyväksyä Suomen ja Ruotsin jäsenyydet.

Tietenkin Turkki voi vielä jotain kiemuroita allekirjoitetun yhteisymmärrysasiakirjan tulkinnoillaan keksiä, mutta toivotaan ratifiointien sujuvan nopeasti ja yllätyksittä.
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
652

Tällainen on Turkin sopimus Suomen ja Ruotsin kanssa

Suomen, Ruotsin ja Turkin välinen sopimus sisältää mukaan muun muassa kohtia terrorismin torjunnasta ja asevientilainsäädännöstä.
Myöhään illalla sopimuksesta julkaistiin jo tietoja sekä ruotsalaislehti Aftonbladetissa että turkkilaismediassa. Niissä julkaistiin sopimuksen pääkohdat.
  • Täysi yhteistyö Turkin kanssa PKK:ta ja sen haaroja vastaan.
  • Solidaarisuuden osoittaminen Turkille taistelussa terrorismin kaikkia muotoja vastaan. Suomi ja Ruotsi tuomitsevat ja torjuvat terrorismin sen kaikissa muodoissa.
  • Sitoutuminen olemaan tukematta kurdijärjestö PYD:tä, YPG:tä sekä vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä syytettyä Gülen-liikettä. Lisäksi Turkki antaa tukensa Suomen ja Ruotsin kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvia uhkia vastaan.

  • Turkkiin kohdistuvien puolustusteollisuuden vientikieltojen välttäminen ja yhteistyön kasvattaminen.
  • Sitoutuminen Ruotsin ja Suomen kansallisen lainsäädännön ja käytäntöjen muuttamiseen terrorismin torjunnassa ja puolustusteollisuudessa. Suomessa viimeisin lakimuutos astui voimaan alkuvuodesta, Ruotsissa uusi ja tiukempi terrorismirikoksia säätelevä laki astuu voimaan heinäkuussa.
  • Yhteistyötä tietojen jakamisessa liittyen terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan.
  • Konkreettisia toimia terroristien luovuttamiseksi ja kahdenvälisten sopimusten valmistelua.
  • PKK:n ja sen haarojen varainhankinnan ja värväämisen kieltäminen. Maat sitoutuvat tehostavansa yhteistyötä, jotta terroristiryhmien toimintaa voidaan estää.
  • Turkin vastaisen terrorismipropagandan estäminen.
  • Suomen ja Ruotsin laajemman osallistumisen tukeminen EU:n puolustusyhteistyöhön liittyvässä Pescossa.
  • Listattujen asioiden täytäntöönpanovaiheita valvovan mekanismin perustaminen
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 150
Turkki lupasi sopimuksessa vain tukea Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi. Vääntö voi alkaa taas kun pitäisi ratifioida sopimus.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 550
Stoltenbergin mukaan kutsu Natoon tulee Suomelle ja Ruotsille mahdollisesti jo tänään. Eli nopeasti on tarkoitus edetä. Toivottavasti tänään se myös käytännössä menee noin:

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi lehdistötilaisuudessa Madridissa, että sotilasliitto kutsuu Suomen ja Ruotsin tarkkailijajäseniksi luultavasti jo tänään. Stoltenbergin mukaan prosessista tulee näin poikkeuksellisen nopea.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 326
En millään jaksanut uskoa että jo Madridissa NATO-pyörät liikkuvat näin paljon eteenpäin. Tuntuupas hyvältä olla väärässä. Kenellehän loppujenlopuksi saisin olla kiitollisin? Suomen valtiojohdolle, USA:lle, Erdolle, Stoltenbergille?
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Kohta langan nimen voi muutta Nato ja Suomi -> Nato Suomi.
Suomi on Suomi jatkossakin, vaikka kuuluttaisiinkin Natoon, joten siinä mielessä muutokselle ei ole mielestäni tarvetta. Jos sitä halutaan tuohon suuntaan muuttaa, niin sitten oikeaoppisesti yhdysviivan kanssa, kiitos.

Kauanko mahdollinen "prospect"-aika muuten normaalisti kestää ja päteekö artikla5 silloin kohdallamme?
Jos sieltä nyt tosiaan tulee Stoltenbergin arveluiden mukaisesti kutsu jäseneksi tänään tai ainakin tässä lähipäivinä Madridin kokouksen aikana (ja sitä kautta tarkkailijajäsenen rooli), niin siitä alkaa sitten vasta se varsinainen ratifiointiprosessi, jonka jokainen jäsenmaa toteuttaa oman käytäntönsä mukaisesti. Siinä kestää oma aikansa, mutta toiveissa lienee edelleen, että itsenäisyyspäivään mennessä oltaisiin täysjäseniä, mahdollisesti jo aiemmin jos ei ilmaannu uusia ongelmia.

Artikla 5 ei koske kuin täysjäseniä.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
1 297
Niinistö näytti aika vittuuntuneelta eilen kokouksen alussa kun istui öykkäriä vastapäätä. Voisin luulla että Niinistö juristina ja taitavana sanamuotojen käyttäjänä junaili aika paljon tulkinnanvaraa sopimukseen ja toivottavasti jopa vedätti vähän Turkkia. Turkki sai mitä halusi mutta Suomi myös, mahdollisesti jopa pyyhkiä paperilla osittain hanuria parin vuoden jälkeen. Öykkäri ei kyllä vaikuttanut kovin uskottavalta valtiopäänmieheltä lavalla. Oli jopa vähän epävarman ja heikon oloinen olemukseltaan.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
9 055
Yleensä näin, mutta erillisellä sopimuksella myös tarkkailija jäsenen roolissa oleva maa voidaan ottaa artikla 5 piiriin.
Mistähän näin olet lukenut? Toki minkä tahansa maan kanssa voi tehdä keskinäisiä sopimuksia, mut ei ne naton artikla 5 ole. Miksi tässä turvatakuista ja -vakuutuksista on möykätty koko kevät, ku tuollainenki olisi mahdollista?

 
Viimeksi muokattu:

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 536
Eikös kahdenkeskisiä sopimuksia ole jo tehty kaikkien merkittävimpien maiden kanssa?
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
9 055
Kyllä minä Erdoganina pitäisin nyt mölyt mahassa, ku on niin suurta voittoa julistettu valtion mediassakin. Ei ole palautuksia luvassa ainakaa Suomen perältä ellei oikeesti ole syytä. Kääntyyki pian homma niin, että "vahvaa johtajaa kusetettiin".
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 550
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 995

"Suomi ja Ruotsi käsittelevät Turkin vireillä olevaa karkotusta tai terrorismista epäiltyjen luovutuspyyntöjä nopeasti ja perusteellisesti, ottaen huomioon tiedot, todisteet ja tiedustelutiedot, joita Turkki tarjoaa ja luovat tarvittavat kahdenväliset oikeudelliset puitteet helpottamaan rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista, eurooppalaisen yleissopimuksen sääntöjen mukaisesti."

Eikös tämä ole hyvä asia näin suomen kannalta?

SUPO kuitenkin tarkkailee näitä terroristiepäiltyjä, niin kun suoraan luovutetaan terroristit turkkiin, niin ei tarvitse kuluttaa viranomaisten aikaa ja veronmaksajien rahoja siihen tarkkailuun.
Ja vielä kuten norjasta taas opimme, että se tarkkailu ei tunnu vaikuttavan mihinkään jos terroristi päättää tehdä asioita.

Vai onko nämä turkin "terroristit" edes terroristeja?

(ja ei, en ole perehtynyt aiheeseen yhtään, pohdin vain)
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
1 200
Tämähän on Erdoganilta vain hyvin suunniteltua toimintaa. Vuosi aikaa vaaleihin ja nyt ei ole sen kummemmin asetuttu esteeksi NATO-jäsenyydelle, mutta ratifiointiprosessia voidaan tarvittaessa venyttää vaalien yli. Paras lopputulos vaalien kannalta olisi se, että ennen äänestyspäivää Suomi tai Ruotsi taipuisi luovuttamaan terroristeja, tai saisi asesopimukset halutunlaiseksi USA:n kanssa.

Pirulle on nyt joka tapauksessa annettu pikkusormi ja se on myös Venäjän silmissä konkreettinen toimi, kun sitten ollaan NATO:n tarkkailijajäsenenä. Turkillehan tuossa ei ole mitään menetettävää ja heitä ei voisi meidän muutaman miljoonan ihmisen takapajula vähempää kiinnostaa, eli basaarikauppiaalle ihan odotettavissa olevaa toimintaa.
 

namlepo

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.06.2018
Viestejä
4 604
Ruotsille ihan hyvä tuollainen homma. Ovat vähän lepsuilleet viime aikoina. Mutta eiköhän joku keksi ettei teroja saa luovuttaa missään nimessä.
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 108
Mä kanssa vähän epäilen että tässä on voinut myös jenkit muistuttaa Turkkia siitä että tuen määrä voi vähentyä projektissa jos toisessakin mikäli jarruttelevat tätä liikaa. Turkki (tai Erdogan) sai tästä kuitenkin itselleen jonkinlaisen voitoksi luokiteltavan lopputuloksen, ja nyt jos vielä F-16 hommatkin lähtee vetämään niin niillä on jauhot ihan hyvin pussissa eikä välttämättä halua änkyröidä enempää kun on kerran mustaa valkoisella "Turkin huolien huomioimisesta" mikä oli se virallinen syy jarruttelulle.

Toki venyttävät ratifiointia vielä jonkun mielestään sopivan ajan jotta voivat näyttää kuka on se koulun pihan iso poika jota pitää pelätä ja kunnioittaa...
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
STT:ltä tällainen vähän omituinen postaus Twitterissä. En tiedä mitä tuosta pitäisi ajatella, kun puhutaan "liittokunnasta", eikä mukana ole mitään muuta tekstiä.




Tuosta voisi päätellä, että taas on yksi vaihe suoritettu, eli Suomi on kutsuttu liittymiskeskusteluun. Jos näin on, niin niiden pitäisi kestää muutaman päivän. Suomen osalta vetovastuu on näissä keskusteluissa Haavistolla. Sen jälkeen toimitetaan Natolle aiekirje, johon Naton pääsihteeri vastaa omallaan. Siinä vaiheessa Suomesta tulee virallisesti tarkkailijajäsen, joka mahdollistaa osallistumisen kokouksiin. Taustalla käynnistyy sen jälkeen se pidemmän aikaa kestävä ratifiointiprosessi. Sitten joskus ratifioinnin järkeen hakijamaat kutsutaan liittymään jäseniksi. Suomessa se vaihe menee niin, että valtioneuvosto antaa eduskunnalle hallituksen esityksen liittymissopimuksen hyväksymisestä. Eduskunta käsittelee esityksen ja hyväksyy sen. Tämän jälkeen presidentti hyväksyy ja vahvistaa sopimuksen voimaansaattamista koskevan lain. Liittymissopimus toimitetaan USA:lle ja se astuu voimaan, eli Suomesta tulee täysimääräinen Naton jäsen.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
9 055
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 550
STT:ltä tällainen vähän omituinen postaus Twitterissä. En tiedä mitä tuosta pitäisi ajatella, kun puhutaan "liittokunnasta", eikä mukana ole mitään muuta tekstiä.
Ei kai tuota voi muutoin tulkita, kuin että Suomi+Ruotsi olisi kutsuttu Naton (=liittokunta) jäsenprosessiin mukaan. Ja näin tosiaan on käynyt. En tiedä, tuleeko meistä automaattisesti nyt tarkkailijajäseniä vai onko se vielä eri päätös.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
En tiedä, tuleeko meistä automaattisesti nyt tarkkailijajäseniä vai onko se vielä eri päätös.
Ei tule ihan vielä, mutta onnistunee vielä tuon kokouksen aikana. Editoin prosessin etenemisestä lisätietoja edelliseen postaukseeni.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
9 055
Ei tule ihan vielä, mutta onnistunee vielä tuon kokouksen aikana. Editoin prosessin etenemisestä lisätietoja edelliseen postaukseeni.
Maikkarin uutinen päivittynyt ja puhutaan jo liittymisasiakirjojen allekirjoittamisesta? Eli onko liittymiskeskustelutkin jo käyty? Vai? Hitto, ku vaikka näitä seuraa, nii silti vähä ulapalla, ku asiakirjoja siirrellää puolelta toiselle ja sit joitain asioita voidaan teoriassa hoitaa "samalta" istumaltakin.
– Vahvistamme sitoutumisemme Naton avointen ovien politiikkaan. Tänään olemme päättäneet kutsua Suomen ja Ruotsin Naton jäseniksi ja sopineet liittymispöytäkirjojen allekirjoittamisesta, Naton neuvoston päätöslauselmassa todetaan.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 801
Maikkarin uutinen päivittynyt ja puhutaan jo liittymisasiakirjojen allekirjoittamisesta? Eli onko liittymiskeskustelutkin jo käyty? Vai? Hitto, ku vaikka näitä seuraa, nii silti vähä ulapalla, ku asiakirjoja siirrellää puolelta toiselle ja sit joitain asioita voidaan teoriassa hoitaa "samalta" istumaltakin.
Näin mutulla vaikuttaa siltä, että nämä liittymiskeskustelut ja liittymisasiakirjojen allekirjoittamiset suoritetaan pikavauhdilla, jotta maat pääsevät aloittamaan ratifiointiprosessinsa.
 
Liittynyt
21.12.2016
Viestejä
2 318
Vähän haiskahtaa siltä että kamelikauppiaat ei ole täysin valmiita neuvotteluidensa kanssa. Ihan varmasti tulee mutkia matkaan mutta käytännössä puhutaan vaan siitä että kuinka kauan tätä seuraavaa vaihetta taas säädetään ja veivataan ennen kuin Turkki on tyytyväinen tulokseen.
 
Liittynyt
17.01.2019
Viestejä
561
Jos Erdogan liikaa alkaa temppuilla, niin luulen USAn puuttuvan peliin. Ilmeisesti Biden on lupaillut Turkille jotain kuten F16-koneiden uudistamista tai jotain vastaavaa. Näiden toimitusten perumista tai lykkäämistä uhkaamalla Biden kyllä tarvittaessa saa stopin Erdoganin jarrutteluille.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 030
Maikkarin uutinen päivittynyt ja puhutaan jo liittymisasiakirjojen allekirjoittamisesta? Eli onko liittymiskeskustelutkin jo käyty? Vai? Hitto, ku vaikka näitä seuraa, nii silti vähä ulapalla, ku asiakirjoja siirrellää puolelta toiselle ja sit joitain asioita voidaan teoriassa hoitaa "samalta" istumaltakin.
Eipä siihen liittymiseen mitän suurempia "keskusteluita" tarvi käydä, ja niille on muutenkin ollut aikaa koko kevät.

NATOn peruskirja on valmis sopimus, ei siihen liity ziljoonaa ylimääristä optiota/variaatiota ja lehmänkaupaa joista pitäisi erikseen neuvotella. Tarvii vaan nimet alle kaikilta osapuolilta että sopimus hyväksytään uusien jäsenten toimesta ja sopimukseen hyväksytään mukaan uudet jäsenet vanhojen jäsenten toimesta.

Tässä NATO siis eroaa täysin EUsta; EUssahan on kaikki on täynnä byrokratiaa (jota on kymmeniätuhansia sivuja) johon sitten neuvotellaan erikoisvapauksia pikkujuttujen suhteen yms. Mitään tällaista ei kuitenkaan NATOlla ole. Se on "ota tai jätä" parin sivun sopimuksesta.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
9 055
Tiede-lehdessä oli juttua eri sotilasliitoista (7/2022,"Putin elvytti eksyneen liiton").

Yks aihe oli, että on neljä perusasiaa, joiden vuoksi liitot loppuu ja yks (ja positiivisin) syy oli tarpeettomuus. Naton kohdalla tämä oli lähellä neuvostoliiton hajotessa ja toisen kerran, ku afganistanista lähdettiin saavuttamatta mitään. Mut sitte tuli herra Putin, että eihän tämä näin voi mennä ja vahvisti Natoa vahvemmaksi kuin vuoskymmeniin ja jälleen on Natolla uusi vihollinen #1: Venäjä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 065
Tiede-lehdessä oli juttua eri sotilasliitoista (7/2022,"Putin elvytti eksyneen liiton")
. Yks aihe oli, että on neljä perusasiaa, joiden vuoksi liitot loppuu ja yks oli tarpeettomuus. Naton kohdalla tämä oli lähellä neuvostoliiton hajotessa kohdalla ja toisen kerran, ku afganistanista lähdettiin. Mut sitte tuli herra Putin, että eihän tämä näin voi mennä ja vahvisti Natoa vahvemmaksi kuin vuosiin ja jälleen on Natolla uusi vihollinen #1: Venäjä.
Puolustusliitolla ei ole vihollisia.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
9 055
Puolustusliitolla ei ole vihollisia.
Voit sinä Venäjää sitten vaikka "uhaksi" sanoa, jos vihu ei kelpaa.. ihan sama mulle. Tais mennä muutenki pointti ohi. Joka oli, että myös Nato tarvitsee jonku jota vastaan puolustautua (tilastollisesti ja historiallisesti, kun liittoja on tutkittu. Funfact: pisin liittouma on Brittien ja Portugalin välillä, 600 vuotta jo. Jonkinlainen outolintu tässä sarjassa).
Nato-maiden julkilausumassa Venäjää kuvataan merkittävimmäksi suoraksi uhaksi liittouman maille. Ukraina kiittelee Naton tämänpäiväisiä lausuntoja
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
28.02.2021
Viestejä
330
Ei kai tuota voi muutoin tulkita, kuin että Suomi+Ruotsi olisi kutsuttu Naton (=liittokunta) jäsenprosessiin mukaan. Ja näin tosiaan on käynyt. En tiedä, tuleeko meistä automaattisesti nyt tarkkailijajäseniä vai onko se vielä eri päätös.
Uutinen aamulta:

Stoltenberg kertoi lehdistötilaisuudessa Madridissa, että Nato kutsuu Suomen ja Ruotsin tarkkailijajäseniksi ”luultavasti jo tänään”.

Joka tapauksessa jäsenyyskutsu tapahtuu Naton Madridin huippukokouksessa, joka kestää torstaihin.


 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Uutinen aamulta:

Stoltenberg kertoi lehdistötilaisuudessa Madridissa, että Nato kutsuu Suomen ja Ruotsin tarkkailijajäseniksi ”luultavasti jo tänään”.

Joka tapauksessa jäsenyyskutsu tapahtuu Naton Madridin huippukokouksessa, joka kestää torstaihin.


Niin, tuon lainaamasi uutisen mukaan "tulee kutsumaan" ja siinä minun ja sittemmin Paapaan viittaamassa uutisessa taas sanottiin että "kutsuttiin". Aikamuotoero, joka on tässä yhteydessä hyvinkin olennaista.

Yleishuomiona on sanottava, että harvoin näkee näin sekavaa uutisointia näinkin merkittävässä asiassa.
 
Liittynyt
28.02.2021
Viestejä
330
Niin, tuon lainaamasi uutisen mukaan "tulee kutsumaan" ja siinä minun ja sittemmin Paapaan viittaamassa uutisessa taas sanottiin että "kutsuttiin". Aikamuotoero, joka on tässä yhteydessä hyvinkin olennaista.

Yleishuomiona on sanottava, että harvoin näkee näin sekavaa uutisointia näinkin merkittävässä asiassa.
Kello 19:45 Niinistön suusta:

- Tämän hetken tieto on sellainen, että viimeistään ensi tiistaina. Sen verran uskallan sanoa, hän kertoo liittymispöytäkirjan allekirjoittamisen aikataulusta, mutta korostaa, että päivämäärä voi vielä muuttua.

 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Kello 19:45 Niinistön suusta:

- Tämän hetken tieto on sellainen, että viimeistään ensi tiistaina. Sen verran uskallan sanoa, hän kertoo liittymispöytäkirjan allekirjoittamisen aikataulusta, mutta korostaa, että päivämäärä voi vielä muuttua.

Oli puhe Naton esittämästä liittymiskutsusta. Tuo "liittymispöytäkirjan" allekirjoitus on eri asia.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
9 055
Eipä siihen liittymiseen mitän suurempia "keskusteluita" tarvi käydä, ja niille on muutenkin ollut aikaa koko kevät.

NATOn peruskirja on valmis sopimus, ei siihen liity ziljoonaa ylimääristä optiota/variaatiota ja lehmänkaupaa joista pitäisi erikseen neuvotella. Tarvii vaan nimet alle kaikilta osapuolilta että sopimus hyväksytään uusien jäsenten toimesta ja sopimukseen hyväksytään mukaan uudet jäsenet vanhojen jäsenten toimesta.

Tässä NATO siis eroaa täysin EUsta; EUssahan on kaikki on täynnä byrokratiaa (jota on kymmeniätuhansia sivuja) johon sitten neuvotellaan erikoisvapauksia pikkujuttujen suhteen yms. Mitään tällaista ei kuitenkaan NATOlla ole. Se on "ota tai jätä" parin sivun sopimuksesta.
No kuuluu kuite prosessiin, syystä tai toisesta. Kestää sit minuutin tai useamman päivän, nii sellainen on olemassa. Voihan noissa "oikoa" tyyliin, joo eiköhän tää oo selvä. -Joo. Mut niin kiire tuskin on, että tarvis perseillä tässä kohtaa.

edit:
Miten nato-prosessi etenee seuraavaksi:
1. Suomi kutsutaan liittymiskeskusteluihin
Liittymiskeskustelujen käynnistäminen vaatii Naton jäsenmaiden yksimielisyyden. Suomen prosessi ei ole tähän asti edennyt, sillä Turkki ei myöntynyt kutsumaan Suomea neuvotteluihin ennen kuin se sai neuvotella itselleen tärkeistä teemoista, kuten terrorismista.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi tiistaina, että Suomi ja Ruotsi kutsutaan julkilausumalla Naton jäseniksi keskiviikkona. Liittymiskeskusteluja varten on perustettu Suomen neuvotteluvaltuuskunta, jota johtaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

ja huom! mihin viittasin "samalta istumalta" hoitamisesta eli noi eri kohdat saattaaki olla vain 2 kohtaa:
Presidentti Niinistö kertoi tiistaina, että tavanomaisesta protokollasta saatetaan poiketa, ja prosessi selkiytyy todennäköisesti Madridin huippukokouksen aikana.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 550
Eli F-16 oli näköjään ehtona. Eiköhän Erdo saanu mitä halusi eikä sitä enää kiinnosta pätkääkään mitkään terroristit tai niiden palauttaminen.
Kiinnostavaa olisi tietää, onko ehtona myös ratifiointi, vai pelkästään kutsuminen jäseneksi. Eli tapellaanko taas muutaman kuukauden päästä oikein urakalla.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 459
Viestejä
4 162 761
Jäsenet
70 411
Uusin jäsen
domppaaaa

Hinta.fi

Ylös Bottom