• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

  • TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>

NATO ja Suomi

Iltalehdestä kun kuunteli ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtajaa, niin aika helvetin hankala tilanne meillä. 1300km rajaa Venäjän kanssa, toisin sanoen 30 Nato-maan siunaus Suomen liittymiselle Natoon voi olla sanotaanko epävarmaa ja toisekseen Venäjä varmasti sotkisi projektin. Jenkit voisi kutsua Suomen Natoon, mutta se päätös pitäisi mennä kongressin kautta läpi, siellä nyt ei välillä eroteta Suomea Venäjästä ja sijainti, sijainti, sijainti.

Ukrainalaiset siellä taistelee Euroopan ja etenkin meidän puolesta. :speechless:
NATO:n liittyminen itsessään poistaa rajan pituuden merkityksen ja mitä tuohon muuhun diidadaabaan tulee niin en usko että NATO ja Suomi vain seuraa jäykästi kirjaa ja antaa Venäjän tuhota lännen yhdistymisen. Jos NATO:n ja Suomen päättäjillä on ainoatakaan aivosolua niin neuvottelut käydään suljettujen ovien takana ja NATO:n liittymisprosessi suunnitellaan siten ettei Venäjä pääse mitenkään puuttumaan siihen.

Sinänsä tämä ko. tutkija on aivan oikeassa että nyt liittyminen on vaikeampaa kuin koskaan. Tästä voidaan kiittää itäänpäin kalleellaan olevia kommareita ja muita Putinin trolleja jotka ovat meidät tähän tilanteeseen ajaneet. Jälleen kerran Suomen päättäjille ja idiootille kansalle kaikki oli liian aikaista kunnes on liian myöhäistä.

Kun Suomi on lopulta turvassa niin voitasiiin aloittaa laajempi keskustelu siitä miten näihin lännen murtajiin ja Putinin kutsujiin pitäisi suhtautua. Poliittisten oikeuksien rajoitus? Julkiset haittarekisterit?

Edit: Tämän kaiken muun lisäksi Suomi on USA:n aseille hyvä kauppamaa mitä tukee esim. Hornet, F-35 kaupat yms. joten USA:lla pitäisi olla talouspoliittinenkin intressi saada Suomen nykyinen asema turvattua.
 
Viimeksi muokattu:
Putin lähettänyt Suomelle ja Ruotsille kirjeen, jossa vaatii antamaan todisteet turvallisuustakuista.

Kohta Venäjä hyökkää Suomeen ja Ruotsiin?



Oletan että sitä seuraa pian vaatimus 30 kilometrin syvyisen Venäjän valvoman turvavyöyhykkeen luomisesta Suomen itärajalle. Vastaukselle annettu aikaa kaksi viikkoa, jonka jälkeen Venäjä vakuuttaa luovansa sen itse.
 
Voitte kohta taputtaa päättäjille kun olivat niin fiksuja että miettivät jo kesän puoluekokouksessa natokantaa. Siihen mennessä Venäjä on laittanut parikymmentä uhkavaatimusta allekirjoitettavaksi.
 
Luultavasti seuraava vaatimus on Suomen demilitarisointi, koska estää samalla kätevästi natojäsenyyden. Jos ei käy niin tankit rajalle ja NATO jäsenyys estyy taas.
 
NATOn pitää liittyä nyt, jos liitytään. Eiköhän Ukrainan operaatio ole ohi muutaman kuukauden kuluessa pääosin. Tämän jälkeen Venäjän joukot ovat viimeistään syksyllä valmiina uusiin operaatioihin. Tässä vaiheessa alkaa olemaan turha kuvitella, että voitaisiin hakea jäsennyttää ilman sotilaallista väliintuloa. Haluaisin olla väärässä tämän suhteen.
 
"On historian ironiaa, että kun EU turvallisuusrakenteena alkaa vihdoin täyttää odotuksia, suomalaisten mielialat ovat jo kääntyneet Nato-jäsenyyden puoleen. Sinänsä nämä kaksi asiaa eivät ole mitenkään toisensa poissulkevia. Tähän asti vain on katsottu, että Suomelle riittää poliittisen liittoutumisen suoma perusta rakentaa sitoumuksiaan länteen.
Suomalaiset äänestivät aikoinaan EU-jäsenyyden puolesta paljolti juuri siksi, että näin päästiin kauemmas itänaapurin otteesta. Monet syvemmällä Neuvostoliiton otteessa olleet jatkoivat saman tien myös Natoon asti. Suomi jäi kuitenkin EU-jäsenyyteen ja yksi viime aikojen suosituimpia katumusvirsiä onkin ollut, ettei aikoinaan liitytty Natoon.
Mutta Nato-jäsenyydelle ei olisi 90-luvulla yksinkertaisesti löytynyt kansan kannatusta. Silloisten päättäjien henkilökohtaisessa syyllistämisessä on kysymys syntipukkien etsimisestä kansalaismielipiteen voimakkaalle Nato-vastaisuudelle."


Niin, demokratiassa on "huonotkin puolensa". Itsekin toivoisin että olisimme liittyneet NATO:n jo ajat sitten, mutta tämä maa ei "valitettavasti" ole meidän io-tekkiläisten johtama diktatuuri :D. Eikä se siksi muutu vaikka kuinka täällä päättäjiä haukuttaisiin. Asioita olisi voinut/pitänyt tehdä jo ajat sitten, siinä vaiheessa arpominen on turhaa kun "paskat on jo housussa". Turha sitä palovakuutusta on yrittää saada, jos naapuritalo palaa. Tämä on viittauksena johonkin vastaajaan jossa verrattiin NATO:a esim. palovakuutukseen, ja kuinka olisi ottamassa siinä vaiheessa vakuutusta kun tulipalo olisi tulossa.
 
Iltalehdestä kun kuunteli ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtajaa, niin aika helvetin hankala tilanne meillä. 1300km rajaa Venäjän kanssa, toisin sanoen 30 Nato-maan siunaus Suomen liittymiselle Natoon voi olla sanotaanko epävarmaa ja toisekseen Venäjä varmasti sotkisi projektin. Jenkit voisi kutsua Suomen Natoon, mutta se päätös pitäisi mennä kongressin kautta läpi, siellä nyt ei välillä eroteta Suomea Venäjästä ja sijainti, sijainti, sijainti.

Ukrainalaiset siellä taistelee Euroopan ja etenkin meidän puolesta. :speechless:

Tämä oli mielestäni huomio, joka on erityisen tärkeä ja siksi tässä ei myöskään voida hötkyillä vaan pitää toimia selkeän päämäärätietoisesti.

Nähdäkseni on muutamia asioita, jotka voidaan sulkea pois jo tässä kohtaa:

- Suomessa ei voida järjestää Natosta neuvoa-antavaa kansanäänestystä, koska se johtaisi tuohon vaaralliseen välitilaan ja antaisi selkeän signaalin Venäjälle, että täällä vakavasti harkitaan asiaa, mutta antaa heille myös aikaa rakentaa vastarintaa.

- Suomi ei voi aloittaa epämääräistä ja poukkoilevaa juupas-eipäs keskustelua aiheesta, jossa suunta olisi kuitenkin kohti Natoa. Antaisi taas Venäjälle aikaa reagoida.

- Kaikki sellaiset skenaariot, missä aiotaan liittyä Natoon, mutta joihin liittyy pitkä valmisteluaika ovat vaarallisia Venäjän vastareaktioiden vuoksi.

- Me ei voida myöskään lähteä tässä hakemisessa soitellen sotaan kuten Venäjä teki Ukrainan kohdalla, eli siis, että mentäisiin perinteisen prosessin mukaisesti, koska taas annettaisiin aikaa venäläisille. On melkein parempi olla liittymättä jos vaihtoehtona on pitkä epävarma prosessi.

- Natoon liittymisen kanssa meidän pitäisi käytännössä saada Natolta jo turvatakuut senkin suhteen, ettei prosessissa tule yllättävää kitkaa, joka taas antaisi köyttä Venäjälle.

- Suomi ja Ruotsi tekisivät päätöksen Natoon liittymisestä yhdessä, koska kummankaan osapuolen ulosjäänti tai informoimatta jättäminen olisi melkoinen karhunpalvelus toiselle.

Venäjän näkökulmasta tilanne on varmasti ainakin jollain tavalla epävarma, mutta sitten ovat todellakin lähteneet huonosti valmistautuneena sotaan Ukrainaa vastaan, jos eivät ole ennakolta miettineet mahdollisia muita vaikutuksia, mitä sodalla voi olla, kuten Naton yllättävällä laajentumisella Pohjoisessa. Eli uskoisin, että siellä on jonkinlaista vähintään poliittista valmistautumista tehty tämän skenaarion suhteen. Aseita eivät ole tiettävästi rajalle ryhtyneet kasaamaan, koska haluaisin ainakin uskoa, että tämä tieto olisi päätynyt jo puolustusvoimien tietoon ja siihenkin valmistauduttaisiin nykyistä enemmän.

Toinen Venäjän kannalta kimurantti asia on, että kuinka painokkaasti haluavat nyt lähteä Suomea ja Ruotsia painostamaan tässä asiassa. Nimittäin luulisi heidän tehneen jonkinlaista riskiarviota siitä, että mikäli ryhtyvät nyt kovasti Ruotsia ja Suomea painostamaan tai ryhtyvät esim. kybersodankäyntiin, tämä erittäin todennäköisesti vain vahvistaisi Suomen ja Ruotsin halua liittyä Natoon. Voi olla, että aiempi skenaario oli ollut toinen, kuten Ukrainankin kohdalla helposta voitosta, mutta lännen reaktioiden perusteella he eivät voi enää varmistua siitä, että täälläkään toimittaisiin heidän vaatimustensa mukaisesti. Vielä ennen sotaa moinen oli todennäköisesti paljon mahdollisempaa.

Tässä nyt monet maalaavat isoja peikkoja taivaalle Suomen tulevaisuuden suhteen, mutta tehdään nyt selväksi muutama erittäin selvä asia, jotka viimeistään Ukrainan tilanteen myötä ovat myös Kremlissä valjenneet: Suomen puolustustahto on erittäin korkealla tasolla ja meillä on Naton ulkopuolisena maana silti erittäin kykenevät puolustusvoimat, joten aiheutettu vahinko olisi suurta. Suomea ei pystyisi valjastamaan mitenkään järkevästi Venäjän vasallivaltioksi edes jatkuvalla miehityksellä, koska täällä ei olisi minkäänlaista solidaarisuutta sitä kohtaan. Lisäksi uusi sota toista länsimaata kohtaan kasvattaisi huomattavasti riskiä sodan eskaloitumiseksi ja myös Venäjän kannalta kasvattaisi merkittävästi riskiä, että kuuluipa Suomi Natoon tai ei, länsimaiden paine puuttua sotaan kasvaisi entisestään, koska Venäjä olisi yksiselitteisesti silloin osoittanut, että sen motiivit tuskin jäisivät edes siihen. Monen rintaman sodan ylläpitäminen myös kotiyleisön silmissä voisi kaikesta kannatuksesta huolimatta olla riskialtista, koska kyllä siellä venäläisilläkin on itsesuojeluvaistoa ja eivät he halua ydinsotaa aloittaa, jonka uhka olisi jo ihan toisenlainen, jos Venäjä julistaisi sodan moneen suuntaan.

Toki on hyvä pitää mielessä, että Putin nyt mielellään varmasti antaa itsestään kuvaa hulluna miehenä, koska se luo osaltaan pelkoa ja pidättyväisyyttä. Sitä emme voi tietää, onko hän oikeasti mennyt hulluksi vai ei. Voi hyvin olla mahdollista, että tietoisesti antavat myös Venäjän suunnasta infoa, että Putinilla olisi kuuppa sekaisin. Tietyllä tasolla Putin on jo tässä vaiheessa tehnyt taisteluvoiton Suomessakin, kun heti vähänkään Suomea koskevia ristiriitaisia uutisia tai vihjauksia Venäjän uhkailuista koetaan täällä, että peli on jo menetetty. Tällä pelottelulla yrittävät edetä myös siellä Ukrainassa, koska pelko itsessään on vahva voimankäytön väline, ei pelkät aseet.
 
"On historian ironiaa, että kun EU turvallisuusrakenteena alkaa vihdoin täyttää odotuksia, suomalaisten mielialat ovat jo kääntyneet Nato-jäsenyyden puoleen. Sinänsä nämä kaksi asiaa eivät ole mitenkään toisensa poissulkevia. Tähän asti vain on katsottu, että Suomelle riittää poliittisen liittoutumisen suoma perusta rakentaa sitoumuksiaan länteen.
Suomalaiset äänestivät aikoinaan EU-jäsenyyden puolesta paljolti juuri siksi, että näin päästiin kauemmas itänaapurin otteesta. Monet syvemmällä Neuvostoliiton otteessa olleet jatkoivat saman tien myös Natoon asti. Suomi jäi kuitenkin EU-jäsenyyteen ja yksi viime aikojen suosituimpia katumusvirsiä onkin ollut, ettei aikoinaan liitytty Natoon.
Mutta Nato-jäsenyydelle ei olisi 90-luvulla yksinkertaisesti löytynyt kansan kannatusta. Silloisten päättäjien henkilökohtaisessa syyllistämisessä on kysymys syntipukkien etsimisestä kansalaismielipiteen voimakkaalle Nato-vastaisuudelle."


Niin, demokratiassa on "huonotkin puolensa". Itsekin toivoisin että olisimme liittyneet NATO:n jo ajat sitten, mutta tämä maa ei "valitettavasti" ole meidän io-tekkiläisten johtama diktatuuri :D. Eikä se siksi muutu vaikka kuinka täällä päättäjiä haukuttaisiin. Asioita olisi voinut/pitänyt tehdä jo ajat sitten, siinä vaiheessa arpominen on turhaa kun "paskat on jo housussa". Turha sitä palovakuutusta on yrittää saada, jos naapuritalo palaa. Tämä on viittauksena johonkin vastaajaan jossa verrattiin NATO:a esim. palovakuutukseen, ja kuinka olisi ottamassa siinä vaiheessa vakuutusta kun tulipalo olisi tulossa.
Tuossa YLE:n jutussa katsotaan asiaa yhteen suuntaan. Kansa ei pelkästään kerro kansanedustajille miten toimia vaan kansanedustajat omalla retoriikallaan vaikuttavat kansaan. Neuvostoliiton jälkeen olisi viimeistään pitänyt lopettaa suomettumisen ajan kommaripropaganda ja paskapuheet NATO-optiosta, liittoutumattomuudesta yms. Moskovan tuubasta vaikka NATO-jäsenyyttä ei aktiivisesti ajaisikaan. Suomen kansaa on manipuloitu ja sille on valehdeltu.

"Mitä kireämmäksi Euroopan turvallisuusilmapiiri on vuosien mittaan kiristynyt, sitä syvempään on huokailtu heikon Euroopan unionin takia. Nyt voi päästää helpotuksen huokauksen. EU:n kumppaneineen lataamat pakotteet Venäjälle näyttävät iskevän ilmat pihalle Venäjän kansantaloudesta."

Toimittaja ei tässäkään asiassa selvästi näe kokonaiskuvaa. Venäjästä tulee aivan täysi lännestä eristetty baanivaltio jossa nationalismipropaganda kukoistaa ja joka on enää tekemisissä Kiinan ja Venezuelan kaltaisten militanttisekopäävaltioiden kanssa. Venäjällä ei tule olemaan enää mitään merkitystä urheilun, kulttuurin, talouden tai minkään muun pehmeän vaikutuksen alueella.

Ainoa mitä Venäjällä on enää tarjota maailmalle on väkivalta ja varastaminen ja kun Venäjä iskee Suomeen niin se on ottanu opiksi kaikista Ukrainan virheistä. Suomi on äärimmäisessä, akuutissa ja huutavassa Venäjän vaarassa ja NATO jäsenyys tulee hankkia välittömästi.
 
EU armeija

Jos ei olis Tarjaa niin olisi varmaan EUssa armeija :(

Totakin olen pallotellut mielessä ajatusleikkinä. Mitä jos EU päättäisikin muodostaa pika-aikataululla puolustusliiton. Halukkuutta varmaan on tällä hetkellä. Se olisi Suomen turvallisuuden kannalta ehkä helpompi ratkaisu. Ja seuraava steppi olisi sitten Naton ja EU:n puolustusliiton yhdistäminen.
 
Lisätään nyt vielä muutama asia edelliseen viestiini:

- liityttiinpä Natoon tai ei, se ei poista sitä tosiasiaa, että meidän pitää pitää huolta meidän omasta puolustuksesta ja puolustusvoimista. Jäsenhakemuksen jättäminen ei tätä poista.

- Suomessa tulisi joka tapauksessa miettiä aivan uusiksi, miten meidän puolustusta rakennetaan.

- Vaikka ehdittäisiinkin liittyä Natoon, ennen kuin Venäjä mitään ehtisi tekemään, se silti vaatisi takuuvarmasti aivan toisenlaista puolustusvoimien valmistautumista.

- Suomen ja Ruotsin kannattaisi joka tapauksessa miettiä jonkinlaista yhteistoimintasuunnitelmaa, koska jo uhka siitä, että sodan syttyessä myös Ruotsi voisi ainakin periaatteessa olla sodan aktiivinen osapuoli entisestään kasvattaisi pidäkettä lähteä Suomen valloitussotaan. Ei tietenkään Ruotsilla ole mitään valtavaa sodan ajan vahvuutta, mutta materiaalisesti sieltä voitaisiin saada isoakin apua.
 
Totakin olen pallotellut mielessä ajatusleikkinä. Mitä jos EU päättäisikin muodostaa pika-aikataululla puolustusliiton. Halukkuutta varmaan on tällä hetkellä. Se olisi Suomen turvallisuuden kannalta ehkä helpompi ratkaisu. Ja seuraava steppi olisi sitten Naton ja EU:n puolustusliiton yhdistäminen.
Miksi mitään EU-maata kiinnostaisi perustaa toinen puolustusliitto kun NATO on jo olemassa?

Edelleenkään kukaan Euroopassa ei ymmärrä tätä Suomen USA-inhoa ja itsestäänselvän välttelyä.
 
Totakin olen pallotellut mielessä ajatusleikkinä. Mitä jos EU päättäisikin muodostaa pika-aikataululla puolustusliiton. Halukkuutta varmaan on tällä hetkellä. Se olisi Suomen turvallisuuden kannalta ehkä helpompi ratkaisu. Ja seuraava steppi olisi sitten Naton ja EU:n puolustusliiton yhdistäminen.
Olisihan se hyvä, mutta en jäisi odottelemaan tätäkään koska mitään kovin varmaa tuollainen kehitys tuskin on.

Putin lähettänyt Suomelle ja Ruotsille kirjeen, jossa vaatii antamaan todisteet turvallisuustakuista.

Kohta Venäjä hyökkää Suomeen ja Ruotsiin?


Pitää katsoa saadaanko tälle vahvistusta suomestakin, mutta jos näin on niin tavoitteita sietää kyllä ihmetellä. Meinaako ne tosiaan, että pelottelisivat meidät jättämään liittymättä Natoon kun selvä reaktio sotaan on ollut että täällä on alettu haluta Natoon? Suomeen ja Ruotsiin hyökkäyksestä tuskin on hetkeen pelkoa, Ukrainassa on ihan tarpeeksi tekemistä Venäjän armeijalla juuri nyt. Lahjoituksilla Ukrainaan olen itsekin koittanut kantaa korteni kekoon, että näin olisi mahdollisimman pitkään...
 
Miksi mitään EU-maata kiinnostaisi perustaa toinen puolustusliitto kun NATO on jo olemassa?

Edelleenkään kukaan Euroopassa ei ymmärrä tätä Suomen USA-inhoa ja itsestäänselvän välttelyä.
Niinpä, tämäpä tämä. Lähtökohtanahan on se, että tässä ollaan nukuttu "Ruususen unta" vuosikymmenet (ehkä ei PV), mutta kansa (myönnän että itsekin, ei ole intin jälkeen juurikaan PV:tä nähty). Ja kun ollaan avoin maa, niin eihän sitä oikeasti tiedä kuinka paljon nytkin Suomessa on esim. FSB:n/GRU:n väkeä (joilla esim. Salestakin on kompromat:a, tai vihjannut Salelle että ole hiljaa tai läski tummuu). Jo periaatteessa pelkästään IO-tech:ssä voi olla ihmisiä jotka kerää dataa, esim. puolustushalukkuudesta (noh, ei ehkä mutta yleensäkin foorumeilta sitä saanee). Ja seuraa sitten miten naapurin uhkailut vaikuttaa mielipiteeseen. Ja ei tiedä että minkälaiset suunnitelmat siellä on jo tehty esim. vuosia sitten, esim. kiinteistöhankinnoin yms. Jotka nyt on Ukrainan osalta pistetty toimeen.

Nyt tässä onkin kysymys, että mitä halutaan. Nopeita ja helppoja ratkaisuja ei tule olemaan, jos naapuri tosissaan on vaatimusten kanssa ja on tulossa yli. Ollaanko tässä valmiita puolustamaan maata, vai suostutaanko suoraan naapurin mahdollisiin vaatimuksiin. Koska se mitä me olemme mieltä naapurin toiminnasta/oikeudesta, sillä ei ole mitään merkitystä loppupeleissä siihen naapurin toimintaan. Lääniä ja ukkoa on kuitenkin sen verran. Eikä sitä varoitella, että nyt myö meinataan hyökätä.
 
Viimeksi muokattu:
Tuossa YLE:n jutussa katsotaan asiaa yhteen suuntaan. Kansa ei pelkästään kerro kansanedustajille miten toimia vaan kansanedustajat omalla retoriikallaan vaikuttavat kansaan. Neuvostoliiton jälkeen olisi viimeistään pitänyt lopettaa suomettumisen ajan kommaripropaganda ja paskapuheet NATO-optiosta, liittoutumattomuudesta yms. Moskovan tuubasta vaikka NATO-jäsenyyttä ei aktiivisesti ajaisikaan. Suomen kansaa on manipuloitu ja sille on valehdeltu.

Ainoa mitä Venäjällä on enää tarjota maailmalle on väkivalta ja varastaminen ja kun Venäjä iskee Suomeen niin se on ottanu opiksi kaikista Ukrainan virheistä. Suomi on äärimmäisessä, akuutissa ja huutavassa Venäjän vaarassa ja NATO jäsenyys tulee hankkia välittömästi.
Tuossa olemme samaa mieltä, mutta ei se muuta sitä tosiasiaa että vaikka sinä, minä ja koko Io-Tech olisimme sitä mieltä. Niin me emme edusta Suomen kansaa, eikä asiat tule tapahtumaan sormia napsauttamalla koska me haluamme sitä. Yhtään sen enempää kuin, että esim. meidät liitettäisiin Venäjän keisarikuntaan huomisaamusta kun naapuri on luvannut halpaa löpöä ja kansa on sitä mieltä että se on jees.
 
Ainoa mitä Venäjällä on enää tarjota maailmalle on väkivalta ja varastaminen ja kun Venäjä iskee Suomeen niin se on ottanu opiksi kaikista Ukrainan virheistä. Suomi on äärimmäisessä, akuutissa ja huutavassa Venäjän vaarassa ja NATO jäsenyys tulee hankkia välittömästi.
Tämä. On kiva naureskella Venäjälle nyt kun sen operaatio menee päin pers…, mutta ei epäilystäkään etteikö se yritäisi korjata kaikkia virheitä ja ongelmia mitä nyt sille toteutuu. Eli seuraavassa operaatiossa Venäjä on paljon vaarallisempi.
Sitäpaitsi jos Venäjä hyökkäisi Suomeen:
-Se ei hyökkää veljeskansaa vastaan, joten sotilailla ei niin suuria moraaliongelmia.
-Sotaretki Suomeen on todennäköisesti eri toteutustavan ja suunnitelman alla, kuin vapatusretki Ukrainaan.
 
Tämä. On kiva naureskella Venäjälle nyt kun sen operaatio menee päin pers…, mutta ei epäilystäkään etteikö se yritäisi korjata kaikkia virheitä ja ongelmia mitä nyt sille toteutuu. Eli seuraavassa operaatiossa Venäjä on paljon vaarallisempi.
Sitäpaitsi jos Venäjä hyökkäisi Suomeen:
-Se ei hyökkää veljeskansaa vastaan, joten sotilailla ei niin suuria moraaliongelmia.
-Sotaretki Suomeen on todennäköisesti eri toteutustavan ja suunnitelman alla, kuin vapatusretki Ukrainaan.

Vapautusretkeä ei tarvita joten maajoukkojen käyttö voidaan jättää väliin ja mennään suoraan osaan 2, eli pommitetaan Suomi kivikaudelle?
 
Lopujenlopuksi tilannehan on niin että jos Venäjä haluaa lievittää suomalaisten halua NATOon niin heidän pitäisi antaa Suomelle turvatakuut eikä toisinpäin.
 
Vapautusretkeä ei tarvita joten maajoukkojen käyttö voidaan jättää väliin ja mennään suoraan osaan 2, eli pommitetaan Suomi kivikaudelle?
Uskon että eivät hyökkäisi niin ylimielisesti varsinkin kun tietävät Suomen puolustuskyvyn ja vaikean maaston edetä. Eli tykistöä ja jalkaväkeä olisi pakko käyttää etenemiseen paljon enemmän… suoraan osaan 2 siis.
 
Uskon että eivät hyökkäisi niin ylimielisesti varsinkin kun tietävät Suomen puolustuskyvyn ja vaikean maaston edetä. Eli tykistöä ja jalkaväkeä olisi pakko käyttää etenemiseen paljon enemmän… suoraan osaan 2 siis.
"– Meillä on suunnitelma kaupungin hallussa olevien väestönsuojien korjaamiseksi. Viime vuosina esitetyt korjaustarpeet ovat pääsääntöisesti menneet läpi. Seuraavat korjauksen tarpeessa olevat suojat ovat peruskorjaussuunnitelmassa, ja ne korjataan vuosien 2025–2029 välillä. Yhden suojan peruskorjaaminen kestää noin kaksi vuotta, Parviainen sanoo.

Se kestää kauan. Mitä nyt pitäisi tehdä?

– Nyt ei välttämättä tarvita täydellistä peruskorjausta, joka maksaisi kymmeniä miljoonia euroja. On keskusteltu myös siitä, että suojia voitaisiin perusparantaa nopeammin siten, että esimerkiksi vanhentuneet ilmanvaihtokojeet vaihdettaisiin uusiin. Se tarkoittaisi, että pitäisi tehdä myös sähkötekniikkaan liittyviä muutostöitä, jotta sitä saadaan nykyaikaistettua."

Pääkaupungin yleisissä väestönsuojissa on miljoonien korjausvelka – osassa on vanhentunut ilmanvaihtotekniikka, joka päästää läpi myrkkykaasut

En sano, että ei maksaisi. Ja että olisiko tarvetta tehdä kunnolla niille sitten. Mutta jos asiat eivät ole aivan tikissä, niin siinä vaiheessa kun niitä tarvitaan on myöhäistä alkaa fiksailemaan
 
Lopujenlopuksi tilannehan on niin että jos Venäjä haluaa lievittää suomalaisten halua NATOon niin heidän pitäisi antaa Suomelle turvatakuut eikä toisinpäin.

Ja koska Ukrainalla oli Venäjän paperiset turvatakuut, niin tarvitsemme turvatakuita varten kaikki Venäjän ydinaseet sekä oikeuden käyttää niitä Venäjää vastaan, jos katsomme Venäjän rikkoneen turvatakuita.
 
Tuolla on US paikalla myös :hmm:, EU ja Suomi ja Ruotsi… tapahtuuko jotain merkittävää?

Nato ja EU päättävät lyödä hynttyyt yhteen. Jokainen halukas EU-maa voi liittyä Naton jäseneksi ja hakemus/muutos/optimointi/hyväksyntäprosessien ajan kaikki maat ovat yhteisen kollektiivisen puolustussopimuksen piirissä :love:

... Ja sitte mä heräsin mun päiväunilta kylmään suomettuneeseen todellisuuteen :itku:
 
On täällä pessimististä porukkaa :D
Niinistö neuvottelee Yhdysvalloilta turvatakuut hakemuksen käsittelyn ajaksi. Sen jälkeen vasemmistoliitto vuotaa asian julkisuuteen ja uhkaa hallituksen hajottamisella, jos Nato-jäsenyyden suunnittelu etenee enää yhtään pidemmälle. Yhdysvallat kiittää ja kieltäytyy enää tukemasta Suomen jäsenyyttä. Venäjä siirtää loput kalustostaan Suomen rajalle. Tai jos hakemus jotenkin pääseekin lähtemään eduskunnasta eteenpäin vasemmistoliiton uhkailusta huolimatta, niin Venäjä todennäköisesti lahjoo jonkun Orbanin tms. joka sitten vastustaa Suomen jäsenyyttää jollain tekaistulla perusteella. Venäjä siirtää loput kalustostaan Suomen rajalle.

Pessimisti ei pety.
 
Joopa, äärimmäisen pessimistisenä itsekin tilannetta seurailen. Kyse ei ole nyt pelkästään edes tästä NATO-asiasta, vaan ylipäätään suomalaista politiikkaa on tässä jo parikymmentä vuotta riivannut sellainen tietynlainen turha lillukanvarsista vääntäminen ja kaikki puolueet ajavat vain omaa lyhytnäköistä eturyhmäpolitiikkaansa. Kyky ja halu pitkäjänteiseen maamme kehittämiseen tuntuu olevan täysin 404 ja pelkästään yli hallituskausien jatkuva pitkäjänteinen työ on täysin mahdotonta, ylisukupolvisesta puhumattakaan. Kenellekään ei ole oikeaa kokonaisvaltaista visiota siitä minkälaista Suomea tässä olemme lapsillemme rakentamassa. Juhlapuheissa kyllä puhutaan höttöisiä mutta käytännön tasolla kaikki energia keskitetään oman eturyhmän saavutetuista eduista kiinni roikkumiseen, aivan vitun sama vaikka koko muu maa ympäriltä palaisi savuna ilmaan. Aivan sama, kunhan me ja meidän jengi saadaan sitten olla sen tuhkakasan kunkkuja. Kisaa pohjalle jenkkilästä apinoidun keinotekoisen polarisaation ja identiteettipolitiikan määrätessä marssitahdin (tosin väkiselläkin herää kuinka paljon tässä oikeasti on mukana "naapurin" hybridivaikuttaminen).

Tämän takia mulla ei ole mitään uskoa siihen, että Suomen päättäjillä olisi munaa, vulvaa tai muuta värkkiä tehdä mitään oikeita ja isoja päätöksiä maamme tulevaisuutta koskien. Aivan korkeintaan asiasta järjestetään joku typerä kansanäänestys, koska sen avulla poliitikot on perinteisesti saaneet näppärästi pestyä kätensä oikeasti vaikeiden päätösten tekemisestä. Toisaalta, kuten monessa paikkaa on jo todettu, kansanäänestys olisi myös strategisesti yksi paskimpia vaihtoehtoja tähän väliin, eikä oikein muutenkaan kuulu suomalaiseen poliittiseen järjestelmään. Elämme edustuksellisessa demokratiassa, jossa äänillämme annamme poliitikoille mandaatin toimia maamme edunvalvojina. Koko paskan ideana on se, että he perehtyvät tekemiensä päätösten taustoihin, heille tarjotaan paras mahdollinen asiantuntijainformaatio (ml. kansallisen turvallisuuden kannalta arkaluonteinen aineisto jota ei voi/kannata julkisesti puida) ja sitten he tekevät informoituja päätöksiä meidän puolestamme, jotta me muut oimme keskittyä elämässämme omiin asioihimme.

Toivon olevani väärässä, mutta harvoin olen...
 

Hyvä juttu, mutta miksi vuotaa tämä tieto nyt ennen kuin ollaan jäsenyyttä haettu? Toivon mukaan siellä nyt oikeasti tehtaillaan Natoon liittymistä huomenna tai Venäjä saattaa ruveta parkkeeraamaan kalustoa meidänkin rajalle, kun pelkäävät Suomen liittymistä.
 
Hyvä juttu, mutta miksi vuotaa tämä tieto nyt ennen kuin ollaan jäsenyyttä haettu? Toivon mukaan siellä nyt oikeasti tehtaillaan Natoon liittymistä huomenna tai Venäjä saattaa ruveta parkkeeraamaan kalustoa meidänkin rajalle, kun pelkäävät Suomen liittymistä.

Jos jäsenhakemus laitetaan huomisessa kokouksessa vireille ja saadaan samalla kertaa esim. Yhdysvaltojen turvatakuut, niin eipä se kasakka kerkeä tehdä siinä ajassa juuri mitään - korkeintaan muutaman valeuutisen.

Niinistö on samanaikaisesti menossa tapaamaan Bideniä. Veikkaan kyllä, että noissa tapaamisissa puhutaan muustakin kuin säästä.
 


No näkisin noiden välittömien turvatakuiden olevan päivänselvä asia, jolla Nato suojaa omiaan. Varsinkin kun armeijamme on yksi kaivatuimpia jäseniä koko Euroopassa ja prosessi on teknisesti läpihuutojuttu. Geopoliittisesti niitä takuita tarvitaan heti.
Ongelma on vain se, että poliitikkojen vuoksi emme ole liittymässä näillä näkymin ja maamme on Venäjän etupiirissä. Saulikin matkaa Yhdysvaltoihin todennäköisesti horisemaan jotain kryptisiä runoja uhan luonteesta ja tilanteen vakavuudesta.
 
Jos jäsenhakemus laitetaan huomisessa kokouksessa vireille ja saadaan samalla kertaa esim. Yhdysvaltojen turvatakuut, niin eipä se kasakka kerkeä tehdä siinä ajassa juuri mitään - korkeintaan muutaman valeuutisen.
Sitähän tässä toivotaan että siellä tehtaillaan jäsenhakemusta, mutta kyseessä on silti aika iso jos.

Jos tuo A-studion keskustelu oli pelkkää teatteria, niin pisteet siitä hallitukselle. Toivotaan, että asia on näin, mutta en ole ennen tuollaista laskelmoitua teatteria kohdannut yhdessä tuumin hallitukselta ja Niinistöltä.
 
Viimeksi muokattu:
Hieno homma,nyt kun persut ja kokkarit on Naton kannalla niin vasemmistolla voi tulla kylmää kyytiä vaaleissa jos vielä vastustavat Natoa.Eiköhän sielläkin rupea takit kääntymään,paitsi tietenkin vasemmistoliitto mutta eipä noista yksin ole haittaa.
Vaaleissa? Missä vaaleissa?

Aika optimistinen pitää olla tässä vaiheessa, että viitsii edes puhua ensi vuoden kevään tapahtumista...

Saa nähdä moniko meistä sen kevään vielä näkee.
 
Jo itsestään se, että Biden ottaa Niinistön vastaan tällaisen myräkän keskellä, on signaali.
Ei ole vaikea arvata että Natosta puhutaan muiden asioiden ohella. Vaikka lähtökohtaisesti tasavallan presidenttiä kohtaan on soveliasta käyttäytyä kohteliaasti, niin tuon reissun jälkeen kyllä toivoisi että joku toimittaja tenttaa hiukan Salea, jos ulosanti muuten meinaa olla yhtä ympäripyöreää kuin A-Studiossa.
 
Ei ole vaikea arvata että Natosta puhutaan muiden asioiden ohella. Vaikka lähtökohtaisesti tasavallan presidenttiä kohtaan on soveliasta käyttäytyä kohteliaasti, niin tuon reissun jälkeen kyllä toivoisi että joku toimittaja tenttaa hiukan Salea, jos ulosanti muuten meinaa olla yhtä ympäripyöreää kuin A-Studiossa.

Ei sieltä mitään kerrota, jos ei ole sopparit ja turvatakuut kirjoitettuna. Vaikka miten tentattaisiin. Nuo puolueiden ilmoitukset (Keskusta ja Vasemmistoliitto), että tehdään päätöksiä vasta puoluekokouksissa, voivat olla myös sumutusta Venäjän suuntaan (hyvin mahdollista että olen väärässäkin).
 
Tuollaista matkaa Washingtoniin ei ehkä kannattaisi lähteä edes tekemään ellei sieltä ole vähintään USA:n turvatakuut kotiin tuomisina. Mitä järkeä muuten edes mennä?

Yksi asia missä Niinistö ehkä voisi osata auttaa on Putinin diagnosointi...
 
- Suomessa tulisi joka tapauksessa miettiä aivan uusiksi, miten meidän puolustusta rakennetaan.

- Vaikka ehdittäisiinkin liittyä Natoon, ennen kuin Venäjä mitään ehtisi tekemään, se silti vaatisi takuuvarmasti aivan toisenlaista puolustusvoimien valmistautumista.

- Suomen ja Ruotsin kannattaisi joka tapauksessa miettiä jonkinlaista yhteistoimintasuunnitelmaa, koska jo uhka siitä, että sodan syttyessä myös Ruotsi voisi ainakin periaatteessa olla sodan aktiivinen osapuoli entisestään kasvattaisi pidäkettä lähteä Suomen valloitussotaan. Ei tietenkään Ruotsilla ole mitään valtavaa sodan ajan vahvuutta, mutta materiaalisesti sieltä voitaisiin saada isoakin apua.
Millä lailla uusiksi ja miksi?

Suomen ja Ruotsin puolustus on jo sovitettu yhteen Naton kanssa. Strategiat, laitteet, kommunikaatiokielioppi, hankinnat, harjoittelu, tietojenvaihto yms. on jo koordinoitua.

Ilman jäsenyyssopimusta natomaiden on kuitenkin helppoa jättäytyä Suomen puolustuksesta sivuun jos jokin intressi sitä puoltaa. Suomen ollessa natojäsen pois jättäytyminen romuttaisi jättäytyjämaan ja koko Naton uskottavuuden. Koska vihollinenkin nämä asetelmat tietää, nostaisi jäsenyys kynnystä käyttää meitä vastaan sotilaallista voimaa tai sillä uhkaamista erittäin paljon.
 
Vaaleissa? Missä vaaleissa?

Aika optimistinen pitää olla tässä vaiheessa, että viitsii edes puhua ensi vuoden kevään tapahtumista...

Saa nähdä moniko meistä sen kevään vielä näkee.
Kyllä minä uskon että suurin osa näkee.Toki osa kuolee vanhuuteen,koronaan,viinaan/muihin päihteisiin ja voipi muutama kotiryssä ihan vaan vitutukseen kun ei putte tullutkaan vapauttamaan.
 
Kyllä minä uskon että suurin osa näkee.Toki osa kuolee vanhuuteen,koronaan,viinaan/muihin päihteisiin ja voipi muutama kotiryssä ihan vaan vitutukseen kun ei putte tullutkaan vapauttamaan.
Oli miten oli, niin tässä vaiheessa on aika ennenaikaista alkaa puhumaan keväästä 2023. Jos se kevät meille koittaa, niin se on kaikin puolin positiivinen ongelma sitten meille kaikille. Ihan v*tun sama kuka voittaa vaalit.
 
Kyllä minä uskon että suurin osa näkee.Toki osa kuolee vanhuuteen,koronaan,viinaan/muihin päihteisiin ja voipi muutama kotiryssä ihan vaan vitutukseen kun ei putte tullutkaan vapauttamaan.

Kun miettii, että kuinka nopeasti tieto liikkuu nykyisin ja kuinka moneen asiaan ihminen pystyy keskittymään kerralla plus kuinka kauan se ensi järkytys kestää (ei kauan), joka nyt vallitsee ihmisissä tuosta Ukrainan sodasta. Niin pitäisi ymmärtää, että tähän tilanteeseen totutaan taas. Seuraava pääuutinen on täällä taas muutaman viikon jälkeen jotain luokkaa: "Suomi päättää ottaa lisää pakolaisia Somaliasta" ja Ukraina on unohdettu.

Ihminen valitettavasti vaan turtuu ja tottuu muutamassa viikossa tuollaisiin uutisiin. Ainoa mikä voisi sitä pitää pinnalla on, että Venäjä alkaa siirtämään joukkoja meidän rajan läheisyyteen.
 

Siinähän sitä sitten ollaan, jos Vassarit oikeasti tekevät NATO-jäsenyydestä kynnyskysymyksen ja yrittävät kaataa hallituksen. En sitten tiedä olisiko Marin näissä oloissa valmis ottamaan esim. Kokkareet tilalle. Toisaalta se on ihan selvää, että virkamieshallituksella ei kyllä millään ilveellä pystyttäisi mitään päätöstä NATOon liittymisestä tehdä.

Johan on. Yksi syy lisää inhota Vasemmistoliittoa. Toisaalta Kepu taitaa olla poikkiteloin myös, ihan niin kuin heidänkään inhoamiseen olisin tarvinnut yhtään enempää syitä. Noh, eipä auta kuin toivoa, että vaikka tämä "NATO-optio" taas suurella todennäköisyydellä ryssitään (heh heh), että riskit ei realisoidu.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
263 688
Viestejä
4 574 014
Jäsenet
75 232
Uusin jäsen
PullakahviVAC

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom