Suomen kahdenvälinen sitova puolustussopimus olisi molemminpuolin toimiva oikeastaan vain toisen Venäjän rajanaapurin (Norja-Viro-Latvia-Liettua yms) kanssa. Olen samaa mieltä että Ruotsilla olisi siinä liikaa hävittävää ja liian vähän voitettavaa, kun aina voi Suomen hätätilan eskaloituessa vielä soittaa NATOlle.Jos meillä on mökki tulessa, Ruotsi hakee samantien jäsenyyttä. Heillä on se vaihtoehto. Meillä ei. Ruotsi tuskin suostuu mihinkään sitovaan puolustussopimukseen, se ei ole sille kannattavaa, kun heillä on parempi vaihtoehto.
No se on selkeätä, ettei jenkit noihin sopimuksiin suostu. Kuitenkin tuo vaatimus itsessään paljastaa, että Venäjä haluaa tuon sotilaallisen vaikuttamisen mahdollisuuden pitää. Se mistä syystä se tulee, on ihan kiinni heidän sisäpoliittisista ongelmista. Venäjälle tulee pahoja taloudellisia ongelmia jo ensi vuosikymmenellä, jos eivät saa talouttaan uusittua. Nyt näyttää että eivät saa millään. Pelkkänä raaka-aine toimittajana oleminen ei enää nykymaailmassa kovin kovaa elintasoa anna. Putin myös puhunut NL:n paluusta, todennäköisesti tarkoittaa alueellisena vaikuttajana, joten siihen peilaten se haluaa meidät etupiiriinsä. Mieluummin länsi, kuin Venäjän etupiiri. NATO jäsenyys tuon poistaa täysin.
Itse näkisin että Venäjä haluaa sotilaallisen vaikuttamisen kanssa yhtä paljon säilyttää muunlaisen vaikuttamisen mahdollisuudet naapureihinsa. Kaksi kiristysruuvia on aina parempi kuin yksi. Jos naapurit ovat toisessa sotilasliitossa, muukin vaikuttaminen on hankalaa tai mahdotonta. Saattaa olla että Venäjällä pahat taloudelliset ongelmat ovat jo nyt realisoitumassa kansalle ja on ollut hyvin vaikea selittää miksi esim. koronan hoitoon ei riitä resursseja 'suuressa mahtavassa' ja kuolleiden määrät ovat aivan älyttömiä. Nyt voimaantullut ulkomaalaisten terveystarkastusmääräys on taas yksi sumuverho jolla yritetään ohjata keskustelua pois varsinaisista ongelmista. No saadaan siinä rekisteröityä sormenjäljet ja DNA myös.
Raaka-ainetoimittajana toimimisessa on ilmeisesti vihdoin osattu laskea, että päivä jolloin ulkomaille ei menekkään raaka-aineita rahaa vastaan on lähempänä kuin vielä muutama vuosi sitten arvattiin. Tähän asti siitä on riittänyt omiin taskuihin tungettavaksi ja valtiotakin on saatu pyöritettyä mutta ulkomaankaupan ehtyessä tämä ei vain ole enää mahdollista ja nyt rakennellaan palikoita siihen miten se selitetään kansalle. Kolmekymmentä vuotta Neuvostoliiton kaatumisesta on kulunut, mutta kysykääpä itseltänne kuinka monta Venäläistä tuotemerkkiä tai kuluttajatuotetta maailmalla on tullut tunnetuksi tuossa ajassa? Se vanha vitsi Venäjästä Nigeriana jossa on lunta ei kohta edes pidä paikkaansa, Nigeria menee ohi.
edit: no tämä viesti olis voinu mennä tuone Venäjäketjuunkin.