- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 15 617
Itsessään artikla 5 ei sisällä yksimielisyyslauseketta, kuten esim. artikla 10 sisältää. Joten täyttä varmuutta ei ole vaatiiko se yksimielisyyden, kun artikla 6:n määritteet täyttyy.
NATOssa on aina taidettu vaatia yksimielisyyttä ihan kaikissa päätöksissä. Ihan riippumatta siitä, onko lausekkeissa jotain mainittu vai ei:
Consensus decision-making is a fundamental principle. It has been accepted as the sole basis for decision-making in NATO since the creation of the Alliance in 1949.
Consensus decision-making means that there is no voting at NATO. Consultations take place until a decision that is acceptable to all is reached. Sometimes member countries agree to disagree on an issue. In general, this negotiation process is rapid, since members consult each other on a regular basis and therefore often know and understand each other's positions in advance.
Mutta toisaalta olen varma, että jos yksi maa haraisi vastaan selvässä tilanteessa, myös vastatoimet ja painostus tätä maata kohtaan tulisivat olemaan todella voimakkaita. Eli en usko missään tilanteessa sellaiseen, että 30 jäsenmaata kannattaa 5. artiklan aktivoimista ja yksi ei kannata, ja tämän lopputuloksena NATO ilmoittaisi että "no, kyl me oltais haluttu auttaa, mutta nyt kävi näin".