• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

  • Hyvää joulua!

    Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>

    SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>

NATO ja Suomi

Saksan liittopäivät äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta perjantaina
Saksan liittopäivät äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta perjantaina 8. heinäkuuta kello 10 Suomen aikaan. Asiaa koskeva lakialoite lähetetään tänään valiokuntien käsiteltäväksi, twiittasi Saksan suurlähetystö Twitterissä keskiviikkona.



Viro ja Iso-Britannia ratifioivat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet – Aamulehti seuraa jäsenyyden ratifiointia maa maalta - Uutiset - Aamulehti

Muista ratifioinneista ei ole tietoa vielä toistaiseksi.
 
Strategisesti on huomattavasti fiksumpaa että ns. tositilanteessa Turkki painostaa Venäjää Mustanmeren kautta kuin että koittavat jotenkin auttaa maata mikä on heistä 3000 km etäisyydellä.

Pelkästään se pakottaa Venäjän toimimaan kahdella rintamalla.
Siellähän se nytkin Turkki yrittää tasapainottella Venäjän ja Ukrainan kanssa NATO-maana. Ukraina vaatii, että Turkki pysäyttäisi Venäläiset Ukrainalta varastetun viljan kuljetukset, Venäjä luonnollisesti varoittaa Turkkia puuttumasta asiaan. Ainakin yksi laiva on ankkurissa nytkin, mutta Turkki ei uskalla koskea pitkällä tikullakaan ja miettii toisaalta, että kuinka pitkään voi olla koskematta. Toivoo varmaan, että se haihtuisi ilmaan tai uppoaisi itsekseen…
 
Avussa oli hyvä Niinistön haastis, Nato-prosessia siinä kävi myös läpi sekä suhdetta Putinin ja Venäjän kanssa. Minulle itselleni tuli itseasiassa uusi näkökulma Natosta, jonka Niinistö otti siinä esiin. Hän sanoi että kyseessä oli myös ratkaisun paikka investointien suhteen tulevaisuutta ajatellen, sillä jos Suomen kokoinen pieni maa jää ilman liittolaisia yksin, naapurimaahansa hyökkäävän valtion viereen, tänne ei muualta uskallettaisi satsata, investoida ynm, ja liiketoiminta vaikeutuisi entisestään. Niinistö tosin käytti vain sanaa "investoinnit" mutta kaikkea tuotahan se pitää sisällään. Nato ei tietenkään ole kaupankäynnin työkalu, mutta tarvitaan näyttämään maailmalle että hullun itänaapurin viereisen maan kanssa uskaltaa tehdä yhteistyötä, koska se ei "kellu"jossain välitilassa, seuraavaksi napattavaksi Putinille.

Eli viisasta puhetta Presidentiltä, oma paikka oli valittava muistakin syistä kuin turvallisuuden vuoksi, muutakin on pelissä, etenkin kun velkamäärämme lähestyy 10 miljardia...
Olen aika epäpoliittinen tapaus enkä kauhean kiinnostunut politiikasta, mutta mielestäni meillä on hemmetin hyvä presidentti tällä hetkellä.

Tuossa vielä se juttu:
Sauli Niinistö: "Tennis on kivaa, mutta pallona ei ole hyvä olla" | Apu
Tätä samaa käytiin täällä läpi alkuvuodesta. Mielestäni on ollut täysin päivänselvä asia, että ilman Natoa ulkomaiset investoinnit Suomeen vähenisivät merkittävästi siitä lähtien, kun Venäjä päätti alkaa taas käyttäytymään niin kuin Venäjällä on perinteisesti ollut tapana ja sitä kautta Suomen maariski nousi ihan eri sfääreihin kuin mitä se on ollut.

Jostain syystä kaikki eivät ole tuota ymmärtäneet, mutta josko rautalanka olisi Niinistön sanomana riittävän paksua. Suomettuneisuus tuossakin vastaanvänkäämisessä on varmaan ollut taustalla, mutta se on onneksi vähentynyt silmissä, tai sitten ovat tajunneet vähitellen ainakin olla hiljaa.
 
Näin Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin arvioidaan etenevän nykyisissä jäsenmaissa.

Sivuston alhaalla lista jokaisesta maasta ja mimmoisessa aikataulussa tarkoitus ratifioida yms.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/62ad8840-3d95-42b8-bbb4-dfda11938b32
Taulukko komentosarjojentakana, hyvä että kerroit mitä etsiä. (jos ei automaattisesti näy)

Ns varmojen maiden osalta aikataulua hyväksytystä muutamaan kuukauteen, liuta maita joiden osalta ei arivioita, joidenkin kohdalla mainittu onko maassa vaikuttavista maista kaatamaan hyväksyntää.

Jos Turkki haluaa pelailla, niin sen siirtoja tuskin kannattaa odottaa ennen loppuvuotta. Jos se taasen ei halua tingata, niin ilmeisesti voisi hyväksyä omaan tahtiinsa monia muita ennen.
 
IL:n mukaan Latvia ja Liettua suunnittelevat ylimääräistä parlamentin istuntoa kesäkauden aikana. Kun maasi on pysyvästi sekopäisen itänaapurin vieressä, ei ole varaa ottaa rennosti kesälomallakaan.

Turkki tiedetään, mutta mitä maata porukkaa veikkaa toiseksi pahimmaksi hidastelijaksi? Minä veikkaisin Italiaa.
 
Turkki tiedetään, mutta mitä maata porukkaa veikkaa toiseksi pahimmaksi hidastelijaksi? Minä veikkaisin Italiaa.
Tuskin mikään muu maa tahallaan jarruttelee, mutta osa on nyt kisannut kuka nopeimmin ratifioi erikoisjärjestelyillä ja muut menevät normaalissa päiväjärjestyksessä ja se sitten ottaa milläkin maalla minkäkin verran, kuinka kokoukset ja kesälomat sovittu jne.

Turkki nyt on arvoitus, mutta veikkaan ison osan olevan Erdon vaaliteatteria ja usaco kyllä valistaa realiteeteistä ja hoputtaa.
 
Albania ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet
Albania on ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet seitsemäntenä maana. Asiasta kertoo maan Eurooppa- ja ulkoministeri Olta Xhaçka Twitterissä. Ministerin mukaan Albanian parlamentti ratifioi jäsenyydet yksimielisesti.




7/30 Ratifioinut tähän mennessä.
 
Jos haluaa juhlistaa suomettumisen päättymistä, Verkkokaupasta löytyy esim. tuollainen :smoke:

 
Puola taisi myös ratifioida. EDIT: Eipäs ihan vielä. Prosessi vielä kesken ja ylähuoneen pitää vielä hyväksyä. Pienenä kuriositeettina Ruotsi äänestettiin äänin 442-0, suomi 440-1-1.

 
Puola taisi myös ratifioida. EDIT: Eipäs ihan vielä. Prosessi vielä kesken ja ylähuoneen pitää vielä hyväksyä. Pienenä kuriositeettina Ruotsi äänestettiin äänin 442-0, suomi 440-1-1.

Näitä tilastoja olisi mukava verrata muiden nato-maiden kohdalla, mutta toistaiseksi jo ratifioneilla ilmeisesti täysi hyväksyntä muutenkin
 

Saksan parlamentti kokoontuu perjantaina Berliinissä ratifioimaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet.
  • Suora lähetys paikan päältä kello 10 alkaen tässä artikkelissa.
E:/

klo 11:31: Saksan parlamentti ratifioi juuri Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.
Näin ollen Saksasta tuli yhdeksäs valtio, joka on hyväksynyt Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden liittymispöytäkirjat. Suomen ja Ruotsin suurlähettiläät olivat tilaisuudessa paikalla ja saivat parlamentilta aplodit. Saksan parlamentti hyväksyi ratifioinnin selvin äänin. Asian tiimoilta käytiin pitkä ja osin kiihkeäkin keskustelu. Ratifiointi on vielä tekemättä 21 Naton nykyisessä jäsenmaassa.


9/30 ratifioinut jäsenhakemuksen.
 
Viimeksi muokattu:
Aika harvalla maalla on mitään Suomea vastaan, koska ei Suomi ole mikään kiistakapula tai piikki lihassa minkään suhteen. Siksi nuo äänestykset ovat hyvinkin yksimielisiä.

Kyllähän tuolla Suomen ja Ruotsin jäsenyydellä saa esim itämeren kokonaan naton haltuun, mikä ei ole pieni juttu.
 
KUKA SE VASTAAN ÄÄNESTÄNYT MULKKU ON?
"In the vote on Sweden’s membership, all 442 MPs present voted in favour of accession. In the subsequent vote on Finland, 440 were in favour, with two far-right MPs either opposed or abstaining (one of whom later claimed he had thought the vote was on something else)."
Nimiä en löytänyt. Ehkä jos osaisi puolaa niin olisi helpompaa.
 
Mäkin mietin, että olisiko ollut vaan moka. Niitä tapahtuu paremmissakin piireissä. Painetaan väärää nappia tai luullaan että äänestetään eri asiasta.
 
Ehkä vähän kieli poskessakin tehty juttu mutta Tanska ja Kanada "kiistelevät", kumpi todella ratifioi ensimmäisenä Suomen ja Ruotsin jäsenyyden. Kanadan edustajalla oli päivän ensimmäinen tapaamisaika USA:n ulkoministeriöön, mutta Tanska pääsi "samalla ovenavauksella" sisään. Ja lopulta paprut ojennettiin kirjaimellisesti yhtä aikaa.



 
Saksassa muuten vasemmisto äänesti vastaan Suomen ja Ruotsin liittymisestä Natoon, kaikki muut puolueet puolesta.
Ihan omat kommarit ja putlerin mielistelijät on sielläkin, itse asiassa vielä suuremmassa mittakaavassa kuin Suomessa noiden vasemmistojäärien toimesta.
On se jännä tuo vasemmisto, rauhanmarsseille vain Neuvostoliiton puolesta. USA/Nato = paha saatana.

Onneksi nuo ihmiset on vain pientä marginaalia isommassa mittakaavassa.
 
Saksassa muuten vasemmisto äänesti vastaan Suomen ja Ruotsin liittymisestä Natoon, kaikki muut puolueet puolesta.
Ihan omat kommarit ja putlerin mielistelijät on sielläkin, itse asiassa vielä suuremmassa mittakaavassa kuin Suomessa noiden vasemmistojäärien toimesta.
On se jännä tuo vasemmisto, rauhanmarsseille vain Neuvostoliiton puolesta. USA/Nato = paha saatana.

Onneksi nuo ihmiset on vain pientä marginaalia isommassa mittakaavassa.
Totta. Onneksi vasemmistolla on siellä vain 39 paikkaa 735:stä. Perusteissa oli hitusen järkeä, mutta kokonaisuus ei ollut hallussa sitten yhtään. Mutta koska naiivi ideologia, niin tässä tulos.
Vasemmistopuolue Die Linken ryhmänjohtajan Amira Mohamed Alin mukaan Suomen halu liittyä läntiseen puolustusliittoon on ymmärrettävää Venäjän hyökkäys Ukrainaan huomioiden. Kahden maan ja Turkin välinen ”likainen sopimus” ei ole kuitenkaan hyväksyttävissä, hän sanoi.

Mohamed Alin mukaan sopimus kumoaa asevientikiellon Turkkiin, legitimoi Turkin kansainvälistä oikeutta loukkaavan ”hyökkäyssodan” Pohjois-Syyriassa ja tähtää kurdi- ja turkkilaisopposition jäsenten luovuttamiseen Suomesta ja Ruotsista.

Saksan liittopäivien on tarkoitus päättää Suomen ja Ruotsin Nato-ratifioinnista perjantaina. Vasemmistopuolueella on nykyisin vain 39 paikkaa Saksan 735-jäsenisessä Bundestagissa.
 
Saksassa muuten vasemmisto äänesti vastaan Suomen ja Ruotsin liittymisestä Natoon, kaikki muut puolueet puolesta.
Ihan omat kommarit ja putlerin mielistelijät on sielläkin, itse asiassa vielä suuremmassa mittakaavassa kuin Suomessa noiden vasemmistojäärien toimesta.
On se jännä tuo vasemmisto, rauhanmarsseille vain Neuvostoliiton puolesta. USA/Nato = paha saatana.

Onneksi nuo ihmiset on vain pientä marginaalia isommassa mittakaavassa.
Die Linken kansanedustajien lisäksi vastaan äänesti myös osa AfD:n kansanedustajista, eli oikeistopopulisteista.
 
Vasemmistoissa elää sitkeästi rauhanaate. Naton laajeneminen näyttäytyy vastakkaisena ajatuksena. Ei kai tuohon muuta tarvita.
Hienoa katsella kun kartta täyttyy hiljalleen myötämielisistä maista. Omanlaisensa viisufinaali jossa oma biisi lipuu voittoon.
 
Asiaton käytös
Totta. Onneksi vasemmistolla on siellä vain 39 paikkaa 735:stä. Perusteissa oli hitusen järkeä, mutta kokonaisuus ei ollut hallussa sitten yhtään. Mutta koska naiivi ideologia, niin tässä tulos.
Tavallaan ainakin pintapuolisten perusteiden ja teatterin mukaan vastaan ei siis äänestänytkään perinteinen laitavasemmiston kusiaisto, vaan parlamenttiin pesiytyneet muslimiroistot.

Siis samat haitakkeet, joita edustava diktaattori jäsenyyden yritti(yrittää?) estää tai viivyttää, eri faktiota edustavat tosin. Aihe on sellainen Euroopan asia, josta toivoisi sandaaliläpsyttelijöiden keskinäisen otsaanlyöntikilpailun pysyvän kaukana ja aivan eri foorumeilla.
 
Luxemburg ratifioi eilen:


Hollannissa asia eteni ja edustajainhuone hyväksyi. Vielä pitää odottaa ylähuoneen hyväksyntä:


Eli päivän luku on 10/30 (tai ehkä jopa 10.5/30).

EDIT: Eikun ilmeisesti tuo ylähuonekin hyväksyi. Eli 11/30:


EDIT2: Laitetaan ilmeisesti Bulgaria mukaan: 12/30

 
Viimeksi muokattu:
Bulgaria on ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset





12/30 maata nyt Ratifioinut

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden on nyt ratifioinut yhteensä 12 valtiota. Bulgarian lisäksi jäsenyyden ovat ratifioineet Albania, Britannia, Hollanti, Islanti, Kanada, Luxemburg, Norja, Puola, Saksa, Tanska ja Viro.

Edit:/

12.46: Liettua aikoo ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ensi viikolla
Liettua aikoo ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ensi viikolla, kertoo uutistoimisto BNS.
Uutistoimiston mukaan Liettuan presidentti Gitanas Nauseda, joka lähettää ratifiointiasiakirjat parlamentin käsiteltäväksi, on pyytänyt parlamentilta asialle nopeaa käsittelyä.
Liettuan parlamentti seimas kokoontuu BNS:n mukaan tänään ylimääräiseen istuntoon käsittelemään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysasiaa. Lopullinen äänestys ratifioinnista on uutistoimiston mukaan määrä järjestää ensi viikolla.

 
Viimeksi muokattu:
Heh, taisi suurkalkkuna lähteä vähän taitojaan kovempaan peliseuraan. Jenkit aikoo asettaa kalkkunat 120 päivää kestävään tarkkailuun, jonka päässä hohtaa F16 palkinto. Ongelmana on siis Turkin osoittama vihamielinen toiminta Kreikkaa kohtaan. Mm. ilmatilaloukkaukset on loputtava.

 
Koska Suomessa vesistöt blokkaavat rankasti vihollisen liikkeitä, niin siltoihin, teihin, rautateihin ym pitäisi etukäteen tehdä helppoja miinoitus /räjäytyspaikkoja, joiden avulla kyseinen etenenemisreitti saataisiin poikki helposti. Samoin olisi sytä miettiä, mistä tulitetaan tykeillä pitkin teitä eteneviä sotilaskuljetuksia, niin Suomen alueella, kuin Venäjänkin puolella ja mitä siltoja ym kannattaa ampua paskaksi Venäjän puolelta, jos yksikään kasakka tulee rajan yli.. Naton kanssa ei kannata olettaa, että olemme jäseniä pian.
Suomessa usein on vedetty tiet kallion läpi koska silloin seinämille on porattu aukot panoksille jolloin tien saa estettyä. Samoin monen monissa silloissa on valmiit paikat räjäytyspanoksille. Silloin kun on sillan purkaminen tjsp, PV ottaa siitä kopin ja käyttää harjoitteluun. Olisikohan 2 vuotta sitten jokin silta Turussa(?) purettu ja sen teki PV
 
Ehkä vähän kieli poskessakin tehty juttu mutta Tanska ja Kanada "kiistelevät", kumpi todella ratifioi ensimmäisenä Suomen ja Ruotsin jäsenyyden. Kanadan edustajalla oli päivän ensimmäinen tapaamisaika USA:n ulkoministeriöön, mutta Tanska pääsi "samalla ovenavauksella" sisään. Ja lopulta paprut ojennettiin kirjaimellisesti yhtä aikaa.




Eikös Tanskalla ja Kanadalla ole puolivitsillinen diplomaattinen kiista jostain saaresta? Kerran vuodessa toinen käy vaihtamassa Tanskan lipun ja pullon snapsia, ja sitten Kanada käyt vaihtamassa oman lipun ja antaa tilalle viskipullon.
 
Eikös Tanskalla ja Kanadalla ole puolivitsillinen diplomaattinen kiista jostain saaresta? Kerran vuodessa toinen käy vaihtamassa Tanskan lipun ja pullon snapsia, ja sitten Kanada käyt vaihtamassa oman lipun ja antaa tilalle viskipullon.
Saivat juuri tänä vuonna ”rauhan” sovittua, mistä seurasi sellainen hupaisten juttu, että Tanskasta ja Kanadasta tuli rajanaapureita.
 
OT:
Mitä tulee suomalaisiin maantiesiltoihin. Takavuosina suomalaisiin siltoihin rakennettiin jo rakennusvaiheessa ns. panospesät sopiviin kohteisiin sodan varalta. Sisältynyt ihan virallisiin rakennusmääräyksiin. Nykyään panospesiä ilmeisesti ei rakenneta, koska räjähteet itsessään ovat kehittyneet. Siinä oli muistaakseni joku suutaava räjähdysvoima tms. Tämän vuoksi varsinaisia panospesiä ei nykyään tarvita.

Joka tapauksessa, Puolustusvoimilla kyllä osaamista on suomalaisten siltojen räjäyttelystä. Kuten edellä mainittiin, pioneerit sitä myös säännöllisesti harjoittelevat. Monesti silloin kun jossain päin on tarvetta purkaa joku vanha käyttöikänsä saavuttanut silta. PV:n Youtube-kanavaltakin löytyy aiheesta ihan virallisia promovideoita. Suomella on aika hyvä osaaminen yleensäkin murrosten rakentamisessa.

Kallioleikkaukset ovat toinen seikka. Joskin päällimmäisin syy kallioleikkausten suosimiseen tien- ja rautateiden rakennuksessa on yksinkertaisesti niistä saatava louhe. Räjäytetyn kallion louhetta voidaan edullisesti hyödyntää tien muilla etapeilla, lähinnä upottavilla savikko- ja laaksoalueilla. Lisäksi maaperä on taatusti tukevaa kallioleikatulla osuudella, verrattuna savikkoon. Tien tai rautatien rakentaminen on kokonaistaloudellisesti edullisempaa, mitä enemmän se kulkee kallioleikkausten läpi.

Lähteenä näille on joskus takavuosina käymiäni keskusteluja erään maanrakennus- ja siltainsinöörin kanssa.
 
Torstai 14.7.

16.30: Latvian parlamentti ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden
Latvian parlamentti saeima on ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden, kertoo uutistoimisto BNS.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden on nyt ratifioinut yhteensä 13 valtiota.
Latvian lisäksi jäsenyyden ovat ratifioineet Albania, Britannia, Bulgaria, Hollanti, Islanti, Kanada, Luxemburg, Norja, Puola, Saksa, Tanska ja Viro. Natossa on 30 jäsenmaata.


13/30 Ratifioinut jäsenhakemuksen.
 
Kroatian pressahan tosiaan uhkasi vesittää Suomen ja Ruotsin Nato-haaveet. En tiedä, voiko presidentti vielä käyttää jotain veto-oikeuttaan vai onko tämä ns. lopullinen päätös.
 
Kroatian pressahan tosiaan uhkasi vesittää Suomen ja Ruotsin Nato-haaveet. En tiedä, voiko presidentti vielä käyttää jotain veto-oikeuttaan vai onko tämä ns. lopullinen päätös.
Lopullinen. Mediassa olleen tiedon mukaan Kroatian presidentin teoreettinen mahdollisuus olisi ollut maansa ylimpänä NATO-edustajana käyttää jokaisen NATOmaan veto-oikeutta ja estää nato-kutsu. Ratifioinnin osalta ei pysty ajamaan parlamentin yli.
 
Kroatian pressahan tosiaan uhkasi vesittää Suomen ja Ruotsin Nato-haaveet. En tiedä, voiko presidentti vielä käyttää jotain veto-oikeuttaan vai onko tämä ns. lopullinen päätös.

Ei käsittääkseni pysty. Ratifioitu on. Puolivälissä ollaan:)
 

Yhdysvaltalaisten F-16 -hävittäjien myynti Turkille törmäsi uuteen esteeseen torstaina, kun Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone hyväksyi lainsäädäntöön lisäyksen, joka rajoittaisi hävittäjien myyntiä Turkille.
Demokraattiedustajien Frank Pallonen ja Chris Pappasin esittämä lisäys hyväksyttiin edustajainhuoneessa äänin 244-179. Seuraavaksi asia etenee senaatin käsittelyyn.
Uuden rajoituksen mukaan hävittäjäkaupan tulisi kulkea tiukan hyväksyntäprosessin läpi Yhdysvaltain kongressissa.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden haluaisi tehdä Turkin kanssa kaupat F-16 -hävittäjistä saadakseen Turkilta hyväksynnän Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle.

Saa nähdä vaikuttaako tämä hidastavasti vaiko jopa estävästi Turkin ratifointi äänen saantiin.
 


Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkaa jälleen laittaa kapuloita Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksen hyväksymisprosessiin. Hän aikoo jäädyttää hakemusten hyväksymisen, mikäli Pohjoismaat eivät pidä kiinni viime kuussa antamistaan lupauksista torjua terrorismia.

Etenkään Ruotsin osalta ei Erdoğanin mukaan ”näytä hyvältä”.
Presidentti Recep Tayip Erdogan sanoo, että etenkin Ruotsi ei toistaiseksi näytä täyttävän vaatimuksia

Jälleen tätä samaa uutisointia ja ollaan kenties takaisin ns aloitusruudussa tuon ratifioinnin kohdalla (saadaanko leimaa vai ei).
Usa vois kyllä F-16 homman kanssa tulla jeesiin eli käyttään ruuvia tuossa leiman saannissa eli ratifioinnissa molemmille maille.
 


Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkaa jälleen laittaa kapuloita Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksen hyväksymisprosessiin. Hän aikoo jäädyttää hakemusten hyväksymisen, mikäli Pohjoismaat eivät pidä kiinni viime kuussa antamistaan lupauksista torjua terrorismia.

Etenkään Ruotsin osalta ei Erdoğanin mukaan ”näytä hyvältä”.
Presidentti Recep Tayip Erdogan sanoo, että etenkin Ruotsi ei toistaiseksi näytä täyttävän vaatimuksia

Jälleen tätä samaa uutisointia ja ollaan kenties takaisin ns aloitusruudussa tuon ratifioinnin kohdalla (saadaanko leimaa vai ei).
Usa vois kyllä F-16 homman kanssa tulla jeesiin eli käyttään ruuvia tuossa leiman saannissa eli ratifioinnissa molemmille maille.
Olipa "yllättävää" että turkki alkoi taas uhkailemaan jäädyttämisellä heti sen jälkeen kun jenkeistä tuli tuo päätös f-16 suhteen. Kyllä tää alkaa olemaan päivän selvää mitä turkki haluaa, hävittäjistä koko homma on kiinni.
 
Onko Natossa ylipäätänsä mitään pykälää millä voi erottaa jäsenmaan?

Turkin veljeily venäläisten kanssa ja muu perseily lähihistoriassa ei kyllä hyvältä näytä.
 
Onko Natossa ylipäätänsä mitään pykälää millä voi erottaa jäsenmaan?

Turkin veljeily venäläisten kanssa ja muu perseily lähihistoriassa ei kyllä hyvältä näytä.
Tätä mietin myös itse. Teoriassa kyllä mutta käytännössä ei.

Onko edes teoriassa mahdollista, että Turkki erotettaisiin Natosta?
Siellä ei varsinaisesti ole sellaista mahdollisuutta. Turkki on Naton pitkäaikainen jäsenmaa, jolla on toiseksi suurin armeija ja joka on hyvin keskeinen jäsenmaa Natolle. Vaikka sopimustekninen ratkaisu jäsenyyden jäädyttämiseen löytyisi, se vaatisi muiden jäsenmaiden yksimielisen päätöksen.
 
Tätä mietin myös itse. Teoriassa kyllä mutta käytännössä ei.

Onko edes teoriassa mahdollista, että Turkki erotettaisiin Natosta?
Siellä ei varsinaisesti ole sellaista mahdollisuutta. Turkki on Naton pitkäaikainen jäsenmaa, jolla on toiseksi suurin armeija ja joka on hyvin keskeinen jäsenmaa Natolle. Vaikka sopimustekninen ratkaisu jäsenyyden jäädyttämiseen löytyisi, se vaatisi muiden jäsenmaiden yksimielisen päätöksen.
Ja kuka haluaisi erottaa, Kreikka ? muiden osalta voi olla aika hiljaista.

Jos se erotettaisiin niin siinä olisi pelko että se olisi sitten pysyvästi menetetty ja Erdoğan tietää kuinka tärkeä maa Natolle on. Tosin hän on menettänyt Natomaiden luoton, joten ei hän änkyröinnillä ole mitään itselleen saati maalleen saavuttanut.

Tietenkin kohta on sellainen tilanne että putinista ei ole vipuvoimaa , ja jos Nato maat pitää huolen ettei saa liikaa hyvää kalustoa, niin joutuu hakemaan kavereita Kiinasta, jos Xi varmaan hieroo käsiään ja mutta Xi veisi Erdoğania 6-0.
 
Viimeksi muokattu:
Onko Natossa ylipäätänsä mitään pykälää millä voi erottaa jäsenmaan?

Turkin veljeily venäläisten kanssa ja muu perseily lähihistoriassa ei kyllä hyvältä näytä.
Oikea kysymys lienee, voiko NATO erottaa jäsenmaan. Vastaus kuuluu, että totta ihmeessä. Mikäs sitä estäisi. Helppoahan siitä ei tulisi joten siihen kaiketi ryhdyttäisiin vain aivan äärimmäisessä ja selkeässä tapauksessa.
 
Oikea kysymys lienee, voiko NATO erottaa jäsenmaan. Vastaus kuuluu, että totta ihmeessä. Mikäs sitä estäisi. Helppoahan siitä ei tulisi joten siihen kaiketi ryhdyttäisiin vain aivan äärimmäisessä ja selkeässä tapauksessa.
Esim. 29 jäsentä ilmoittavat vain eroavansa NATOsta, sitten seuraavana päivänä perustetaan uusi NATO2 miinus kalkkuna plus FI ja SE. Ei ole tyylikästä, mutta ei ole kankkunankaan vänkäys.
 
Onko Natossa ylipäätänsä mitään pykälää millä voi erottaa jäsenmaan?

Turkin veljeily venäläisten kanssa ja muu perseily lähihistoriassa ei kyllä hyvältä näytä.
Täältä edellistä keskustelua aiheesta:


Edit.
Ja tästä Erdoganin ja Putinin tapaamisesta vähän lisää potkua spekulaatioille:
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
262 778
Viestejä
4 565 462
Jäsenet
75 018
Uusin jäsen
Piffe

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom