Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Olisiko järkevää pitää jotain Linuxia tiedostopalvelimena ja samalla isäntänä virtuaalikoneille? Tiedostopalvelimen virtualisointi kun ei tunnu olevan suositeltavaa.
Miksi tiedostopalvelin ei voisi olla virtuaalikone?
Niitä rajapintoja on aivan yhtä monta kuin kaikilla muillakin levyjä käyttävillä virtuaalikoneilla, eikä ne muutkaan virtuaalikoneet korruptoi sen takia tiedostoja, joten miksi sitten NASsina käytetty kone tekisi niin?Raskaassa käytössä tulee liian paljon rajapintoja käyttöjärjestelmän ja levyjärjestelmän väliin, ja se saattaa aiheuttaa tiedostojen korruptoitumista ja yleistä hidastumista. Se, mitä peruskotikäyttäjälle se vaikuttaa, voi olla pientä (olematonta).
Special vdevit ovat harvoin järkeviä, ne tekee poolista vikaherkemmän, eikä nopeusetu ole yleisesti ottaen kummoinen verrattuna vain isompaan (L2)ARC:iin. L2ARCissa on parikin plussaa, se osaa pitää parhaaksi näkemänsä datan samalla tapaa nopeassa muistissa, mutta toisaalta sen hajoaminen ei vaikuta datan eheyteen mitenkään, eli pakan peilaus ei ole tarpeen tai edes mahdollista. Yleensä ei kannata itse lähteä pakottamaan kovin raa'asti kakutettavia asioita, vaan on parempi antaa ZFS:n itse päättää minkä datan pitää missäkin cachessa. Poikkeuksiakin toki on, esim. tuolla pelkällä metadatan säilömisellä voi välttyä suurelta määrältä kirjoituksia, mikä tekee hyvää SSD:n kestolle.Onkos joku jo kokeillut ZFS Special vdev:ä? (Freenas/Truenas Fusion Pool) Onko merkittävää nopeuseroa havaittavissa sequential/random read/write operaatioissa?
Omassa serverissä nyt 2 SATA SSD:n ZFS mirror virtuaalikoneille ja 3 HDD:n raidz1 kaikelle muulle datalle.
Pitäisi nyt muuttaa tuo datapool 5 HDD:n raidz2 pooliksi ja mietinnässä olisiko mitään järkeä siirtää samalla nuo 2 SSD:tä special vdeviksi samaan pooliin ja hostata myös virtuaalikoneet samasta poolista (small_blocks asetuksella tämä kai hoituisi?)
Tai pitäisikö vaihtoehtoisesti ostaa pari 120-240gb sata/nvme SSD:tä ainoastaan metadatalle tuohon HDD-pooliin...
openmediavault - The open network attached storage solution kukaan laittanu tuollaista?
No, olet tässä käynyt aika normaalin kehityskaaren läpi, jossa huomasit että rauta pystyyn enempään kuin vain Freenassin pyöritykseen ja olit valmis kokeilemaan terminaalia pääkäyttöliittymänä (tai ainakin hallitsemaan sillä palikoita, jotta saat haluamasi palvelut käyntiin). Eli polun kävely on aloitettuTuosta ohjelmistosta: Itse ajelin alkujaan FreeNASilla järjestelmääni, mutta päivitin sitten Ubuntu Serveriin. Tämä yhdistettynä OpenZFS on toiminut todella hyvin. Tähän päälle se vielä, että ajan monia ohjelmia Dockerissa niin se on todella hyvin hallittavissa.
Probably the most significant feature the TrueNAS version 12.0 brings to the table is Fusion Pools. In previous versions, pools need to be created out of the same media type, so they either will be all SSD or all spinning disk pools. Starting with version 12, now you can create this new fusion pool, a mix of both media types. So, you could have spinning disks for data blocks and flash devices for metadata and small files. This will speed up all metadata operations. Fusion pools can support any kind of flash device recognized by the system, NVMe, SAS, or SATA.
Fusion pools is an excellent addition that, if used for metadata with faster media, will undoubtedly speed up file-based operations. You can have more speed on your metadata requests while keeping the economy due to spinning media in the same pool.
JEs mutta ongelma onkin liian pieni levy. Eli laitteen formatoitua levyt XFS-muotoon näkyy niiden kapasiteetti gigatavun liian pienenä. Ei tullut mieleen että että pieni heitto levyissä vaikuttaa tähän. On siis tuuripeliä löytää aina vaan isompi ja isompi "2 terainen" tai sitten vaihdettava 3 teraisiin.Noinhan sen käytännössä pitäisi onnistua.
Eli raidin korjaus levy kerrallaan ja rok rok, sulla on kuin huomaamatta molemmat levyt vaihdettu tuoreempiin.
Terminaaliin: pct set ID -mpX /kansio/proxmoxista,mp=/kansio/konttiinTietäisikö joku miten Proxmoxin LXC säiliöön saisi ulkoisen kovalevyn (ext4, dataa on) kytkettyä? Olen tässä yrittänyt googletella internettiä läpi, mutta en ole löytänyt toimivaa ratkaisua.
Ainoa löytämäni toimiva ratkaisu ongelmaan olisi pistää vaan itse proxmox hostiin pyörimään docker johon tulisi plexiä ja muita sovelluksia.
Terminaaliin: pct set ID -mpX /kansio/proxmoxista,mp=/kansio/konttiin
ID:n tilalle virtuaalikoneen ID ja X:n tilalle mountin numero, aloittaen yleensä nollasta. Saattaa vaatia tiedostojen omistuksen muuttamisen LXC:n käyttäjille kelpaavaksi, eli esim. loitsun: chown -R 101000:101000 /kansio/proxmoxista
USB-levyn antaminen suoraan kontille ja mounttaaminen sieltä käsin menee aika kikkailuksi.
Tuo mounttaaminen meinasi itsellekin aiheuttaa vähän harmaita hiuksia kun ensimmäisiä kertoja sitä tuli yritettyä, jotenkin noinkin yksinkertainen asia tuntuu olevan selitetty aivan turhan monimutkaisesti kaikkialla.Iso kiitos! Jostain syystä tuo mount point ei toiminut, kun kirjoitin sen suoraan LXC:n config tiedostoon. Meinasin jo luovuttaa tämän kanssa. Tämä vaati myös tuon oikeuksien muutoksen, mikä toimi suoraan tuolla komennolla. Miten noi id:t menee näiden kanssa? Onko tuo 101000 pätevä kaikille LXC säiliöille vai vain 101 säiliölle?
Laittaisin ehkä yhden ssd käyttikselle ja toisen ssd välimuisti/cashe tehtäviin raidilleRAID-pakkaa ainoana asemana
Samaan hintaan saisi myös uuden Intel Atomiin perustuvan mITX koneen. Kulutus ei ole kuin muutaman watin Raspia suurempi ja suorituskyky on aivan eri maailmasta, softatuesta puhumattakaan.Onko tästä raspi nassista ollut puhetta täällä. Joku neljän kovon nassi olisi passeli kaikelle datalle, mutta nuo valmiit on melko hintavia, eikä viitsisi vanhaa virtasyöppöä konettakaan moiseen valjastaa. Mahtaako tuommoinen olla miten luotettava pidemmän päälle?
Satkun maksaisi moinen sarja + tietenki pi 4
QUAD SATA KIT for Raspberry PI 4
QUAD SATA HAT KIT for your Raspberry Pi 4 Easily build your own NAS / Media-server based on Raspberry Pi 4 TOP Raspberry Pi Project 2020! @Novaspirit Tech https://youtu.be/BXidc8zdNis Description mount up to 4x 2.5" HDD or SSD (max height 9.5mm) Software RAID 0/1/5 HDD/SSD status LED...shop.allnetchina.cn
Ilman koppaa 43$
Dual/Quad SATA HAT for Raspberry PI 4 or Raspberry Pi 3/3B+
Build your NAS based on Raspberry Pi 3/4 or Rock Pi 4 with up to 4 HDD/SSD and up to a capacity of 20TB. (depending on your setup) Dual/Quad SATA HAT utilizes the dual USB3 bus on the Raspberry Pi 4 Features up to 4x HDD/SSD´s - 2.5 or 3.5inch storage is supported utilizes two independent USB3...shop.allnetchina.cn
Samaan hintaan saisi myös uuden Intel Atomiin perustuvan mITX koneen. Kulutus ei ole kuin muutaman watin Raspia suurempi ja suorituskyky on aivan eri maailmasta, softatuesta puhumattakaan.
Oliko esimerkkiä moisesta koneesta.
Mitä toimintoja hotswap-taustalevyssä on minimissään? Mulle kulkeutui Dellin vanha Powervault-runko 15 levykelkalla. Mukana tuli SAS-SATA interposerit, mutta paketti tarviis ainakin uuden kontrollerin kun nuo nykyiset iSCSI-palikat toimii max 2TB-levyillä ja vaatii Dellin omia levyjä. Uudella läpipäästävällä kontrollerillakin nopeudeksi jäisi ilmeisesti max 3 Gbit/s. Koteloa voisi käyttää joko pelkkänä hba-pakkana tai sitten ihan täydellisenä NASina, mutta nykyaikaan pääseminen edellyttäisi uutta taustalevyä. Sotkeutuuko taustalevy aktiivisesti esim. virransyöttöön?
Mm. Asrockilla on aika paljon noita emoja ja neljällä SATA -paikalla löytyy esim. J4105-ITX. Oikein nuukailemalla J3355B:n saisi 55€:lla Saksasta ja SATA -adapterin sen kylkeen parilla eurolla ebaysta.Oliko esimerkkiä moisesta koneesta.
Tuossa Dellin levyssä on näköjään i2c lämpömittari ja useampi i2c muistipiiri (ST 24C04WP). Mikähän noiden muistipiirien tehtävä vois olla? Aktiivikomponentteja ei levyllä pahemmin ole, eli ihan suoraan virrat tuossakin menee. Täytyy varmaan kaivaa toisesta kotelosta Supermicron taustalevy ja tutkia sitä jos valmiita kytkentäkuvia ei löydy.Tässä levyssä käyttöjännitteet menee suoraan levyille ja data myös. Aktiivisuus jne hoituu kun joku mittaa jotain datajohdoista, en tutkinut sen tarkemmin. Alkuperäisessä taustasta meni i2c johto emolle se on nyt vasn kytkemättä.
Tuossa Dellin levyssä on näköjään i2c lämpömittari ja useampi i2c muistipiiri (ST 24C04WP). Mikähän noiden muistipiirien tehtävä vois olla? Aktiivikomponentteja ei levyllä pahemmin ole, eli ihan suoraan virrat tuossakin menee. Täytyy varmaan kaivaa toisesta kotelosta Supermicron taustalevy ja tutkia sitä jos valmiita kytkentäkuvia ei löydy.
Onkohan joku ehtinyt tutkia paremmin TrueNAS 12:n hybrid pooleja? Eli metadatan ja pienten blockkien siirtoa SSD:lle? Mietin tässä itse, miten tuollainen mahtaa käyttäytyä suhteessa L2ARC:n, jos sille antaisi sen sijaan sen SSD tilan? Tai hyötyykö noista ollenkaan jos pääasiallisesti käyttötarkoitus on iSCSI:n kautta jaettu zvol joka on yksi ainoa tiedosto kuitenkin levyllä (ja jota VMware kirjoittelee).
Tällä hetkellä ZFS:n ARC näyttää syövän 31GB muistia, joten aika nopeasti useimmat yleiset file-accessit toimivat muutenkin. Mutta rajansa tuollakin, mielummin ei kokisi niitä yllättäviä hidasteluja ollenkaan.
/etc/network/interfaces:
auto lo
iface lo inet loopback
auto eno1
iface eno1 inet manual
auto vmbr2 # nimesin wlanin wlps1s0 -> vmbr2
iface vmbr2 inet static
address 192.168.1.xx/24
gateway 192.168.1.1
bridge-ports eno1
bridge-stp off
bridge-fd 0
wpa-ssid **********
wpa-psk ***********
Containerin käynnistys antaa tämmöstä erroria:
run_buffer: 323 Script exited with status 2
lxc_create_network_priv: 3086 No such file or directory - Failed to create network device
lxc_spawn: 1743 Failed to create the network
__lxc_start: 1950 Failed to spawn container "101"
TASK ERROR: startup for container '101' failed
Jos yhtään seikkailumieltä löytyy, niin kokeile tätä vaikka:Olen jo jonkinaikaa miettinyt että kyhäisin jonkin nas systeemin kotiin. Nykyään kotona on 3 konetta joiden tiedostojen siirrot tapahtuu käytännössä usb tikulla . Koneissa on yhteensä 15 hdd ja 3 ssd (käyttöjärjestelmissä). Tarkoitus olisikin jotenkin vähän järkeistää toimintaa ja kysäisinkin että mikä olisi järkevin tapa että saisin kaikki tiedostot yhteen paikkaan. Tarkoituksena olisi ideaali tilanteessa että sieltä voisi toistaa mediaa laitteilla: pelikone, olkkarin htpc, makkarin htpc, tabletti ja kännykä. Mikä olisi järkevin systeemi lähteä tuota kasaamaan?
Olen jo jonkinaikaa miettinyt että kyhäisin jonkin nas systeemin kotiin. Nykyään kotona on 3 konetta joiden tiedostojen siirrot tapahtuu käytännössä usb tikulla . Koneissa on yhteensä 15 hdd ja 3 ssd (käyttöjärjestelmissä). Tarkoitus olisikin jotenkin vähän järkeistää toimintaa ja kysäisinkin että mikä olisi järkevin tapa että saisin kaikki tiedostot yhteen paikkaan. Tarkoituksena olisi ideaali tilanteessa että sieltä voisi toistaa mediaa laitteilla: pelikone, olkkarin htpc, makkarin htpc, tabletti ja kännykä. Mikä olisi järkevin systeemi lähteä tuota kasaamaan?
Muistelisin joskus lukeneeni ettei wlan interfaceja voi liittää siltaan (Linuxilla yleisesti), korjatkoon joku jos on väärää tietoa.Kysymys liittyen Proxmoxiin.. Sain yhdistettyä serverin wlan verkkoon, mutta containerit eivät käynnisty. En oikein keksi mikä auttaisi, joten kaikki ehdotukset otetaan vastaan.
Koodi:/etc/network/interfaces: auto lo iface lo inet loopback auto eno1 iface eno1 inet manual auto vmbr2 # nimesin wlanin wlps1s0 -> vmbr2 iface vmbr2 inet static address 192.168.1.xx/24 gateway 192.168.1.1 bridge-ports eno1 bridge-stp off bridge-fd 0 wpa-ssid ********** wpa-psk *********** Containerin käynnistys antaa tämmöstä erroria: run_buffer: 323 Script exited with status 2 lxc_create_network_priv: 3086 No such file or directory - Failed to create network device lxc_spawn: 1743 Failed to create the network __lxc_start: 1950 Failed to spawn container "101" TASK ERROR: startup for container '101' failed
Containerin network asetukset:
Oletko varma, että tässä on raudan riittävyydestä kyse? Ettei olisi joku konfigurointiongelma, joka jättäisi koodin ikilooppiin kunnes minuuttien päästä tulee timeout.Nyt jonkin aika pyörinyt myös zoneminder kameravalvontasofta. Tähän ei kuitenkaan tuo nykyinen rauta riitä, esim kirjautuminen kestää minuutteja yms. kun muisti ja prossu hirttää kiinni. Tästä tulee myös ongelmia että valvontakavera softa jättää kuvia tallentamatta kun kone hyytyy.