Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Mä en käyttäis usb-kiintistä. Jos haluat jotain tommosta, niin nuc + thunderbolt pci-e 4x sata/sas expanderi + ulkoinen kotelo kiintiksille. Se on kallis ratkaisu, mutta hienona puolena voit vaihtaa koneen nopeasti heittämällä vanhan nuc:in pois ja liittämällä uuden nucin tilalle. Jos kotelosta loppuu tila, niin hommaat vain isomman kotelon.Miten nuo USB hdd kotelot toimivat NAS touhuissa?
Ideana siis laittaa jotain tälläistä tai tälläistä pienen Nucin tai vastaavan (ultra small form factor) koneen perään. Samalla ajaa virtuaalikoneella/dockerina home assistanttia. Vai menisikö tuo jopa raspilla home assistantin jatkona?
Mikä olisi tuohon setuppiin paras softa? Freenas? Suorituskykyä ei tarvitsisi olla mahdottomasti, toimii lähinnä backup/verkkolevynä kuville jne.
Tällä hetkellä Nassin virkaa hoitaa Zyxell 325 parilla teran levyllä raidissa ja laite alkaa olla sekä iällä, että laajennusmahdollisuudet ovat rajalliset. Lisäksi nykyinen on täynnä (90%).
Itse mietin samaa tässä vuoden vaihteen tienoilla, päädyin kuitenkin lopulta vain päivittämään nykyisen Silverstone mini-itx DS380 (8 kpl hotswap 3.5" + sisällä 4 x 2,5") tornia sen sijaan että olisin ostanut 9-12" räkkihyllyn ja laittanut nykyiset tavarat sinne sisälle + ostanut 2U-4U kopan jonne olisin rakentanut tyhjästä serverin. Syy tähän oli se, että 1500€ sijasta olisi pitänyt panostaa yli 3500€ rahaa (samalla olisi mennyt verkkoratkaisu uusiksi). Ajan nykyistä Nassia 1G linkillä (emolevy ja verkko mahdollistaisi 4G bondauksen), koska mekaanisilla levyillä en saa kuin 150-400MB/s nopeuksia sisäisesti aikaiseksi, joten 10G linkistä ei vielä ole hyötyä. Toinen on se että kotikäytössä 10G olisi kiva, mutta jos ajattelee, että joskus pitää siirtää yli 10G tiedostoja piuhaa pitkin, niin ei siinä gigasellakaan joudu kovin montaa sekunttia odottamaan. Suurin osa tiedostoista ainakin itsellä on streamausta plexin yli tai sitten muutamista megoista gigoihin siirtoa kun kameroista purkaa materiaalia serverille. Tämä onnistuu muutamassa sekunnissa 1G linkin yli, joten ei ole sinällään ongelma.Olen harkinnut NAS palvelinta, mutta sen ensimmäiset rajoitukset on, että pitää olla 10G ethernet tai valokuituliitännät ja sen pitää pystyä siirtämään aika nopeasti dataa, kun puhutaan 10G yhteyksistä. Kytkimenä on tällä hetkellä Ubiquiti EdgeSwitch 16XG jonka välityskapasiteetti on 160G sekunnissa, eli sellainen on jo olemassa ja käytössä. Kovalevypaikkoja pitää olla vähintään 8 tai enemmän. Ebay:ssä myydään vanhoja yritys laitteita. Periaatteessa se voisi olla jopa "19 räkki laite, mutta ne pitää ihan jäätävää melua, eli kotikäytössä lentokoneen suihkumoottori ei ole kovin mukava. Sitten taas joku Synology:n pöytämallista voi hajota virtalähde vuoden parin sisään, eli ei sellaista voi ostaa, jossa joutuu ostaa kokonaan uuden laitteen, kun takuu loppuu. Poweri on perus palikka ja se pitää olla vaihdettavissa uuteen tai korjattavissa. Muutamia virtalähteitä olen itse korjaillut. Palvelin tulee kotikäyttöön, eikä hinta voi olla ihan järkyttävä, kun sillä ei mitään yritystä pyöritetä. Kovalevyjä voi ostaa erissä ja oikeastaan se on niin parempi, koska todennäköisyys samanaikaiselle hajoamiselle olisi pienempi. Yksi vaihtoehto olisi tietysti ostaa emolevy, joka pystyy hoitaa tuota ja rakentaa tuo sen ympärille. Olisi hyvä saada vinkkejä ja tosiaan aina parempi, jos osia saa, kun menee rikki ja siinä juuri perus komponentit on parhaita, koska niitä saa heti seuraavana arkipäivänä, jos rahaa on.
Hups. Nyt meni omatkin selitykset väärin. Eli mulla on 2 x 2TB NAS tällä hetkellä ja tarkoitus olisi saada lopputulokseksi vikasietoinen 4 X 2TB siten että koko 2 x 2TB oleva 4TB tavaran saisi siirrettyä. Onnistuukohan tuo?No, teoriassa voit luoda ensin alkuun kolmen levyn raid5-pakan mdraidilla, valmiiksi "degraded" tilassa eli vain kahdella levyllä, siirtää sinne tämän jälkeen datan yhdeltä 4TB levyltä ja tämän jälkeen "rebuildata" sen 3 levyn pakan normaaliin tilaan, siirtää taas datan siltä jäljellejääneeltä 4TB levyltä raid5-pakalle, ja sitten lisätä sen levyn taas pakkaan ja kasvattaa mdraidia yhdellä levyllä lisää.
ajaisin kyllä melko kattavat luku+kirjoitustestit noille uusille levyille ennen tuota operaatiota, vähintään siis 7 päivän jatkuva luku+kirjoitusstressitesti badblocksilla. Ei olisi ensimmäinen kerta kun pakasta vedetty levy lahoaa 24h sisään..
Hups. Nyt meni omatkin selitykset väärin. Eli mulla on 2 x 2TB NAS tällä hetkellä ja tarkoitus olisi saada lopputulokseksi vikasietoinen 4 X 2TB siten että koko 2 x 2TB oleva 4TB tavaran saisi siirrettyä. Onnistuukohan tuo?
Onko tässä järkevää käyttää esim. ZFSää? Vai ihan perus RAIDia?Periaate on ihan sama kuten edellä selitin. Jos nuo nykyiset levyt ovat jossain kökkö-raid0 moodissa (eli et voi poistaa yhtä kerrallaan) niin sitten pitää siirtää koko datamälli yhdellä kertaa sille "degraded" tilassa luodulle uudelle raid5 osiolle, ja lisätä sitten molemmat levyt samalla kertaa siihen uuteen raid5-pakkaan kiinni.
Ja ilmeisesti Freenas osaa tuota mdraidia hyödyntää?mdraid on ainakin kiljoona kertaa helpompi luoda, hallinnoida ja etsiä lisätietoa kysymyksiin / ongelmatilanteisiin. Ainoa etu ZFS:stä on toki datan eheys, mutta sen varjopuolena saa sitten kasan ongelmia joita taasen mdraidin kanssa ei ole. Aloittelijalle (ja tuollaisen levy/datamäärän kanssa) neuvoisin kyllä mdraidin pariin.
Jos olen edelleen ajan tasalla Freenasin ja ZFS:n kehityksen suhteen ja harkitset 4 levyn ZFS raidz poolia ja haluat joskus tulevaisuudessa kasvattaa tuota poolia lisälevyillä, niin laita mietintämyssy takaisin päähäsi. RAIDZ-poolia ei pysty laajentamaan ilman datan menetystä. Joo, lisäämällä uudet levyt uuteen vdeviin, mutta se on ainoastaan workaround. Tai levy kerrallaan vaihtaminen suurempiin ja jokaisen kohdalla rebuild on sekin vain workaround ja täysin kamala sellainen.Onko tässä järkevää käyttää esim. ZFSää? Vai ihan perus RAIDia?
ZFS on CoW, sähkökatkon yhteydessä pahinta mitä voi käydä, on jonkun blokin datan palautuminen kirjoitusta edeltäneeseen tilaan.- UPS pitkälti pakollinen jotta välttyy datalossilta sähkökatkojen yhteydessä
ZFS on CoW, sähkökatkon yhteydessä pahinta mitä voi käydä, on jonkun blokin datan palautuminen kirjoitusta edeltäneeseen tilaan.
SLOGin kanssa dataa katoaa vain jos se SLOG levy hajoaa sähkökatkon aikana, ja tällöinkin data palautuu aiempaan ehjään versioon. Oikein kriittisissä paikoissa SLOG pistetään myös mirroriin, kuluttajilla se on kuitenkin jo hätävarjelun liioittelua. Eriävää tietoa on jonkin verran, koska vielä joitain vuosia sitten SLOGin pettäminen tuhosi koko poolin, mutta nykyissä versioissa sen käyttöön ei liity juuri mitään riskejä.Näinhän se taitaa aika pitkälti olla jos käytössä vain HDD:tä.
Jos on käytössä SLOG, on ymmärtääkseni iso riski datalossille? Vähän vaihtelevaa infoa asiasta löytyy...
Ja vähän jäänyt epäselväksi jos ihan perinteinen vdev tehty SSD:stä, onko ZFS:ssä normaalia suurempi riski datalossille jos cache flushia ei ehditä ajaa esim. sähkökatkon sattuessa?
Niin olisi, jos laajennettavuus olisi edes tältä vuosituhannelta.Jos on mahdollisuus käyttää ZFS:ää, niin mielestäni on hölmöä valita mdraid/raid.
Niin olisi, jos laajennettavuus olisi edes tältä vuosituhannelta.
Täydellistä vaihtoehtoa ei taida olla. Vaikka Vdeviin ei voi lisätä levyjä, niin Vdevejä voi lisätä aikalailla niin paljon kuin lystää. Itse en koe tätä kauhean suureksi ongelmaksi. Minulla on neljän levyn pool, kaksi levyä mirrorissa per Vdev. Aina kun laajennan tallennustilaa, ostan yhden levyn sijaan kaksi.
Ainoa mielestäni oleellisesti paljon parempi vaihtoehto on Unraid, mutta sen suorituskyky on oleellisesti huonompi ja data ei ole läheskään yhtä turvassa.
Tällein tein itse kun rakensin pakan uusiksi. Siirryin vanhasta 4 levyn raidz2 => 8 levyn raidz2:een. Välissä siirsin väliaikaiselle poolille datat odottelemaan jotka ei olleet jo pilvessä kopiotuna ja roskadatan heitin pois.Eikö nyt laajennettaessa kannattaisi replicoida jonnekkin toiselle poolille tuo alkuperäinen pooli ja sitten tehdä muutokset ja sitten taas replicoi takasin?
Freenassista tulee Truenas
FreeNAS and TrueNAS are Unifying - iXsystems, Inc. - Enterprise Storage & Servers
Today, we announce the next evolution for FreeNAS and TrueNAS: with the 12.0 release, we are not only bringing more features and improvements than any release that has come before it, we are also unifying both products into a single software image and brand. We present to you: TrueNAS Open Storage.www.ixsystems.com
Ilmaisuus tietenkin poistuu ja siksi ei kehdata edes käyttää nimeä FreeNAS. Näin on käynyt ennenkin hyvissä ilmaisissa ohjelmissa, eli tulee joku iso ostaja, joka ostaa ilmaisen ohjelmistontekijän pois ja tekee lopun ilmaisesta ohjelmasta. Yhdistyminen on aika lievä ilmaisu tuosta, kun ilmaisuus poistetaan.
ixsystems sanoi:The Version 12.0 release will change this process by moving to one unified image with two different editions: a free, Open Source edition (this will never change!) and an enterprise edition.
Ilmaisuus tietenkin poistuu ja siksi ei kehdata edes käyttää nimeä FreeNAS. Näin on käynyt ennenkin hyvissä ilmaisissa ohjelmissa, eli tulee joku iso ostaja, joka ostaa ilmaisen ohjelmistontekijän pois ja tekee lopun ilmaisesta ohjelmasta. Yhdistyminen on aika lievä ilmaisu tuosta, kun ilmaisuus poistetaan. Itsellä olisi tietysti tarkoitus käyttää tuota FreeNAS ohjelmistoa, jos rakennan itse NAS-palvelin raudan.
Niin ja onhan tuossa yhdistämisessä nyt muutakin pointtia kuin tuo spekuloitu ahneus. Ylläpidosta ja kehittämisestä tulee varmasti helpompaa kun yhdistetään tuotteet ja jatkossa sitten maksulliset ominaisuudet vain avataan lisenssiavaimella.Niin lukiko nämä huolestuneet ja kuolemaa ennustavat nyt edes tuota juttua? Ilmeisesti ainakaan ensimmäinen ei, kun puhuu jonkun ostajan tulemisesta yms?
Nähdäkseni sekä FreeNAS että TrueNAS ovat olleet saman yrityksen tuotteita tähänkin asti, mitään ei ole myyty kelleen.
Uskon tuohon ilmaisuuden loppumiseen kun näen, toistaiseksi en ole bongannut mitään syytä tämmöistä ennustaa.
No, itse en meinannut edes kommentoida koko asiaa, mutta ihan hyvän sisälukutaidon kanssa, jos siis puhuvat totta, niin tämä vain parantaa Freenassin ja Truenassin toimintaa kun koodi on 1:1 samaa. Tiedä sitten mitä lisäarvoa kehittävät tohon päälle maksullisena. Varmaan jotain plugareita ja supporttia. Freenas ei muuten ole GPL:ää, joten sitä kauheutta ei välttämättä kannata tähän edes sotkea. Freenas julkaistaan muunnellulla BSD lisenssillä, niin sitä ei koske esimerkiksi samat säännöt kuin GPLv2/v3+.Niin lukiko nämä huolestuneet ja kuolemaa ennustavat nyt edes tuota juttua? Ilmeisesti ainakaan ensimmäinen ei, kun puhuu jonkun ostajan tulemisesta yms?
Nähdäkseni sekä FreeNAS että TrueNAS ovat olleet saman yrityksen tuotteita tähänkin asti, mitään ei ole myyty kelleen.
Uskon tuohon ilmaisuuden loppumiseen kun näen, toistaiseksi en ole bongannut mitään syytä tämmöistä ennustaa.
Mulla on tällä hetkellä Western Digitalin 2 x 2TB nas käytössä. Tuossa ei ole minkäänlaista vikasietoisuutta ja tarkoitus olisikin rakentaa vanhan raudan kanssa 4 x 2TB NAS esim. Freenasia käyttäen (Onko muita hyviä vaihtoehtoja?).
Saanko tehtyä jotenkin kahdella uudella levyllä Freenasin ja kopioitua vanhasta NASista 4TB tavaraa uuteen, jonka jälkeen voin tyhjentää vanhat levyt ja lisätä uuteen NASiin, tämän jälkeen haluaisin yhden levyn vikasietoisuuden eli 6TB käytössä.
Eli pointtina toteuttaa tämä siten että vanhaa dataa ei tarvitse hävittää. Onnistuuko jotenkin? Ja mikä on se järkevin tapa tämä toteuttaa?
Kiitos etukäteen.
Ei ole tarkoitus roskapostittaa, mutta tähän edelleen kaipailen vastausta. Eli onnistuuko Freenasilla jotenkin? Olen nyt kikkailut virtuaalikoneella Freenasin kanssa ja en oikein saa tuota toteutettua. Eli tässä alla kysymys.
No, SAS2.0 kortit pitäisi tunnistaa yli 3TB levyt (tai oikeastaan 2.7TB oli se raja) hienosti, mutta haluatko ihan välttämättä raid-kortin eli teet raidin raudalla etkä softalla?
Jokin HBA-adapterikortti olisi kiljoona kertaa parempi.
Nämä on hyviä, mutta pitää muistaa tuo PCIe x8 slotin vaatimus. Harvoissa kuluttaja emolevyissä on PCIe-laneja jaettu x8 slotteihin ja x16 slotteja on erittäin rajatusti.Jep. Just tilasin itselleni varastoon varaosaksi LSI 9211-8i kortin jossa valmiiksi sisällä IT firmware. Näitä saa ebaystä alle 30e. Nää parhaita freenas yms zfs käyttöön.
Lisäksi menee hiukan eilu kymppi kun ottaa 2kpl noita sff8087->4sata kaapeleita.
Nämä on hyviä, mutta pitää muistaa tuo PCIe x8 slotin vaatimus. Harvoissa kuluttaja emolevyissä on PCIe-laneja jaettu x8 slotteihin ja x16 slotteja on erittäin rajatusti.
Kun päivittää emolevyn ja CPUn malliin jossa PCIe-laneja on riittävästi tarjolla, on usein jo emolevylläkin 10+ SATA väylää valmiiksi. Toki jos yksi HBA-kortti riittää niin yleensä kyllä pärjää ainakin ATX-kokoisilla emoilla.
Esim. Plex-transkoodausta varten "tarvitsee" jonkinlaisen näytönohjaimen. En osaa sanoa riittäisikö tähän käyttöön esim. GTX1060:lle PCIe x1. Tosin harvoin emoissa on x1 paikkoja joihin saa x16 kortin.Ja NAS-boksissa ei tosiaan tarvi tehokasta näyttistä.
En nyt sanoisi noinkaan. Omassa NASsissa/Serverissä tällä hetkelläTarvisi kyllä olla melko iso pakka, ettei yksi HBA-kortti + emon portit riitä.
Esim. Plex-transkoodausta varten "tarvitsee" jonkinlaisen näytönohjaimen. En osaa sanoa riittäisikö tähän käyttöön esim. GTX1060:lle PCIe x1. Tosin harvoin emoissa on x1 paikkoja joihin saa x16 kortin.
En nyt sanoisi noinkaan. Omassa NASsissa/Serverissä tällä hetkellä
- 2x120GB SSD zfs mirror jossa Proxmox ja FreeNAS vm-image
- 2x1TB SSD zfs mirror jossa muut vm-imaget ja dockerit yms.
- 3x8TB raidz1 "käyttö-storagena"
- 1x8TB "hot spare"
- 2x3TB zfs mirror jossa omat tärkeät dokumentit, valokuvat jne
Eli 10 SATA-väylää käytössä enkä tuota erityisen isona pakkana pidä. Tilaa tarvittaneen aika pian lisää ja käyttö-storagelle tekisi mieli ainakin kokeilla L2ARCia ja SLOGia... Nämä tosin sitten nvme levyinä... jotka taas syövät PCIe laneja.
Tosin mietin vielä voisiko L2/SLOG sijaan 1TB SSDt yhdistää special vdev:nä "Fusion pooliksi" käyttö-storagen kanssa, mutta tämän testailuun täytyy odottaa sitä uutta TrueNAS Corea.