Kerrotaan se nyt tässä vielä uudestaan, jos joku miettiin Firefox 57:stä takaisin / pois vaihtamista rikkinäisten / puuttuvien laajennusten ja/tai UI:n takia.
Firefox 56.x versioita voi vielä käyttää, kunhan kytkee pois päältä automaattipäivityksen:
Yllä oleva on Firefoxin kehittäjäversiosta, mutta sama säätö löytyy Firefoxin standardi, beta ja muista versioista.
Sitten, jos
saitit alkavat valittamaan, että Firefox-selaimesi versio on vanha, niin asennat nämä Legacy-laajennukset (eivät toimi Firefox Quantum 57 tai myöhemmissä):
UAControl
UAControl – Add-ons for Firefox
ja
User-Agent JS Fixer
User-Agent JS Fixer – Add-ons for Firefox
Ja asennat UAControl-ohjelmaan (sen omasta valikosta) haluamasi selaimen user-agent tekstitiedot, esim:
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0
Minkä jälkeen
saitit, joilla vierailet, luulevat sinun käyttävän Firefox versiota 57 (tai 58, tai 59,tai mitä tahansa mitä tuohon user-agent riviin kirjoitat). Yleisimmät selainten user-agent tiedot löytävät
useragentstrings.com:ista.
Noilla mainioilla laajennuksilla voit myös valita saittikohtaisesti selaimesi olevan iPhone, iPad, Linux, Google-hakubotti, tms.... ja sivut mukautuvat sen mukaan, millä selaimella väität tulevasi.
Tämä on erityisen hyödyllistä vanhoilla tietokoneilla (esim. Windows Vista), joihin ei saa enää uusia selaimia ja vanhusten käyttämät pankkipalvelut alkavat hylkiä tietokonetta. Tuolla user-agent -string kikalla asian saa ainakin (vielä toistaiseksi) korjattua.
Ja
entä sitten tulevaisuudessa, jos ei vieläkään halua käyttää Quantumia ja sen WebExtension-laajennuspintaa ja rajoitettuja selainlaajennuksia?
Kannattaa katsoa, miten
Waterfox avoimen lähdekoodin projekti kehittyy tulevaisuudessa. Waterfox-kehittäjä on kertonut yrittävänsä tuoda Firefoxin vanhat XUL-rajapinnan laajennukset toimimaan myös tulevissa Waterfox -versioissa (toki ne toimivat niissä jo nyt).
Waterfox - The free, open and private browser
Quantum on Firefoxin tulevaisuus. Itse näen, että Firefox-selaimen markkinaosuus tulee tästä pienenemään entisestään ja moni selainlaajennusten tekijä on jo kertonut lopettavansa (kun ei voi tehdä WebExtension -laajennusta) tai siirtyvänsä kehittämään Chromeen, jossa WebExtension on laajempi ja pidemmälle kehitetty. Eli veikkaan, että Chromen ylivalta jatkuu, nyt kun yhä useampi selain on vain Chromen päällä oleva skini (erityisesti mobiilipuolella).
Kiitos Mozilla näistä kolmestatoista vuodesta (ja Netscape Navigatorista ennen sitä).