Ärsyttävintä on kun aina mennään tuhoamaan kaikki aiemmat julkaisut (uutiset, tiedotteet, raportit jne) kun uudistetut nettisivut julkaistaan. On kulttuuriperinnön ja tiedonsaannin kannalta sääli että linkkirutto vaivaa lähes jokaista uutta nettisivua.
Miksei viitsitä alusta alkaen kun nettisivuja suunnitellaan ottaa käyttöön sellaisia URL-osoitteita että ne pysyisivät samoina myös tulevaisuudessa? Mikä järki on muuttaa jokaisen uudistuksen yhteydessä URL-osoiterakennetta? Tulee mieleen kun pesäpalloliitto uudisti vuonna 2019 nettisivunsa niin samassa yhteydessä nettisivuilta katosivat kaikki vuosien 1998-2018 tiedotteet, eli kulttuurihistoriallisesti arvokkaita tekstejä pesäpallon lähihistoriasta katosi muutama tuhat bittiavaruuteen.
Jokainen on varmaan huomannut että vaikkapa 5 vuotta vanhaa tiedotetta vaikka kaupungin tai kunnan nettisivuilta on lähes mahdotonta enää löytyää. Ajatelkaapa kun tästä koronapandemiasta on nyt viime vuosina julkaistu tuhansia tiedotteita viranomaistasolla niin kuuden vuoden päästä tuskin montaakaan niistä tiedotteista enää löytyy verkosta muualta kuin Internet Archivesta jos sieltäkään. Esimerkiksi THL:n nettisivuilta ei löydy enää sikainfluenssan aikaisia tiedotteita.
Etenkin uutisille kannattaisi käyttää tälläistä rakennetta:
www.example.com/2021/08/08/uudet-nettisivumme-julkaistu
Joskus näkee tälläisiä URL-osoiterakenteita:
www.example.com/tiedote5
www.example.com/nettisivuista
www.example.com/tiedote?id=01
www.example.com/08/08/2021/uudet-nettisivumme-julkaistu
www.example.com/5644gd%&dfgdfgÄpöt&3233?65voj
Ei kannata laittaa kaikkia heti verkkotunnuksen perään. Noista tuo viimeinen näyttää jo sellaiselta hyperlinkiltä ettei sitä edes uskaltaisi klikata, yleensä juuri jotkut viruslinkit näyttävät tuollaiselta epämääräiseltä. Myös erikoismerkkien käyttö URL-osoitteissa on tyhmää, joskus on välilyöntejä niin sitten kun yrittää linkkiä sivustolle lähettää jollekulle niin linkki ei toimi.
Ihmettelen kyllä miksei linkkirutosta käydä minkäänlaista keskustelua eikä siihen kiinnitetä huomiota. Jopa Kansalliskirjasto ja Kansallisarkisto omilla nettisivuillaan ovat syyllistyneet linkkiruton edistämiseen.
Yksi mikä myös ärsyttää on kun yrittää selata vanhoja tiedotteita jotka vielä ovat verkossa niin tiedotearkistot ovat kankeita, joutuu miljoona kertaa klikata "näytä seuraavat 10" että löytää sen pari kuukautta vanhan jutun. Esimerkiksi Puolustusvoimilla on tuollainen kankea uutisarkisto:
puolustusvoimat.fi/ajankohtaista
Joskus näkee jopa sellaisia sivustoja joissa tiedotteissa ei näy päivämäärää ollenkaan ja joskus on sellaisia että päivä ja kuukausi näkyy mutta ei vuotta joten lukija ei tiedä onko se tältä vuodelta vai miltä vuodelta. Mikä siinä on niin hankalaa laittaa päiväystä näkyviin?