Nykyäänhän ei ole webbisivija vaan webbiaplikaatioita. Jos et tykkää applikaatiosta vaihdappa toiseen. Valitettavasti kuitenkin sisältö on suljettua, joten et sitten käytä myöskään meijän sisältöä.
Lähtökohtaisesti sivustot ei toimi ilman javascriptiä, tai jos toimii niin vain puolet ominaisuuksista.
Ylilauta on kyl mielenkiintoinen esimerkki miten paljon javascriptillä voi käyttäjän häiritsemiseksi tehdä. Noi on käyttänyt varmaan monta henkilötyöviikkoa siihen, että estetään ihmisiä käyttämästä adblokkia.
1) Ad blokki päällä --> varoitus popup että adblokki päällä
2) Estä varoitus --> alert popup että adblock päällä (miksi adblokillä ei voi blokata alert ikkunoita???)
3) Estä alert ikkuna javascript injektorilla
--> firefox sanoo: sivun CSP asetus estää javascript injektorin käytön
(Siis tässä Firefoxin koodaaja on päättänyt, että sivuston koodille annetaan suuremmat oikeudet kun selaimen laajennukselle, jotka käyttäjä on itse asentanut)
4) Estä vihdoi alert ikkuna javascript injektorilla kiertotietä
--> varoituspopuppi: natiiveja javascript funktioita on muokattu, sivusto lakkaa toimimasta
Tuntuu siltä, että tää javacript + firefoxin softakehitys menee suuntaan, jossa käyttäjää ei enää arvosteta, vaan sovelluksille joita ennen kutsuttiin webbisivustoiksi annetaan enemmän valtaa kuin käyttäjälle. Oma filosofiani softassa sanoo, että käyttäjällä tulisi aina olla etuajo-oikeus siinä, mitä softa tekee. Ainakin kun puhutaan avoimista ohjelmistostandardeista.
//
Saatasko me takas internet jossa javascriptillä tehtiin jotain kivoja toissijaisia härpäkkeitä, kuten vaikkapa uusien viestien lataaminen automaattisesti ja jossa kaikki sivustojen toiminnot toimivat ihan hyvin ilmankin.
///
Twitter, VK
Yritäppä näitä sivustoja selata kirjautumatta. Annetaan käyttäjän katsoa sivua pienen hetken, mutta kun lähtee skrollaamaan sivua alaspäin, tulee päin näköä popuppi jossa vaaditaan kirjautumista.
Näin twitter kuuluu toimia:
twitter.privacyplz.org
//
Youtube toimii ihan hyvin ilman javascriptiä
ja Odysee
An alternative frontend for LBRY/Odysee.
lbry.bcow.xyz
//
Btw RSS toimii edelleen. Sillä saa ilmoitukset uusista julkaisuista esim Nitterin ja Librarianin kautta. Näin ollen ei edes tarvitse tehdä käyttäjätiliä joka sivustolle vain seuratakseen sisltöä.