Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tämän sivuston haki ' kertakäyttö lautanen ' haulla vain postaamasi viestin, eli ilmen määrityksiä haku oli ja haku.Toinen vähän vastaava mutta erilainen haku on vaikka "5mm pultti". Tai "PCI-E SSD". Tällöin oikeastaan vain hakutermit, joissa molemmat sanat esiintyvät ovat merkittäviä. Pelkkä 5mm tai pultti, tai PCI-E ja SSD eivät selvästikään vastaa hakua. Loppupeleissä jos hakutulokset osataan esittää fiksusti (esimerkiksi tämän sivuston haku on tuossa aivan surkea)
Tuo on todellä ärsyttävää ettei hakutuloksissa ei ole sitä tuoteryhmää/haaraa/polkua, ei tuloksista avatussa tuotesivussa ole sitä tuoryhmää/haaraa/polkua, Vaikka kaupassa sellaiset on.PAhinta on ettö tuote on olemassa mutta se rajataan pois hakutuloksista.
Hommaa helpottaa huomattavasti jos hakutuloksista voi etsiä samanlaisen tuotteen, jonka kautta pääsee juuri tähän tuoteryhmään, esimerkiksi pultteihin tai PCI-E SSD:diiheihin. Aina ei omaa tuoteryhmää kuitenkaan ole.
Kyllä ne näyttäisi löytyvän, mutta ovat vaan piilottaneet ne. Pitää ensin klikata ympyröityä nuolta ja sitten vielä klikata "lue lisää".
Se näköjään piilotettu tuoteekoko tietoihinEihän tuossa sanota mitään tuon valotehosta.
Eihän tuossa sanota mitään tuon valotehosta.
Väri, teho ja valovira löytyvät näköjään "kätevästi" Tuotteen koko-välilehdeltä. Joo vaikuttaa kyllä jälleen tämäkin sivu-uudisitus vieneen sivuja taaksepäin.
Rahasta kai se useimmiten on kiinni. Esim. Googlen hakumoottorin lisensoimalla ja sitä virittämällä luulisi saavan haut toimimaan. Mutta siitä pitää tietysti maksaa.Haut on monella sivustolla surkeita, kehittäjä arponut oman mielensä mukaan, tai tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman paljon vastauksia. - - Kehittäjällä haun suhteen usein rajoitteena käytetty tekniikka ja rerurssit, ei siis mahdollisuutta hankkia kehittynyt tegnologiaa tueksi.
Toisaalta taas joku Googlen haku ei välttämättä ole kovin optimaalinen jonkun nettikaupan tuotehaussa.Rahasta kai se useimmiten on kiinni. Esim. Googlen hakumoottorin lisensoimalla ja sitä virittämällä luulisi saavan haut toimimaan. Mutta siitä pitää tietysti maksaa.
![]()
Overview | Programmable Search Engine | Google for Developers
Read an overview of Programmable Search Engine, which lets you create a search engine for your websites or blog.developers.google.com
Toisaalta taas joku Googlen haku ei välttämättä ole kovin optimaalinen jonkun nettikaupan tuotehaussa.
Hyvän sivustohaun koodaaminen ei ole ihan niin simppeli juttu kuin yhtäkkiä voisi ajatella ja varsinkin tämä meidän kielemme lukuisine taivutusmuotoineen, yhdyssanoineen jne aiheuttaa jänniä juttuja kun koittaa tehdä vähänkään fiksumpaa hakua. Itse tuli joskus ehkä 15v sitten kokeiltua tehdä omille harrastesivuille hakukone crawlereineen kaikkineen ja kyllähän se nyt jotenkin toimikin mutta tuli siinä yhtä jos toista pikku juttua vastaan.
Sinänsä kun varmaan suurin osa nettikaupoista käyttää jotain valmista kauppa-alustaa niin luulisi että edes jollain alustalla olisi edes suunnilleen järkevästi toimiva valmis hakukomponentti joka ymmärtäisi tuotesivujen rakenteen ja edes jossain määrin fiksusti osaisi hakea tuotteita mutta aika harvassa on kyllä oikeasti hyvin toimiva haku, aina niissä on jotain kummallisuuksia ja älyttömyyksiä.
Google tietenkin tuo mieleen sen halvankiertämisen, missä annetaan vastineeksi omat ja asiakkaan tiedot. (asenne kommentti, en lukunut ehtoja, oletus että data kiertää Googlen kautta)Rahasta kai se useimmiten on kiinni. Esim. Googlen hakumoottorin lisensoimalla ja sitä virittämällä luulisi saavan haut toimimaan. Mutta siitä pitää tietysti maksaa.
Hyvän sivustohaun koodaaminen ei ole ihan niin simppeli juttu kuin yhtäkkiä voisi ajatella
Voit olla oikeassa, mutta ne oli aika peruskauraa aiemmin, ja näissä esimerkeissä on tullut esille että olisivat tarpeen edeleen. Ei kaikki osaa käyttää ja ei oppi laajene jos ei ohjetta ja toiminta kirjavaa. Kuitenkin teknisesti se on monesti ihan peruskauraa (* , keinoäly vaatii sitten sitä varten komponnetteja ja enemmän jumppaa.@pulatunnus, En pidä kovin relevanttina keskimääräisen verkkokaupan osalta toteuttaa mitään boolean-operaattoreita (JA, TAI jne.) tai jokerimerkkejä hakuun. Käytännössä 99,99% ihmisistä kirjoittaa 1-2 enemmän tai vähemmän puutteellista hakusanaa ja odottaa saavansa ajatustenluvulla täydelliset tulokset. He eivät hyödy jokerimerkeistä vaan hakumoottorista joka osaa ottaa ne hakusanojen puutteet huomioon ilman jokerimerkkejä, joita he eivät osaisi oikein käyttää.
Itseasiassa molemmat noista ovat jo aika toimivia hakuja, itse käytän molempia ja löydän melko helposti sen mitä olen etsimässäkin kummastakin. K-ruoka -palvelun haku on kyllä ehkä aavistuksen parempi mutta ehkä kun noita käyttää viikottain, on oppinut kuinka niillä kummallakin löytää helposti ja nopeasti haluamansa. Monissa muissa verkkokaupoissa oh huomattavasti paskemmat tuotehaut.Aika hyvät verrokit löytyy kun vertaa foodie.fi:n ja k-ruoka.fi:n hakuja. Jälkimmäinen on usein hyvä, löytää puutteellisen hakusanan perusteella usein oleellisia (tai edes jotain) tuotteita. S-ryhmän haku vaatii tarkan sanan tuotenimestä, eikä aina silloinkaan löydä tulosta. Moni tuote jää kokonaan näkymättä ihan relevantilla hakusanalla.
Googlen hausta on nykyään tullut "liian fiksu", se kun yrittää väkisin ehdotella synonyymejä ja korjailla kirjoitusvirheitä vaikka nimenomaan haluaa löytää tietyllä kirjoitusasulla olevia sanoja tms. Sitten joutuu kaikenlaisilla operaattoreilla ja modifiereilla kikkailemaan että saa haettua haluamaansa asiaa, varsinkin jos on joku sellaisen haettava asia joka on lähellä yleisempiä asioita.
Entä jos minä olen aina virheetön enkä tee hauissani kirjoitusvirheitähäh? Alphabetin kone osaa ihan fiksusti ehdottaa hakua alkuperäisellä termillä. Mummiälestä tämä on paras mahdollinen toiminta, useimmiten kyse on kirjoitusvirheestä, se korjataan automaattisesti, mutta yhdellä klikkauksella voi kertoa koneelle, että nytpä tällä kertaa ei ollutkaan kirjoitusvirhettä.
![]()
Entä jos minä olen aina virheetön enkä tee hauissani kirjoitusvirheitäYleensä tuo on ihan ok, mutta alkaa turhauttaa esimerkiksi siinä vaiheessa kun tekee monta hakua ja aina on joku korjailemassa tahallisia kirjoitusvirheitä. Samoin monesti tulee hirveä määrä turhia hakutuloksia kun hakusana on oikea sana eikä Google siitä nipotakaan mutta antaa hakutulokset myös kaikista kyseisen sanan synonyymeistä.
Entä jos minä olen aina virheetön enkä tee hauissani kirjoitusvirheitä
Juu, lainausmerkit, plussat, miinukset ja erilaiset määritteet on kyllä tuttuja. Aina niitä ei vaan ensimmäisellä yrityksellä muista laittaa ja muutenkin mieluummin itse korjaisin kijotusvihreeni kuin annan AI:n tehdä sen mun puolesta. Ja sitten kun tuo haun toiminta tuntuu vielä muuttuvan kuukauden-parin välein vähän erilaiseksi niin aina saa arpoa millä modifierilla saa tällä kerralla halutun haun tehtyä.Tuohon käyttätapaukseen ne lainausmerkit on oikea ase. Eli väärältä näyttävä hakutermi tuplahipsuihin niin Google käyttää sitä.
Suurimmassa osassa hakuja tuo automatiikka ei haittaa mutta aina välillä rupeaa ärsyttämään varsin vahvasti
Ainakin foodie.fi palvelusta aiheuttaa osassa haun surkeuden osalta jopa ärsyyntymistä.Itseasiassa molemmat noista ovat jo aika toimivia hakuja, itse käytän molempia ja löydän melko helposti sen mitä olen etsimässäkin kummastakin.
Tässä eroamme, mutta siihen on syynsä. siis tarkoitan että ehdottaisi oikein kirjoitettua, ei automaattista.ja muutenkin mieluummin itse korjaisin kijotusvihreeni kuin annan AI:n tehdä sen mun puolesta.
Todellä rasittavaa, jos jotenkin oppinut käyttään niin eiköhän se muutu.Ja sitten kun tuo haun toiminta tuntuu vielä muuttuvan kuukauden-parin välein vähän erilaiseksi niin aina saa arpoa millä modifierilla saa tällä kerralla halutun haun tehtyä.
Kukaan ei osaa lukea ajatuksia, mutta tässä nyt kritisoidaan sitä että joku kuvittelee ne lukevansa, ittu, tässä kritisoidaan sitä että jos käyttäjä kirjoittaa mitä haluaa haettavan, niin mitä ihmettä se älykköilee ja alkaa tarjoamaan ihan muuta.
Tässä eroamme, mutta siihen on syynsä. siis tarkoitan että ehdottaisi oikein kirjoitettua, ei automaattista.
Todellä rasittavaa, jos jotenkin oppinut käyttään niin eiköhän se muutu.
Siis todellä ärsyttävää "mä tiedän mitä sa oikeasti haet" ja sitten tulostetaan jotain aivan tuupaa.
Siis jos käyttäjä tietää mitä hän hakee, ja hakee perinteiseen tapaan ns hakusanoilla, niin haku kone päättää sitten mitä päättää. Jotkut sanoneet että pitäisi kertoa sanallisesti se haku, voi ehkä toimia jossain tapauksissa.
Sitten muutellaan sitä käyttöliittymää.
Kukaan ei osaa lukea ajatuksia, mutta tässä nyt kritisoidaan sitä että joku kuvittelee ne lukevansa, ittu, tässä kritisoidaan sitä että jos käyttäjä kirjoittaa mitä haluaa haettavan, niin mitä ihmettä se älykköilee ja alkaa tarjoamaan ihan muuta.
Kiva availla netisivuja joissa ei edes ola hakemiani sanoja, asioita, ja ei Googlenkan mukaan, jos tarkistaa se välimuistversion.
Ja miksi käytetään Google, koska sillä Suomessa määräävä markkina-asema.
Onko Googlella jokin perinteinen versio, missä haku toimisi kunnolla, perinteiseen tapaan, voisi sen URLin laittaa selain asetuksiin.
Onneksemme Google optimoi käyttöliittymänsä suurelle enemmistölle, eikä kaltaisillesi erikoistapauksille.
Ratkaisuna vaikka kirjautuneille käyttäjille joku paikka missä voi haluamansa oletusasetukset asettaa. Jos ei ole kirjautuneena tai ei ole asetuksiin koskenut niin mennään täysautomatiikalla kaikki AI:t päällä.Se hakukone ei voi tietää haluatko hakea termillä A, vai paljon yleisempää termiä B, joka olisi väärinkirjoitettuna A. Hakukone ei osaa lukea ajatuksia, joten se tekee kuten tyypillinen käyttäjä toivoo: jos se B on hirmu paljon käytetympi termi, niin se ehdottaa sillä hakemista koska se palvelee paljon suurempaa käyttäjäjoukkoa. Yhdellä klikillä voit sitten hakea A:ta ja näin se yksi klikkaus koskee vain hyvin pientä joukkoa. Ja hipsuilla sitten voi suoraan hakea kirjaimellisesti.
Jos keksit intuitiivisen tavan hoitaa kummatkin käyttätapaukset paremmin kuin nyt, niin kerro. Muussa tapauksessa tietenkin maksimoidaan sen suurimman ja yleisemmän käyttötapauksen käyttökokemus: eli korjataan ne oletetut kirjoitusvirheet.
En tunne Googlen tilastoja.Se hakukone ei voi tietää haluatko hakea termillä A, vai paljon yleisempää termiä B, joka olisi väärinkirjoitettuna A. Hakukone ei osaa lukea ajatuksia, joten se tekee kuten tyypillinen käyttäjä toivoo: jos se B on hirmu paljon käytetympi termi, niin se ehdottaa sillä hakemista koska se palvelee paljon suurempaa käyttäjäjoukkoa. Yhdellä klikillä voit sitten hakea A:ta ja näin se yksi klikkaus koskee vain hyvin pientä joukkoa. Ja hipsuilla sitten voi suoraan hakea kirjaimellisesti.
Kritisoin sitä että sillä on hyvin vaikea hakea sitä mitä on hakemassa. Siinnä kyse muustakin kuin kirjoitusvirheestä.
Ei antaa, täytyy yrittää muistaa, ottaa talteen jos tulee joku hyvä jaettava esimerkki.Onko sulla joku konkreettinen esimerkki? Eli lainausmerkit eivät toimi ja Google antaa vääriä tuloksia vaikka pitäisi antaa oikeita?
Vähän yleistä tuo kommenttia.Ja tämä pätee kaikkiin nettisivuihin. Jotkut ratkaisut voivat tuntua oudolta työpöytäkonetta käyttävästä insinööristä jolla vahva tietotekninen osaaminen, 4k näyttö, Vimium käytössä jne. Mutta nuo ratkaisut voivat olla täysin perusteltuja mobiilia käyttävän keskivertoihmisen näkökulmasta tai esim. heikkonäköisen ja ATK-rajoitteisen ikäihmisen näkökulmasta. Tarpeet vaihtelevat ja lopputulos on usein kompromissi.
Samaa pohdintaa vuodelta 1998: Hypertext Style: Cool URIs don't change.Ärsyttävintä on kun aina mennään tuhoamaan kaikki aiemmat julkaisut (uutiset, tiedotteet, raportit jne) kun uudistetut nettisivut julkaistaan. On kulttuuriperinnön ja tiedonsaannin kannalta sääli että linkkirutto vaivaa lähes jokaista uutta nettisivua.
Miksei viitsitä alusta alkaen kun nettisivuja suunnitellaan ottaa käyttöön sellaisia URL-osoitteita että ne pysyisivät samoina myös tulevaisuudessa? Mikä järki on muuttaa jokaisen uudistuksen yhteydessä URL-osoiterakennetta? Tulee mieleen kun pesäpalloliitto uudisti vuonna 2019 nettisivunsa niin samassa yhteydessä nettisivuilta katosivat kaikki vuosien 1998-2018 tiedotteet, eli kulttuurihistoriallisesti arvokkaita tekstejä pesäpallon lähihistoriasta katosi muutama tuhat bittiavaruuteen.
Jokainen on varmaan huomannut että vaikkapa 5 vuotta vanhaa tiedotetta vaikka kaupungin tai kunnan nettisivuilta on lähes mahdotonta enää löytyää. Ajatelkaapa kun tästä koronapandemiasta on nyt viime vuosina julkaistu tuhansia tiedotteita viranomaistasolla niin kuuden vuoden päästä tuskin montaakaan niistä tiedotteista enää löytyy verkosta muualta kuin Internet Archivesta jos sieltäkään. Esimerkiksi THL:n nettisivuilta ei löydy enää sikainfluenssan aikaisia tiedotteita.
Etenkin uutisille kannattaisi käyttää tälläistä rakennetta:
www.example.com/2021/08/08/uudet-nettisivumme-julkaistu
Joskus näkee tälläisiä URL-osoiterakenteita:
www.example.com/tiedote5
www.example.com/nettisivuista
www.example.com/tiedote?id=01
www.example.com/08/08/2021/uudet-nettisivumme-julkaistu
www.example.com/5644gd%&dfgdfgÄpöt&3233?65voj
Ei kannata laittaa kaikkia heti verkkotunnuksen perään. Noista tuo viimeinen näyttää jo sellaiselta hyperlinkiltä ettei sitä edes uskaltaisi klikata, yleensä juuri jotkut viruslinkit näyttävät tuollaiselta epämääräiseltä. Myös erikoismerkkien käyttö URL-osoitteissa on tyhmää, joskus on välilyöntejä niin sitten kun yrittää linkkiä sivustolle lähettää jollekulle niin linkki ei toimi.
Ihmettelen kyllä miksei linkkirutosta käydä minkäänlaista keskustelua eikä siihen kiinnitetä huomiota. Jopa Kansalliskirjasto ja Kansallisarkisto omilla nettisivuillaan ovat syyllistyneet linkkiruton edistämiseen.
Yksi mikä myös ärsyttää on kun yrittää selata vanhoja tiedotteita jotka vielä ovat verkossa niin tiedotearkistot ovat kankeita, joutuu miljoona kertaa klikata "näytä seuraavat 10" että löytää sen pari kuukautta vanhan jutun. Esimerkiksi Puolustusvoimilla on tuollainen kankea uutisarkisto: puolustusvoimat.fi/ajankohtaista
Joskus näkee jopa sellaisia sivustoja joissa tiedotteissa ei näy päivämäärää ollenkaan ja joskus on sellaisia että päivä ja kuukausi näkyy mutta ei vuotta joten lukija ei tiedä onko se tältä vuodelta vai miltä vuodelta. Mikä siinä on niin hankalaa laittaa päiväystä näkyviin?
Samaa mieltä.Ärsyttävintä on kun aina mennään tuhoamaan kaikki aiemmat julkaisut (uutiset, tiedotteet, raportit jne) kun uudistetut nettisivut julkaistaan. On kulttuuriperinnön ja tiedonsaannin kannalta sääli että linkkirutto vaivaa lähes jokaista uutta nettisivua.
Miksei viitsitä alusta alkaen kun nettisivuja suunnitellaan ottaa käyttöön sellaisia URL-osoitteita että ne pysyisivät samoina myös tulevaisuudessa? ...
Yksi mikä myös ärsyttää on kun yrittää selata vanhoja tiedotteita jotka vielä ovat verkossa niin tiedotearkistot ovat kankeita, joutuu miljoona kertaa klikata "näytä seuraavat 10" että löytää sen pari kuukautta vanhan jutun. Esimerkiksi Puolustusvoimilla on tuollainen kankea uutisarkisto: puolustusvoimat.fi/ajankohtaista
Eikä se päivämäärä tai ainakin vuosi printti julkaisuaikaan ollut perusjuttuja.Joskus näkee jopa sellaisia sivustoja joissa tiedotteissa ei näy päivämäärää ollenkaan ja joskus on sellaisia että päivä ja kuukausi näkyy mutta ei vuotta joten lukija ei tiedä onko se tältä vuodelta vai miltä vuodelta. Mikä siinä on niin hankalaa laittaa päiväystä näkyviin?
Jos tuota viestiä kommentoit (linkkien kuoleminen, ihmisen luettavat URLita jne), niin yhden päivityksen noista voisi vielä ymmärtää, ei sen takia että palvelimien rauta vaihtu, vaan sen takia että tilaaja mokannut, josta olisi jo ottanut opiksi seuraavilla kerroilla.Ongelma on vahvasti tekninen ja siten toki vaikeaa ja kallista. 98 maailma oli täysin erilainen ja sen aikaisista käyttiksistä, web servereistä ja tekniikoista on siirrytty tänne pitkälle spa ja whatnot toteutuksiin. Monessakaan ei oltu edes mietitty tuota näin pitkälle tulevaisuuteen ja muutoksisssa homma olisi ollut vaikea säilyttää samana kun vaihtuu serverit , rauta, frontti ja bäkkärit.
Olikos tuolloin apachenkin kilpailijoina joitain mitä ei enää edes ole? Js oli vielä lähinnä tuskaista kikkailua,eikä pakollinen osa niinkuin nyt. Eli lähes kaikki oli koodattu phpllä tai webserverin konffeilla.
Jos tuota viestiä kommentoit (linkkien kuoleminen, ihmisen luettavat URLita jne), niin yhden päivityksen noista voisi vielä ymmärtää, ei sen takia että palvelimien rauta vaihtu, vaan sen takia että tilaaja mokannut, josta olisi jo ottanut opiksi seuraavilla kerroilla.
90 luvulla oli jo tiedostettu kuolleiden linkkien ongelma, linkkien luettavuus, jne, olisi ainakin pitänyt miettiä.
En puolustele, ymmärrän.
Mutta silti hämmentävää että jopa ns perus tarkeitä osoitetta on tapettu alkuajoista näihin päiviin, jos tuhansien URL elossapitämisen haasteen joissain tilanteissa ymmärtää, niin se että ei saada pysymään edes muutamaan kymmentä tärkeää, niin väistämättä tuo mieleen että kyse jostain muusta kuin rahasta ja teknisistä mahdollisuuksista.En puolustele, ymmärrän.
Ne jotka toteutuksia valitsevat eivät tajua. Minä olen yrittänyt meidän päättäjille selittää eu:n inspiredirektiivin URI resolveria, mutta eipä vain ole mennyt jakeluun. Tunniste on kohteilla edelleen vain rivitunniste jolla voi hakea kohteita vain sovellusten kautta. Webistä ne eivät millään löydy.Sori, ottaa päähän se vaiva mikä käyttäjille.
Lainaukset oli vain jakamassa tajunnanvirtaa![]()
Jos vanha hommaa "tukee"Teknisesti ei kyllä ole mitenkään hankalaa siirtää vanhat artikkelit uuteen ja luoda uudelleenohjaukset niille.
Joo no toki siis staattisesta sisällöstä kyse, tuolla aiemmin oli puhe urheiluseuran historiikeista ja jutuista tyyliin lehtix.fi/vuosituhat-vaihtui-lumisateessa jne. Tämä nyt on se yleisempi tapaus.Jos vanha hommaa "tukee"
Voin kuvitella toteutuksen josta on hyvin työläs ulostaa kaikki mahdolliset URLit mitä on käytetty ja niihin liittyvä sisältö.
Jos ne URLit saa kaievettu, jos sisältö on jäädytettävissä, sillä tavalla että se on ihan saattinen sivu sisällöltään, tai se voi olla viimeinen versio joka jäädytetään , niin voihan ne vaikka "lukea" läpi. Mutta jos URLeja tai URL muotoja joiden tarkoitus tulostaa dynaamista sisältöä, niiin homman pitää oikeasti toimia.
Yksi on että jätetään vanhat pyöriin ja tehdään uusirinanlle, mutta jos vanhaa ei ylläpidetä, niin ei sellaista saa nettiin jättää.
Urheiluseura (harraste?) juttu meni kokonaan ohi.Joo no toki siis staattisesta sisällöstä kyse, tuolla aiemmin oli puhe urheiluseuran historiikeista ja jutuista tyyliin lehtix.fi/vuosituhat-vaihtui-lumisateessa jne. Tämä nyt on se yleisempi tapaus.
Tuo on kyllä järkyttävän surkea.Ainakin foodie.fi palvelusta aiheuttaa osassa haun surkeuden osalta jopa ärsyyntymistä.
No hyi helvetti :OEn tiedä onko jo mainittu täällä, mutta: Kauppakeskus REDI, Helsinki – 3h ilmaista parkkiaikaa! ♥
Onhan tämä jääkendo liigan uudet kotisivut aivan järkyttävää sitä itseään: Liiga
Vertailun vuoksi vanhat sivut jotka ovat vielä käytössä: Etusivu | Liiga