- Liittynyt
- 16.10.2016
- Viestejä
- 20 729
Äänitorven käyttäminen on Suomessa lain mukaan kielletty suunnilleen kaikkialla muualla, paitsi vaaratilanteen ennaltaehkäisemiseksi ja jonkin 50-luvulta peräisin olevan pykälän myötä taajaman ulkopuolella ohitustilanteessa. Ammattiautoilijat takseja lukuun ottamatta eivät sitä siksi painele kouluttaakseen muita liikenteessä jo tapahtuneesta vahingosta/virheestä.Kumma kyllä bussikuski ei hipaisukkaan tööttiä.
Laki sallii auton töötin käyttämisen hyvin kyseenalaisella tavalla – älä ota tavaksi: "Aiheuttaisi mahdollisesti provosoitumista"
Äänimerkkiä voi käyttää, mikäli sen katsoo vaaran tai onnettomuuden välttämiseksi tarpeelliseksi.
www.mtvuutiset.fi
Tieliikennelain 47 § määrittelee perusteet äänimerkin käytölle:
Ajoneuvolla ajettaessa on annettava ääni- tai valomerkki taikka muulla tavalla on kiinnitettävä muiden tienkäyttäjien huomiota, jos se on vaaran välttämiseksi tarpeen. Muutoin äänimerkin saa antaa vain taajaman ulkopuolella ohitettaessa. Äänimerkki ei saa kestää pidempään kuin on tarpeen.
Pykälän alku on varsin yksiselitteinen: Äänimerkkiä tulee käyttää, jos sen käytöllä saadaan vältettyä vaaratilanteen syntyminen tai onnettomuus. Kyse on siis ennaltaehkäisemisestä.
Valitettavan usein äänimerkkiä näkee – tai oikeastaan kuulee – kuitenkin käytettävän vasta vaaratilanteen jälkeen. Silloin sen käyttö ei ole enää tieliikennelain mukaista vaaran välttämistä, vaan äänimerkinantajan tosiasiallisena tarkoituksena on toisen tienkäyttäjän ”kouluttaminen”. Tällaisia siviilikouluttajia liikenteessä ei tarvita. Tieliikennelaissa ei myöskään ole mainintaa siitä, että äänimerkkiä voisi käyttää ”koulutustarkoitukseen”.