Sain vastauksen Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutilta.
Kysymykseni (liitteenä kuva fillarin ajolinjasta):
"
Esimerkin paikka sijaitsee Itsehallintokujan ja Itsehallintotien risteyksessä Espoon Perkkaalla.
Fillari:
-ajaa Itsehallintokujan pyörätietä pitkin
-Ylittää risteävän Itsehallintotien suoraviivaisesti (kts. liitekuvan sininen katkoviiva, eli ei koukkaa vasemmalta suojatien kautta), jonka jälkeen jatkaa edelleen suoraan Majurinkulman viereistä pyörätietä.
Autoilija:
-Tulee Itsehallintokujalta
-Kääntyy vasemmalle Itsehallintotielle
Kumpi saa ajaa ensin, hieman epätavallisesta kohdasta risteävän tien ylittävä suoraan ajava polkupyöräilijä, vai samasta suunnasta tuleva vasemmalle kääntyvä autoilija?
Onko sillä merkitystä, jos korotettu kiveys jatkuisi pari metriä pidemmälle niin, että polkupyöräilijä joutuisi ajamaan korotetun kiveyksen yli siirtyessään pyörätieltä risteävän tien ylitykseen? Tulisiko hän silloin tielle tien ulkopuolelta, ja joutuisi väistämään muita tienkäyttäjiä (TLL 24 § 3 momentti 2 kohta), vai olisiko kääntyvän autoilijan väistämisvelvollisuus suurempi (24 § 2 m
om. 1 kohta)?
"
Vastaus :
"
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Ottamatta kantaa yksittäisten liikennetilanteiden syyllisyys- tai vastuukysymyksiin, esimerkin kaltaisessa liikennetilanteessa kääntyvä ajoneuvo väistää risteävää tietä ylittävää pyöräilijää, koska kääntyvän väistämisvelvollisuus on ensisijainen pyörätieltä ajoradalle ajavan väistämisvelvollisuuteen nähden. Rajanveto tien ulkopuolelta tulemisen osalta olisi viime kädessä lainvalvojan tai tuomioistuimen tulkittava, mutta tien määritelmä ei rajoitu vain liikenneväyliin, vaan myös yleisesti liikenteeseen käytettyihin alueisiin. Lisäksi polkupyörällä ei ole sallittua ajaa sinisen katkoviivan mukaista ajolinjaa, koska vastaantulevan ajokaistan käyttö muuten kuin erikseen sallituissa tilanteissa on kielletty. Aina väistettävä olisi kuitenkin ensisijainen kääntyessä väistettävään nähden.
Poliisihallituksesta on jo aiemmin otettu kantaa tilanteisiin, joissa väistämisvelvollisuus on olemassa siinäkin tapauksessa, että ajojärjestyksessä ensimmäisenä oleva saapuu liikennetilanteeseen muuten kuin tarkoitetulla tavalla:
Erikoinen liikennesääntö: Autoilijan täytyy väistää, vaikka pyöräilijä ajaa lainvastaisesti
Voimassa olevan tieliikennelain (729/2018) 24 § 2–4 momentit:
”Ajoneuvolla käännyttäessä on väistettävä:
1) risteävää tietä ylittävää jalankulkijaa, polkupyöräilijää ja mopoilijaa;
2) ajorataa tai piennarta käyttävää jalankulkijaa, polkupyöräilijää ja mopoilijaa ajoradalta poistuttaessa;
3) vasemmalle käännyttäessä myös vastaantulevaa liikennettä;
4) tietä ylittävää jalankulkijaa, polkupyöräilijää ja mopoilijaa poistuttaessa liikenneympyrästä.
Ajoneuvolla on aina väistettävä:
1) muita tienkäyttäjiä tultaessa tielle pihakadulta, kävelykadulta tai moottorikelkkailureitiltä;
2) muita tienkäyttäjiä tultaessa tielle kiinteistön pihasta, pysäköintipaikalta, huoltoasemalta tai muulta vastaavalta tiehen liittyvältä alueelta, taikka tien ulkopuolelta;
3) muita tienkäyttäjiä tultaessa tielle polulta tai vastaavalta vähäiseltä tieltä;
4) muita tienkäyttäjiä tultaessa ajoradalle jalkakäytävän tai pyörätien ylityksen jälkeen;
5) jalkakäytävää tai pyörätietä käyttävää jalankulkijaa, pyöräilijää tai mopoilijaa ylitettäessä jalkakäytävää tai pyörätietä;
6) pihakatua tai kävelykatua käyttäviä tienkäyttäjiä tultaessa pihakadulle tai kävelykadulle taikka ylitettäessä sitä.
Muuta liikennettä on väistettävä tultaessa ajoneuvolla pyörätieltä ajoradalle, jollei toisella tienkäyttäjällä ole väistämisvelvollisuutta 2 tai 3 momentin perusteella.”
Tieliikennelain taustalla olevan hallituksen esityksen (HE 180/2017 vp) yksityiskohtaisista perusteluista:
”Pykälän 3 momentin mukaan edellä mainittujen 1 ja 2 momentin sääntöjen lisäksi olisi aina väistettävä myös:
…
Momenttia sovellettaisiin ensisijaisesti pykälän 1 ja 2 momenttiin nähden. Tämä on osoitettu aina-sanalla.”
Tieliikennelain 19 § 3 momentti:
”Ajoneuvoa ei saa ajaa vastaan tulevalle liikenteelle tarkoitetulla ajokaistalla, jos tässä laissa ei toisin säädetä.”
terv. Elias Ruutti
Yhteyspäällikkö
Liikenneturva
"
Hänen mukaansa autoilija väistää, koska kääntyvän väistämisvelvollisuus on ensisijainen pyörätieltä ajoradalle ajavan väistämisvelvollisuuteen nähden.
Kysymyksessäni oli myös kuvitteellinen pari metriä leveämpi korotettu kiveys, jonka yli fillarin olisi pakko ajaa (jos ajaisi edelleen samaa linjaa). Jos lainvalvoja/tuomioistuin olisi sitä mieltä, että fillari on tullut tien ulkopuolelta, joutuisi fillari väistämään, sillä 24 §:n 3 momentti on ensisijainen 2 momenttiin nähden HE 180/2017 vp yksityiskohtaisten perusteluiden mukaan:
"Momenttia (3) sovellettaisiin ensisijaisesti pykälän 1 ja 2 momenttiin nähden. Tämä on osoitettu aina-sanalla.”.
Polkupyörällä ei ole sallittua ajaa sinisen katkoviivan reittiä. Poliisihallituksesta on kuitenkin otettu kantaa tilanteisiin, joissa väistämisvelvollisuus on olemassa siinäkin tapauksessa, että ajojärjestyksessä ensimmäisenä oleva saapuu liikennetilanteeseen muuten kuin tarkoitetulla tavalla.
Oma mielipiteeni on, että fillarilla ei kannata ajaa tuosta suorinta reittiä. Jos joku kuitenkin polkee suoraan, niin kääntyvien autoilijoiden kannattaa ennemmin väistää kuin ajaa yli ja testata olisiko tuomioistuimen tulkinta erilainen kuin Liikenneturvan.
@Cirrus