Skitsoidi persoonallisuus
Kuten kaikilla persoonallisuuden rakenteilla, myös skitsoidilla persoonallisuudella on jatkumonsa, jonka mahdollisten ääripäiden, kroonisen skitsofreenikon ja luovan neron, välille mahtuu monenlaisia persoonallisuuksia. Skitsoidinen päädefenssi on primitiivinen mielikuvitusmaailmaan vetäytyminen, mikä voi toimia suunnattomana luovuuden lähteenä taiteen, filosofian ja hengellisyyden kentällä, mutta myös vaarallisena haavoittuvuustekijänä psykoosille.
KARKOTETTU VIETTI
Kliinisen kokemuksen mukaan skitsoidin persoonallisuuden perustalla on hyperaktiivinen ja helposti ylistimuloituva temperamentti. Skitsoidit henkilöt ja heidän huoltajansa kuvailevat heitä usein hyvin herkiksi. Temperamenttitutkimus on myös osoittanut, että jotkin vauvat vetäytyvät epätavallisesti hellyydenosoituksista ja hyväilyistä. Tällaisten lasten oletetaan olevan taipuvaisia skitsoidin persoonallisuuden rakentumiselle.
Vietin osalta skitsoidiset ongelmat vaikuttavat kumpuavan oraalisesta vaiheesta. Henkilö ei koe nälkäisen vietin nousevan omasta itsestään, vaan projisoi sen ulkomaailmaan. Skitsoidi henkilö pelkää mielikuvituksen tasolla tulevansa nielaistuksi, imaistuksi, vallatuksi, vääristetyksi tai syödyksi. Ulkomaailma vaikuttaa olevan täynnä kuluttavia ja vääristäviä uhkia turvallisuudelle ja yksilöllisyydelle. Skitsoidit persoonallisuudet eivät projisoi ympäristöönsä ainoastaan elämänviettiään, vaan myös aggressiivisuutensa. Heidän tietoinen olemuksensa on usein pehmeä ja rauhallinen, vietin intohimon mellastaessa heijastettuna uhkaavassa ulkomaailmassa.
Kiintymykseen liittyvä ambivalenssi hallitsee skitsoidista maailmaa. Skitsoidinen henkilö janoaa läheisyyttä, mutta kokee sen jatkuvana uhkana erillisyydelleen. Hän pyrkii säilyttämään etäisyyden toisiin kokeakseen olevansa erillinen ja turvassa, mutta saattaa samanaikaisesti valittaa vieraantuneisuutta ja yksinäisyyttä. Tämä on skitsoidin persoonallisuuden ”klassinen dilemma”, jonka mukaan skitsoidi yksilö ei voi olla suhteessa toiseen henkilöön eikä toisaalta yksin, koska toisen menettämiseen liittyy riski myös itsen menettämisestä.
Seksuaalisesti jotkin skitsoidit henkilöt ovat huomattavan apaattisia. Mitä läheisempi toinen ihminen heille on, sitä suurempi on huoli siitä, että seksi merkitsisi yhteensulautumista tai sotkeutumista. Jotkut skitsoidiset henkilöt saattavat himoita saavuttamattomia seksuaaliobjekteja, suhtautuen kuitenkin välinpitämättömästi saavutettavissa oleviin sellaisiin.
Eräs huomattava skitsoidisuuteen liittyvä piirre on välinpitämättömyys sovinnaisista sosiaalisista odotuksista. Toisin kuin narsistiset persoonallisuudet, skitsoidit eivät useinkaan välitä siitä, mitä ulkomaailma heistä ajattelee tai miten heitä arvostellaan. Skitsoidiselle asenteelle tyypilliset ylimielisyys ja sarkasmi palvelevat heidän etäisyyden tarvettaan.
Adaptiivisin ja kiehtovin skitsoidinen ominaisuus on varmasti luovuus. Useilla todellisen omaperäisillä taiteilijoilla on voimakkaita skitsoidisia piirteitä. Autistisen vetäytymisen sublimaatio luovaan toimintaan on monesti skitsoidien henkilöiden psykoterapian päätavoite.
SKITSOIDIT DEFENSSIT – TAI NIIDEN PUUTTUMINEN
Kuten mainittu, skitsoidisuudessa määrittävä defenssi on sisäiseen mielikuvitusmaailmaan vetäytyminen. Skitsoidiset henkilöt käyttävät myös projektiota ja introjektiota, devaluaatiota ja jossain määrin muita puolustusmekanismeja, jotka juontuvat aikaan ennen itsen ja toisen täydellistä eriytymistä. Kehittyneimmistä defensseistä skitsoidista dynamiikkaa hallitsee älyllistäminen. Tunteita hämärtävät defenssit, kuten kieltäminen ja torjunta, samoin kuin hyvä-paha-luokitteluun liittyvät defenssit kuten moralisaatio, tyhjäksitekeminen ja reaktionmuodostus ovat heille vieraita. Paineen alaisina skitsoidit henkilöt saattavat vetäytyä omista tunteistaan, kuten myös ulkoisesta stimulaatiosta, jolloin heidän käyttäytymisensä voi vaikuttavaa kylmältä, etäiseltä tai sopimattomalta. Siitä huolimatta he osoittavat usein lisääntynyttä kiinnostusta toisten tunneviestien havaitsemiseen.
Eräs hyvin toimivien skitsoidisten persoonallisuuksien dynamiikan affektiivinen erityispiirre on tavallisten defenssien puuttuminen. He vaikuttavat olevan niin hyvin kosketuksissa moniin emotionaalisiin reaktioihinsa, että näiden reaktioiden aitous voi saattaa muut ihmiset hämilleen. Skitsoidi henkilö saattaa ihmetellä, kuinka perusteellisesti ihmiset pettävät itseään ja toisiaan tunnetasolla sen ollessa realiteettien valossa niin hyödyntöntä. Skitsoidien henkilöiden yleisesti kokema vieraantuneisuus johtuu monesti tästä erosta, minkä vuoksi aitoa tunnekontaktia toisiin ihmisen voi olla vaikea saavuttaa. Skitsoidit henkilöt eivät useinkaan kärsi häpeästä ja syyllisyydestä, vaan ovat taipuvaisia tarkastelemaan sisäistä ja ulkoista maailmaa arvostelematta tai tuomitsematta. He saattavat kuitenkin kärsiä voimakkaasta ahdistuksesta, joka liittyy heidän perusturvallisuuden tunteeseensa kohdistuvaan uhkaan. Ahdistuessaan liikaa he piiloutuvat joko kirjaimellisesti eristäytymällä tai pakenemalla mielikuvitusmaailmaan.
Skitsoidinen henkilö on ennen kaikkea ihmisyyden sivustakatsoja, ulkopuolinen tarkkailija. Skitsoidi-sanan etymologiaan liittyvä jakautuneisuus sijaitsee kahdella alueella: itsen ja ulkomaailman välissä selkä tietoisen itsen ja halun välissä.