Linux kysymyksiä

Viestiketju alueella 'Yleinen ohjelmistokeskustelu' , aloittaja nanob, 17.10.2016.

 1. micko

  micko

  Viestejä:
  607
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei kyllä mennyt ihan triviaalisti. Gentoita on tullut asennettua viimeiset 15 vuotta aika monta, mutta aina ilman UEFIa. Mulla jäi epäselväksi miksi tehdään tuo 2M kokoinen "BIOS boot partition", mutta sillä ei koskaan tehdä mitään. Vaikka kuinka yritin lukea, niin en löytänyt ja hyvin nyt boottaa vaikka en mitään sillä tehnyt.

  Toinen oli EFI-osion tarkemmat määrittelyt. Se käskettiin mounttaamaan /boottiin, mutta toisaalta sen oletuskooksi sanottiin 128M, mihin ei genkernelillä tehtyjä kernel+initramfs mahdu kuin yksi. Missään en nähnyt mainintaa, että voiko Windowsin tekemää EFI-osiota käyttää vai pitääkö tehdä oma.
   
 2. Markok

  Markok

  Viestejä:
  106
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Onko verkkoyhteyksissä tapahtunut viimeaikoina muutoksia (langattoman salasana vaihtunut tms)? Linux on kuitenkin siitä kiva ettei aina tarvitse asentaa uudestaannkun muutoksia tulee.

  Mutta uudelleenasennuksessa ei tarvitse osioita poistella. Asennusvelhossa kerrot mitä osioita käytetään ja alustat uudestaan. Työtiedostot toki ensin talteen kotihakemistosta.
   
  VuohiKauhu ja topiv tykkäävät tästä.
 3. topiv

  topiv

  Viestejä:
  107
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Kannataa ensin selvittää, miksi Ubuntu ei päivity. Veikkaan, että sinulla on 18.10 tai joku vanhempi jakeluversio, jonka tuki on juuri päättynyt. Silloin Ubuntu antaa tosiaan hiukan epäselvän viestin, ettei voi päivittää paketteja.

  Jos asennat Ubuntun uudelleen, voit vain sanoa asennusohjelmalle, mitkä partitiot se saa ottaa käyttöönsä. Valitse käsin partitiointi ja pyydä sitä alustamaan kyseiset partitiot. Näin säästyt partitioiden poistamiselta.

  Suosittelen asentamaan vakaan 18.04 LTS version, jolle luvataan 5 vuoden tuki.
   
  Elvis Jagger, VuohiKauhu ja Markok tykkäävät tästä.
 4. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  468
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei sitä tarvitsekaan UEFIlla kuten nimikin vähän vihjaa ;)
  Kerrotaan myös siinä linkatussa ohjeessa:
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  Minulla ei ole tätä yhdessäkään koneessa.

  Omien kokemusten perusteella nuo oppaan boot-partition ohjeistamat koot ovat olleet aika konservatiivisia jo kauan ennen koko UEFIa. Itselläni ollut aina reilun kokoiset bootit. Nyt taitaa olla 512M sekä läppärissä että pöytätoosassa.

  Ohje ei tosiaan mainitse, mutta toisaalta se ohjeistaa muutenkin puhtaaseen koneeseen asennuksen.
  Tähän hätään ei löydy speksiviitettä taikka ohjelainausta, mutta ellen ihan omiani muistele niin EFI-SP:tä pitää olla tasan yksi per fyysinen levy. Toisaalta mikään ei estä laittamasta joka levylle omaansa. Paitsi ehkä rikkinäinen UEFI-toteutus koneessa..

  Eli jos haluaa dual bootata samalta levyltä Windowsia ja Linuxia niin molemmat käyttävät samaa EFI-SP:tä.

  Itselläni on erilliset Windows- ja Gentoo-levyt. Molemmissa oma EFI-SP, UEFIn boottivalikosta otan Windowsin jos tarvitsee sille puolelle mennä. Toimii ainakin Anuksen käyttämällä UEFIlla siis.
   
 5. micko

  micko

  Viestejä:
  607
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mä tein nyt purkkavirityksen, missä on kaksi EFI-osiota, kun en ollut varma, miten pitää. Toisessa on oikeat EFI:n vaatimat jutut ja toisessa grubin konffit ja kernelit. Kadun tätä varmasti joskus.
   
 6. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  468
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kieltämättä kuulostaa jekulta jota tulevaisuuden micko tulee kiittämään :)

  Onko siis grubin efi-binaaritkin tuolla toisella ESP:illä?
   
 7. micko

  micko

  Viestejä:
  607
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Grubin binäärit samalla Windowsin tekemällä 128M EFI:llä. Tein 500M EFIn asennuksessa, mitä ajattelin käyttää, mutta en saanut triviaalisti kahta samalla levyllä toimimaan. Konffit on samalla kernelien kanssa. Tämän olen mountannut /bootin alle. Toisen mounttaan vain, jos pitää EFIä sörkkiä, esim. jos Grubista tulee uusi versio.
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2019
 8. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  1 150
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Jostain tällaisesta on tosiaan kyse, mutta kun tuohon ei tunnu mikään loitsu tepsivän, niin varmaan helpompi vain asentaa uudestaan.  Voisitteko selittää tämän niin kuin idiootille? :)

  Eli miten kerron osiointiohjelmalle esim. että siellä valmiina olevaa /boot pitäisi käyttää myös uuden asennuksen boottina?
   
 9. micko

  micko

  Viestejä:
  607
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Valitset sen osion käyttöön oikealla liitoskohdalla ja varmistat, että osiota ei alusteta. En muista kummin päin ruksi siellä oli, eli pitikö ruksia alustus vai sen pois jättö.
   
 10. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  1 150
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Niin pitikö ne siis alustaa vai ei? (Tuossa on tullut vähän ristiriitaisia ohjeita). Jos jättää alustamatta niin tuonne voi jäädä jotain turhaa tauhkaa? Toisaalta bootin alustaminen vähän arveluttaa, että hukkaako windowssin samalla.
   
 11. Maranki

  Maranki

  Viestejä:
  320
  Rekisteröitynyt:
  07.11.2018
  Sattumalta virittelin Lenovon läppäriin toissayönä ensimmäistä kertaa puhdasta UEFI-pohjaista dualbuuttia. Fedoraa en saanut millään asentumaan (toimi kyllä livenä tikulta, mutta levyosioinnissa valitti vähän mystisistä virheistä, joita oli tullut monella muullakin vastaan), mutta Ubuntun 18.04LTS meni heittämällä. Tein virityksen vähän samaan tyyliin, oletusarvoisesti buuttaa Windowsiin, mutta buuttivalikon kautta saa menemään Linuxiin. Kaksi levyä käytössä, molemmilla omat SP:t. Varmaan olisi saanut tyylikkäämmänkin virityksen, mutta tuntuu toimivan.
   
 12. micko

  micko

  Viestejä:
  607
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ah, anteeksi. Luin vain viimeisen viestisi. Jos haluat tyhjentää niin tietenkin alustat. Käsitin tuon sanomasi "siellä valmiina olevaa /boot pitäisi käyttää myös uuden asennuksen boottina?", että se pitäisi pitää koskemattomana.
   
  VuohiKauhu tykkää tästä.
 13. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  468
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tyylikkäämmästä en tiedä, mutta omasta mielestäni tästä on aika vaikeaa parantaa. Jos poistaa kumman tahansa levyn niin toinen toimii edelleen (teoriassa ainakin.. jos esim. on root device suoralla laiteosoituksella tai vastaavaa niin voi olla että karahtaa siihen jos laitenumerot muuttuu :vihellys:).
   
 14. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  1 150
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Joo tarkoitus oli tosiaan kysyä että asentuuko se oletuksena niihin valmiina oleviin osioihin, vai katsooko että siellä on valmiina yksi Ubuntu ja yrittää asentua sen rinnalle.

  Mutta nyt kun asia tuli puheeksi, niin ei mua missään nimessä haittaisi jos se osaa Windowssin tapaan asentua nätisti vanhan asennuksen päälle niin että kaikki tiedot säilyvät.
   
 15. micko

  micko

  Viestejä:
  607
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Siitä en tiedä, mitä paketinhallinta tykkää jos järjestelmälevyä käytät uusiksi. Suositeltavaa joka tapauksessa olisi pitää erillinen /home-osio, jossa siis kaikki käyttäjän tiedostot ja asetukset ovat. Silloin voi huoletta asentaa järjestelmän uusiksi ja kaikki säilyy.
   
 16. micko

  micko

  Viestejä:
  607
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt kun luin sun ekan postauksen uusiksi, niin Windows todennäköisesti toimii kuten ennenkin, jos asennat Ubuntun uusiksi. Jos poistat sen niin tuskin. Ubuntu oletuksena asentaa grubin ja se lähtee Ubuntun mukana. Silloin pitää tehdä fixmbr-kikkailut Windowsin aaennusmedialla. Helppo homma sekin, mutta tee semmoinen etukäteen valmiiksi.
   
  VuohiKauhu tykkää tästä.
 17. Markok

  Markok

  Viestejä:
  106
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Yhdenkään windows-asennuksen kanssa ei ole ollut ongelmaa kun asentaa/päivittää linuxia jo olemassaolevan windowsin rinnalle.

  Toimiiko sulla intternetti tuossa ubuntussa? Jos toimii, niin virheilmoitusta joko tähän juonteeseen tai googleen, niin saadaan olemassaoleva asennus pelaamaan.
   
 18. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  1 627
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mullakin tuli heti mieleen se että liian vanha versio josta on tuki loppunut. Alkuperäinen kysyjä voisi laittaa terminaaliin niin lsb_release -a niin tämä asia selviää.
   
  Markok tykkää tästä.
 19. pespoit

  pespoit

  Viestejä:
  131
  Rekisteröitynyt:
  25.05.2018
  Yleensä nuo Steamin Linux-natiivit pelit on kyllä juurikin Ubuntulla testattu, joten niiden pitäisi ainakin paperilla toimia siinä parhaiten. Wine-jutuissa tai upouuden raudan kanssa tietenkin pakettiversiot merkkaa enemmän.
   
 20. topiv

  topiv

  Viestejä:
  107
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Valitset käsin tehtävän osioinnin, ja lisäät osiot yksi kerrallaan osana asennusta. Tässä blogikirjoitus, jossa nuo käsin tehtävät osioinnit selostettu kuvien kanssa askel askeleelta:

  Manual Partition in Ubuntu 18.04 LTS Desktop - isw blog
   
 21. runboy93

  runboy93

  Viestejä:
  1 648
  Rekisteröitynyt:
  01.08.2017
 22. mailbag

  mailbag

  Viestejä:
  150
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Koitin pitkästä aikaa linuxia, outouksia löytyy vielä.. mint linux kyseessä.

  1. Hiiren tuntuma todella outo windowsin jälkeen, sensitivity pienimmällä asetuksella hiiri liikkuu silti liian nopeasti omaan makuun.

  2. Hiiren rullan skrollausnopeutta ei pystynyt vaihtamaan menusta (mitä helvettiä?), onnistuin asentamaan jonkun erillis softan mikä piti conffata ja asettaa starttaamaan järjestelmän kanssa jotta hiiri toimi oikein.

  3. Search menu hyvin suurpiirteinen, osaa lähinnä hakea ohjelmien nimiä mutta ei esim yksittäisiä asetuksia ja valintoja kuten windows puolella, tämä nopeuttaa oikean asetuksen etsimistä huomattavasti.

  4. Nvidian ajurista valitsin oikeat resoluution ja päivitystaajuudet näytöille, tämä eivät olleet tallentuneet bootin jälkeen. Huomasin että asetukset pitää erikseen tallentaa tiedostoon mutta bootin jälkeen huomasin että resoluutiot ja näyttöjen orientaatiot olivat muistettu oikein mutta näyttöjen päivitystaajuudet olivat edelleen hukassa.

  5. Bluetooth kuulokkeet kuulostivat aika hirveiltä ja aloin tutkimaan miksi, linux ei näköjään supporttaa aptx koodekkeja bluetoothin kanssa vakiona. Löysin joitain linkkejä missä on onnistuttu asentamaan nuo koodekit linuxiin mutta vaatii ison määrän työtä ja tietoa miten tuollaiset paketit rakennetaan ja asetetaan käyttöön joten ei meikältä onnistunut.

  6. Minkä tahansa asian tekeminen tuntuu vaativan salasanan, jopa chromium selaimen aukaiseminen kysyi salasanaa joka kerta, tämä ei ole kovin käytännöllistä.

  7.
  Koneen tuulettimet on kaikki asetettu Corsairin Commander Pro laitteella ja softalla, tälle ei supporttia linuxin puolelta eli vaatisi isoja muutoksia koko setuppiin jotta saisi tuuletinprofiilit toimimaan.

  Vähän on vielä esteitä että pystyisi käyttämään linuxia päivittäin, ehkä jokin muu distro olisi paremmin toteutettu aloittelijalle.
   
 23. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 393
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kannattaa nyt kokeilla mielummin jotain uusinta Ubuntua tai vaikka Pop_OS:ää.

  Mint pohjautuu "aataminaikuiseen" Ubuntuun ja muutenkaan ole mitenkään ajantasalla oleva distro, varsinkaan jos on vähänkään tuoreempaa rautaa koneessa.
   
 24. dominik

  dominik

  Viestejä:
  1 039
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  1. Tuo on aika hiirikohtaista. Minulla yksi kiinasta tilattu hiiri kulkee supernopeudella ja on lähes käyttökelvoton. Ei tule muita hiiriä mieleen, missä olisi ongelmia ollut.

  5. Katsoitko ääniasetuksia? Siellä on kaksi eri valintaa BT äänenlaadulle. Perusasetuksena menee hands free modeen ja sitten oli joku hifi asento toisena. Tuskin on mistään kodeekista moinen kiinni.

  6. Menit luomaan chromiumille avainnipun, jonka takia se sitä kysyy. Kannattaa painaa ensimmäisellä kerralla enteriä, niin tallentaa salasanat salaamattomana. Asenna seahorse, jotta saat moisen avainnipun poistettua.

  7. Taisi noille olla olemassa jotain ohjelmia millä saa moisia turhakkeita ohjattua.
   
 25. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 350
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tärkein kysymys ensin: Mikä työpöytä on käytössä? Moni asia riippuu siitä ja se vaikuttaa käyttökokemukseen usein vähintään yhtä paljon kuin käytetty distro.

  1. Onko myös hiiren kiihdytys säädetty sellaiseksi kuin haluat? Kaikista graafisista asetustyökaluista sitä ei välttämättä saa kohdalleen. Riippuu työpöydästä sekä siitä, onko käytössä X11- vai Wayland-ikkunointi. X11:n kanssa voi käyttää karseaa Xorg.conf -tiedostoa, jos graafisista työkaluista ei ole apua.

  2. Pääosin sama juttu kuin kohdassa 1.

  3. Riippuu työpöydästä, mutta Windowsin tasoista hakua tuskin löytyy mistään.

  4. Riippuu jossain määrin työpöydästä, mutta useamman näytön käyttöön on Linuxin kanssa perinteisesti liittynyt enemmän tai vähemmän ongelmia. Waylandin pitäisi korjata asioita.

  6. Chromiumin tapauksessa tämä liittynee siihen, että salasanojen ja käyttäjänimien tallennukseen voidaan käyttää työpöytäympäristön työkaluja. Yksityiskohdat riippuvat käytetystä työpöytäympäristöstä.

  Järjestelmän asetuksiin kajoaminen taas vaatii tietoturvasyistä salasanan. Tämän saa varmaan useammallakin tavalla pois käytöstä, mutta tietoturvan takia niin ei kannata tehdä. Windowsissakin kannattaa käyttää ylläpitoa varten erillistä tiliä, jonka salasana pitää syöttää ennen kuin tehdään koko järjestelmää koskevia muutoksia.

  7. Se, että monet ohjelmat ovat saatavissa vain Windowsille, tai eivät ole saatavissa Linuxille, on yleinen ongelma, joka on tiedostettava. Tuulettimien säätöön voi löytyä jotain vaihtoehtoja Linuxillekin.

  Loppuun: Mint ja Ubuntu ovat yleisesti ottaen aloittelijoille vähiten hankalia distroja.
   
 26. mailbag

  mailbag

  Viestejä:
  150
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Kokeilin nyt tuota Pop OS:ää, korjasi heti nuo hiiren senssi ongelmat kun klikkasi kiihdytyksen pois käytöstä, myös näytöt löytyivät heti ja asetukset pysyivät muistissa hienosti bootin jälkeen.

  Sellaiseen ongelmaan sitten törmäsin että tuli popup haluaako päivittää järjestelmän, tietysti klikkasin että päivitä kaikki. Järjestelmä sitten yritti päivittää noin tunnin ilman mitään edistystä joten käynnistin koneen uudelleen jolloin koko kerneli oli ihan sekaisin ja asensin käyttiksen uudestaan.

  Sitten löysin ohjeet että kannattaa ensin ajaa updatet ja upgraded terminaalista, bootata ja sitten vasta ajaa nuo pop shopin automaattiset päivitykset sisään. Näin tein mutta taas jumittui updatet ja korruptoitui kerneli (?).

  Kolmannella kerralla jätin päivitykset väliin ja kokeilin käyttistä vain noin muuten, bluetooth audio edelleen varsin heikkolaatuinen vaikka kävin valinnat läpi, linux tukee vain perusmuotoisia bt-audio koodekkeja kun noissa standardeissa on ollut viimevuosina huimaa edistystä (aptX HD ja LL). Bootin jälkeen lakkasi BT toiminnot kokonaan toiminnasta, kuulokkeisiin voi yhdistää mutta käyttis ei enää nää näitä valittavana audiolaitteena.

  Täytyy kokeilla joskus uudestaan, neljättä kertaa en nyt lähde asentamaan käyttistä..


  e.
  Laitetaan linkit talteen tähän, jos joku osaa auttaa tämän asennuksessa, apu kelpaa kyllä.
  EHfive/pulseaudio-modules-bt
  PulseAudio Plugin Allows For Better Bluetooth Audio Quality On Linux - Phoronix Forums

  e.2
  sain nuo koodekit toimimaan mutta uupuu aptx Low Latency mode mitä yleensä käytän enkä usko että tuo muutenkaan vetää äänenlaadussa vertoja alkuperäiselle koodekille.
   
  Viimeksi muokattu: 07.12.2019 klo 14:32
 27. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 393
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  mailbag tykkää tästä.
 28. an7i5ankar1

  an7i5ankar1

  Viestejä:
  302
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Latasin uusimman Elementary OS:n ja pistin asentumaan VirtualBox:iin. Asennus sujui hyvin, mutta heti ensimmäinen käynnistys päättyy mustaan ruutuun.

  CTRL painamalla pääsen Linuxin recovery tilaan jossa näkyy kuva ja pääsen muuttamaan buutti parameterejä, mutta normaali käynnistys aina musta ruutu. Onko jotain mitä voisi muuttaa Grub:n asetuksissa?
   
 29. Markok

  Markok

  Viestejä:
  106
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Pikainen google:
  "
  OK, thanks to a prompt by Jarold I looked at Parallels support and the answer was to up the memory for graphics to 512Mb and Virtual memory to 8Gb PLUS importantly disable 3D graphics acceleration.
  "

  Eli tarkista näytönohjaimelle osoitettu muistinmäärä, fyysisen muistinmäärä ja poista kiihdytys pois näytönohjaimelta.

  Tällä ollut toki eri virtuailisointialusta, mutta ei haittaa kokeilla.

  Works quite well at the moment!
   
 30. an7i5ankar1

  an7i5ankar1

  Viestejä:
  302
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Tuon saman löysin itsekin googlella. Pistin VirtualBoxissa muistin täpöllleen ja kiihdytykset pois, mutta ongelma pysyy. Noh, minä pysyn sitten Ubuntussa, se toimii hyvin ja varmasti parempi tuki kun se suosituin Linux.
   
  Markok tykkää tästä.