cron, miten se toimii ja mitä pitäisi tarkistaa kun OwnCloudissa ei toimi Cron enään...
cron (tai crond, riippuen mitä cron-toteutusta käytetään) on siis systeemin taustaprosessi (daemoni) joka ajelee sellaisia ajastettuja tehtäviä jotka ovat luonteeltaan toistuvia. Kertaluonteisille ajastetuille tehtäville saattaa olla erillinen taustaprosessi "atd", tai joissain tapauksissa sen tehtävät on yhdistetty cron-prosessiin.
Ensimmäiseksi voisi katsoa onko sitä cron-prosessia pyörimässä lainkaan:
Koodi:
$ pgrep -a cron
1257 /usr/sbin/cron -f
Eli tässä tapauksessa prosessi numero 1257 on cron-pääprosessi. Jos vastauksena tulee useampia prosesseja, saattaa cron-pääprosessi olla juuri käynnistämässä jotain ajastettua työtä... tai sitten koneessa on matonen joka on hämäävästi nimetty muistuttamaan oikeaa cron-prosessia; joskus esim. bitcoininlouhija-haittaohjelmat harrastavat tällaista hämäävää nimeämistä.
Jos prosessia ei löydy, seuraava kysymys on "milloin se on kuukahtanut ja miksi?"
Systemd:tä käyttävissä koneissa voi sanoa "systemctl status cron", mikä kertoo milloin cron-prosessin tila on viimeksi muuttunut (eli esim. milloin se kuoli). Sen jälkeen tai lisäksi kannattaa vilkaista /var/log-hakemistoon: käytetystä jakelusta riippuen sieltä löytyy joko "daemon.log" (Debian/Ubuntu-tyyli) tai erillinen "cron"-lokitiedosto josta pitäisi löytyä tietoa milloin cron on viimeksi suorittanut jotakin, sekä cron-pääprosessin mahdolliset virheilmoitukset.
Jos on aihetta epäillä että koneen vapaa muisti tai juuritiedostojärjestelmän levytila on ollut jonkin aikaa täysin loppu, se on yksi mahdollinen syy siihen että cron-prosessi on kuollut pois. Silloin yleensä muitakin systeemin taustaprosesseja saattaa olla kaatunut tai heikossa tilassa, joten boottaaminen saattaa olla hyvä ajatus jos et tiedä mitä kaikkea tällaisen tapauksen jälkeen on syytä tarkistaa.
Cron-prosessia voi yrittää potkaista uudestaan käyntiin sanomalla roottina "systemctl restart cron" tai "service cron restart", riippuen siitä onko kyseessä systemd:tä käyttävä vai "perinteinen" systeemi.
Yksittäiset ajastetut työt (cron-työt) lähettävät tulosteensa sekä mahdolliset virheilmoitukset sähköpostina työn asettaneelle käyttäjälle, ellei itse työssä ohjata tulosteita jonnekin muualle. Jos käyttäjän paikallissähköpostia ei ole määritetty jatkolähetettäväksi mihinkään muualle, tällaiset postit löytyvät yleensä /var/mail/<käyttäjätunnus> -nimisestä tiedostosta.