Ihan samanlaisia ongelmia kyllä löytyy windowsinkin puolelta, homma ei vaan toimi vaikka on orjallisesti noudattanut asennusohjetta. Erään suuren laitevalmistajan konfigurointiohjelma vaan ei suostu toimimaan kaikissa tuettujen listassa olevien windowsien kanssa suoraan ja tekninen tukikin vaan jankkaa "Onhan sinulla tuettu Win-versio? Olethan asentanut asennusohjeen mukaan?". Ja todellisuudessa kun aikansa kaiveli, syynä oli puuttuva dll-kirjasto jota ei asennuspaketissa ollut mukana eikä missään ollut mitään mainintaa asiasta.Tässä joku aika sitten tuli hyvä esimerkki kun koitin tutustua arch linuxiin ja koitin tietenkin asentaa virallisen ohjeen perusteella. Tuossa oli joku kohta mikä ei mennytkään enää ohjeen mukaan Tätä kun googlailin niin valitettavan usein siellä oli liuta vastauksia "read the official installation instructions" tai parhaassa tapauksessa pelkkä linkki niihin vaikka aloittaja selvästi kertoi viestissään että tätä kohtaa ohjeistuksessa ei ole.
Tämä on myös yksi koko opensource maailman ongelma. Dokumentaatio, jos sitä edes on, ei usein ole ajan tasalla. Sitten kun joutuu googlettelemaan niin kyllähän netistä löytyy valtavasti aina aikaisempia kyselyitä ja keskusteluja, mutta ainakin itse olen huomannut sen että oikeastaan paria vuotta vanhempia ohjeistuksia on ikävä koittaa kokeilla kun monesti tuntuu että joku on muutettu ja homma tökkää sitten siihen että olet puolittain räpeltänyt jotain joka voi sitten myöhemmin taas estää jotain muuta.
Vastaavia juttuja on tullut vastaan muistakin win-softista, varsinkin jos käsketään muuttamaan jotain windowsin asetusta niin yllättäen sitä asetusta ei löydykään sieltä mistä asennusohjeen mukaan pitäisi löytyä kun windowsissakin on asiat siirtyneet eri paikkaan jopa saman major-version sisällä.
Toki osassa linux-softiakin dokumentaatio on aika ohkaista mutta yleensä vian jäljille sentään pääsee jos vähän osaa esim järjestelmän lokeja lueskella, windowsissa kun ei yleensä niistä lokeistakaan löydä mitään järkevää. Se on kyllä totta että eri linuxeissa on asiat vähän eri paikoissa ja eri tavalla, joten jos ei ihan mainstream-linux-jakeluita käytä niin ongelman tullessa vastaan sen selvittely ei välttämättä ole ihan helppoa, ainakaan vähän kokemattomammalle käyttäjälle.
Valitettavasti joissakin piireissä asenne on vähän ilkeää aloitteleville käyttäjille ja vastaukset ovat "RTFM" -tasoa mutta tuo on tässä vuosien varrella vähentynyt malkoisen paljon. Noissakin jutuissa Ubuntu/Fedora sun muissa suuremmalla yleisölle tarkoitetuissa jakeluissa tuntuu asenne olevan "asiakaspalvelussa" parempi, ei ihan heti lytätä kysyjää maanrakoon.