Mikähän lienee kaikkein suositeltavin tapa asentaa ohjelmia ubuntussa?
1. Snap storesta snap-paketti vai debian-paketti?
2. Ohjelmiston omilta sivuilta, ulkoisesta lähteestä esim signal, mullvad jne?
Ei ole yhtä oikeaa vastausta, mitä ohjelmien asennustapaa kannattaa suosia Ubuntu-linuxissa.
Ubuntu käyttää järjestelmän omien ohjelmapakettien hallinnassa deb-paketteja. Niiden etuna on se, että Ubuntu-jakeluversion sisältämät ohjelmat on kattavasti testattu toimimaan keskenään ja niiden mukana ei tule samojen kirjastojen duplikaatteja ja ne täyttävät varmasti kaikki vaadittavat riippuvuudet.
Kun deb-paketti asennetaan, sen mukana on viittaus kaikkiin niihin kirjastoihin, mitä se tarvitsee. Jos nämä ovat jo asennettuna, ei tapahdu mitään, mutta jos joku kirjasto puuttuu, se asennetaan ohjelman kykiäisenä.
Ohjelmakirjasto sisältää joukon järjestelmätoimintoja, joita usemapi ohjelma käyttää. Näitä toimintoja ovat esimerkiksi syötteen lukeminen ja prosessointi tai tiedostojen avaaminen ja sulkeminen.
Snap-paketit ovat omissa hiekkalaatikoissaan ja itsenäisiä. Tämä tarkoittaa, että snap-paketin tarjoama ohjelma on eristetty (tietyssä määrin) muusta järjestelmästä ja tuo mukanaan kaikki sen tarvitsemat kirjastot. Näiden kirjastojen versio voi poiketa järjestelmän käyttämistä kirjastoversioista: Snap-kirjastot voivat olla vanhempia tai uudempia versioita kuin Ubuntu-järjestelmän käyttämät kirjastot.
Tämän seurauksena
1. Saman ohjelman Snap-paketit vaativat enemmän levytilaa mitä deb-paketit
2. Snap-paketin ohjelma voi kuluttaa enemmän keskusmuistia, mitkä deb-paketoitu ohjelma
3. Snap-pakettien käynnistäminen voi viedä hetkisen kauemmin, mitä deb-paketoidun ohjelman
4. Kun snap-paketti poistetaan, sen mukana poistetaan kaikki sen käyttämät kirjastot. deb-paketin tarvitsemat kirjastot pitää poistaa erikseen, joka voi olla työlästä.
Snap-paketit toimivat parhaiten sellaisille ohjelmille, joista haluat käyttöösi aina uusimman version. Esimerkkinä voisi olla vaikkapa peli tai tuore versio selainohjelmasta. Vastaavasti, jos ohjelmasta on saatavilla vain hyvin vanha versio, se voi olla kätevä asentaa snap-pakettina.
Yleiset varusohjelmat kannattaa asentaa deb-paketteina, koska ne on testattu toimimaan käyttämässäsi Ubuntun versiossa. Tai jos siitä on saatavilla lähdekoodi, voit kääntää siitä oman jakeluversion kanssa yhteensopivan deb-asennuspaketin.
Ohjelmien kotisivuillla olevat asennuspakettit ja muut epämääräiset versiot kannattaa jättää asentamatta. Niiden mukana voi tulla haittaohjelmia ja niiden toiminta omassa linux-jakeluversiossa voi olla heikkoa. Pahimillaan ne voivat sekoittaa järjestelmän käyttämät kirjastot ja saada aikaan vaikeita yhteensopivuusongelmia tai päästää haittaohjelman tuhoamaan tai kryptaamaan tiedostosi.
Itse pyrin asentamaan ohjelmia ensisijaisesti Ubuntun omasta ohelmavalikoimasta ja sen jälkeen Snap-pakettina. Jos ohjelmasta ei ole tuoretta deb- tai snap-pakettia, koitan vähintään tutkia, onko sen käytöstä kokemuksia ja onko sen käyttämää koodia arvioitu jonkin ulkopuolisen toimesta. Itse en pysty ohjelmakoodista lutettavasti arvioimaan sen turvallisuutta, vaikka osaan kääntää ja asentaa ohjelmia suoraan lähdekoodista.