Lihavuusepidemia

Riippuu mitä ja miten syö.
Jos vertailukohtana oli tuo 100€/kk, niin eihän tuo ole edes iso raha? Reilu 3€/vrk.
Saako tuolla rahalla itsensä ylipainoiseksi? Pitää olla kulutus nollissa ja ostoksien rasvat tapissa että onnistuu...

Ei sinänsä ole iso raha, mutta se on kuitenkin vain osa kulutuksesta. Jos se olisi esim. neljäsosa, niin silloin ruokaan menisi lähtötilanteessa 440e/kk, mikä on musta aika paljon yhdelle henkilölle.
 
Onko mihin painoon tarkoitus päästä?

Ensisijainen tavoite on tämän projektin alussa on ollut tiputtaa -20kg eli saada paino 98 kiloon. Sekin tarkoittais tällaiselle 180 senttiselle vielä toistakymmentä kiloa ylipainoa, mutta tilastollisesti ylipainon riskit vähenee huomattavasti alle 30 BMI:llä, joten tuo nyt on se mitä ensisijaisesti tavoitellaan ja olen tyytyväinen jos saan painon pysymään edes siellä pitkäkestoisesti. Tuohon olis vielä sellainen about 7-8 kg matkaa.

Joskus parikymppisenä olin parhaimmillaan muistaakseni pikkuisen alle 85kg ja silloin olin jo aika soukassa kunnossa. Vaikka BMI:n mukaan ylipainoa oli niin en silloin kokenut itseäni ylipainoiseksi eikä mua kukaan muukaan silloin sellaiseksi sanonut, ruumiinrakenne kun on vähän raskaamman puoleinen niin en koe sopivani ihan suoraan taulukoihin ja laskurin kaavaan.

Kivahan se olis samoihin numeroihin ja mittoihin päästä takaisin, mutta voi olla vaikeaa tehdä nelikymppisenä. Jos nyt asiat menis hyvin ja vaikka ruokahalu helpottais laihtuessa niin alle 90kg pääsemisen vois ottaa pitkän tähtäimen tavoitteeksi.
 
No ei minun mielestä liioitteluakaan tarvita, viikonloppuisin lauantaina tai sunnuntain herkuttelen ihan kaikenlaisella mässyillä. Idea onkin ettei se jää päälle, vkonlopun herkutteluilla ei ole väliä (jos nyt ei ihan extreemiä) jos osaa arkipäivät mennä kohtuullisuudella (liikunta toki auttaa yhtälössä). Oikeastaan on hieno fiilis ja motivaatio maanantaina mennä kuntoilemaan vkonlopun jälkeen, herkkuhetket motivoi itseäni käänteisesti siis eikä aiheuta tällaisessa morkkista tms. Koska systeemi toimii, ainakin itselläni. Enkä ole kuitenkaan "natsiruokailija", otan arkipäivisinkin pullan kahvilassa silloin tällöin.

Muistan toki että ekat 2 viikkoa oli haastavaa laittaa lautaselleen pienempiä annoksia, ja jättää esim. ne sokeroidut mehut hyllyyn. Siitä lähti luontevasti rullaamaan. Kaikki muutokset alussa vaatii tahtoa mutta rytmiin päästyään helpottuu ja lopulta se on elämäntapa. Moni luovuttaa liian aikaisin, tai odottaa liian nopeita tuloksia.
Juu itse en ole vielä tässä elämässä painoa pudottanut ylipainon vuoksi, mutta ei se 40+ iällä enää mitään helppoa ole pysyä kunnossa ja pitää painoindeksi esimerkiksi 20-22 välillä. Eli kyllä sitä joutuu ihan tietoisesti kiristellä ja treenata koko ajan enemmän, että kunto säilyy.
 
Ensisijainen tavoite on tämän projektin alussa on ollut tiputtaa -20kg eli saada paino 98 kiloon. Sekin tarkoittais tällaiselle 180 senttiselle vielä toistakymmentä kiloa ylipainoa, mutta tilastollisesti ylipainon riskit vähenee huomattavasti alle 30 BMI:llä, joten tuo nyt on se mitä ensisijaisesti tavoitellaan ja olen tyytyväinen jos saan painon pysymään edes siellä pitkäkestoisesti. Tuohon olis vielä sellainen about 7-8 kg matkaa.

Joskus parikymppisenä olin parhaimmillaan muistaakseni pikkuisen alle 85kg ja silloin olin jo aika soukassa kunnossa. Vaikka BMI:n mukaan ylipainoa oli niin en silloin kokenut itseäni ylipainoiseksi eikä mua kukaan muukaan silloin sellaiseksi sanonut, ruumiinrakenne kun on vähän raskaamman puoleinen niin en koe sopivani ihan suoraan taulukoihin ja laskurin kaavaan.

Kivahan se olis samoihin numeroihin ja mittoihin päästä takaisin, mutta voi olla vaikeaa tehdä nelikymppisenä. Jos nyt asiat menis hyvin ja vaikka ruokahalu helpottais laihtuessa niin alle 90kg pääsemisen vois ottaa pitkän tähtäimen tavoitteeksi.
Juu noi on aina pitkiä prosesseja, eikä tosiaan lopputulokseen pääse ikinä välittömästi. Mutta pääsääntöisesti sillä hyvällä ruokavaliolla ja liikunnalla toi silti onnistuu. Ja ehdottomasti hyvä, että on muitakin tavoitteita, kuin raaka vaakalukema. Silti se terveys pitääkin olla se isoin juttu, niinkuin sinulla, sitten voi mennä sinne peilin puolelle! Tsemppiä siis!
 
Ei sinänsä ole iso raha, mutta se on kuitenkin vain osa kulutuksesta. Jos se olisi esim. neljäsosa, niin silloin ruokaan menisi lähtötilanteessa 440e/kk, mikä on musta aika paljon yhdelle henkilölle.
Minusta se taas on melko normaali ja nykyisellä hintatasolla peräti lähes vaatimaton ruokabudjetti. Tietysti edellä puhuttiin ensisijaisesti köyhistä, mutta sehän ei ole mikään itsestäänselvyys että köyhä söisi erittäin taloudellisesti, etenkin kun kontekstina ovat sairaalloisesti ylipainoiset. Jos vetää einestä kovaa ylipainoa ylläpitääkseen, niin kaipa siihen menevästä edes kolmasosan tinkimällä pääsee aika lähelle sitä, että 110€/kk lääkekulu aika lähelle peittyy.

Se pakettiauton olemuksen ylläpito kun vaatii kovaa yritystä ja todella kovaa ylitarjontaa energiasta. Neljännes ei ole vielä kunnianhimoinen tavoite vähentämisessä.
 
Itellänikin on ylipainoa aika reilusti, no 178cm ja yli 90kg, ollut yli 100 väliin, mutta vähän pudonnut, saisi tuo painoa olla mieluiten 80kg tai alle. Toki ikää jo on, niin se paino voi olla korkeampi kuin silloin 20v.
Syinä liikkumattomuus ja ehkä vähän huono ruokavalio, mutta pitäisi saada itseä liikkeelle, muutenkin olo on väliin vähän takkuinen ollut pitkään.
Väliin on kyllä käyty käveleen ja liikkumassa, mutta sitten taas jää ja väliä voi olla 1-2viikkoa.
 
Psyllium husk jauholla saa puuron pitämään uskomattoman hyvin nälkää. Törmäsin tuohon, kun lääkäri vuositarkastuksen yhteydessä mainitsi, että tuolla vois saada ldl:an putoamaan hieman. Kestää yli tunnin pidempään aamupalan jälkeen, että tulee nälkä ja syömisen jälkeen olo kuin maha olisi erityisen täys. Ainoa muutos sapuskoinnissa 6g psyllium jauhoa puuron sekaan. Suosittelen kokeilemaan, jos on ongelmia näläntunteen kanssa. Puuron maku ei juurikaan muutu, mutta koostumus menee liisteriksi. Keliaakikot kai käyttää tota samaa jauhoa pitsataikinassa sitkon tekoon.

psyllium ja ldl: Long-term cholesterol-lowering effects of psyllium as an adjunct to diet therapy in the treatment of hypercholesterolemia - PubMed
 
Minusta se taas on melko normaali ja nykyisellä hintatasolla peräti lähes vaatimaton ruokabudjetti. Tietysti edellä puhuttiin ensisijaisesti köyhistä, mutta sehän ei ole mikään itsestäänselvyys että köyhä söisi erittäin taloudellisesti, etenkin kun kontekstina ovat sairaalloisesti ylipainoiset. Jos vetää einestä kovaa ylipainoa ylläpitääkseen, niin kaipa siihen menevästä edes kolmasosan tinkimällä pääsee aika lähelle sitä, että 110€/kk lääkekulu aika lähelle peittyy.

Se pakettiauton olemuksen ylläpito kun vaatii kovaa yritystä ja todella kovaa ylitarjontaa energiasta. Neljännes ei ole vielä kunnianhimoinen tavoite vähentämisessä.

Mun mielestä 300-450e on jo todella kova ruokabudjetti jos siinä ei ole mukana ravintolaruokailuja tjsp. Sehän olis 10-15 euroa per päivä, ei mulla ainakaan itse kokkaillessa mene läheskään niin paljoa. :confused2:
 
Psyllium husk jauholla saa puuron pitämään uskomattoman hyvin nälkää. Törmäsin tuohon, kun lääkäri vuositarkastuksen yhteydessä mainitsi, että tuolla vois saada ldl:an putoamaan hieman. Kestää yli tunnin pidempään aamupalan jälkeen, että tulee nälkä ja syömisen jälkeen olo kuin maha olisi erityisen täys. Ainoa muutos sapuskoinnissa 6g psyllium jauhoa puuron sekaan. Suosittelen kokeilemaan, jos on ongelmia näläntunteen kanssa. Puuron maku ei juurikaan muutu, mutta koostumus menee liisteriksi. Keliaakikot kai käyttää tota samaa jauhoa pitsataikinassa sitkon tekoon.

psyllium ja ldl: Long-term cholesterol-lowering effects of psyllium as an adjunct to diet therapy in the treatment of hypercholesterolemia - PubMed
Taitaa toi kolesteroli vaikutus perustua kuidun määrään (en lukenut linkkaamaasi juttua). On meinaan loistava kuidun lähde jos esim. ruokavalion hiilarit koostuu pääasiassa nopeista hiilareista, kuten kaura+pasta+riisi. Tulee itsekin käytettyä välillä ja välillä taas ruisleipää enemmän. Ja niinkuin aina, kuitu+proteiini pitävät parhaiten nälkää loitolla.
 
Taitaa toi kolesteroli vaikutus perustua kuidun määrään (en lukenut linkkaamaasi juttua). On meinaan loistava kuidun lähde jos esim. ruokavalion hiilarit koostuu pääasiassa nopeista hiilareista, kuten kaura+pasta+riisi. Tulee itsekin käytettyä välillä ja välillä taas ruisleipää enemmän. Ja niinkuin aina, kuitu+proteiini pitävät parhaiten nälkää loitolla.
Ilmeisesti psylliumin kuitu on jotenkin erinomaista sitomaan tyydyttynyttä rasvaa. Samasta syystä johtunee se miksi puuro tai vesi mihin tota sekoittaa menee liisteriksi. Nimenomaan toi psyllium husk jauho on erityisen hyvä ldl:an alentamiseen. Ei voi ajatella geneerisesti, että kaikilla kuiduilla olisi täysin sama vaikutus ldl:aan.
 
Ilmeisesti psylliumin kuitu on jotenkin erinomaista sitomaan tyydyttynyttä rasvaa. Samasta syystä johtunee se miksi puuro tai vesi mihin tota sekoittaa menee liisteriksi. Nimenomaan toi psyllium husk jauho on erityisen hyvä ldl:an alentamiseen. Ei voi ajatella geneerisesti, että kaikilla kuiduilla olisi täysin sama vaikutus ldl:aan.
Täysin totta, nopea Googlaus kertoo asiasta näin:
Erityisesti liukoinen kuitu on tehokasta LDL-kolesterolin alentamisessa.

Liukoista kuitua on erityisesti kaurassa ja ohrassa sekä palkokasveissa ja muissa kasviksissa.

Kauran ja ohran sisältämän beetaglukaanin on todettu alentavan haitallista LDL-kolesterolia, kun sitä saa noin 3 grammaa päivässä.
Eli kuiduilla on todellakin eroa, jos haluaa alentaa ldl-kolesterolia.
 
Eli kuiduilla on todellakin eroa, jos haluaa alentaa ldl-kolesterolia.

Kaurapuuroa tullut syötyä aika reilusti eli about joka aamu 120g-140g vaa-an kautta kattilaan keittymään. Mielenkiintoinen nähdä ensi vuoden verikokeissa, että onko psylliumin lisäämisellä ruokavalioon vaikutusta. LDL oli aikoinaan 3.6 vuodesta toiseen. Tippui 3.1:een kun lopetin ulkoruokinnan(pitsa, burger,...). Jos psylliumin avulla saisi painettua ldl:an alle kolmoseen.

Vaikka ei vaikuttaisi ldl:aan niin psylliumia kaurapuuron sekaan on ihan superkova juttu nälänhallintaan ainakin allekirjoittaneelle. Aloitin dieetin ja välitömästi alkoi nälkä vainoamaan. Psyllium ruokavalioon extrana ja nälkä katosi kun maha täyttyy paremmin ja tyhjenee hitaammin. Vaikuttaa myös suolen toimintaan positiivisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Kaurapuuroa tullut syötyä aika reilusti eli about joka aamu 120g-140g vaa-an kautta kattilaan keittymään. Mielenkiintoinen nähdä ensi vuoden verikokeissa, että onko psylliumin lisäämisellä ruokavalioon vaikutusta. LDL oli aikoinaan 3.6 vuodesta toiseen. Tippui 3.1:een kun lopetin ulkoruokinnan(pitsa, burger,...). Jos psylliumin avulla saisi painettua ldl:an alle kolmoseen.

Vaikka ei vaikuttaisi ldl:aan niin psylliumia kaurapuuron sekaan on ihan superkova juttu nälänhallintaan ainakin allekirjoittaneelle. Aloitin dieetin ja välitömästi alkoi nälkä vainoamaan. Psyllium ruokavalioon extrana ja nälkä katosi kun maha täyttyy paremmin ja tyhjenee hitaammin. Vaikuttaa myös suolen toimintaan positiivisesti.
Juu ihan varmasti auttaa kolesteroliin. Toki jo se auttaa, että vaihtaa sen ulkoruokinnan mihin tahansa terveellisempään.

Itse syön nyt ylläpitoa, eli yritän viikko tasolla syödä riittävästi kulutukseen nähden. Välillä tulee vedettyä vähän pienemmillä kaloreilla ja välillä isommilla. Pääasia, että kuukausi tasolla osuu edes suunnilleen.
 
Juu ihan varmasti auttaa kolesteroliin. Toki jo se auttaa, että vaihtaa sen ulkoruokinnan mihin tahansa terveellisempään.

Itse syön nyt ylläpitoa, eli yritän viikko tasolla syödä riittävästi kulutukseen nähden. Välillä tulee vedettyä vähän pienemmillä kaloreilla ja välillä isommilla. Pääasia, että kuukausi tasolla osuu edes suunnilleen.
Täähän se olis ideaalitilanne mitä teet. Mulla menossa lihaksenkasvatusproggis missä maltillista bulkkia 7kk,1.5-2kk dieetti ja kesä ylläpitoa. Syksyllä todennäköisesti uudestaan plussakaloreilla ja lihastalkoisiin. Jossain kohtaa pääsee tilanteeseen että vuoden läpi ylläpitoa ja eikä enää koskaan dieettausta.
 
Täähän se olis ideaalitilanne mitä teet. Mulla menossa lihaksenkasvatusproggis missä maltillista bulkkia 7kk,1.5-2kk dieetti ja kesä ylläpitoa. Syksyllä todennäköisesti uudestaan plussakaloreilla ja lihastalkoisiin. Jossain kohtaa pääsee tilanteeseen että vuoden läpi ylläpitoa ja eikä enää koskaan dieettausta.
Niin näissäkin on toki aina se, että itsellä treeni on pääasiassa juoksua, niin sillä kulutukset nousee yllättävän koviksi. Myös niitä liikakaloreita pystyy säätelemään kulutuksella pois. Tilanne on tosiaan ihan eri, kuin salihommissa, missä pitää olla massaa mistä rakentaa. Silti rasva on ongelma, koska sitä pitäisi saada aina kropasta pois. Salihommissa ne viimeiset "lihakset näkyviin" joutuu kuitenkin aina vetään dieetillä. Toki jos hommaa tekee omaksi iloksi ja terveyden puolesta, niin silloin dieetitkään tuskin on pakollisia.
 
Niin näissäkin on toki aina se, että itsellä treeni on pääasiassa juoksua, niin sillä kulutukset nousee yllättävän koviksi. Myös niitä liikakaloreita pystyy säätelemään kulutuksella pois. Tilanne on tosiaan ihan eri, kuin salihommissa, missä pitää olla massaa mistä rakentaa. Silti rasva on ongelma, koska sitä pitäisi saada aina kropasta pois. Salihommissa ne viimeiset "lihakset näkyviin" joutuu kuitenkin aina vetään dieetillä. Toki jos hommaa tekee omaksi iloksi ja terveyden puolesta, niin silloin dieetitkään tuskin on pakollisia.
Ottanut melko maltillisesti. Ei tässä tullut kuin 5kg lisää painoa bulkin aikana 7 aamun keskiarvoon. Dieettikalorit 2500kcal päivä ja paino putoaa. Nyt aamupaino 70.5kg. Ei enää kiinnosta kovin pläskinä oleminen. Lihasmassa ja voima katoaa vanhetessa. Kerään lihaspankkiin varaa vanhuuden varalle. Jossain kohtaa pelkkää ylläpitoa ja ikää vasten taistelemista.
 
Ottanut melko maltillisesti. Ei tässä tullut kuin 5kg lisää painoa bulkin aikana 7 aamun keskiarvoon. Dieettikalorit 2500kcal päivä ja paino putoaa. Nyt aamupaino 70.5kg. Ei enää kiinnosta kovin pläskinä oleminen. Lihasmassa ja voima katoaa vanhetessa. Kerään lihaspankkiin varaa vanhuuden varalle. Jossain kohtaa pelkkää ylläpitoa ja ikää vasten taistelemista.
Krhm, 70kg ei voi olla lihaksikas minkään pituisena, jos olet kerännyt lihaa yhtään pitempään niin syöt liian vähän.
 
Krhm, 70kg ei voi olla lihaksikas minkään pituisena, jos olet kerännyt lihaa yhtään pitempään niin syöt liian vähän.
Onko tässä nyt väitetty jonkun olevan lihaksikas? Kaukaisessa menneisyydessä kun tein omat punttisaliennätyksen painoa oli 82kg. Nykyään tavoite ei ole maksimivoima, maksimilihakkuus tms. Tavoite on mahdollisimman pitkä ja terve elämä mihin ei kuulu paikkojen rikkominen lisää tms. Moni mulle rakas harrastus sellaisia, että niitä on helpompi tehdä laihana kuin pulleana eikä ylimääräisen läskin terveysvaikutuskaan ole positiivinen.
 
Viimeksi muokattu:
Onko tässä nyt väitetty jonkun olevan lihaksikas? Sillon joskus menneisyydessä kun tein omat punttisaliennätyksen painoa oli 82kg. Nykyään tavoite ei ole maksimivoima, maksimilihakkuus tms. Tavoite on mahdollisimman pitkä ja terve elämä mihin ei kuulu paikkojen rikkominen lisää tms. Moni muu mulle rakas harrastus sellaisia, että niitä on helpompi tehdä laihana kuin pulleana eikä se ylimääräisen läskin terveysvaikutuskaan ole positiivinen.
Siten ymmärsin "lihaspankkiin keräämisen" ja riippuen montako vuotta olet jo kerännyt, niin ravinnon puute on yleisin syy jos ei keräänny. Dieetillä lähtee aina lihaakin joten käänteisesti sanoen vain plussakaloreilla sitä tulee.
Tarkensitkin vielä lisää kiitän siitä. Itse nostin painon 70 - >85 jolloin voimat tuplaantuivat, mihinkään ei kolota. Käytännön erona ennen jaksoin nostaa pesukoneen, nyt jaksan kantaa sitä. Nyt on hyvä, mutta 90 olisi vielä parempi. Ja vasta kun aloin syömään rupesi kasvua tulemaan, päivä alkaa lämpimällä aterialla joita syön 3 päivässä.
 
Kohtuus kaikessa hyvä. Nivelet ja sydän ei nauti lisääntyneestä massasta. Eikä varmaan monet muutkaan sisuskalut.
 
Siten ymmärsin "lihaspankkiin keräämisen" ja riippuen montako vuotta olet jo kerännyt, niin ravinnon puute on yleisin syy jos ei keräänny. Dieetillä lähtee aina lihaakin joten käänteisesti sanoen vain plussakaloreilla sitä tulee.
Tarkensitkin vielä lisää kiitän siitä. Itse nostin painon 70 - >85 jolloin voimat tuplaantuivat, mihinkään ei kolota. Käytännön erona ennen jaksoin nostaa pesukoneen, nyt jaksan kantaa sitä. Nyt on hyvä, mutta 90 olisi vielä parempi. Ja vasta kun aloin syömään rupesi kasvua tulemaan, päivä alkaa lämpimällä aterialla joita syön 3 päivässä.
Väliin osui covid19, työstressi ja siitä burnout minkä takia tuli about 3v tauko punttitreeneistä. Ton jälkeen dieettasin rasvat veks ja oikeesti kireä kunto löytyi 64kg pinnasta. Se, että on paikat mäsänä ja ei voi vaan enää treenata "kovaa" niin tuonut oman uuden todellisuutensa mun elämään. Aika vähän aikaa tässä on nyt saanut oikeasti terveenä treenata. Tästä talvestakin suurin osa kuntouttavaa ja varomista ettei räsähdä paikkoja uudestaan hajalle. Tässä kerätään vanhoja takas samalla kun pysytään kunnossa missä vatsapalat näkyy. Maltillisesti ja loppuelämää ajatellen. Mikään maksimikyykky tai maksimilihasmassa ei kiinnosta. Asiat näyttää erilaiselta kun tulee ikää, mäsät paikat ja menee elämämankelin läpi. Nyt alkaa kalastuskausi missä kalareissu tarkoittaa 40km fillarointia per kerta + 1/2 päivää kalastusta. Siihen perään suomen kesälomareissu 3kk missä kajakkikalastus, eräily yms. Punttitreeni menee minimaaliseksi, kun ihan muut harrasteet kiinnostaa kevään ja kesän ajan.
 
Viimeksi muokattu:
Kohtuus kaikessa hyvä. Nivelet ja sydän ei nauti lisääntyneestä massasta. Eikä varmaan monet muutkaan sisuskalut.
Kohtuus aina kaikessa. Veriarvot ovat viimeiset 10 vuotta parantuneet ollen hyvät nyt. Alkoholinkäytön 95% lopettaminen lienee suurin syy. Vakavamman sairauden aiheuttama sydämen vajaatoiminta on parantunut myös. Olo on kevyempi nyt kuin 15 kiloa kevyempänä, koska arkiaskareet eivät aiheuta minkäänlaista rasittumista.
 
Jep. Jos treenaa kokonaishyvinvointia varten niin se on vähän erilaista kuin voiman ja massan hakeminen. Ihminen pärjää solakkana oikein hyvin oikeilla elintavoilla. Nykyajan villitys tämä että miehen pitäisi olla ison näköinen ollakseen vahva ja hyvinvoiva.
 
Jep. Jos treenaa kokonaishyvinvointia varten niin se on vähän erilaista kuin voiman ja massan hakeminen. Ihminen pärjää solakkana oikein hyvin oikeilla elintavoilla. Nykyajan villitys tämä että miehen pitäisi olla ison näköinen ollakseen vahva ja hyvinvoiva.

Liikkuvuusharjoittelu on aliarvostettua, mutta se voi ehkäistä paljonkin ongelmia myöhemmällä iällä, esim. pienentää kaatumisriskiä. Asioita arvostaa ihan eri tavalla kun ikää ja kremppoja tulee. Toki lihasmassan säilyttäminenkin on todella tärkeää, mutta siinä tulee rajahyödyt vastaan aika nopeasti.
 
Väliin osui covid19, työstressi ja siitä burnout minkä takia tuli about 3v tauko punttitreeneistä. Ton jälkeen dieettasin rasvat veks ja oikeesti kireä kunto löytyi 64kg pinnasta. Se, että on paikat mäsänä ja ei voi vaan enää treenata "kovaa" niin tuonut omat asiansa. Aika vähän aikaa tässä on nyt saanut oikeasti terveenä treenata. Tästä talvestakin suurin osa kuntouttavaa ja varomista ettei räsähdä paikkoja uudestaan hajalle. Tässä kerätään vanhoja takas samalla kun pysytään kunnossa missä vatsapalat näkyy. Maltillisesti ja loppuelämää ajatellen. Mikään maksimikyykky tai maksimilihasmassa ei kiinnosta. Asiat näyttää erilaiselta kun tulee ikää, mäsät paikat ja menee elämämankelin läpi.
Ymmärrän täysin. Itsellä takana 2 syöpää, kummallakin kerralla lähti KAIKKI lihat. Kiitos lihasmuistin olen saanut kaiken takaisin ja vielä reippaasti ylimääräistäkin. Lisäksi noin 4-kymppisenä osaan jo treenata rikkomatta paikkoja, haluan voimaa arkipäivän askareisiin. Enempi on parempi, mutta ennätyksiä ei ole enää tarpeen kokeilla kovinkaan usein. Mikäs sen mukavampaa kuin herätä aamulla ja huomata ettei tänäänkään kolota mihinkään.
 
Väliin osui covid19, työstressi ja siitä burnout minkä takia tuli about 3v tauko punttitreeneistä. Ton jälkeen dieettasin rasvat veks ja oikeesti kireä kunto löytyi 64kg pinnasta. Se, että on paikat mäsänä ja ei voi vaan enää treenata "kovaa" niin tuonut oman uuden todellisuutensa mun elämään. Aika vähän aikaa tässä on nyt saanut oikeasti terveenä treenata. Tästä talvestakin suurin osa kuntouttavaa ja varomista ettei räsähdä paikkoja uudestaan hajalle. Tässä kerätään vanhoja takas samalla kun pysytään kunnossa missä vatsapalat näkyy. Maltillisesti ja loppuelämää ajatellen. Mikään maksimikyykky tai maksimilihasmassa ei kiinnosta. Asiat näyttää erilaiselta kun tulee ikää, mäsät paikat ja menee elämämankelin läpi. Nyt alkaa kalastuskausi missä kalareissu tarkoittaa 40km fillarointia per kerta + 1/2 päivää kalastusta. Siihen perään suomen kesälomareissu 3kk missä kajakkikalastus, eräily yms. Punttitreeni menee minimaaliseksi, kun ihan muut harrasteet kiinnostaa kevään ja kesän ajan.

Jep. Jos treenaa kokonaishyvinvointia varten niin se on vähän erilaista kuin voiman ja massan hakeminen. Ihminen pärjää solakkana oikein hyvin oikeilla elintavoilla. Nykyajan villitys tämä että miehen pitäisi olla ison näköinen ollakseen vahva ja hyvinvoiva.
Nämä molemmat on juurikin niin totta. Voin kertoa, että olen tavannut hyvinkin lihaksikkaita ihmisiä, jotka painaa 70kg tai alle. Itsellä painoa tänä päivänä noin 65kg, itse en varsinaisesti ole lihaksikas, mutta ei itsellä kyllä suurta määrää rasvaa ole päällä ja peilikuva miellyttää kyllä omaa silmää. Joku voisi samassa pisteessä sanoa, että on kovemmassa kunnossa kuin ikinä. Itse en voi niin sanoa, koska tiedän, että alle 25-vuotiaana kunto oli vielä paljon paljon kovempi. Siinä välissä tuli "elämä" ja vaikka tuli kuntoiltua ja syötyä suht hyvin, niin äkkiä kaikki muuttuu. Nyt 40v ikäisenä tullut palattua taas kuntourheilun pariin. Jos lähden kiskasemaan 20 km lenkin, niin voin itse päättää millä sykkeillä sen juoksen vrt. pesukoneen nosto ja kantaminen. Itse teen tätä puhtaasti terveys edellä, leposykkeet alkaa nykyään kolmosella ja fiilis on kyllä taas oikein hyvä.
 
Hesarissa oli artikkeli, jossa mainittiin sama asia kuin mitä olen aiemmin epäillyt: nykyään ruoka on vaan ihan liian hyvää. Kun aiemmin tehtiin kotiruokaa joka ei oikein maistunut millekään, niin ei sitä huvittanut syödäkään. :hmm:

Ruoka nähdään liian usein pelkästään mielihyvän lähteenä, Partanen pohtii. Kun kokataan niin sanottuja lohturuokia, kuten kermaista pastaa tai makkara-ateria, ruokaa tulee herkästi kauhottua lautaselle liikaa.

”Otetaan santsiannos, koska ruoka on vain niin älyttömän herkullista. Sitten ollaankin syöty jo ähkyyn asti.”

Tällöin painoa voi kertyä kuin vaivihkaa, mutta sitä on vaikea yhdistää tavalliseen kotona syötyyn ruokaan.

 
Hesarissa oli artikkeli, jossa mainittiin sama asia kuin mitä olen aiemmin epäillyt: nykyään ruoka on vaan ihan liian hyvää. Kun aiemmin tehtiin kotiruokaa joka ei oikein maistunut millekään, niin ei sitä huvittanut syödäkään. :hmm:



Ei riitä selittämään. Ei mauton mössö ole aina ja kaikkialla ollut yleinen normi. On ollut paljon aikoja ja paikkoja joissa ruoka oli herkullista eivätkä ihmiset muistuttaneet räjähtänyttä Hiacea.
 
Hesarissa oli artikkeli, jossa mainittiin sama asia kuin mitä olen aiemmin epäillyt: nykyään ruoka on vaan ihan liian hyvää. Kun aiemmin tehtiin kotiruokaa joka ei oikein maistunut millekään, niin ei sitä huvittanut syödäkään. :hmm:
Jos saadaan syytettyä jotain muuta, kuin lihavaa, lihavuudesta, niin mikäs sen parempi. Samalla periaatteella varmaan alkoholistille viina on vaan liian hyvää, viinapullo tai pari päivässä luiskahtaa kurkusta alas ihan huomaamatta.

Kyllähän ne ongelmat on paljon monimutkaisemmat, kuin vain hyvän makuinen kotiruoka. Jos lihavuus ongelman aiheuttajaa pitäisi kuvata vain yhdellä sanalla, niin kyllä se olisi laiskuus! Tämä siis sisältää toki sen kaiken passiivisuuden missä maataan sohvalla jos se on mahdollista, vältetään kaikkea liikuntaa, kuljetaan kaikkialle sähkö[tähän laitteen nimi], ajetaan auto mahdollisimman lähelle ovea, otetaan aina se hissi, muutenkin jokainen liikuntasuoritus koetaan epämiellyttävänä. Samaan laiskuuteen menee myös se, että ei viitsitä ottaa selvää siitä, mitä ihmisen pitäisi syödä ja minkä verran, otetaan aina se helpoin, nopein ja parhaimman makuinen vaihtoehto jne. Ollaan yleisesti liian laiskoja pitämään itsestä huolta. Eli kyllä lihavuusepidemian syynä voi pitää laiskuutta kaiken suhteen eikä missään nimessä sitä, että kotiruoka on liian hyvää.

Haluaisin nähdä sen porukan, jotka ovat syöneet vain tätä liian hyvää kotiruokaa, jättäneet kaiken muun lihottavan väliin (pullat, herkut, karkit, alkoholin, roskaruoan jne.), harrastaneet 3-4 kertaa viikossa hikiliikuntaa, muutama palauttava treeni päälle ja lihonneet tällä muodottomiksi. Eli en usko, että tällaisia on käytännössä yhtään, joten jo se itsessään todistaa koko jutun vääräksi!

Mutta sitten taas ne jotka vetää sitä liian hyvää kotiruokaa, makaa sohvalla popsien sipsiä ja karkkia, syö vähän mäkkiä, ei liiku, niin heistä ylipainoisia ja lihavia löytyykin varmasti sitten oikeasti suurin osa.
 
Jos saadaan syytettyä jotain muuta, kuin lihavaa, lihavuudesta, niin mikäs sen parempi. Samalla periaatteella varmaan alkoholistille viina on vaan liian hyvää, viinapullo tai pari päivässä luiskahtaa kurkusta alas ihan huomaamatta.

Kyllähän ne ongelmat on paljon monimutkaisemmat, kuin vain hyvän makuinen kotiruoka. Jos lihavuus ongelman aiheuttajaa pitäisi kuvata vain yhdellä sanalla, niin kyllä se olisi laiskuus! Tämä siis sisältää toki sen kaiken passiivisuuden missä maataan sohvalla jos se on mahdollista, vältetään kaikkea liikuntaa, kuljetaan kaikkialle sähkö[tähän laitteen nimi], ajetaan auto mahdollisimman lähelle ovea, otetaan aina se hissi, muutenkin jokainen liikuntasuoritus koetaan epämiellyttävänä. Samaan laiskuuteen menee myös se, että ei viitsitä ottaa selvää siitä, mitä ihmisen pitäisi syödä ja minkä verran, otetaan aina se helpoin, nopein ja parhaimman makuinen vaihtoehto jne. Ollaan yleisesti liian laiskoja pitämään itsestä huolta. Eli kyllä lihavuusepidemian syynä voi pitää laiskuutta kaiken suhteen eikä missään nimessä sitä, että kotiruoka on liian hyvää.

Haluaisin nähdä sen porukan, jotka ovat syöneet vain tätä liian hyvää kotiruokaa, jättäneet kaiken muun lihottavan väliin (pullat, herkut, karkit, alkoholin, roskaruoan jne.), harrastaneet 3-4 kertaa viikossa hikiliikuntaa, muutama palauttava treeni päälle ja lihonneet tällä muodottomiksi. Eli en usko, että tällaisia on käytännössä yhtään, joten jo se itsessään todistaa koko jutun vääräksi!

Mutta sitten taas ne jotka vetää sitä liian hyvää kotiruokaa, makaa sohvalla popsien sipsiä ja karkkia, syö vähän mäkkiä, ei liiku, niin heistä ylipainoisia ja lihavia löytyykin varmasti sitten oikeasti suurin osa.

Tässä on kyllä todella monta asiaa päin helvettiä. :D Edelleenkin, itseään niskasta kiinni ottaminen ei ole toiminut väestötasolla missään, joten hyvää onnea vaan jos sillä ajattelit mennä ongelman ratkaisun kanssa.

Toisekseen liikunta ei vaikuta kovinkaan paljoa lihomiseen, vaan 80% painonhallinnasta on syömisen kurissa pitämistä.

Ja tietysti se, että kotiruoka on liian hyvää on vain yksi osa ongelmaa. Sipsit, pullat ja muu on toki siihen päälle.
 
Jos saadaan syytettyä jotain muuta, kuin lihavaa, lihavuudesta, niin mikäs sen parempi. Samalla periaatteella varmaan alkoholistille viina on vaan liian hyvää, viinapullo tai pari päivässä luiskahtaa kurkusta alas ihan huomaamatta.

Kyllähän ne ongelmat on paljon monimutkaisemmat, kuin vain hyvän makuinen kotiruoka. Jos lihavuus ongelman aiheuttajaa pitäisi kuvata vain yhdellä sanalla, niin kyllä se olisi laiskuus! Tämä siis sisältää toki sen kaiken passiivisuuden missä maataan sohvalla jos se on mahdollista, vältetään kaikkea liikuntaa, kuljetaan kaikkialle sähkö[tähän laitteen nimi], ajetaan auto mahdollisimman lähelle ovea, otetaan aina se hissi, muutenkin jokainen liikuntasuoritus koetaan epämiellyttävänä. Samaan laiskuuteen menee myös se, että ei viitsitä ottaa selvää siitä, mitä ihmisen pitäisi syödä ja minkä verran, otetaan aina se helpoin, nopein ja parhaimman makuinen vaihtoehto jne. Ollaan yleisesti liian laiskoja pitämään itsestä huolta. Eli kyllä lihavuusepidemian syynä voi pitää laiskuutta kaiken suhteen eikä missään nimessä sitä, että kotiruoka on liian hyvää.

Haluaisin nähdä sen porukan, jotka ovat syöneet vain tätä liian hyvää kotiruokaa, jättäneet kaiken muun lihottavan väliin (pullat, herkut, karkit, alkoholin, roskaruoan jne.), harrastaneet 3-4 kertaa viikossa hikiliikuntaa, muutama palauttava treeni päälle ja lihonneet tällä muodottomiksi. Eli en usko, että tällaisia on käytännössä yhtään, joten jo se itsessään todistaa koko jutun vääräksi!

Mutta sitten taas ne jotka vetää sitä liian hyvää kotiruokaa, makaa sohvalla popsien sipsiä ja karkkia, syö vähän mäkkiä, ei liiku, niin heistä ylipainoisia ja lihavia löytyykin varmasti sitten oikeasti suurin osa.
Miten erotat laiskuuden ja sen, että tekee sellaisia valintoja, joista tulee parempi mieli? Jos ei jaksa liikkua, niin ei liiku, ja sitten on parempi mieli kun ei ole tarvinnut vaivautua. Jos ei halua tehdä ruokaa, ottaa nopeaa ruokaa, ja on parempi mieli. Mikä on laiskuuden määritelmä? Mitä jos ihminen hoitaa työnsä ja perheensä hyvin, on koko päivän liikkeessä, ja illalla haluaa sohvalla jotain hyvää, onko se laiskuutta?

Kyllä kotiruuallakin voi lihoa. Ja herkemmin lihookin pitkän ajan kuluessa. Herkuttelun voi jättää pois, väsynyt kroppa kaipaa silti energiaa ja sitä saa hyvästä ruuasta helposti. Ei lihominen ole mitään viikon, kuukauden tai vuoden juttu, vaan koko elämä.
 
On tossa ”nykyään ruoka on liian hyvää” sen verran meriittiä, että nykyään raaka-aineet herkullisten ruokien tekemiseen on helpommin saatavilla kuin joskus ennen, jatkuvasti vuoden ympäri. Toki sitä itsekin helpommin ylensyö jos on oikein herkulliset safkat punaviineineen laittanut tarjolle perus nakkilastikkeen sijaan, mutta en kuitenkaan pitäis sitä isossa kuvassa suurena syynä väestötason lihavuuteen. Eiköhän se ongelman juurisyy ole liiallisen ruuansyömisen sijaan ennemmin siellä muun kaloririkkaan mätön syömisessä ja juomisessa…
 
En oikein tiedä, että mihin ketjuun tämän sopisi. Mielenkiintoinen uutinen Oulun yliopistolla tehdystä tutkimuksesta.

"Tutkimus paljasti, että korkeat 4βHC-tasot olivat yhteydessä erityisesti miesten sydänperäiseen äkkikuolemaan. Korkeimman 4βHC-tason omaavilla miehillä äkkikuoleman riski oli peräti nelinkertainen.

Tulos on yllättävä kahdesta syystä. Ensinnäkin sekä naisista että miehistä kaikkein terveimmät henkilöt omasivat korkeimmat 4βHC-tasot. Heillä oli matalin painoindeksi, vähiten diabetesta ja paras fyysinen suorituskyky. Toiseksi korkeat 4βHC-tasot ennustivat äkkikuolemia ainoastaan miehillä mutta ei naisilla, joilla korkea 4βHC-taso päinvastoin suojasi sydänkuolleisuudelta ja sydänperäiseltä äkkikuolemalta."

Eli aika odottamaton tulos, toki vaatii vielä uusia tutkimuksia ennen kuin voidaan tulos varmistaa. Aikaisemmasta tutkimuksesta tiedetään, että jo lievä ylipaino laskee 4βHC-pitoisuutta, joten vanhemmiten lievä ylipaino voi olla jopa hyödyllistä?

Toki ylipainosta on haittaa, ei sitä voi kieltää. Itsellä joku vuosi sitten sain painoa laskettua liikunnan lisäämisellä ja muilla muutoksimma 90 kilosta 15 kiloa alaspäin, vieläkin painoindeksi on ylipainon puolella, mutta en ole siitä murehtinut, koska ei tunnu tai näytä siltä, että pitäisi kauheasti laihduttaa.
 
Tässä on kyllä todella monta asiaa päin helvettiä. :D Edelleenkin, itseään niskasta kiinni ottaminen ei ole toiminut väestötasolla missään, joten hyvää onnea vaan jos sillä ajattelit mennä ongelman ratkaisun kanssa.
Itsehän en tätä toki minään ratkaisuna sanonutkaan, vaan jäin pohtimaan sitä perimmäistä syytä, joka ei kyllä ole missään nimessä liian hyvän makuinen kotiruoka. Voisin yhtä hyvin väittää, että sosiaalisen median tuominen ihmisten saataville on aiheuttanut viimeisen syösykierteen tässä epidemiassa. Jos rullattaisiin läpi niitä FB profiilikuvia 2006-2024, niin ne ei ole pelkästään muuttuneet laihasta lihavaksi, vaan jopa pulleasta koiraksi.

Toisekseen liikunta ei vaikuta kovinkaan paljoa lihomiseen, vaan 80% painonhallinnasta on syömisen kurissa pitämistä.
Tästäkin voidaan olla montaa mieltä. Itse tiedän, että painoa pystyy hallita grammalleen ruokavaliolla, eli olet siinä täysin oikeassa. Toisaalta tiedän myös, että yllä mainitsemallani liikuntamäärällä viikkotasolla joutuu syödä yllättävän paljon, jos ei halua laihtua. Toki itse syön harjoitusta tukevaa ruokaa, mutta periaatteessa saman voisi laskennallisesti tehdä syömällä irtokarkkia, kuivalihaa ja poppareita, tai sitä hyvän makuista kotiruokaa. Linkkaan tähän yhden miehen empiirisen tutkimuksen asiasta, joka taas kertoo sen puolesta, että pelkällä liikunnalla on merkitystä, voi syödä mitä vaan ja olla silti hirmuisessa tikissä ja jopa maailman paras lajissaan:

Jos katsoo miltä Michael näytti esimerkiksi niissä Olympialaisissa, niin ei olisi uskonut, että on syönyt mitä mieleen juolahtaa. Olen myös nähnyt haastattelun aikoinaan, missä hän kuvasi erittäin raskaaksi asiaksi syömisen, kun määrät on päivätasolla niin valtavia.

Miten erotat laiskuuden ja sen, että tekee sellaisia valintoja, joista tulee parempi mieli? Jos ei jaksa liikkua, niin ei liiku, ja sitten on parempi mieli kun ei ole tarvinnut vaivautua. Jos ei halua tehdä ruokaa, ottaa nopeaa ruokaa, ja on parempi mieli. Mikä on laiskuuden määritelmä? Mitä jos ihminen hoitaa työnsä ja perheensä hyvin, on koko päivän liikkeessä, ja illalla haluaa sohvalla jotain hyvää, onko se laiskuutta?
Laiskuus koskikin sitä, että ihmistä ei kiinnosta pitää itsestään huolta. Listasin vaan vinon pinon asioita missä tämä laiskuus ihmisillä näkyy. Itse keksin toki monta muutakin sanaa kuvaamaan syitä miksi ihmiset ovat lihavia.

Kuvaamasi käyttäytymismalli kuulostaa enemmänkin addiktiolta, jossa on paha riippuvuus suolaan, sokeriin ja/tai rasvaan. Eli samasta syystä tupakoija polttaa tupakan (tulee parempi mieli), alkoholisti juo (tulee parempi mieli), uhkapelaaja pelaa lisää (tulee parempi mieli), narkkari ottaa fixinsä (tulee parempi mieli) jne.

Eli vähän sama asia, kun kysyisi, että miten erotat alkoholistin ja asiansa hyvin hoitavan ihmisen, joka juo 12 olutta joka ilta, kun on ollut niin rankkaa ja siitä tulee parempi mieli.

Kyllä kotiruuallakin voi lihoa. Ja herkemmin lihookin pitkän ajan kuluessa. Herkuttelun voi jättää pois, väsynyt kroppa kaipaa silti energiaa ja sitä saa hyvästä ruuasta helposti. Ei lihominen ole mitään viikon, kuukauden tai vuoden juttu, vaan koko elämä.
Todellakin voi lihoa, jos syöt jatkuvasti enemmän, kuin mitä kulutat. Sellaistahan kukaan ei varsinaisesti kai väittänytkään. Minä itse en ole vaan nähnyt sellaisia ihmisiä, jotka syö kotiruokaa (hyvän- tai pahan makuista), treenaa kovaa ja olisi pelkällä kotirualla lihonnut.
 
Todellakin voi lihoa, jos syöt jatkuvasti enemmän, kuin mitä kulutat. Sellaistahan kukaan ei varsinaisesti kai väittänytkään. Minä itse en ole vaan nähnyt sellaisia ihmisiä, jotka syö kotiruokaa (hyvän- tai pahan makuista), treenaa kovaa ja olisi pelkällä kotirualla lihonnut.
Näetkö jokaisen ihmisen päivittäiset ruokailutottumukset? Vai että et usko minkään sellaisen olevan olemassa, mitä et näe? Hämmentävää.

Enivei, mitä on laiskuus? Sanoit, ettei ihmistä kiinnosta pitää itsestään huolta. Niin, silloin hän todennäköisesti käyttää aikansa johonkin muuhun, josta saa mielihyvää.
 
Eiköhän tuossa kotiruuassakin ole se että vaikka se on kotona tehtyä se ei tarkoita sitä että se olisi terveellistä. Vähän sama kun yksi tuttu ravintolakokki kerran sanoi kun hänen töistään kyselin että se ruoka mitä he tekee niin sen ei ole tarkoituskaan olla mitään mahdollisimman terveellistä vaan mahdollisimman maistuvaa asiakkaalle ja menetelmät ja raaka aineet on sen mukaan, toki kohdehinta huomioiden.

Tuo kotiruoka voi olla samanlainen harhakuva kuin se että esimerkiksi Hesburgerin kasvistuotteet olisivat jotenkin terveellisiä vaihtoehtoja normaaleille purilaisille yms.
 
Näetkö jokaisen ihmisen päivittäiset ruokailutottumukset? Vai että et usko minkään sellaisen olevan olemassa, mitä et näe? Hämmentävää.
En toki, eikä se minua varsinaisesti edes kiinnosta. Jokainen saa valehdella itselleen ja muille mun puolesta juuri niin paljon, kuin haluaa. "Söin kotiruokaa ja lihoin."

Enivei, mitä on laiskuus? Sanoit, ettei ihmistä kiinnosta pitää itsestään huolta. Niin, silloin hän todennäköisesti käyttää aikansa johonkin muuhun, josta saa mielihyvää.
Tämä keskustelu ei varsinaisesti johda mihinkään. Tilastot puhuu toki puolestaan, eli lihavia on ja he ei enää edes välitä siitä. Nykyään yritetään ihan työkseen selitellä miksi ihmiset on lihavia.

Eiköhän tuossa kotiruuassakin ole se että vaikka se on kotona tehtyä se ei tarkoita sitä että se olisi terveellistä. Vähän sama kun yksi tuttu ravintolakokki kerran sanoi kun hänen töistään kyselin että se ruoka mitä he tekee niin sen ei ole tarkoituskaan olla mitään mahdollisimman terveellistä vaan mahdollisimman maistuvaa asiakkaalle ja menetelmät ja raaka aineet on sen mukaan, toki kohdehinta huomioiden.

Tuo kotiruoka voi olla samanlainen harhakuva kuin se että esimerkiksi Hesburgerin kasvistuotteet olisivat jotenkin terveellisiä vaihtoehtoja normaaleille purilaisille yms.
Täysin totta, toiselle kotiruoka voi olla hernekeitto tai makaronilaatikko ja toiselle ranskalaiset, nakit ja einespyörykät uunipellillä tai HK:n sinistä voista ja perunasta tehdyllä muusilla.

Tähän Hesen kasvistuotteisiin liittyen, monesti myös kuullut, kuinka ihmiset pitää esimerkiksi sushia terveellisenä vaihtoehtona. Riisi keitetään öljyssä, sokerissa ja suolassa. Päälle vaihdellen rasvasta kalaa majoneesilla, jotain uppopaistettua tai majoneesi tahna kalasta jne. Tätä kun dippaa suolaan, niin kyllähän siitä toki terveellisyys on kaukana.
 
Helppohan se on muokata terveellinen kotiruoka kaloripommiksi. Vaikka allelinkattu iltalehden kaurapuuro niin sekaan mätetty voi ja maito tuplaa puuron kalorit. 50g voita per annos, että saa puuron maistumaan on aika huono valinta yhtälailla kuin monen tutun puuron sekaan lappama sokeri/hillo/... Ei sohvaperuna voi vetää samoja sapuskoja kuin maratoonari ihan kuten ei köyhä voi ostaa autoja samalla tapaa kuin miljonääri.

Mun havainto on, että kotiruuissa muuttunut se, että tehdään yhä kaloritiheämpää(maistuvampaa) sapuskaa kuin ennen. Saman safkan vois tehdä vähemmällä voilla, kermalla, pekonilla, juustolla tms. Ei kananrintaa ole pakko täyttää juustolla ja kääriä pekoniin + sapuskoida kyljessä olevat perunat kermakastikkeella. Jälkiruuat myös yleistyneet mitkä syödään normisafkan päälle. Alkopitoiset ruokajuomat myös yleistyneet. Ei tarvi olla isokaan plussakalorimäärä kun se kerrotaan 10v, 20v, 30v aikajanalla. Lihomisen lopputulos on karmaiseva ja tapahtuu hiipien ei hyökkäämällä.

 
Viimeksi muokattu:
Tämä keskustelu ei varsinaisesti johda mihinkään. Tilastot puhuu toki puolestaan, eli lihavia on ja he ei enää edes välitä siitä. Nykyään yritetään ihan työkseen selitellä miksi ihmiset on lihavia.
Niin, sinä yrität selittää asiaa ihmisten laiskuudella, jota et pysty edes määrittelemään.
 
Aina kun tulee näitä bullshit- perusteluita tyyliin "liian hyvää ruokaa" tai "se nyt vaan on niin että keski-ikäisenä ihminen muuttuu läskiksi" niin voi ottaa referenssiksi japanilaiset ja etelä-korealaiset. Ovat käytännössä kaikki hoikkia koska syövät hyvin ja sopivasti. Ostovoimaa riittää syödä niin paljon kuin tekee mieli, mutta ei näy puntarilla. Kulinaristimaita, joissa ruoan ja raaka-aineiden laatua arvostetaan.
 
Aina kun tulee näitä bullshit- perusteluita tyyliin "liian hyvää ruokaa" tai "se nyt vaan on niin että keski-ikäisenä ihminen muuttuu läskiksi" niin voi ottaa referenssiksi japanilaiset ja etelä-korealaiset. Ovat käytännössä kaikki hoikkia koska syövät hyvin ja sopivasti. Ostovoimaa riittää syödä niin paljon kuin tekee mieli, mutta ei näy puntarilla. Kulinaristimaita, joissa ruoan ja raaka-aineiden laatua arvostetaan.
Lihavuus on aasiankin puolella nousussa
1711279323819.png


Japanissa kovat aseet käytössä. Suomeen kans läskiveroa? Metabo Law to decrease Japan's obesity rates - Success Tax Professionals
 
Syyhän on pelkästään lihavassa, juopossa, narkissa itsessään. Ei kenessäkään muussa.
Oonko mä nyt sanonut jotain muuta?

Lähtökohtaisesti ihminen on aina hakenut helppoutta ja mielihyvää. Syömisen rajoittaminen ei tule kovinkaan luonnollisesti, ihminenhän söisi kunnes oksentaa tai sairastuu. Ei kai tässä nyt mitään uutta ole?
 
Tuon linkin otos ei liity mitenkään Japaniin tai Koreaan. Aasia on valtava alue josta löytyy läskimaitakin tyyliin Qatar, ja kaakkois-Aasia on yhteiskunnallisesti aivan eri asia.
Miten tuo läskivero sitten? Jos ihannoidaan japania niin samanlainen vero suomeen ja homma hoidettu? Onko sulla jotain konkreettisia keinoja ehdottaa miten suomen lihavuusepidemia korjataan?
In 2008, Japan introduced a novel Metabo tax which sought to curb burgeoning waistlines.

Fuelled by an explosion of junk food consumption, the country imposed stiff penalties on companies and civic authorities if they failed to meet preset targets on weight and waist sizes.

Thanks to this law, obesity rates have fallen to barely 3.5 per cent, one of the lowest levels in the world.
 
Mitä edes on roskaruoka? Onko vaikka pizza roskaruokaa? Siinähän on vehnää, tomaattikastiketta, juustoa ja monesti jotain proteiinia. Sitten verrokiksi vaikka lasagne, missä on käytännössä samat asiat. Ensimmäinen näistä mielletään roskaruuaksi ja toinen onkin sitten terveellistä kotiruokaa.
 
Mitä edes on roskaruoka?
Ravintoköyhä ja energiarikas ruoka? Uppopaistetussa lohkoperunassa reilu 300kcal/100g versus tuore peruna lohkoina oliiviöljyttynä air fryer/kiertoilmauunista 80kcal/100g. Molemmat perunaa, toinen imho. roskaruokaa toinen ei. Uppopaistetun lohkoperunan imemä rasva myös mahdollisesti ei niin parasta etenkin kun sama rasva käy useampia kuuma/kylmä syklejä läpi.

Mä en usko, että on vain yhtä syytä kansakunnan lihomiseen. On monta eri asiaa jotka vaikuttavat eikä kaikilla sama juurisyy pohjalla eikä siten sama korjausehdotus kaikkiin tilanteisiin toimi. Omat tutut jotka on lihoneet on ihan elintasosairaita. On totuttu siihen, että syödään enemmän kaloritiheää ruokaa, enemmän jälkiruokia, enemmän mässyjä, enemmän alkoholia. Lopputulos on sitten mitä on kun herkkupäivä on joka päivä. Joku toinen on voinut syödä about terveellisesti ja järkevästi, mutta 1kg lisää läskiä per vuosi ja 20v jälkeen on 20kg etureppu. Ei 1kg vuodessa vaati kuin ihan marginaalisen plussakalorimäärän päivä/viikkotasolla. 25vuotiaana normipainoinen, 45vuotiaana 20kg ylimääräistä. Kolmannella voi olla joku sairaus pohjalla jne jne. Syitä lihomiseen on monenlaisia eikä vain yhtä juurisyytä.
 
Viimeksi muokattu:
Miten tuo läskivero sitten? Jos ihannoidaan japania niin samanlainen vero suomeen ja homma hoidettu? Onko sulla jotain konkreettisia keinoja ehdottaa miten suomen lihavuusepidemia korjataan?

No tuossahan se tulikin :tup: Toki tuo on Japanin kohdalla enempi kuriositeetti ja väestötasolla olennaisemmat syyt on muualla (ja väestö hoikkaa myös ennen 2008 lakeja).
Suomi on näissä ihan yhtä menetetty tapaus kuin jenkitkin, mutta siitä on hyvä lähteä että lopettaa kuvittelun että lihavuus on "jonkun muun" vika tai asia mitä ei voi estää.
 
Niin, sinä yrität selittää asiaa ihmisten laiskuudella, jota et pysty edes määrittelemään.
Niin itse määrittelin tähän lihavuuteen liittyvää laiskuutta tässä viestissä:

Ja tällä edelleen tarkoitin sitä, että se laiskuus näkyy siinä, että jos on läski, niin ei tee asialle mitään. Sinun mielestä taas ihminen ei ole laiska jos hän tekee mistä nauttii ja jaksaa istua sohvalla mättäen karkkia sekä sipsiä naamaan.

Siksi kyseinen keskustelu ei oikein johda mihinkään. Eihän siinä narkkarissakaan mitään vikaa ole hänhän tekee vaan sitä, mistä nauttii.

Eli niinkuin @Neuvostoliitto kirjoitti, niin kyllähän se on sen läskin syy, että hän on läski. Ja jos hän tekee sitä mistä tykkää ja käyttää aikansa tähän, niin voidaan sopia, että silloin hän ei ole "laiska". Jos hän tykkää maata ja mättää energiatiheää ruokaa, niin voihan sitä tosiaan hyvillä mielin sanoa, että ei ole laiskoitellut ollenkaan, etenkin jos paino nousee, vaikka 20kg vuosi vauhdilla.

Edit: typo
 
Viimeksi muokattu:

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
275 365
Viestejä
4 754 319
Jäsenet
77 299
Uusin jäsen
SPe

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom