HS kirjoittanut jonkun jutun mikä maksumuurin takana.
Jättitutkimus osoittaa yhteyden ultraprosessoidun ruuan ja monien terveysongelmien välillä. Osa prosessoidusta ruuasta on kuitenkin terveellistä, suomalaistutkija muistuttaa.
www.hs.fi
Tässä CNN artikkeli jonka löysin googlettamalla.
“They are formulations of often chemically manipulated cheap ingredients such as modified starches, sugars, oils, fats, and protein isolates, with little if any whole food added,” said Monteiro, a professor of nutrition and public health.
On tietty selvää, että jotkut keksit ja siinä olevat rasvat ja muut keinot, joilla hintaa saadaan alaspäin, on epäterveellisiä.
Varmaan kaikki halvat herkut on lähtökohtaisesti "ultraposessoituja". Mut sit on myös esim perunalastut, eihän niissä ole sinällään mitään pahaa, ongelma on vaan se, että niitä tulee syötyä helposti viisinkertainen määrä mitä kannattaisi. Toi "ultraprosessoitu" termi on sinällään harhaan johtava, koska esim kylmähyllyn Kebab tai sipsit luokitellaan tohon kastiin, mutta sitten myös täydet transrasva höttöhiilari keksitkin.
Harvoissa tuotteissa suomessa, jos otetaan just jotkut ulkomailta tuodut keksit tai halvat einekset pois, on mitään kauhean epäterveellistä, kyse on enemmän siitä, että ne on tosi hyvän makuisia, energiatiivitä, ja ne on suunniteltu niin, että niitä tulee syötyä liikaa.
Mulla tulee nykyään kolmikymppisillä jo se, että pelkästään sipsit tai epäterveellinen ruoka saa olon huonoksi, puhumaatkaan jostain kekseistä. Välillä tuntuu että aspartaami limukin tyhjään mahaan tekee huonon olon.
Tai Grandiosa pizza, minkä takia siinä olisi jotain tosi "ultraposessoitua" ja poikkeuksellisen epäterveellistä, muutakuin itse pizzan täytteet, jotka muutenkin yleensä rasvapitoisia? Suolaa tietty varmaan enemmän.
Lisään vielä sen, että Suomi, verrattuna johonkin köyhään maahan euroopan ulkopuolella, niin ei meidän tarvitse puskea sitä hintaa niin alas, että raaka-aineiksi jouduttaisiin ottamaan jotain epäterveellisiä rasvoja tai jotain halpoja menetelmiä millä hiilarin hintaa saadaan alaspäin, koska ne on muutenkin tarpeeksi halpoja meidän ostovoimalle.
Katoin youtubesta jonkun videon, kun Uzbekistanissa tehdään isossa kattilassa ruokaa ihmisille "pilaf". Ne käyttää sen valmistuksessa pellavansiemenöljyä, sellasta öljyä siis mitä suomessa ei edes saa myydä elintarvikkeissa.