Lihavuusepidemia

No Future

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.06.2022
Viestejä
1 663
Vaikea kasvisproteiinilla(ei jauhohommia)päästä samoihin kaloreihin kuin mitä esim. kanaa tai vaikka rasvatonta rahkaa/raejuustoa syömällä pääsee. Jos aikoo laihdutella niin paljon merkitystä kaloreilla ja sillä miten syöty ruoka pitää nälkää.
Pohjimmiltaanhan proteiinigrammassa on tasan sama määrä kaloreita ihan riippumatta siitä mistä lähteestä se tulee. Ne kylkiäisenä
tulevat rasvojen ja hiilihydraattien kalorit sitten vaihtelee.

Kumppani treenaa tavoitteellisesti vegaanina, eikä proteiinin saanti sen enempää määrällisesti kuin laadullisestikaan ole nykyisin mikään ongelma. Alussa toki kokeneempana vähän opastin että mistä niitä kaloreita oikeasti tulee ”huomaamatta”, eli paljonko sipsipussi, karkit tai vaikka pähkinät voi vaikuttaa päivän kalorien saantiin.

Ja mitä kasvis/vegaaniruuan kustannuksiin tulee, niin tällä hetkellä tuntuu olevan kasvisproteiinit paljonkin liha- ja maitotuotteitakin halvempia. Meidän talouden päivittäiset luksustuotteet on soijamaito (1,30 € litra) erilaiset pähkinät (5-15 € kilo) pavut, herneet, linssit, kikherneet, soijarouhe, tofu yms (about 3-5€ kilo), myslit (5-10€ kilo) sekä tietty marjat kaikissa muodoissaan (5-10 € kilo). Normaalit vihannekset, hedelmät ja muut sit sesongin mukaan mieluiten tuoreina, niin eihän ne oikein mitään maksa.
 
  • Tykkää
Reactions: PCB

Awelonian

Residentti maahanmuuttaja
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
3 524
Nyt kun luin ton lainauksen uudestaan, niin kyllä omasta kirjoituksesta saa juu sen kuvan, että se vaatisi jokaiselta tota. Eihän se näin tietysti ole.

Yhdistin tässä pari asiaa, siis sen, että miten itse treenaan ja että lihasmassa/rasva suhteen ylläpitäminen vaatii tekemistä. Avasin sitä vähän enemmän myöhemmin ja tajusin nyt vasta mihin @Kautium kommentoi.

Eli yleisellä tasolla lihasmassan ylläpito vaatii jotain tekemistä ja itselle se tekeminen on tota.
Joo ehdottomasti näin! Itsellä on salia yleensä kolmesti ja aerobista kolme, sillä tavoite on kunnon ylläpito ja/tai kasvattaminen. Vastustreeni on melkeinpä ainoa tapa saada lihasmassaa pysymään tietyllä tasolla, jos vaikka ei halua mennä kasvatuslinjalle ja jatkaa ylläpitolinjalla. Sen onneksi on tosin huomannut, että menetyt lihakset saa muutamassa kuukaudessa takaisin. Toki se vaatii hieman enemmän huomiota ruokapuoleen (eli proteiinipitoista enemmän kuin normaalisti), mutta siihen kykenee. Peilihän on aina paras mittari kehityksessä.
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
Sama täällä. Käyn 4 kertaa viikossa salilla progressiivisen ohjelman kanssa ja lisäksi kävelen joka päivä vähintään 6000 askelta. Seuraan myös kaloreita melko tarkasti. Kevyt toimistotyö, painoa 89kg. Tällä hetkellä päivittäin noin 2200kcal (josta 190g proteiinia, 195 hiilareita ja loput rasvoja), eli muutaman sadan kilokalorin energiavaje on koko ajan päällä. Rasvaprosentti on noin 20%, eli ei olisi tarvetta sen puolesta mennä näin alhaisilla kaloreilla, mutta tavoitteena on kiinteytyä lisää ennen kuin nostan kalorimäärää ja keskityn vielä enemmän lihaskasvuun.

Tämä malli ei varmasti sovi kaikille, kun se vaatii melkoisesti sitoutumista ja sitä kuuluisaa selkärankaa, mutta se toimii tehokkaasti. Tällä tavalla on mahdollista myös kasvattaa lihasmassaa samalla kun polttaa rasvaa. Alkuun pääsee siis helpommallakin, mutta jos haluaa kehitystä ja mahdollisimman kestäviä tuloksia, niin jotain tämän tapaista se edellyttää.
Kyllähän toi oikein hyvältä suunnitelmalta kuulostaa! :thumbsup:

Itsellä tosiaan jalkatreenit ja core juoksusta, salilla vähän sekalaista tekemistä. Sit uinti ja välillä jos on etenkin talvella todella surkea juoksukeli, niin naruhyppyä (pienillä painoilla), parantaa corea+koordinaatiota ja sykkeet saa niin ylös kun haluaa.

Laadukasta ravintoa riittävästi, rasvan seuranta nykyään enemmänkin peilistä katsomalla, eli jos lihakset näkyy selkeästi, niin kaikki hyvin ja jos ei näy, niin tiukempaa tekemistä ja tarkemmin ruokaa. Painoa tulee myös seurattua ja itsellä se asettuu alle 70kg, joka on BMI:nä noin ~20.
 
Liittynyt
03.10.2023
Viestejä
671
Sama täällä. Käyn 4 kertaa viikossa salilla progressiivisen ohjelman kanssa ja lisäksi kävelen joka päivä vähintään 6000 askelta. Seuraan myös kaloreita melko tarkasti. Kevyt toimistotyö, painoa 89kg. Tällä hetkellä päivittäin noin 2200kcal (josta 190g proteiinia, 195 hiilareita ja loput rasvoja), eli muutaman sadan kilokalorin energiavaje on koko ajan päällä. Rasvaprosentti on noin 20%, eli ei olisi tarvetta sen puolesta mennä näin alhaisilla kaloreilla, mutta tavoitteena on kiinteytyä lisää ennen kuin nostan kalorimäärää ja keskityn vielä enemmän lihaskasvuun.

Tämä malli ei varmasti sovi kaikille, kun se vaatii melkoisesti sitoutumista ja sitä kuuluisaa selkärankaa, mutta se toimii tehokkaasti. Tällä tavalla on mahdollista myös kasvattaa lihasmassaa samalla kun polttaa rasvaa. Alkuun pääsee siis helpommallakin, mutta jos haluaa kehitystä ja mahdollisimman kestäviä tuloksia, niin jotain tämän tapaista se edellyttää.
Edelleen, tämmönen toimii jos kroppa toimii. Jos työ on täyttä stressiä ja keho on ylivirittyneenä läpi yöt, ei mikään toimi vaikka söisi täsmälleen kulutuksen ylle tai alle.
En oo törmännyt tutkimukseen, mutta kiinnostais data siitä, miten vaikkapa suht samatasoinen vaellusryhmä samoilla kilsoilla ja etukäteen lasketulla kaloreilla muuttuu 10 päivän vaelluksella. Väitän, että samalla kun osalla tippuu paino reteästi, osalla ei muutu, tai käytännössä vain turpoaa. Edelleen siihen kaloriasiaan liittyy niin sekalainen määrä kropan muita toimintoja, että siksi ne hyvät, yksinkertaiset muutokset eivät toimi kaikilla.

Kirjoitin tästä aiemmin jo hyvän jutun, minkä poistinkin sitten, kun täällä ei ole henkilökohtaisille jutuille kiva ilmapiiri. :p
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
Joo ehdottomasti näin! Itsellä on salia yleensä kolmesti ja aerobista kolme, sillä tavoite on kunnon ylläpito ja/tai kasvattaminen. Vastustreeni on melkeinpä ainoa tapa saada lihasmassaa pysymään tietyllä tasolla, jos vaikka ei halua mennä kasvatuslinjalle ja jatkaa ylläpitolinjalla. Sen onneksi on tosin huomannut, että menetyt lihakset saa muutamassa kuukaudessa takaisin. Toki se vaatii hieman enemmän huomiota ruokapuoleen (eli proteiinipitoista enemmän kuin normaalisti), mutta siihen kykenee. Peilihän on aina paras mittari kehityksessä.
Juuri näin, itse en myöskään havittele mitään isoja lihaksia, enemmänkin ylläpitoa ja kunnossa pysyminen on toki päällimmäinen juttu. Haaveena olisi vetää vielä ultrajuoksua jonain päivänä.

Täysin samaa mieltä siitä, että peili on paras mittari (monesti jopa parempi, kuin vaaka) ja voihan sitä valokuvia napata, jotta huomaa sen kehityksen verrattuna alkuun, jos vaikka pudottaa painoa.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 600
Edelleen, tämmönen toimii jos kroppa toimii. Jos työ on täyttä stressiä ja keho on ylivirittyneenä läpi yöt, ei mikään toimi vaikka söisi täsmälleen kulutuksen ylle tai alle.
En oo törmännyt tutkimukseen, mutta kiinnostais data siitä, miten vaikkapa suht samatasoinen vaellusryhmä samoilla kilsoilla ja etukäteen lasketulla kaloreilla muuttuu 10 päivän vaelluksella. Väitän, että samalla kun osalla tippuu paino reteästi, osalla ei muutu, tai käytännössä vain turpoaa. Edelleen siihen kaloriasiaan liittyy niin sekalainen määrä kropan muita toimintoja, että siksi ne hyvät, yksinkertaiset muutokset eivät toimi kaikilla.

Kirjoitin tästä aiemmin jo hyvän jutun, minkä poistinkin sitten, kun täällä ei ole henkilökohtaisille jutuille kiva ilmapiiri. :p
Toki yksilöllisiä eroja on elimistön toiminnassa ja kuormitustilanteissa, mutta noihin mainitsemiisin seikkoihin voi yleensä ainakin jollakin tasolla vaikuttaa. Jos ei tee mitään, tilanne todennäköisesti vain pahenee.

Ja koska energia ei tule tyhjästä, niin kyllä kalorivaje toimii silloinkin kun aineenvaihdunnassa on ongelmia, mutta se ei vaan ole välttämättä yhtä tehokasta. Jos kroppa kerää esim. nestettä, niin sittenpähän kerää, mutta se ei ole sen rasvan palamisen suhteen erityisen olennaista. Silloin muutosta positiiviseen on myös vaikeampi havaita, kun kroppa tuntuu ja näyttää pöhöttyneeltä ja puntarikin näyttää ikäviä tuloksia.

Täysin samaa mieltä siitä, että peili on paras mittari (monesti jopa parempi, kuin vaaka) ja voihan sitä valokuvia napata, jotta huomaa sen kehityksen verrattuna alkuun, jos vaikka pudottaa painoa.
Juuri näin. Minulla ei ole paino pudonnut viimeiseen puoleen vuoteen kuin ehkä 500g. Joskus kroppa heittää voltin ihan puskista, ja puntari näyttää parin päivän erolla pahimmillaan 3kg plussaa, mutta se on selvää että kyse on silloin puhtaasti nesteestä (päässä?).

Ei sillä, että yrittäisin enää painoa pudottaakaan, mutta pakko senkin on vähän hivuttautua alaspäin, kun ei lihasta kuitenkaan voi kerryttää kalorivajeessa samaa tahtia kuin mitä rasvaa on mahdollista polttaa. Elimistö vaan haluaa pitää kiinni varsinkin keskivartalon rasvoista sitä kovempaa, mitä vähemmäksi rasvamassa käy. Olennaista kuitenkin on että pitkässä juoksussa näkee peilissä muutoksen lihasten kasvuna ja parempana erottuvuutena. Se on vaan aina muistettava toitotella heikkoina hetkinä itselleen, että "trust the process". :D

Jos ja kun rasva ei meinaa palaa jossakin vaiheessa prosessia, niin tässä on loistava Renaissance Periodization -kanavan 17min pitkä video, jossa käydään läpi eri syitä ja korjaustoimia. En referoi sisältöä tähän sen tarkemmin, mutta kannattaa vilkaista, jos on tuollaisessa tilanteessa ja/tai aihe muuten kiinnostaa.



Tuo videon heppu on koulutukseltaan lääkäri ja erikoistunut nimenomaan liikuntatieteisiin.

Dr. Mike Israetel holds a PhD in Sport Physiology, and is currently the head science consultant for Renaissance Periodization.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.10.2023
Viestejä
671
Toki yksilöllisiä eroja on elimistön toiminnassa ja kuormitustilanteissa, mutta noihin mainitsemiisin seikkoihin voi yleensä ainakin jollakin tasolla vaikuttaa. Jos ei tee mitään, tilanne todennäköisesti vain pahenee.

Ja koska energia ei tule tyhjästä, niin kyllä kalorivaje toimii silloinkin kun aineenvaihdunnassa on ongelmia, mutta se ei vaan ole välttämättä yhtä tehokasta. Jos kroppa kerää esim. nestettä, niin sittenpähän kerää, mutta se ei ole sen rasvan palamisen suhteen erityisen olennaista. Silloin muutosta positiiviseen on myös vaikeampi havaita, kun kroppa tuntuu ja näyttää pöhöttyneeltä ja puntarikin näyttää ikäviä tuloksia.


Juuri näin. Minulla ei ole paino pudonnut viimeiseen puoleen vuoteen kuin ehkä 500g. Joskus kroppa heittää voltin ihan puskista, ja puntari näyttää parin päivän erolla pahimmillaan 3kg plussaa, mutta se on selvää että kyse on silloin puhtaasti nesteestä (päässä?).

Ei sillä, että yrittäisin enää painoa pudottaakaan, mutta pakko senkin on vähän hivuttautua alaspäin, kun ei lihasta kuitenkaan voi kerryttää kalorivajeessa samaa tahtia kuin mitä rasvaa on mahdollista polttaa. Elimistö vaan haluaa pitää kiinni varsinkin keskivartalon rasvoista sitä kovempaa, mitä vähemmäksi rasvamassa käy. Olennaista kuitenkin on että pitkässä juoksussa näkee peilissä muutoksen lihasten kasvuna ja parempana erottuvuutena. Se on vaan aina muistettava toitotella heikkoina hetkinä itselleen, että "trust the process". :D

Jos ja kun rasva ei meinaa palaa jossakin vaiheessa prosessia, niin tässä on loistava Renaissance Periodization -kanavan 17min pitkä video, jossa käydään läpi eri syitä ja korjaustoimia. En referoi sisältöä tähän sen tarkemmin, mutta kannattaa vilkaista, jos on tuollaisessa tilanteessa ja/tai aihe muuten kiinnostaa.



Tuo videon heppu on koulutukseltaan lääkäri ja erikoistunut nimenomaan liikuntatieteisiin.
Nykyään puhutaan myös setpointista, mikä suomeksi onkaan, ja käsittääkseni asialla on tutkimusta taustalla. Eli keho pyrkii pitämään sen tietyn, itselleen sopivan paino-/rasvatilan.

Naisiahan ei oikein näissä tutkita, koska hormonien syklisyys aiheuttaa liikaa muuttujia. Rasvan määrä on oleellinen kuukautiskierrosta, ja joillain yksilöillä voi tulla menkkaongelmia vaikka paino olisikin "normaalin" kirjoissa. (Jälleen yksi syy siihen, miksei yksilöillä kannata tuijottaa bmitä kuin raamattua.)

Treenien ja kalorimäärän syklittämisestä kierron mukaan on alkanut tulla juttua viimeisen 10 v aikana. Voi vaikuttaa isosti rasvanpolttoon ja optimaaliseen vastukseen.
 
Liittynyt
08.04.2022
Viestejä
164
Mikään ei ole varmasti muuttunut ihmisten geeniperimässä muutamassa vuosikymmenessä niin paljon, että ihmiset nykyään vain lihoisi jotenkin aiempaa helpommin. Ei asia kyllä ehkä selity millään stressitasoillakaan. Jos katsoo vaikka kuvia sota-ajalta, niin ihan aikuiset miehetkin oli silloin keskimäärin paljon laihempia kuin nykyään.

Eiköhän asia johdu pitkälti ihan siitä, että nykyään syödään enemmän ja liikutaan vähemmän kuin ennen.

Jos lihoo vaikka yrittää vähentään kaloreiden määrää, niin silloin on varmaan aineenvaihdunta ja hormonitoiminta jotenkin sekaisin, ja pitäisi ensin keskittyä saamaan nuo kuntoon. Ainakin miehillä liian matalat testosteronitasot taitaa aiheuttaa rasvoittumista.
 
Liittynyt
03.10.2023
Viestejä
671
Mikään ei ole varmasti muuttunut ihmisten geeniperimässä muutamassa vuosikymmenessä niin paljon, että ihmiset nykyään vain lihoisi jotenkin aiempaa helpommin. Ei asia kyllä ehkä selity millään stressitasoillakaan. Jos katsoo vaikka kuvia sota-ajalta, niin ihan aikuiset miehetkin oli silloin keskimäärin paljon laihempia kuin nykyään.

Eiköhän asia johdu pitkälti ihan siitä, että nykyään syödään enemmän ja liikutaan vähemmän kuin ennen.

Jos lihoo vaikka yrittää vähentään kaloreiden määrää, niin silloin on varmaan aineenvaihdunta ja hormonitoiminta jotenkin sekaisin, ja pitäisi ensin keskittyä saamaan nuo kuntoon. Ainakin miehillä liian matalat testosteronitasot taitaa aiheuttaa rasvoittumista.
Ne nimenomaan on herkästi sekaisin ylipainon myötä (oli se syynä tai ei), myös keho voi olla muutenkin huonossa tilassa ylipainon/elintapojen/liikkumattomuuden/henkisen tilan takia. Ei kukaan yritäkään selittää lihavuuden yleistymistä noilla, vaan ne tulevat kyseeseen sitten, kun puhutaan yksilöllisestä painonhallinnasta ja jonkin verran joukoista.

Työn ja vapaa-ajan muuttumista voidaan pitää yhteiskunnassa selittävänä tekijänä, kuten ruokailutottumusten muuttumista. Yksilön omalle vastuulle jätettynä ongelma ei kuitenkaan ole pienentynyt, joten puuttumistapaa tulee muokata. Nyt kotiin tilaamisen huimana kasvuaikana tulisi todella tarttua toimeen ja edistää oikeasti jotain. Ensisijaisesti kouluttaa ihmisiä terveydenhoitoalalla, kuten Kanadan esimerkki ehkä edellisellä sivulla.

Tietty asenne yhteiskunnassa estää sekä yksilöitä hankkimasta apua, että vähentää tuon avuntarjoamiseen liittyvän työn houkutusta.
 
  • Tykkää
Reactions: PCB
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
710
Pohjimmiltaanhan proteiinigrammassa on tasan sama määrä kaloreita ihan riippumatta siitä mistä lähteestä se tulee. Ne kylkiäisenä
tulevat rasvojen ja hiilihydraattien kalorit sitten vaihtelee.
Proteiineilla on eri hyötysuhdeita. Esimerkiksi vehnän proteiinia gluteenia ei ihmisen ruoansulatus pysty pilkkomaan ollenkaan, muita kasvisproteiineja taas vaihtelevasti. Helpoiten sulaa eläinperäiset proteiinit.

Samanlaista vaihtelua hyötysuhteissa lienee myös rasvoissa ja hiilihydraateissa. Myös rasvojen ja hiilihydraattien laatu vaikuttaa moneen asiaan. Yksi merkittävimmistä lihavuusepidemiaa aiheuttavista asioista lienee maltodekstriini-hiilihydraatti, jota nykyään lisätään lähes kaikkeen melkoisen suuria määriä. Sitä ei myöskään virallisesti lasketa sokeriksi, joten sen tarkka määrä ei käy tuoteselosteesta ilmi.

Ja mitä kasvis/vegaaniruuan kustannuksiin tulee, niin tällä hetkellä tuntuu olevan kasvisproteiinit paljonkin liha- ja maitotuotteitakin halvempia. Meidän talouden päivittäiset luksustuotteet on soijamaito (1,30 € litra) erilaiset pähkinät (5-15 € kilo) pavut, herneet, linssit, kikherneet, soijarouhe, tofu yms (about 3-5€ kilo), myslit (5-10€ kilo) sekä tietty marjat kaikissa muodoissaan (5-10 € kilo). Normaalit vihannekset, hedelmät ja muut sit sesongin mukaan mieluiten tuoreina, niin eihän ne oikein mitään maksa.
Tuo nyt ei pidä millään tavalla paikkaansa. Jauhelihan kilohinta lähtee noin kuudesta eurosta, ja siinä on paljon enemmän proteiinia rahayksikköä kohti kuin mitään kasviksia ostamalla saa. Tofujen ym. kasvisruokien kilohinnat näyttävät olevan aina järjestään jauhelihaa kalliimpia.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
7 933
Leusiini merkittävä proteiinissa, kun se aktivoi proteiinisynteesiä. Leusiinilla on kynnys mikä tarvii ylittää, että proteiinisynteesi käynnistyy. Osa proteiineista leusiiniköyhää. Ylipäänsä aminohappokoostumuksella on väliä eikä pelkästään sillä montako grammaa "proteiinia" on.

Maitorahka 25g proteiinia, 145kcal ja proteiinin laatu hyvä. 0.9e
Munanvalkuaisesta 25g proteiinia, 105kcal. Proteiinin laatu hyvä, hinta 1.6e. https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/laitilan-proegg-valkuaismassa-1kg-ll-6430017909357
 
Viimeksi muokattu:

PCB

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 788
Onko muka näin kallista normihintaisina tuotteina, ainakaan jos ostaa jotain muuta kuin vähärasvaista paistijauhelihaa? :hmm:
No käy itse googlettamassa. S-kaupassa halvin 9,88 eur/kg, kalliimmat 12-16 eur kilolta. Ja S-kauppahan on halpa.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
7 933
Ei kai kukaan nyt kuitenkaan syö kiloa jauhista per ruoka? Riippuen ja roikkuen mitä muuta ruuan kyljessä niin about 150g hyvälaatuista jauhista riittää siihen että proteiinitarve tyydytetty.
 
Liittynyt
05.08.2017
Viestejä
4 572
No käy itse googlettamassa. S-kaupassa halvin 9,88 eur/kg, kalliimmat 12-16 eur kilolta. Ja S-kauppahan on halpa.
Jaahas, muistin sit väärin, varmaan siksi kun yleensä ostan sikanautaa, kun se on halvempaa ja ajaa saman asian...
 

PCB

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 788
Ei kai kukaan nyt kuitenkaan syö kiloa jauhista per ruoka? Riippuen ja roikkuen mitä muuta ruuan kyljessä niin about 150g hyvälaatuista jauhista riittää siihen että proteiinitarve tyydytetty.
Miten tämä liittyy ketjun keskusteluun?
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
7 933
Miten tämä liittyy ketjun keskusteluun?
Ketjussa keskusteltu siitä, että veganismi on avain laihtumiseen. Lisäksi eläinperäistä proteiinia väitetty niin kalliiksi ettei ole vara syödä tavalla millä laihtuisi. Nostin esille vaihtoehtoja mitkä ei maksa paljoa ja tukevat laihtumista. imho. todella huono argumentti, että "olen läski koska ei ole varaa syödä fiksummin".
 

PCB

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 788
Ketjussa keskusteltu siitä, että veganismi on avain laihtumiseen. Lisäksi eläinperäistä proteiinia väitetty niin kalliiksi ettei ole vara syödä tavalla millä laihtuisi. Nostin esille vaihtoehtoja mitkä ei maksa paljoa ja tukevat laihtumista. imho. todella huono argumentti, että "olen läski koska ei ole varaa syödä fiksummin".
Sinä ihmettelit, että ei kai nyt kukaan syö kiloa jauhelihaa kerralla, kun puheeksi tuli jauhelihan kilohinta. Skarppaa nyt vähän, lue huolellisemmin niin pysyt keskustelussa mukana.
 

PCB

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 788
Liittynyt
05.08.2021
Viestejä
484
7,48 eur/kg se on tuossa linkissäkin, että sikäli huono yritys. Mutta kuten todettua, nautajauheliha maksaa 10 eur/kg, seassa löytyy tuo yksi poikkeus, ja sitten sillä lähes identtisellä kympin kilohinnalla iso valikoima merkkejä ja kokoja. Loput sitten kalliimpia.
Älähän nyt enää jaksa väärää tietoa antaa.
1709216341255.png
Ja nautaa ei ole pakko ostaa, on halvempiakin. Punalapputuotteita on lisäksi viikoittain ostettavissa vaikka pakkanen täyteen.

Edit. Siivottu kielenkäyttöäni
 
Liittynyt
05.08.2021
Viestejä
484
No, ehkä näissä on pieniä kauppakohtaisia eroja. Ei muuta isoa kuvaa miksikään muuksi.
Ei muutakaan, Xtra-tuotteita ostetaan kun halutaan saada halvemmalla. Se on S-ryhmän halpamerkki. Sitten on kalliimpia ja vielä kalliimpia tuotteita jos haluaa sellaisia ostella. Ruuan hinnan tolkuton nousu on lisännyt halpamerkkien osuutta reippaasti, lähde: Kauppalehti.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
710
Laihduttajan olisi ihan hyvä muutenkin syödä niitä täysrasvaisia eli halvempia jauhelihoja. Pysyy näläntunne pitempään loitolla ja samalla voi vähentää hiilarien määrää ruoassa ilman, että tulee valtavaa kalorivajetta. Laihduttajalla toki on jonkin verran kalorivajetta oltava, mutta kohtuus on siinäkin hyvästä.

Ja vaikka se kaloriteoria varmaan noin suurin piirtein paikkansa pitääkin, niin on kuitenkin hyvä ymmärtää, että ihmisen aineenvaihdunta ei toimi kellopelin tarkkuudella eikä jokainen syöty ylimääräinen kalori muutu läskiksi eikä kalorivaje automaattisesti suoraan korreloi laihtumisen kanssa. Lihomiseen ja laihtumiseen vaikuttaa aika moni muukin asia kuin se, syökö kaloreita liikaa vai liian vähän.
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
Laihduttajan olisi ihan hyvä muutenkin syödä niitä täysrasvaisia eli halvempia jauhelihoja.
Kannattaa myös jo varata seuraava aika veriarvojen mittaukseen jos aikoo tällä mennä. Eli oikeasti sen halvan jauhelihan syönti kannattaa minimoida ja vaihtaa se mahdollisimman vähärasvaiseen. Syödä rasvana tilalle parempaa rasvaa, kuten öljyt, pähkinät ja avokado.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
710
Kannattaa myös jo varata seuraava aika veriarvojen mittaukseen jos aikoo tällä mennä. Eli oikeasti sen halvan jauhelihan syönti kannattaa minimoida ja vaihtaa se mahdollisimman vähärasvaiseen. Syödä rasvana tilalle parempaa rasvaa, kuten öljyt, pähkinät ja avokado.
Tuo eläinrasvojen epäterveellisyys on taas niitä Pekka Puskan horinoita, joita ei kannata kovin vakavasti ottaa. Osa kasviperäisistä öljyistä, kuten rypsi ja rapsi, ovat kyllä sitten ihan oikeasti epäterveellisiä.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
7 933
Tuo eläinrasvojen epäterveellisyys on taas niitä Pekka Puskan horinoita, joita ei kannata kovin vakavasti ottaa. Osa kasviperäisistä öljyistä, kuten rypsi ja rapsi, ovat kyllä sitten ihan oikeasti epäterveellisiä.
Saturoitunut rasva nostaa ldl:aa. Korkea ldl huono asia vaikka miten päin yrittäisi tuijotella.
 

Liverbox2.0

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.02.2024
Viestejä
32
Tuo eläinrasvojen epäterveellisyys on taas niitä Pekka Puskan horinoita, joita ei kannata kovin vakavasti ottaa. Osa kasviperäisistä öljyistä, kuten rypsi ja rapsi, ovat kyllä sitten ihan oikeasti epäterveellisiä.
Kyllä ne pitää ihan paikkansa. Tämän tiedon taustalla on tuhannet tutkimukset ja nämä toimivat mm. perustana valtaosan sivistyneiden valtioiden ravitsemussuosituksissa. Nuo Antti Heikkilän ja fanikulttinsa horinat ja pseudotiede kannattaa viskoa romukoppaan heti.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
710
Kyllä ne pitää ihan paikkansa. Tämän tiedon taustalla on tuhannet tutkimukset ja nämä toimivat mm. perustana valtaosan sivistyneiden valtioiden ravitsemussuosituksissa. Nuo Antti Heikkilän ja fanikulttinsa horinat ja pseudotiede kannattaa viskoa romukoppaan heti.
Ja jälleen kerran ne tuhannet tutkimukset...
 

Liverbox2.0

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.02.2024
Viestejä
32
Ja jälleen kerran ne tuhannet tutkimukset...
Kyllä, ne tutkimukset. Jos joskus ymmärrät tiedettä, niin samalla saattaa avautua niiden tuottama painoarvo. Siinä ei paljon paina jonkun ravitsemusasiantuntijaa larppaavan kylähullun ortopedin jorinat.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
7 933
Ja jälleen kerran ne tuhannet tutkimukset...
Linkatusta kirjasta uusin tieto. Ldl huono asia senkin jälkeen kun kontrolloidaan muiden asioiden vaikutukset pois. Sytytyslangan pituus kymmeniä vuosia. Muutos vuositasolla niin pieni ettei sitä saa havainnoitua.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
710
Jostain syystä kuitenkin vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavilla näyttää järjestään olevan hyvät kolesteroliarvot, vaikka sitä pahaa eläinrasvaa kuluu valtavat määrät.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
7 933
Jostain syystä kuitenkin vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavilla näyttää järjestään olevan hyvät kolesteroliarvot, vaikka sitä pahaa eläinrasvaa kuluu valtavat määrät.
Pointti on, että matala ldl on suotuisa asia. Jos ldl koholla niin saturoituneen rasvan vähentäminen on yksi vipu muiden joukossa mistä kannattaa vääntää. Carnivore yms. jengi jotka väittää ettei korkealla ldl:lla ole merkitystä terveyteen ovat väärässä. Aikaisemmin linkatussa kirjassa on pitkä selitys ja viitteet. Koska sytytyslanka on vuosikymmeniä niin joku tein näin 5 vuotta ja olen elossa ei ole todiste suuntaan tai toiseen.
 

Liverbox2.0

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.02.2024
Viestejä
32
Jostain syystä kuitenkin vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavilla näyttää järjestään olevan hyvät kolesteroliarvot, vaikka sitä pahaa eläinrasvaa kuluu valtavat määrät.
Anekdootteja. Se että nettifoorumeilla joku kertoo omaavansa ”hyvät kolesteroliarvot” ei todista mitään. Tutkimusnäyttö puuttuu.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
1 860
Jostain syystä kuitenkin vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavilla näyttää järjestään olevan hyvät kolesteroliarvot, vaikka sitä pahaa eläinrasvaa kuluu valtavat määrät.
Löytyskö tolle lähde? Siis tutkimusnäyttö.
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
Tuo eläinrasvojen epäterveellisyys on taas niitä Pekka Puskan horinoita, joita ei kannata kovin vakavasti ottaa. Osa kasviperäisistä öljyistä, kuten rypsi ja rapsi, ovat kyllä sitten ihan oikeasti epäterveellisiä.
Anekdootteja. Se että nettifoorumeilla joku kertoo omaavansa ”hyvät kolesteroliarvot” ei todista mitään. Tutkimusnäyttö puuttuu.
Tätähän tietty porukka tosiaan huutaa ja kovaa ilman mitään näyttöjä. Oikeasti näitä vhh ja keto tyyppejä löytyykin aika paljon (ihan foorumeilta ja netistä), joilla kaikki arvot pielessä, kun on vedetty voita voin päälle pidemmän aikaa. Ja kysellään, että miksi näin ja eihän näin pitänyt käydä.

Itse menen öljyillä ja pähkinöillä ja niillä ainakin arvot hyvät, joten ennenkuin joku tutkimus asian todistaa uskottavasti vääräksi, niin uskon tämän hetken tutkimuksiin ja niiden tuloksiin.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
7 933
Tätähän tietty porukka tosiaan huutaa ja kovaa ilman mitään näyttöjä. Oikeasti näitä vhh ja keto tyyppejä löytyykin aika paljon (ihan foorumeilta ja netistä), joilla kaikki arvot pielessä, kun on vedetty voita voin päälle pidemmän aikaa. Ja kysellään, että miksi näin ja eihän näin pitänyt käydä.
Luulen, että tähän liittyy se, että isoin näkyvä ja tuntuva vaikutus tulee laihtumisesta. Oli laihtuminen sitten keto, vegaani, carnivore, paaston,... ansiota niin olo paranee, veriarvot paranee jne. Joku löysi keinon laihtua ja tätä sitten toitotetaan ainoana toimivana totuutena. Youtube täynnä guruja jotka tietävät, että juuri heidän tapansa on se ainoa oikea ja muilla tavoilla elämällä kuolee ns. heti. Ytimenä healthy user bias, terveet tuntuu voivan tehdä ihan mitä vaan.

Carnivore/Keto/... eliminaatiodieettiluonne voi olla toinen asia mikä vaikuttaa. Jos sattuu olemaan yliherkkä/allerginen vaikka tomaatille ja carnivorella olo paranee niin vastaus ei ole "kasvikset on vaarallisia" vaan, että oho, juuri minulla oli yliherkkyys/allergia kasvikselle X ja minun ei sitä kannata syödä. Eliminaatiodieetti lyhytaikaisesti mun mielestä ihan fiksu juttu. Äärimmäinen esimerkki keliakia jolla voi olla rajuja vaikutuksia jos syö väärin.

Kolmas asia sitten miten kohonnut ldl vaikuttaa väestötasolla kun katsotaan 20v,30v,40v aikajanaa. Selkeästi väestötasolla on voitu osoittaa, että kohonnut ldl on paha asia. Katsoisin attian kirjan+viitteet ja miettisin pari kertaa mitä kannattaisi tehdä, jos on ldl koholla. LDL:sta on ihan hiljattain tullut parhaat tutkimukset joiden jälkeen mä muutin mielipiteeni ldl:sta. Olin aika hyvän tovin vääräsäs uskossa ja kuvittelin ettei kohonnut ldl ole vaarallinen jos on muuten terve. Ei niin yllättäen tähän väärässäolon aikaan liittyi low carb/keto ja paastoilu myös. Sittemmin aika moni uskottava taho muuttanut näkemystään etenkin pätkäpaastoista,...
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
05.08.2017
Viestejä
4 572
Kannattaa myös jo varata seuraava aika veriarvojen mittaukseen jos aikoo tällä mennä. Eli oikeasti sen halvan jauhelihan syönti kannattaa minimoida ja vaihtaa se mahdollisimman vähärasvaiseen. Syödä rasvana tilalle parempaa rasvaa, kuten öljyt, pähkinät ja avokado.
Tarviikohan jauhelihaa popsia määrissä, että tuolla on merkitystä? :hmm:
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
7 933
Tarviikohan jauhelihaa popsia määrissä, että tuolla on merkitystä? :hmm:
Veikkaan, että pitäs popsia määrissä ja sittenkin joku pekonijuustomakkara tms. on ihan next level versus jauheliha. Asiahan kyllä selviää nopsaan kun käy otattaan verikokeet ja katsoo missä omat arvot on. Kesällä tulee menemään karsinogeenijuustomakkaraa, kun kala/venereissujen kyljessä nuotionpitoa ja makkaranpaistoa.

Mulla oli LDL 3.6-3.9 välissä kun olin pääasiassa ulkoruokinnan varassa. Pysyi samassa haarukassa kun menin lowcarb/ketolla+pätkäpaasto ja dieettasin. Nyt syönyt itse tehtyä sapuskaa niin ldl 3.08. Edelleen hieman liian korkealla ldl. Tarvii yrittää josko tuota sais vielä hieman alaspäin ruokavalio ja liikuntaruuveja vääntämällä. Tänään kävin lekurin puheilla purkamassa verikokeiden tulokset. Ottivat melko laajasti kaikkea kun vaihtui lääkäri ja sairaala vuodenvaihteessa. LDL:n laskemisen voi aikalailla laittaa sen piikkiin, että nyt menee vähemmän tyydyttynyttä rasvaa alas kurkusta(ei uppopaistettua ulkoruokaa, vähempirasvaista lihavalintaa päivällisen osana)
 
Viimeksi muokattu:

Ronald McDonald

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.02.2024
Viestejä
308
Kannattaa myös jo varata seuraava aika veriarvojen mittaukseen jos aikoo tällä mennä. Eli oikeasti sen halvan jauhelihan syönti kannattaa minimoida ja vaihtaa se mahdollisimman vähärasvaiseen. Syödä rasvana tilalle parempaa rasvaa, kuten öljyt, pähkinät ja avokado.
Olet ihan oikeassa mutta kikka kolmonen on paistaa se jauheliha kunnolla pannulla ja kaataa rasvat pois. Haarukalla vielä painelee, että rasva tursuaa ulos lihasta. Tästä rasvasta voi tehdä talipallon linnuille.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
1 263
Tarviikohan jauhelihaa popsia määrissä, että tuolla on merkitystä? :hmm:
Juu eihän tolla hetkessä mitään merkitystä ole, mutta jossa aina valitsee sen eläinpuolen rasvan, niin sitten.

Kannattaaks ostaa oliiviöljyä vai onks rypsiöljy myös ok?
Itse käytän rypsiöljyä paistamiseen ja oliiviöljyä ja avokadoöljyä ruan sekaan. Tämä oikeastaan siis ihan maun vuoksi. Kuitenkin niin kuin @finWeazel sanoikin, niin ei niillä oikeasti suurta eroa ole tässä tapauksessa.

Olet ihan oikeassa mutta kikka kolmonen on paistaa se jauheliha kunnolla pannulla ja kaataa rasvat pois. Haarukalla vielä painelee, että rasva tursuaa ulos lihasta. Tästä rasvasta voi tehdä talipallon linnuille.
Olen joskus itsekin tehnyt juuri näin. Toimii oikeasti jos et syö tarkkaa ruokavalioo. Eli näin tehdessä ei toki voi tietää, että mikä on syödyn rasvan määrä siitä lihasta, kun osan kippaa pois. ;)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.04.2020
Viestejä
526
Kannattaa myös jo varata seuraava aika veriarvojen mittaukseen jos aikoo tällä mennä. Eli oikeasti sen halvan jauhelihan syönti kannattaa minimoida ja vaihtaa se mahdollisimman vähärasvaiseen. Syödä rasvana tilalle parempaa rasvaa, kuten öljyt, pähkinät ja avokado.
ennen suurempaa "tieteilyä" kannattaa pohtia miksi kaikenlaiset veriarvot eivät ole ihmiselle avointa tietoa ilman mittausta vrt. löin vasaralla sormeen => sormi sattuu ja kuinka typeriä tätä vasten kenenkään antamat yleiset suositukset ovat.

vasta tämän pohdinnan jälkeen on valmis tulkitsemaan tuloksia.
 
Liittynyt
03.10.2023
Viestejä
671
Sittemmin aika moni uskottava taho muuttanut näkemystään etenkin pätkäpaastoista,...
Mihin suuntaan?

Tätähän tietty porukka tosiaan huutaa ja kovaa ilman mitään näyttöjä. Oikeasti näitä vhh ja keto tyyppejä löytyykin aika paljon (ihan foorumeilta ja netistä), joilla kaikki arvot pielessä, kun on vedetty voita voin päälle pidemmän aikaa. Ja kysellään, että miksi näin ja eihän näin pitänyt käydä.

Itse menen öljyillä ja pähkinöillä ja niillä ainakin arvot hyvät, joten ennenkuin joku tutkimus asian todistaa uskottavasti vääräksi, niin uskon tämän hetken tutkimuksiin ja niiden tuloksiin.
Tota, kaikki eri mieltä sun kanssa olevat ei todellakaan huuda ja kovaa. Ihan rauhallisia tekstejä noihin olivat. Ihan pikkuvinkkinä, että tuo ei ainakaan vie keskustelua mihinkään.

Veikkaan, että pitäs popsia määrissä ja sittenkin joku pekonijuustomakkara tms. on ihan next level versus jauheliha. Asiahan kyllä selviää nopsaan kun käy otattaan verikokeet ja katsoo missä omat arvot on. Kesällä tulee menemään karsinogeenijuustomakkaraa, kun kala/venereissujen kyljessä nuotionpitoa ja makkaranpaistoa.



Mulla oli LDL 3.6-3.9 välissä kun olin pääasiassa ulkoruokinnan varassa. Pysyi samassa haarukassa kun menin lowcarb/ketolla+pätkäpaasto ja dieettasin. Nyt syönyt itse tehtyä sapuskaa niin ldl 3.08. Edelleen hieman liian korkealla ldl. Tarvii yrittää josko tuota sais vielä hieman alaspäin ruokavalio ja liikuntaruuveja vääntämällä. Tänään kävin lekurin puheilla purkamassa verikokeiden tulokset. Ottivat melko laajasti kaikkea kun vaihtui lääkäri ja sairaala vuodenvaihteessa. LDL:n laskemisen voi aikalailla laittaa sen piikkiin, että nyt menee vähemmän tyydyttynyttä rasvaa alas kurkusta(ei uppopaistettua ulkoruokaa, vähempirasvaista lihavalintaa päivällisen osana)
Tuttavan tapauksessa pelkkä kuidun lisääminen ruokavalioon paransi kaikkia arvoja. En muista/tiedä, mistä keksit. Ootko törmännyt tutkimuksissa tähän?
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
238 947
Viestejä
4 187 041
Jäsenet
70 673
Uusin jäsen
r1570h

Hinta.fi

Ylös Bottom