Tuossahan se avainsana onkin. Ozempic:llä on ilmeisesti ihan
oikeaa potentiaalia saada hyvä kickstart omalle projektille. Esim. sinne kuntosalille/lenkille tmv, huomattavasti kivempi lähteä kun on vähemmän kannettavaa. Mutta jos sitä aineenvaihduntaa ei saa käyntiin ja pidettyä käynnissä (eli aktiivinen elämäntapa ei pysy yllä), niin kyllä ne kilot tulevat takaisin ennemmin tai myöhemmin.
Tämä on vain osatotuus. Lihavuus aiheuttaa paljon muutoksia kehossa, ja ylipainon kertyminen on vain osa asioita. Toki se ylipaino on se minkä näkee päältäpäin helposti, mutta paljon on kehon sisällä asioita jotka muuttuvat myös yhtä radikaalisti. Kaikki tämä vaikeuttaa liikkkuvan elämäntavan aloittamista ja oikein syömistä.
Kunto on yleensä huono, jolloin varsinkin liikuntaa aloittaessa joutuu venyttämään jaksamistaa pidemmälle jopa kuukausia, ennenkuin liikunnan positiiviset asiat alkavat tuntua. Liikuntahan auttaa jaksamiseen mutta alussa kun jaksaminen on muutenkin heikkoa, liikunnan lisääminen vain lisää tuota voimattomuuden ja jaksamattomuuden tunnetta.
Yhdessä ylen jutussa eräs asiantuntija jopa totesi että osa ihmisistä on niin huonossa kunnossa että käytännössä kaikki kehon voimavarat menevät ihan perusarjesta selviämiseen. Eli liikunnan lisääminen ei lyhyellä aikavälillä ole muuta kuin ihan puhtaasti vaikeaa. Mutta toisaalta jos liikuntaa jaksaa alkaa tekemään, niin sieltä saa myöhemmin sitten sitä perusvoimavarantoa kasvatettua. Eli arjen pyörittämisen päällekin jää sitä pelivaraa liikkua, ilman että se vaikeuttaa jaksamista. Lopulta ollaan siinä ideaalitilanteessa, että liikunta piristää, eikä niin että se vain väsyttää.
Moni hyväkuntoinenhan aina ihmettelee miten ihminen jaksaa istua, itse pitää päästä ulos tekemään jotain. No, kun kuvittelee että se liikkuminen ei tunnukaan hyvältä, ei oikeasti vain jaksa, kun kaikki energia on jo käytetty, niin ehkä siinä jollain tasolla ymmärtää että oma kokemus ei ole sama kuin muiden kokemus joka asiasta.
Toinen asia mistä olen lukenut viimeaikoina on että ihmisen kehossa on tällaista sidekudosta. Mitä enemmän liikkuu, sitä smoothimpaa tämä sidekudos on. Se venyy paremmin ja tukee luustoa ja lihaksia paremmin. Mutta jos istuu paljon ja ei liiku, niin tämä sidekudos kasvaa enemmän ristiin. Tämä taas aiheuttaa jäykkyyden tunnetta. Eli kun normaalipainoinen ihmettelee miksi lihava ei halua liikkua, niin siellä on tämmöinen jäykkyydenkin tunne liikkumattomuuden yhtenä seurauksena. Jokainen myös ymmärtää että nykyinen työelämä on paljon istumista. Tämä osaltaan tekee ihmisistä jäykempiä, mikä myös vaikeuttaa liikkumista.
Yksi asia millä tähän voisi vaikuttaa olisi, että laissa säädettäisiin pakolliseksi varttitunnin mittainen venyttely kesken päivää jokaiseen työhön, missä istutaan muuten koko ajan. Toki en tiedä olisiko tuo se optimaalisin tapa vaikuttaa asiaan, mutta ajattelen että ehdotus itsessään jo aiheuttaa mielenkiintoista keskustelua tässäkin ketjussa.